Poron voimalla – RoPSilla palikat vihdoin kohdillaan

Kylmää kyytiä luvassa Rollossa kävijöille (Ford in Europe)

Kylmää kyytiä luvassa Rollossa kävijöille (Ford in Europe)

Rovaniemen Palloseuraa voi hyvin pitää tulevan Veikkausliigakauden mustana hevosena. Jos kaikki menee nappiin, voi RoPS taistella jopa kärkipään sijoituksista.

Vielä muutama vuosi sitten Rovaniemellä elettiin painajaisen keskellä, kun paljon kohua herättänyt ottelumanipulaatiorinki paljastui. Moni joukkue olisi tässä vaiheessa viheltänyt pelin poikki ja hakenut suosiolla vauhtia alempaa. RoPS kasasi kuitenkin joukkueen liigakauteen ja putosi sen päätteeksi Ykköseen. Näistä tapahtumista alkoi kuitenkin RoPS:n uusi nousu, joka huipentui viime vuoden Suomen Cupin voittoon. Sen ansiosta RoPS pelaa tällä kaudella pitkän tauon jälkeen taas eurokentillä.

Vuoden 2011 tapahtumien johdosta RoPS pisti koko toimintansa uuteen uskoon. Enää pelaajia ei hankittu Itä-Euroopasta ja Afrikasta. Samalla seurassa päätettiin alkaa panostaa junioritoimintaan mm. palkkaamalla päätoimisia valmentajia. Tämä ei vielä tietenkään edustusjoukkueessa näy, mutta maltti on valttia ja vuosien päästä RoPS-junioreita nousee myös edustuksen mukaan. RoPS:lla on sauma nostaa itsensä koko Pohjois-Suomen futisylpeydeksi.

Rovaniemellä on stadionhanke edennyt myös hyvää vauhtia ja Keskuskenttä tulee saamaan lähivuosien aikana todella hulppeat puitteet. RoPS tekee myös vahvaa yhteistyötä paikallisen Santasport Urheiluopiston kanssa ja tämä takaa joukkueelle lisää resursseja olosuhteisiin sekä valmennukseen.

Ilman vuoden 2011 tapahtumia RoPS saattaisi edelleen jatkaa vanhalla toiminnallaan. Eli ikävät tapahtumat saattoivat olla lopulta jopa RoPS:n pelastus. Viime vuodet ovat myös osoittaneet sen, että RoPS on niin vahva seura, että sitä eivät ikävät takaiskut tai putoamiset kaada. RoPS on aina ollut Rovaniemen urheilun ykkösjuttu. Se on harvinaista Suomessa.

Harvinaista on myös se, että RoPS:n talous on äärimmäisen vakaalla pohjalla. Bingo tuottaa satoja tuhansia vuodessa ja oma kerrostalo antaa hyvää pohjaa. Taustalla häärii puheenjohtajana Risto Niva, joka on Rovaniemellä todella pidetty ja luotettu henkilö. Ja häneltä löytyy myös rahaa.

Täksi kaudeksi RoPS:n päävalmentajaksi tuli kokenut Juha Malinen, joka luotsasi viime kaudella hyvin FC Lahtea. Malinen on huippuvalmentaja, eikä hän olisi Rovaniemelle tullut, jos seurassa ei olisi nyt näin kova tekemisen meininki.

Sahlgren vai Forsman?

RoPS:n pelaajatilanne kaudella 2014 on myös erittäin hyvä. Maalivahti Tomi Maanoja lähti Kuopion Palloseuraan hieman kyseenalaisten sopimusneuvottelujen jälkeen. KuPS oli tehnyt sopimuksen Maanojan kanssa jo ennen viime syksyn Suomen Cupin finaalia (KuPS-RoPS). RoPS sai kuulla sopimuksesta ja Maanoja istui Suomen Cupin finaalin vaihtopenkillä.

Maanojan tilalle RoPS hankki alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa pelaavan Saku-Pekka Sahlgrenin, joka pelasi edelliset kaudet HJK:ssa. Helsingissä Sahlgren ei peliaikaa juurikaan saanut ja kun hän tolppien väliin pääsi, oli otteissa liikaa jännitystä ja epävarmuutta. Sahlgren on kuitenkin yksi lupaavimmista maalivahdeista Suomessa, sitä ei kukaan voi kiistää. Nyt hänellä on hyvä paikka tehdä se läpimurto liigan eliittiin. RoPS:ssa ykkösvahdin paikka ei kuitenkaan irtoa helpolla, sillä toisena maalivahtina on Oskari Forsman, joka on näyttänyt olevan kelpo torjuja Veikkausliigaan.

Topparit johtotähtinä

RoPS:n puolustuksen johtajat ovat topparit Alison Ndukaku ja Faith Friday Obilor. Kaksikko on ajoittain jopa ylivoimainen Veikkausliigassa, kunhan tutkapari jättää ylimieliset kikkailut ja sooloilut pois.

