Petteri Forsellille jäi synkät muistot ensimmäisestä ulkomaalaisesta seurastaan: ”Asunnot ja autot oli mennyt, kun menin takaisin”

Petteri Forsellilla menee tällä hetkellä lujaa. Pallotaituri on ollut hurjassa vireessä Puolan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, mikä poiki lopulta kutsun Huuhkajiinkin. Veikkausliigassa dominoinnin jälkeen Miedz Legnican riveihin siirtynyt Forsell johtaa tällä hetkellä sarjan maalipörssiä viimeisteltyään 13 täysosumaa.

26-vuotiaalla pelurilla ei ole kuitenkaan aina luistanut yhtä hyvin. IFK Mariehamn kauppasi Forsellin turkkilaiseen Bursasporiin vuonna 2012. Haaveissa siintänyt siirto ulkomaille toteutui, mutta arki oli odotettua karumpaa. Repaleisen vuoden jälkeen Forsell palasi viideksi kuukaudeksi lainalle Maarianhaminaan, mutta paluu Turkkiin ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan.

– Olin IFK:ssa lainalla ja sitten palasin sinne (Turkkiin). Olisiko siinä kaksi päivää mennyt, kun päätin, että haluan pois täältä. Ihan sama vaikka sinne menisi kuinka paljon rahaa, en ollut onnellinen siellä.

– Multa oli asunnot ja autot ja kaikki mennyt, kun menin sinne takaisin. Se koko tilanne oli vähän ihmeellinen. Se tuntui entistä pahemmalta, kun ei ollut enää omaa asuntoa siellä ja autokin oli annettu jollekin toiselle. Mulla oli kolme valmentajaa siellä, niin mulle sanottiin, että teet oikean ratkaisun kun lähdet, ei ole käyttöä, Forsell muisteli Youtubessa julkaistussa haastattelussa.

Forsell huomasi, että kilpailu pelipaikoista on ajoittain todella raakaa. Joukkuekaveri oli vieras käsite, sillä kaikki tavoittelivat ensisijaisesti omaa etuaan.

– Se on raaka maailma. Oikeastaan kun astuu Suomen ulkopuolelle, niin kilpailu pelipaikoista on heti paljon kovempaa. Ei ole välttämättä niin, että kaikki pelaajat joukkueessa ovat sun kavereita. Ne koittavat polkea sua alas, ja jos sä pystyt sieltä nousemaan pelaamaan ja onnistumaan, niin sitten helpottaa. Se oli vaikea, mutta opettavainen reissu. Käteen jäi varmasti ainakin enemmän henkistä kanttia.

Forsellille kertyi lopulta vain kourallinen peliminuutteja Bursasporin riveissä. Turkin jälkeen miehelle oli heti selvää, että mikä seuraava osoite tulee olemaan.

– Tuntui vaikealta, että olisin mennyt silloin muuhun joukkueeseen kuin IFK:hon. Tiesin, että mulla on siellä iso rooli valmiina ja mun ei tarvitse kuin täyttää se vaatimus. Tiesin, että saan vastuuta ja peli-ilon takaisin sekä että saan pelata.

Paluu kotimaan kentille sujui Forsellilta hyvin ja jälki oli totutun tuhoisaa. Väriläiskän taival Suomessa huipentui syksyllä 2015 saavutettuun Suomen Cupin voittoon, kun IFK kukisti loppuottelussa turkulaisen FC Interin. Helmikuussa 2016 Forsell siirtyi monien yllätykseksi Puolan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, mutta taustalla on varsin järkevät perusteet.

– Tuntui, että piti lähteä jonnekin muualle ja tällä hetkellä tuntuu, että se oli oikea ratkaisu. Tästä on helpompi ponnistaa eteenpäin ja isompiin sarjoihin. Tästä on lyhyt matka varsinkin Puolan pääsarjaan. Tuntuu, että vaikka pelaat kuinka hyvin, niin Suomesta on vaikea lähteä.

Legnica tavoittelee nousua sarjaporrasta ylöspäin, mutta tällä hetkellä joukkue majailee sarjataulukossa seitsemäntenä. Forsell myöntää jo saaneensa tarjouksia seuraavaan kauteen liittyen, mutta keskittyminen on silti kauden lopuissa tärkeissä otteluissa.

– Vaihtoehdot pidetään vielä auki. Tässä on niin tärkeitä pelejä koko ajan, että en ole ehtinyt miettiä. Vähän sieltä täältä on tullut kiinnostusta ja muutamia konkreettisiakin on ollut. Mutta ei niitä viitsi vielä miettiä, vaan katsotaan rauhassa tämä ja yritetään nousta pääsarjaan tällä hetkellä.

Katso koko haastattelu tästä:

Toimittaja: Janne Vuorela
Kuvaus ja editointi: Karo Riikola

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press