Joko nyt, IFK Mariehamn?

IFK Maarianhaminaa vastaan pelattua harjoitusottelua pidetään Atleticon menestyksen syynä (Matts Häggblom)

IFK Maarianhaminaa vastaan pelattua harjoitusottelua pidetään Atleticon nykymenestyksen syynä (Matts Häggblom)

IFK Mariehamn on ahkeroinut Veikkausliigajoukkueensa kasaamisessa talven aikana. Päävalmentaja Pekka Lyyski onkin pitkällä urallaan varsin mielenkiintoisen tilanteen edessä – joukkue on käytännössä valmis maaliskuun puolivälissä.

IFK Mariehamn taisteli viime kaudella vahvasti jopa mitalista, mutta jäi lopulta neljänneksi. Sama katkera sija koitui joukkueen kohtaloksi myös syksyllä 2012. Suomen Cupissa joukkue on yltänyt kolmena peräkkäisenä vuonna välieriin. Tuoko kausi 2014 viimein mitalin saarelaisten iloisten kannattajien juhlittavaksi? IFK Mariehamnin kauden 2014 joukkue on mielenkiintoinen sekoitus kotimaisia huippuja sekä ulkomaalaispelaajia, joita voidaan pitää todellisina vahvistuksina. Näin ei ole saarellakaan aina ollut.

Viime kaudella IFK:n seurajohto osui kuitenkin kultasuoneen. Dever Orgill ja Diego Assis tekivät hurjaa jälkeä hyökkäyspäässä. Molemmat tulivat kuitenkin lanatuiksi IFK:n Eurooppa-liigan karsinnan vierasottelussa Inter Bakua vastaan heinäkuussa ja loppukauden miehet viettivät sairastuvalla. Hyvät värväykset eivät loppuneet tähän. Korvaajaksi hankittu Luis Solignac osoittautui pelimieheksi ja sai lopulta syksyllä myös jatkosopimuksen.

IFK:n suurimmat menetykset viime kauden jälkeen ovat jäähdyttelemään Ruotsiin siirtynyt Mathias Wiklöf ja keskikenttäpelaajat Pekka Lagerblom ja Patrick Byskata. Uudet tulokkaat Duarte Tammilehto ja David Ramadingaye korvannevat heidät kuitenkin mainiosti. Erityismaininnan ansaitsee tietysti myös Petteri Forsellin paluu Pekka Lyyskin alaisuuteen.

Kysymys IFK:n kohdalla kuuluu siis: Joko nyt? Pekka Lyyski on valmentanut ahvenanmaalaisjoukkuetta vuodesta 2002, jolloin edustusjoukkue pelasi vielä Kakkosta. Moni varmasti toivoo hienon

valmentajan hienolle uralle todellista kruunua. Lyyski on koko Euroopan mittakaavassa top5:ssä virkaiältään samassa seurassa tällä hetkellä.

Hyvä maalivahtikaksikko

Ruotsalainen Simon Nurme teki paluun maalipuiden väliin tiistaina Liigacupin puolivälierässä lähes kymmenen kuukauden poissaolon jälkeen. Suoritus oli lähtökohtiin nähden mykistävä. FC Honka olisi voinut tehdä ainakin kolme maalia ensimmäisen puoliajan aikana, mutta Nurme oli eri mieltä.

IFK ei ilman loukkaantumisia tule kaatumaan maalivahtipeliin. Kakkosvahti Otso Virtanen kuuluu Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkuerinkiin ja syrjäytti muun muassa viime kaudella Nurmen korvaajaksi hankitun kokeneen Peter Enckelmanin.

Puolustus kysymysmerkki

IFK:n suurimmat kysymysmerkit lienevät puolustuksessa. Kaksi vuotta sitten Veikkausliigaan Ruotsista palannut Jani Lyyski on edelleen joukkueen ehdoton kapteeni, mutta topparina 31-vuotiaan vauhti on auttamatta hidastunut.

Pariksi hänelle on tarjolla Roger Thompson sekä talven hankinta Ruotsista, eli Bobbie Friberg da Cruz.

Laitapakin tonteille Pekka Lyyskillä on heittää vasemmalle Rovaniemeltä siirtynyt Albin Granlund sekä Erik Lundberg. Oikean laidan ykkösvaihtoehto on vielä tällä hetkellä loukkaantuneiden kirjoilla oleva Tommy Wirtanen.

Forsell – IFK:n sielu

Kuten todettua, IFK menetti keskikentän runkopelaajistaan viime kauden päätteeksi Lagerblomin ja Byskatan. Viime kauden polvivamman vuoksi missannut Tammilehto voi onnistuessaan kuitenkin nousta aivan Veikkausliigan alempien keskikenttäpelaajien eliittiin. Ramadingaye on suurelle yleisölle ehkä hieman tuntemattomampi, mutta 24-vuotias oli viimeiset kolme kautta yksi MYPAn hyvän menestyksen ehdottomista kulmakivistä.

Täysin oma lukunsa IFK:n pelaamisessa on Petteri Forsell. Keskikentän vasemmalle yleensä sijoitettu kapellimestari saa käytännössä vapaat kädet, mutta tuon vapauden suominen on yleensä kannattanut. Forsell tekee kovalla prosentilla maaleja tyylikkäällä laukauksellaan ja jakelee paikkoja myös muille. Joukkueen kaikki erikoistilanteet keskiviivalta ylöspäin ovat taiturin heiniä. Kulmapotkut hän antaa molemmilta puolilta.

Onnistunut kesä kotimaassa nostaisi Forsellin varmasti myös takaisin Mixu Paatelaisen pelaajalistoille.

Keskikenttäpelaajista erityismaininnan ansaitsee myös tiistaina ensimmäisen kerran loukkaantumisen jälkeen pelannut Diego Assis. Pienikokoinen taituri teki viime kaudella 15 ottelussa tehot 4+8.

IFK pelannee muodostelmalla 4-4-1-1. Kärkeen Pekka Lyyskin vaihtoehdot ovat Orgill, Solignac ja niin ikään kesken viime kauden joukkueeseen liittynyt Josef Ibrahim. Orgill iski viime kaudella 12 liigaottelussa peräti kahdeksan maalia. Saarelaisten vahvuudet ovat siis ehdottomasti hyökkäyspelaamisessa.

Kaikki tai ei mitään

IFK ei ole viime aikoina tullut tunnetuksi junnaavista 0-0-tuloksista. Joukkue oli Liigacupin puolivälierässä Honkaa vastaan täysin kanveesissa ensimmäisen puoliajan, mutta ryhdistäytyi ja vei voiton 3-1-lukemin.

Vastapainona hyville esityksille ovat totaaliset romahtamiset. FC Lahti ryöpytti saarelaisia viime kaudella 5-1 ja HJK 5-0. Suomen Cupissa joukkue tippui finaalista RoPSin iskiessä taululle 4-0-lukemat. Tämän vuoden pohjanoteeraus oli helmikuinen harjoitusottelu tukholmalaisen Djurgårdenin vieraana, josta IFK sai poistua 0-7-tappio niskassaan.

Ainakin paperilla ahvenanmaalaisjoukkue on kuitenkin varteenotettava mitaliehdokas. Kevät ja kesä näyttänevät saako Pekka Lyyski uuden sulan hattuunsa.

Kuluvan talven Liigacupissa IFK on edennyt välierävaiheeseen, jossa joukkue kohtaa lauantaina 15.3. VPS:n.

Kuva: Matts Häggblom