Laitapakkeina ovat nuoret Janne Saksela ja Lassi Nurmos. Saksela on äärimmäisen potentiaalinen pelaaja, mutta viime vuodet ovat olleet vaikeita vammojen takia. Nurmos on puolestaan vielä keltanokka liigatasolla, mutta AC Oulusta siirtyneellä pelaajalla on aineksia nousta vaikka kuinka hyväksi pelaajaksi.

Puolustuksen tuuraajia ovat Jarkko Lähdenmäki, Antti Peura ja Juuso Majava – kaikki heistä ovat riittävän hyviä tuuramaan avausnelikkoa ajoittain.

Okkonen kapellimestarina

Keskikentällä peliä johtaa pohjalla pelaava kokenut Antti Okkonen. Kapteenin rooli on todella iso ja ”Sukea” voi hyvin pitää joukkueen tärkeimpänä pelaajana. Keskikentän keskustaan ovat tarjolla myös FC Lahdesta tullut Mika Mäkitalo, Ville Saxman sekä TPS:sta tullut Petteri Pennanen. Keskikentän keskusta on siis paperilla todella kova – varsinkin Okkonen ja Pennanen ovat liigan eliittiä.

Keskikentän laidoille on tarjolla myös kovia pelaajia. Uutta nousua urallaan tekevä Nicholas Otaru on terveenä ollessaan aina avauksessa. Emenike Mbachu on puolestaan todella potentiaalinen, mutta hän ei ole vielä täysin pystynyt odotuksia lunastamaan. Myös monitoimimies Mika Lahtinen on kelpo pelaaja laidalle. Suuret odotukset kohdistuvat myös JJK:sta tulleeseen Jani Virtaseen.

Santeri Kumpula ja Olli Pöyliö ovat RoPS:n nuorisokaartia ja he tulevat saamaan tällä kaudella varmasti minuutteja liigapeleissä.

Uusi hyökkääjä vielä haussa

Etualan Aleksandr Kokko pelasi U21-maajoukkueessa ja voitti 2012 Ykkösen maalipörssin (All over press)

Etualan Aleksandr Kokko pelasi U21-maajoukkueessa ja voitti 2012 Ykkösen maalipörssin (All over press)

Hyökkäyspään tilanne on tällä hetkellä iso kysymysmerkki, sillä joukkueen ainoa kunnollinen maalintekijä on Aleksandr Kokko. Hän on kuitenkin varsin loukkaantumisherkkä pelaaja, joten pelkästään hänen varaansa ei RoPS voi laskea.

Tämä tiedetään myös RoPS:n seurajohdossa ja verkot ovat koko ajan vesillä uuden hyökkääjän suhteen. Juha Malinen vihjaili aikaisemmin talvella, että kotimaassa ei vapaana ole tarpeeksi hyviä hyökkääjiä, joten katseet ovat varmasti ulkomailla.

Kysymysmerkit ja riskit

Vaikka paperilla kaikki näyttää hyvältä, on pelaajarungossa myös isoja riskejä ja kysymysmerkkejä.

Maalivahti Sahlgren on lupaava, mutta siitä on vielä pitkä matka huippuvahdiksi. Puolustuksessa Janne Saksela on ollut pitkään loukkaantuneena. Nyt mies on hyvässä vireessä, mutta liigatasolla häntä voidaan pitää vielä raakileena. Topparikaksikko on liiganparhaimmistoa, mutta jos toinen heistä on sivussa, näkyy se heti RoPS:n pelaamisessa.

Keskikentällä uusista pelaajista Petteri Pennanen ja Mika Mäkitalo pelasivat viime kaudella odotuksiin nähden vaisun kauden. Tason on nyt noustava, mutta pelkästään sormia napsauttamalla se ei tapahdu. Iso kysymysmerkki on uusista pelaajista myös Jani Virtanen. Serie A:ssa aikoinaan jo debytoinut Virtanen on ollut viime vuodet laiskassa kunnossa ja viime kausi JJK:ssa oli todella heikko. Viestit Rovaniemeltä kertovat, että nyt Virtasen asenne on parantunut monta pykälää, mutta sekään ei vielä takaa hyvää kautta.

”Boris” Kokko on parhaimmillaan liigan parhaimpia maalintekijöitä. Otteet kuitenkin ailahtelevat turhan paljon ja lukuisat loukkaantumiset ovat kiusanneet miestä – myös nyt menneenä talvena. Kokko on joukkueen ainoa maalintekijä ja sen takia uuden hyökkääjän hankinnan on onnistuttava nappiin. Jos hankinta osoittautuu heikoksi, voi RoPS:n olla vaikeuksissa hyökkäyspelinsä suhteen.

Eli jos kaikki palikat osuvat kohdilleen, voi RoPS taistella jopa mitalista. Jos taas kysymysmerkit pysyvät kysymysmerkkeinä ja riskit kostautuvat, taistelee RoPS alemmassa keskikastissa.

Se on kuitenkin varmaa, että RoPS ei putoa Ykköseen enää pitkään aikaan. Toiminta on niin hyvää, että entinen hissijoukkue on nousemassa kohti Suomen kärkeä.