Veikkausliigan alkukauden yhteenveto – Pahimmasta flopista ei epäselvyyttä

Veikkausliiga on lähtenyt vauhdilla käyntiin ja sarjassa on nähty monia mielenkiintoisia kamppailuja. Jyvät alkavat hiljalleen erottua akanoista ja onkin aika tehdä pieni katsaus alkukauteen. Faneille.comin jalkapallotoimitus niputti yhteen Veikkausliigan alkukauden tärkeimmät asiat.

Minkälainen alkukausi on yleisesti ottaen ollut?

Jesse Räikkönen: Alkukausi on ollut odotettua mielenkiintoisempi, mistä kertoo myös sarjatilanne. Näkemäni futis on ollut viihdyttävää ja myös yleisö on herännyt hyvin futiskesään. Stadin Derby oli jotain suurempaa, mikä toivottavasti kantaa pitkälle. Suurin pettymys on silti olosuhteet ja myös Tammelan tapahtumat jättivät pahan maun muuten upeasti sujuneelle alkukaudelle.

Elias Aaltonen: Nousijajoukkueet ovat tuoneet sarjaan mukavasti uutuuden tuntua ja etenkin kannattajapuolella ollaan saatu nauttia hienosta keväästä (mm. Stadin derby). Itse olen nauttinut pelin tasosta ja erilaisten taktiikoiden kohtaamisesta. Maailman parasta suomalaista sarjajalkapalloilua. Negatiivisella puolella voisi mainita usean profiilipelaajan loukkaantumiset (esim. Petteri Forsell, Steven Morrissey). Myös joukkueiden epätasainen ottelumäärä häiritsee.

Kalle Tamminen: Alkukausi Veikkausliigassa on mielestäni sujunut varsin odotetusti. HJK:n alkukausi on ollut odotusten mukaisesti nihkeä, mutta vastapainona SJK, Inter ja MIFK ovat pelanneet hyvää jalkapalloa ja napsineet pisteitä tasaisesti. HIFK:n ja Ilveksen tapaisten perinneseurojen paluu pääsarjatasolle on nostanut Veikkausliigan näkyvyyttä mukavasti ja kauden ensimmäinen Stadin Derby oli tapahtumana juuri niin iso ja onnistunut, kun osattiin toivoa.

Positiivisin yllättäjä joukkueista?

JR: RoPS: Moshtagh Yaghoubin penkittäminen saattoi olla Juha Maliselta virhe, mikä söi alkupeleistä muutaman pisteen. Mosan päästyä irti on mies ollut lähes pitelemätön ja saanut samalla pelitoverit sekä rovaniemeläisyleisön hurmokseen. RoPS pelaa viihdyttävää futista ja jos/kun Aleksandr Kokko viimeistelee paikoista kliinisesti, voi joukkue olla tämän kauden sensaatio.

EA: KuPS – Marko Rajamäen alaisuudessa KuPSista on kuoriutunut voittava joukkue. Voittoprosentin valossa Rajamäki on ollut menestynein KuPS-valmentaja Veikkausliigan historiassa (1990-). Myös RoPS yllätti positiivisesti heikon alun jälkeen ja käänsi kelkkansa kolmen tappion jälkeen neljän ottelun voittoputkella, joka voi edelleen saada jatkoa.

KT: Vannoutuneena TPS-kannattajana tekee pahaa vastata tähän Inter, mutta en näe juuri muita vaihtoehtoja. Job Dragtsman valmentama joukkue tiedettiin ennen kauden alkua yllätysvalmiiksi, mutta Dragtsman oma kiinnostus ja halukuus kehittää joukkueen peliä tiedettiin kysymysmerkiksi. Alkukauden perusteella hollantilaisluotsi on kuitenkin muutaman hiljaisemman kauden jälkeen vetänyt duunihaalarit niskaansa, sillä Inter pelaa huomattavasti parempaa ja monipuolisempaa jalkapalloa kuin parin vaisun viime kauden aikana.

Kuka pelaajista on ollut pahin pettymys?

