Veikkausliigaennakko: 10. RoPS – Haastava vuosi yksi jälkeen Juha Malisen

Ruutu LogoVeikkausliigakausi 2018 starttaa 7.4. Katso jokainen ottelu suorana Ruutu+-palvelussa.

Rovaniemen ylpeys RoPS lähtee alkavaan Veikkausliigakauteen suurehkona kysymysmerkkinä. Juha Malisen valtakausi on nyt ohi ja seura lähtee vakiinnuttamaan paikkaansa Veikkausliigan keskikastissa vielä melko kokemattoman Toni Koskelan johdolla.

Viime kausi

RoPS lähti viime kauteen melko vaikeista lähtökohdista. Seuran taloustilanne oli äärimmäisen vaikea, sillä legendaarisen bingotalon tuomat tuotot olivat tasaisessa laskusuunnassa, eikä seura ollut löytänyt muita rahantekovälineitä korvaamaan bingobisnestä. RoPS tulikin Juha Malisen suulla hyvissä ajoin ennen kauden alkua julkisuuteen todeten, että seura lähtee alkavaan kauteen viime vuosia huomattavasti pienemmällä budjetilla. Alkoi sääsöäkuuri ja RoPS päätti luottaa nuoriin pelaajiin, joista joukkueeseen hankittiin pääasiassa pääkaupunkiseudulta.

Kotimaisten lupausten ohella RoPS myös luotti ulkomaalaisosaamiseen. Valitettavasti seuran osumisprosentti ei ollut kovin vakuuttava, sillä Rovaniemellä pelasi viime kaudella jos jonkinlaista suharia, jotka eivät vahvistaneet käytännössä lainkaan seuran ykkösjoukkuetta. Toki Rovaniemellä nähtiin myös onnistuneita ulkomaalaispelimiehiä, sillä esimerkiksi maalivahti Antonio Reguero pelasti monta pistettä ja nousi koko sarjan parhaiden veskarien joukkoon. Myös kesken kauden Itävaltaan kaupattu Emeka Eze iski tärkeitä maaleja kärjessä.

RoPS sijoittui viime kaudella Veikkausliigassa turvallisesti seitsemänneksi, mutta rovaniemeläisten kausi muistetaan kuitenkin parhaiten nuorten pelaajien esiinmarssista. Osittain pakonsanelemana Malinen joutui antamaan heti alkukaudesta lähtien isoja minuutteja seuraan tulleille kokemattomille pelaajille. Omista kasvateista vasta 17-vuotias Juho Hyvärinen otti monien yllätykseksi paikan puolustuksen oikealta laidalta ja pelasi varsin mukiinmenevän ja ehjän kauden. Sairastelu pilasi pääkaupunkiseudulta siirtyneen Leo”Saulin veli”Väisäsen alkukauden, mutta pallollinen toppari vakuutti loppukaudella toivuttuaan takaisin pelikuntoon. Hyökkäyspäässä nuori Timo Stavitski pelasi itsensä jopa Barcelonan ostoslistalle ja siirtyi lopulta hurjalla yli puolen miljoonan euron siirrolla Ranskan pääsarjaan. HJK-laina Saku Ylätypa säväytti kauden avauspuolikkaan, kunnes jatkoi matkaansa Ajaxiin. Myös Robert Taylor siirtyi ulkomaille ja RoPS sai myös JJK-kasvatista kelvollisen siirtosumman, joten riskinotto ja nuoriin luottaminen näyttäisi muodostuvan onnistuneeksi päätökseksi.

Siirrot

Sisään: Lassi Lappalainen (HJK, laina), Fugo Segawa (PEPO), Lucas Lingman (HJK), Jems Geffard (EIF), Matheus Caliman (Ituano FC, Brasilia), Agnaldo (Molde, Norja), Wato Kuate (Hapoel Petah Tiksva, Israel), Taye Taiwo (Eskilstuna, Ruotsi)

Ulos: Ivan Tatomirovic (IFK Mariehamn, Nathaniel Will (SV Spakenburg, Hollanti), Timo Stavitski (Caen, Ranska), Cem Felek (TSV Steinbach, Saksa), Sakari Tukiainen (Thisted FC, Tanska), Anselmi Nurmela (FC Flora, Viro), Pablo Gonzalez (Deportes Melipilla, Chile)

