Pasasen ympyrä sulkeutuu – 14 vuoden kiertue toi menestystä yhdelle Suomen kaikkien aikojen urheilijoista

Kahdeksan kansainvälistä pokaalia, UEFA Cupin finaali, Suomen vuoden jalkapalloilija, Suomen A-maajoukkueen kapteeni ja vyöllä 50 MM- tai EM-karsintaottelua. 14 vuoden tauon jälkeen FC Lahteen palanneen Petri Pasasen urheilu-ura hakee Suomessa vertaistaan.

Petri Pasasen paluun Suomeen saattoi helposti sivuuttaa kevyellä olankohautuksella. Miehen nimessä ei ole samanlaista hohtoa kuin esimerkiksi Helsingin jalkapalloklubin hankkimassa Mikael Forssellissa. Maalintekijät muistetaan, he jotka estävät maalin synnyn jäävät yleensä täysin paitsioon, kun otteluiden huippuhetkiä kelaillaan ja esitetään yleisölle. Ei siis kannata ihmetellä, jos et lotkauttanut korvaasi Pasasen paluu-uutisen kuullessasi.

Pasasen ura hakee Suomessa vertaistaan paitsi jalkapalloilun, myös koko urheilun saralla. Hän on yksi kolmesta suomalaispelaajasta, jotka ovat pelanneet Euro-cupin finaalissa. Jari Litmanen ja Sami Hyypiä voittivat aikanaan Mestarien liigan mutta Pasanen joutui nielemään tappion kun Werder Bremen vuonna 2009 hävisi UEFA Cupin finaalin.

Mutta ei Pasanen ole jäänyt ilman pyttyjä – pikemminkin päinvastoin. Menestyksen voi jopa sanoa seuranneen häntä. Siirryttyään Ajaxiin vuonna 2000 hän oli mukana voittamassa Hollannin mestaruutta, Hollannin cupia sekä super cupia. Lisäksi seura eteni mm. Mestarien liigan puolivälieriin. Vuonna 2004 hän piipahti Valioliigan Portsmouthissa, mutta lainasopimus ei muuttunut pysyväksi – raporttien mukaan johtuen Ajaxin liian suuresta rahanhimosta. Tässä vaiheessa hallitseva Saksan mestari Werder Bremen astui mukaan kuvioihin ja nappasi puolustuksen monitoimimiehen itselleen. Bremenissä Pasanen juhli mm. Bundesliigan pronssia sekä voitti kaikki mahdolliset paikalliset cup-kilpailut. Hän on edelleen kautta aikain eniten Bundesliiga-otteluita pelannut suomalainen. Bremenistä matka jatkui nousukauttaan aloitelleeseen Red Bull Salzburgiin, jossa lahtelainen juhli jälleen sekä sarjan, että cupin voittoa. Ennen paluuta FC Lahteen hän pelasi myös Tanskan Superligassa AGF:n riveissä.

Kaiken kaikkiaan Pasanen on voittanut urallaan tähän mennessä kahdeksan pokaalia: Hollannissa liiga, cup ja super cup, Saksassa cup, super cup ja liigacup sekä Itävallassa liiga ja cup. Vuonna 2008 Pasasen edustaessa Werder Bremeniä, urheilutoimittajat valitsivat hänet vuoden jalkapalloilijaksi.

Pasasen meriittilista voi tulla yllätyksenä kadunmiehelle. Jos perusfutisseuraaja pysäytetään ja kysytään kautta aikojen kymmentä parasta suomalaispelaajaa, tuskin monikaan mainitsee Pasasta. Miksi? Pääosin sen vuoksi, ettei Pasanen ole koskaan tehnyt itsestään numeroa, esitellyt harrastuksiaan tai vaatekaappiaan, puhumattakaan perheestään