JR: Mike Havenaar. Ei hirveesti tarvitse selitellä, jos miehen otteita on nähnyt. Halutonta, tehotonta eikä miehestä ole ollut mitään hyötyä Klubille.

EA: Mike Havenaar, HJK – odotettiin paljon enemmän tehoja. Vaikuttaa kentällä ajoittain todella aneemiselta ja saattaa viettää jatkossa paljon aikaa penkillä, mikäli maalihanat eivät aukea. Freddy Adu oli arpapallo, jonka taso oli täysi mysteeri. Parantanee peliään, mutta ei voi leimata pettymykseksi, vaikka tuli sarjaan suurella kohulla.

KT: HJK:n nimekkäistä hankinnoista Havenaar ja Guy Moussi ovat olleet alkukauden aikana kaukana siitä tasosta, joita miehiltä ennen kauden alua odotettiin. Varsinkin Havenaar ei tunnu millään sopivan HJK:n pelitapaan, sillä target-pelaajatyyppinä hän haluaa sellaisia palloja, joita HJK:n hitaita hyökkäyksiä sisältävä pelitapa ei tarjoa. Havenaar on yhä laadukas maalintekijä, mutta HJK:n on pystyttävä käyttämään jatkossa miehen vahvuuksia entistä paremmin hyväkseen. Moussi on parantanut pikku hiljaa otteitaan, mutta mies ei ole ollut Anthony Annanin kaltainen keskikentän moottori, jota miehestä toivottiin.

Löytyykö alkukauden perusteella HJK:lle pysäyttäjää?

Onko Valakari saanut hiottua struktuurit SJK:ssa kuntoon? (AOP)

Onko Valakari saanut hiottua struktuurit SJK:ssa kuntoon? (AOP)

JR: HJK:n pitää parantaa, mutta joukkueen puolustuspeli ja ruotsalaismaalivahti Daniel Örlund tarjoaa mahdollisuudet voittoon jokaisessa ottelussa. Inter ja SJK ovat jo osoittaneet vaarallisuutensa ja uskon tasaiseen sarjaan. SJK:lle on tehty seitsemässä ottelussa vain kaksi omiin ja pidän seinäjokelaisia tämän hetken Veikkausliigan kovimpana joukkueena. Simo Valakarin miehistö voi hyvinkin juhlia tällä kaudella mestaruutta. Interin 16 tehtyä maalia on taas huima osoitus joukkueen tehokkuudesta. Onkin mielenkiintoista nähdä kestääkö ”tehdään enemmän maaleja kuin vastustaja” ideologia Veikkausliigassa pitkälle. Toivon että kestää!

EA: Alkukauden perusteella HJK:lle voisi löytyä pysäyttäjä Seinäjoelta tai Kuopiosta, mutta todennäköisesti HJK rullaa taas mestaruuteen. Klubille on viime vuosina ollut tyypillistä aloittaa kausi vähän yskähdellen, mutta mestaruuskone on aina käynnistynyt. Tällä kaudella pelaajamateriaali on jälleen paperilla ylivertainen. Toki tänä vuonna myös SJK on heti kauden alusta lähtien sarjan kärkisijoilla. Paljon ratkeaa joukkueiden (HJK ja SJK) keskinäisissä kohtaamisissa. (Rästipelinsä hoitamalla SJK nousisi jo nyt sarjakärkeen.)

KT: Mika Lehkosuo on alkukauden haastatteluissa korostanut, että talvikauden harjoitteet ovat tähdänneet nimenomaan siihen, että HJK on entistä parempi joukkue keskikesän tärkeissä euro-otteluissa. HJK tuskin tulee ainakaan heikentymään loppukauden aikana ja minun on hyvin vaikea nähdä muiden joukkueiden pystyvän jatkamaan koko kautta noin kahden pisteen ottelutahdilla. SJK tulee pudottelemaan pisteitä varsinkin keskikesällä, sillä seura pelaa ensimmäistä kertaa europeleissä ja avainpelaajien rasitusmäärät tulevat kasvamaan entisestään alkukauteen verrattuna.