Lähtökohdat

RoPS nettosi viime kauden pelaajamyynneistä varovaisesti arvioiden noin 800 000 euroa, mikä on valtavan iso summa mille tahansa Veikkausliigaseuralle. Mutta varsinkin RoPS:ille, jonka pelaajabudjetti oli alle 400 000 euroa. Rovaniemellä ei lähdetty hakemaan pikavoittoja, mikä vaikuttaa ainoalta oikealta päätökseltä. RoPS päätti sijoittaa viime kauden voittojaan asuntoihin ja entinen bingotalo onkin muuttumaksi vuokrattaviksi pienasunnoiksi. Seuran sisäpiirilähteiden mukaan oletettavissa on merkittäviä tuottoja, joten seuran tulevaisuus näyttää pitkästä aikaa hyvin valoisalta, vaikka myös viime kausi oli taloudellisesti tappiollinen. RoPS:n taloustilannetta paransi entisestään talven onnistunut kausikorttikampanja, sillä seura sai myytyä yli 3000 59 euroa maksavaa kausaria ensi kauden liigaotteluihin.

RoPS lähtee alkavaan kauteen jälleen kerran melko pienellä pelaajabudjetilla. Viime kauden tapaan joukkue luottaa nuoriin pelaajiin ja useisiin ulkomaalaishankintoihin. Jälleen kerran ulkomaalaispelaajat ovat isoja kysymysmerkkejä eikä kovin moni ole tehnyt kriittisiin rovaniemeläiskatsojiin positiivista vaikutusta talven Suomen Cup -otteluissa. Nuorista kotimaisista pelaajista odotukset kohdistuvat erityisesti mainion loppukauden pelanneeseen Lassi Lappalaiseen ja lopullisen läpimurron kynnyksellä olevaan Lucas Lingmaniin, joka saapui HJK:sta napapiirille yhden vuoden sopimuksella.

Talvikaudella RoPS:n pelistä on ollut vaikea löytää varsinaista punaista lankaa. Uusi päävalmentaja Toni Koskela on ajatusmaailmaltaan hyvin samanlainen valmentaja kuin Mika Lehkosuo ja RoPS haluaakin olla aktiivinen ja palloa pitävä joukkue. Valitettavasti joukkue ei tunnu sisäistävän pelitapaa lainkaan, sillä RoPS:lla on ollut suuria vaikeuksia ylipäätään maalipaikoille pääsemisen kanssa. Asiaa ei auta se, että seuralta puuttuu selkeä ykköshyökkääjä. Rovaniemellä haaveillaan Boris Kokon paluusta, mutta mies etsinee uutta seuraa ensisijaisesti ulkomailta. Juha Malinen pyrki aikoinaan pallollistamaan RoPS:n pelaamista, mutta moni muistaa hänen tulenkatkuisen lehdistötilaisuuden, jossa hän julisti ”pimputtelun ja pamputtelun” loppuvan. Onko Koskelasta tekemään vastaavia rohkeita päätöksiä, jos joukkueen peli takkuaa nähdyllä tavalla myös alkukauden liigaotteluissa?

Pystyykö nuoriLucas Lingman tekemään alkavalla kaudella lopullisen läpimurtonsa? (Matti Raivio / AOP)

Avainpelaajat

Kokeneen espanjalaismaalivahdin Antonio Regueron jääminen napapiirille oli loistava uutinen kaikille RoPS:n kannattajille, sillä kyseessä on rutinoitunut huippumaalivahti, joka tulee torjumaan RoPS:lle pisteitä myös ensi kaudella. Puolustuksessa nimekkäin pelaaja on ehdottomasti HJK:ssa kulttimaineen saavuttanut Taye Taiwo, jonka viime vuodet ovat olleet vaikeita ja loukkaantumisten sävyttämiä. Parhaimmillaan Taiwo on kuitenkin Veikkausliigan parhaita pelaajia ja Rovaniemellä on varmasti kovat odotukset entisen Nigerian maajoukkuemiehen varalle. Toppariosastolla odotellaan Leo Väisäsen lopullista läpimurtoa. Nuori puolustaja on herättänyt jo ulkomaalaisseurojen kiinnostusta, joten onnistuneen alkukauden myötä hän on potentiaalinen lähtijä jo kesän siirtoikkunan auetessa.

Keskikentällä kokenut kapteeni Antti Okkonen on koko joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja. 35-vuotias Okkonen ei ole enää fyysisesti aivan oma vanha itsensä, mutta kokenut ammattilainen pystyy korvaamaan puutteitaan loistavalla pelikäsityksellä. Keskikentän keskustan täydentänee 22-vuotias uusi hankinta Wato Kuate, joka vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta pelimieheltä. Isokokoinen keskikentän kahden suunnan voimapesä kävi läpi Manchester Cityn junioriakatemian, mutta lopullinen läpimurto aikuisten tasolla on vielä antanut odottaa itseään. Rovaniemellä tarjolla on isoa roolia ja talven perusteella Kuate on ensi kauden potentiaalinen läpimurtopelaaja.

