Kommentti: Saku Ylätuvan siirto Ajaxiin oli jälleen yksi osoitus suomalaisten kyvystä kasvattaa jalkapalloilijoita

Faneille.com LogoFaneille.com – Hieman erilainen urheilumedia.

Betsafen Kasinolla jaetaan tänä kesänä tuhansia ilmaiskierroksia ja käteistä. Osallistu kampanjaan, pelaa kampanjapelejä ja nappaa osuutesi!

Suomalaisella jalkapallolla ei mene niin huonosti, mitä Huuhkajien heikot tulokset antavat ymmärtää. On toki totta, etteivät lippulaivan otteet ole mairittelevia tai, että takapakkia on tullut Jari Litmasen ja Sami Hyypiän huippuvuosista. Nuorten pelaajien virta isoihin ulkomaalaisiin seuroihin antaa kuitenkin uskoa paremmasta tulevaisuudesta, mutta kuvastaa ennen kaikkea sitä, että Suomessa osataan kasvattaa pelaajia.

Viimeisin lähtijä oli elokuussa 18 vuotta täyttävä Saku Ylätupa, joka siirtyi hollantilaisjätti Ajaxin riveihin. HJK:n omistama, mutta RoPS:ssa lainalla pelannut Ylätupa kuului Veikkausliigan alkukauden komeettoihin, eikä huippusiirto ollut missään nimessä yllätys. Ylätuvan pelaamisessa viehättivät etenkin huippuluokan tekniset ominaisuudet, jotka yhdistettynä terävään pelipäähän antavat Leppävaaran Pallon kasvatille eväät edetä todella pitkälle.

Edellinen Veikkausliigassa dominoinut nuorukainen, joka palkittiin huippusiirrolla, oli viime kaudella Ilveksessä loistanut 19-vuotias Mikael Soisalo. Valioliigasta pudonneen Middlesbrough’n reservijoukkueessa pirteästi esiintynyt laituri on päässyt tänä kesänä edustusjoukkueen mukaan ja saattaa saada tulikasteensa Boron edustusmiehistössä jo tulevalla kaudella.

Miesten peleissä loistaneista pelaajista palkinnon sai myös Turun Palloseuran 18-vuotias Abukar Mohamed. Keskikenttäpelaaja siirtyi talvella Serie A -seura Lazioon, jossa TPV-kasvatti pääsi aina edustusjoukkueen penkille saakka.

Vuosi sitten AC Oulun vuonna 2000 syntynyt hyökkääjä Niklas Jokelainen siirtyi Valioliigaseura Stokeen. Ykköstä ja edelliskaudella Veikkausliigaa Jaron paidassa pelanneet Sergei Eremenko (FC Basel) sekä Serge Atakayi (Glasgow Rangers) saivat niin ikään siirrot isoihin eurooppalaisiin seuroihin.

Kaverukset Serge Atakayi (vas.) ja Sergei Eremenko siirtyivät viime kesänä Jarosta maailmalle. (Matti Raivio/AOP)

Suomesta on näin ollen siirtynyt vuoden sisään kuusi alle 20-vuotiasta ja miesten peleissä esiintynyttä pelaajaa isoihin ulkomaisiin seuroihin. Kuusikkoa ennen, viime vuoden helmikuussa FC Interin huippulupaava Kaan Kairinen, 18, napattiin tanskalaisen FC Midtjyllandin riveihin.

Eikä pelaajavirta rajoitu pelkästään aikuisten peleissä kyntensä näyttäneisiin nuorukaisiin. Poikamaajoukkueissa säväyttäneitä 15-16-vuotiaita pelaajia on haalittu yhtä lailla ulkomaille. Esimerkiksi RoPS:n 15-vuotias Pyry Hannola siirtyi heinäkuussa Kairisen edustamaan Midtjyllandiin. Viime elokuussa Ilveksen vuonna 2000 syntynyt maalivahtilupaus Otto Huuhtanen vaihtoi Tampereen Newcastle Unitedin akatemiaan.

Tänä kesänä Englantiin suuntasi Huuhkajien entisen luottomiehen Teemu Tainion poika Maximus, joka on isänsä tavoin keskikentän pohjapelaaja.

Tammikuussa suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaislupauksia siirtyi Saksaan peräti kolme kappaletta. Syyrialaiset sukujuuret omaava 16-vuotias toppari Selman El-Baset siirtyi Åbo IFK:sta Bundesliigasta pudonneen Ingolstadtin junioriakatemiaan. Samaan aikaan 17-vuotiaan laitapuolustaja Tuure Mäntysen matka jatkui FC Jazzista 2.Bundesliigaseura FC Kaiserslauternin riveihin. Suomen kenties parhaana kasvattajaseurana tunnetuksi tulleen Käpylän Pallon keskikenttäpelaaja Anssi Suhonen taas napattiin HSV:n paitaan.

Hampurissa pelaa toinenkin suomalaislupaus, kun 17-vuotias laituri Tobias Fagerström siirtyi suoraan karjaalaisesta BK-46:sta Bundesliiga-organisaatioon. Kaksi kesää sitten, tätä nykyä 18-vuotias TPS-toppari Juhani Pikkarainen karisti kotimaan pölyt jaloistaan ja jatkoi uraansa itävaltalaista futista viime vuodet dominoineen Red Bull Salzburgin riveissä.

Vuonna 2014 HJK lähetti Jensenin veljekset Richardin, 21, ja Fredrikin, 19, FC Twenteen, joiden lisäksi 19-vuotias Hugo Keto siirtyi Arsenalin akatemian.

On sanomattakin selvää, että lupaavasta juniorista on pitkä matka huipulle. Myös polku suuren ulkomaalaisseuran junioripuolelta tai reservijoukkueista ykkösjoukkueen paitaan on pitkä ja kivinen. Voi siis hyvin olla, että edellä mainituista pelaajista moni tullaan näkemään vielä Veikkausliigakentillä.

Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, etteikö Suomessa osattaisi kasvattaa jalkapalloilijoita. Jos näin moni alle parikymppinen suomalaislupaus kiinnostaa isoja ulkomaalaisseuroja, on suomalaisella futisväellä aihetta olla toiveikas tulevaisuuden suhteen.

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press