Miten nousijajoukkueet ovat aloittaneet?

JR: Kaikki joukkueet ovat avanneet voittotilinsä ja kautensa siis positiivisissa merkeissä. Näiden kaikkien joukkueiden tulo on omalta osaltaan nostanut Veikkausliigan tasoa sekä viihdyttävyyttä. Kaikilla on toki rutkasti parannettavaa ettei loppukaudesta taistelua käydä putoamista vastaan. Ylempään keskikastiin on näillä joukkueilla toki vielä tekemistä, sen on alkukausi heti näyttänyt, vaikka paremmalla ”tuurilla” jokainen näistä joukkueista voisi olla sarjassa hitusen korkeammalla. HIFK:n tuoma kulttuuri on tullut toivottavasti jäädäkseen.

EA: Ovat aloittaneet melko odotetusti. Tällä kaudella ei nähty nousijajoukkueen hurmosalkua, vaikka yrittäjiä oli yhteensä kolme. HIFK ollut ehkä pieni pelillinen pettymys, mutta IFK:n peruuttelu-vastahyökkäystaktiikka on toiminut melko hyvin. KTP pelaa pirteää futista ja lähtee otteluihin pallonhallinnan kautta. Pitivät muun muassa HJK:n tiukilla vierasottelussa. Ei ole vielä päässyt pelaamaan kotiyleisönsä eteen Kotkassa, jossa pisteitä tulee varmasti enemmän kuin vieraskentiltä. Etenkin KTP ja Ilves tulevat olemaan ongelmissa kapean rinkinsä kanssa.

KT: Hyvin odotetunlaisesti. Kaikki kolme nousijaa löytyvät sarjataulukosta alemmasta keskikastista, mitä ei voida pitää suuren luokan yllätyksenä. Joukkueet ovat näyttäneet myös kentällä juuri siltä, mitä ennakkoon osattiin odottaa. Uskon edelleen, että putoaja ja karsija tulee löytymään liiganousijoiden joukosta.

Kuka voittaa maalipörssin?

Jesse: Joku herra Interistä eli Vahid Hambo (jos ei siirry pois kesken kauden) tai vaihtoehtoisesti viime otteluissa vireessä ollut fransmanni Guy Gnabouyou. Kumpikin pääsee nauttimaan todella kovasta tarjoilusta ja Inter pelaa viihdyttävää hyökkäyspeliä.

Elias: Alkukierrosten perusteella Interin Vahid Hambo tulee tekemään yli kymmenen maalia, jolla ollaan jo aika lähellä maalipörssin voittoa, kun katsoo aikaisempien vuosien voittajan maalimääriä. HJK:n Demba Savage on myös potentiaalinen voittaja, vaikka HJK:ssa maalintekovastuu jakaantuu yleensä melko laajalle rintamalle. Molemmat saattavat lähteä ulkomaille jo kesällä. Boris Kokko tai Gnabouyou voisivat olla maalipörssin mustia hevosia.

Kalle: Vahid Hambo tuli, näki ja voitti ennen ikävää jalkavammaansa, joka pitää miehen sivussa pelikentiltä muutaman viikon ajan. Monipuolinen Hambo viimeisteli kliinisesti saamistaan paikoista ja hänen ja Mika Ojalan yhteispeli oli parhaimmillaan silmiähivelevän kaunista. Hambon poissaolon aikana muilla maalipörssin kärkipään pelaajilla on hyvä mahdollisuus kuroa eroa pienemmäksi. Liigasta tuntuu kuitenkin puuttuvan sellaiset profiilikärjet, joten uskon Ojalan ja Savagen kaltaisten laitapelaajien olevan todella korkealla lopullisessa maalipörssissä. Yksi yllätysnimi voisi olla loistavan alkukauden pelannut Boris Kokko, mutta miehen paikat eivät tunnu kestävän raskaan kauden läpiviemistä ilman loukkaantumisia.