Pasanen ei ole koskaan ollut järin näkyvässä roolissa hyökkäyspäässä. Taas kerran kadunmieslogiikan mukaan puolustajasta tulee heti hyvä, kun hän tekee maalin. Pasasen logiikassa maalin estäminen on aina ollut se tärkein asia. Parhaina vuosinaan Pasanen sai olla ”Kultaisen sukupolven” maajoukkueen itseoikeutettuna aloittajana varsin rauhassa, koska valokeilat osuivat muihin pelaajiin, kuten vaikkapa nimekkäisiin toppareihin. Mutta on hyvä muistaa, että vasta pari vuotta sitten Pasanen aloitti ensimmäistä kertaa maaottelun vaihtopenkillä kunnossa ollessaan – hän oli neljän eri päävalmentajan papereissa – hetken viidennenkin – aina aloituksen mies. Pasasesta kertoo myös se, että jo vähälle vastuulle jäätyään Huuhkajissa, hän oli koko ajan valmis. Pelikieltojen ja loukkaantumisten vuoksi Pasanen nousi isoon rooliin edellisen karsinnan Valko-Venäjä -otteluissa puskista ja oli monen arvion mukaan näiden otteluiden paras pelaaja. Kertoo ammattimaisuudesta.

Pasanen pelaa sunnuntaina ensimmäisen kerran FC Lahden paidassa siirtonsa jälkeen. 14 vuoden tauon jälkeen kotikaupunkiinsa palannut puolustaja teki seuran kanssa 2,5-vuotisen sopimuksen, mikä kertoo siitä, ettei mastojen juurelle palannut mies vailla motivaatiota. Mikään yllätys ei Pasasen paluu kotimaisemiinsa ollut. Paikallisen perimätiedon mukaan FC Kuusysin kasvatti on jo pitkään puhunut paluusta Lahteen. Nyt uusi kotikin on kartoitettu ja seuraava askel on nostaa Mustat kuhnurit sarjataulukossa vielä yksi pykälä ylöspäin. HJK on seitsemän pisteen karkumatkalla mutta nyt kesken europelien olisi otollista aikaa iskeä painetta viisi peräkkäistä kertaa Suomen mestaruuden voittaneelle ryhmälle.

Paradoksaalista onkin se, että yhden Suomen kaikkien aikojen pelaajista paluu kotikaupunkiinsa on samalla myös suuri riski. Jos hyvän kauden pelanneen joukkueen vahvuus jossain on ollut, se on ollut nimenomaan maalivahdin ja toppareiden yhteispelissä. Maalivahti Henrik Moisander ja topparipari Jani TanskaMarkus Joenmäki ovat yhdessä muun joukkueen kanssa pitäneet lahtelaismaalin puhtaana peräti 12 kertaa. 22 ottelussa oma pää on heilunut vain 11 kertaa, mikä on vähiten koko sarjassa. Pasanen ei ole tullut odottamaan omaa vuoroaan. Vaatisi Toni Korkeakunnakselta todella paljon jatkaa samalla miehistöllä ja jättää Pasanen vaihtopenkin puolelle. Toppariparin vaihtaminen tällaisen kauden aikana vaikuttaisi puolestaan uhkarohkealta. Onkin mielenkiintoista nähdä mihin ratkaisuun Korkeakunnas päätyy. Lahti on jo pelannut alkukaudesta poiketen kolmen puolustuslinjalla ja saanut tuloksia myös sillä systeemillä. Yksi vaihtoehto olisi nostaa Pasanen keskikentän pohjalle Pyry Kärkkäisen paikalle suojaamaan puolustuslinjaa.

Jos Korkeakunnas saa ensimmäisellä kaudellaan räätälöityä Pasaselle osuvan roolin, saattaa yksi Suomen kaikkien aikojen pelaajista päästä juhlimaan menestystä myös oman maan rajojen sisäpuolella. Paitsi että FC Lahti on Veikkausliigan kakkonen, se on selvittänyt tiensä myös Suomen Cupin välieriin.