Hyökkäspäässä RoPS:lta puuttuu ainakin toistaiseksi se selkeä ykköskärki, joka pysyisi kääntämään tiukkoja matseja rovaniemeläisten eduksi. Harjoituskaudella kärjessä on esiintynyt pääsääntöisesti kulttipelaaja Simo Roiha, joka on hyvä liigapelaaja, muttei kuitenkaan Veikkausliiga-tason ykköskärki. RoPS onkin kartoittanut uutta hyökkääjää koko harjoituskauden ajan tuloksetta, mutta jotain liikehdintää ennen kauden alkua varmasti nähdään. Kolmen miehen hyökkäysosaston laidoilla aloittanevat Lassi Lappalainen ja Moldesta kauden mittaisella lainasopimuksella siirtynyt brassipelaaja Agnaldo, joka ei ole vakuuttanut talven harjoitusotteluissa.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–2–3–1)

Uhkakuvat

Juha Malinen oli RoPS:lle paljon muutakin kuin pelkkä päävalmentaja. Valovoimainen ja karismaattinen valmentaja teki paljon töitä RoPS:n kokonaisvaltaisen kehityksen eteen ja johdatti joukkueen historiallisesti aina Eurooppa-liigan karsintoihin asti. Malinen teki kuitenkin jo pitkään puoliavoimesti selväksi sen, että pesti maajoukkueen peräsimessä kiinnostaa. Lopulta muutama kuukausi sitten tärppäsi, kun kokenut valmentaja nimitettiin Suomen U-21 maajoukkueen vetovastuuseen. RoPS joutui äkillisesti ison päätöksen eteen ja pitkän harkinnan jälkeen nimitti lähinnä nuorisovalmentajana toistaiseksi meritoituneen Toni Koskelan pitkällä kolmen vuoden sopimuksella edustuksjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Koskela on pääsarjatasolla täysin katsomaton kortti ja talvikauden perusteella hän ei ole saanut integroitua omia ideoitaan pelaajiston päähän. Miten kokematon päävalmentaja pystyy käsittelemään väistämättömästi vastaan tulevat ongelmat?

RoPS:n toinen uhkakuva liittyy maalintekoon, sillä seuralta puuttuu mitat täyttävä ykköshyökkääjä. Napapiiriltä kantautuneiden raporttien perusteella seura on kyllä ymmärtänyt ongelman, mutta monen kuukauden etsintä ei ole ainakaan vielä tuottanut tulosta. Boris Kokon kaltainen nimi tuskin on realismia, mutta RoPS:n tulee onnistua hyökkääjärekrytoinnissa, muuten edessä on äärimmäisen tuskainen kausi.

Ota seurantaan

Lucas Lingman. 20-vuotias Espoon Hongan kasvatti joutui HJK:ssa ikävään välikäteen. Hän oli liian hyvä Klubi 04:seen, muttei kuitenkaan riittävän hyvä noustakseen HJK:n avauskokoonpanoon. Taitava hyökkäävä keskikenttäpelaaja sai loppukaudesta mukavasti vastuuta, mutta tie HJK:ssa tuntui nousseen pystyyn. Päätös siirtyä peliajan perässä Napapiirille on varmasti hyvä, sillä ensi kaudella Lingmanilla on tiedossa iso rooli RoPS:n palapelissä melko vapaassa roolissa kymppipaikalla. Lingman on erittäin potentiaalinen pelaaja, joka voi hyvinkin tehdä ensi kaudella lopullisen läpimurtonsa. Kaiken mennessä nappiin voi hän olla seuraava Rovaniemeltä kansainvälisille kentille siirtyvä pelaaja.

Arvio

RoPS:n on ennen alkavaa kautta suuri kysymysmerkki. Talvikausi ei ole vakuuttanut ja jos Toni Koskela ei saa seuran pelitapaa kuntoon, voi edessä olla kuluttava kausi putoamistaistossa. RoPS:lla on kuitenkin potentiaalia nousta viime kauden sijoille, erityisesti jos se löytää itselleen riittävän hyvän ykköskärjen riittävän ajoissa.

Faneille.comin Veikkausliiga-ranking 2018:

Kansikuva: Matti Raivio/AOP