Hetemaj vaihtoi maata ja kengät – maalijyväkin löytyi

 

Mehmet Hetemaj ottamassa korttia Italiassa 2013 (Getty Images)

Mehmet Hetemaj ottamassa korttia Italiassa 2013 (Getty Images)

Mehmet Hetemaj on pelannut pitkään ulkomailla ja nähnyt Kreikan ja Italian jalkapalloa laidasta laitaan.

Keväällä 2014 Hetemaj päätti pakata laukkunsa ja palata Suomeen. Iso palkka ja isot stadionit vaihtuivat talousvaikeuksissa painivan FC Hongan tarjoamaan vaatimattomaan palkkaan ja monille ulkomailta palaaville maitojunamielikuvan tuovaan Veikkausliigaan. Mutta tällaisia negatiivisia asioita Hetemaj ei ajattele, vaan hän nauttii pitkästä aikaa pelaamisesta ja se näkyy myös loistavina otteina kentällä.

Italiassa taisit tehdä yhden maalin viiden kauden aikana, nyt yksi upea maali cupissa ja toinen mahtimaali HJK:ta vastaan Veikkausliigassa. Mitä voimakeittoa äiti on oikein kokkaillut padoissaan?

– Olisiko se, kun vaihdoin kengät, Hetemaj naurahtaa ja jatkaa. Ei niitä maaleja ole liikaa päässyt tekemään. Minulle se on aina suuri onnen päivä kun osuu. Sen verran harvoin sitä maaleja tekee, että ei ollut tullut tuuletustakaan mietittyä.

Koetit kuitenkin pyrkiä HJK:ta vastaan tekemäsi johtomaalin jälkeen katsomoon?

– Koetin päästä äitini ja siskojeni luokse, mutta minut pysäytettiin.

Jouduit tyytymään valmentajasi sekä hyvän ystäväsi Shefki Kuqin karhunsyleilyyn?

– Olemme molemmat Kosovon albaaneja ja tunteneet pitkään. Olemme aina tulleet hyvin toimeen. Tasatulos ja hyvä peli HJK:ta vastaan oli hyvä hänellekin, sillä olimme aiemmassa MYPA-ottelussa todella heikkoja.

Muutaman ottelun perustella, miltä Veikkausliigan taso on vaikuttanut monen vuoden poissaolon jälkeen?

– Aiemmat matsit eivät ole olleet hyvätasoisia. HJK-ottelu oli hyvä peli. Tuntuu, että moni joukkue tyytyy siihen, että saa raavittua pisteitä, eikä koeta kehittää jalkapalloa. On tietysti tärkeää saada pisteitä, mutta myös kehittää peliä.

Hongan saldo on voitto-tasapeli ja kaksi tappiota. Tyydyttääkö?

– Lähtökohtiin nähden tyydyttää. Meillä on kuitenkin todella nuori ja kokematon joukkue.

Saitte mielenkiintoisen uuden pelaajan juuri riveihinne – Manchester Unitedin kasvatti Joshua Pritchardin. Millainen pelimies on kyseessä?

– Ihan hyvältä vaikuttaa ja varmasti tulee auttamaan joukkuetta.

Miten tästä eteenpäin?

– Meidän pitää vain uskoa itseemme ja luottaa siihen, että osaamme pelata. Me osaamme pelata, mutta monesti otteluihin olemme tulleet vähän arastellen ja vasta toisella puoliajalla pelirohkeutta on alkanut löytyä, Hetemaj päättää.