Veikkausliigan huikea päätöskierros: mikä joukkue selviää pohjilta kuiville?

Veikkausliigan päätöskierroksella riittää jännitettävää myös häntäpäässä. Putoamistaistossa paras tilanne on VPS:llä, joka majailee pisteen karsintapaikan yläpuolella. Toiseksi viimeisenä olevalla FC KTP:llä on eroa sarjajumbo FF Jaroon kolme pistettä, joten kaikki on vielä täysin auki.

Mikä on IFK Mariehamnin motivaatio?

Vepsu matkaa sunnuntaina IFK Mariehamnin vieraaksi saarelle. Lähes koko kauden jumbosijaa majoittanut VPS ehdittiin tuomita jo varmaksi putoajaksi, mutta loppukesän hienot otteet nostivat joukkueen turvallisemmille vesille.

Viime kierrosten aikana VPS on seilannut karsintapaikan tuntumassa. Joukkue jäi edellisellä kierroksella tasapeliin Kotkaa vastaan, minkä myötä jännitys säilyi viimeiselle kierrokselle asti.

VPS on onnistunut maalinteossa peräti 36 kertaa, mikä on hieno lukema häntäpään joukkueelle. Veikkausliigajoukkueet ovat tehneet kuluvalla kaudella keskimäärin juuri 36 osumaa joukkuetta kohden. Vaasalaisten osalta suuri kiitos kuuluu hurjassa iskussa olleelle Juho Mäkelälle, joka on kiinni maalipörssin voitossa. 16 osumaa viimeistellyt Mäkelä on voittanut Veikkausliigan maalipörssin vuosina 2005 ja 2010, joten viiden vuoden sykli näyttäisi toteutuvan nytkin. 32-vuotiaan Mäkelän pahin haastaja on 14 täysosumaa viimeistelleet SJK:n Akseli Pelvas ja RoPS:n Aleksandr Kokko.

Juho Mäkelä on ollut hurjassa tikissä. Kuva: AOP

Juho Mäkelä on ollut hurjassa tikissä. Kuva: AOP

IFK Mariehamn on vastaavasti kärsinyt tehottomuudesta. Joukkue on onnistunut maalinteossa ainaostaan 28 kertaa 32 ottelussa. Alkukauden missanneen Petteri Forsselin toivottiin tuovan apua erityisesti maalintekoon, mutta taiturimainen väkkärä ei ole päässyt aivan parhaaseen lentoon, vaikka onkin väläytellyt ajoittain. Maarianhaminalaisten paras maalintekijä on seitsemän maalia viimeistellyt Dever Orgill.

Kuudentena majaileva IFK Mariehamn on varmistanut jo Suomen Cupin voiton myötä paikan ensi vuoden europeleihin. HIFK tosin hengittää kahden pisteen päässä ja himoitsee yhteen ylimääräiseen kotiotteluun oikeuttavaa kuudetta tilaa.

Maarianhaminalla ei tosin ole luistanut Veikkausliigassa viime aikoina kovinkaan hyvin. Joukkue on voittanut viimeisestä viidestä ottelustaan ainoastaan yhden. Viiden edellisen ottelun maaliero on surullinen 1-8. VPS on voittanut viimeisestä viidestä ottelustaan kaksi ja pelannut kerran tasan.

Vuodesta 2002 IFK Mariehamnia valmentanut Pekka Lyyski jättää seuran sunnuntain jälkeen. Joukkue haluaa varmasti jättää kotiyleisön edessä Lyyskille hänen ansaitsemansa läksijäiset.

VPS:n kauden 32 ottelusta peräti 20 on ollut tasatilanteessa puoliajalla. Vaasalaiset ovat pystyneet kääntämään näistä voitoiksi ainoastaan kolme ottelua. VPS:n nuori joukkue onkin kärsinyt todella katkeria tappioita aivan otteluiden loppuhetkien maalien myötä.

Arvio

Onko IFK:n keskittyminen jo kauden päätösbileissä vai riittääkö motivaatiota vielä kauden viimeiseen koitokseen? Lyyskin läksiäiset ja kuudes tila pitäisi olla tarpeeksi iso motivaatio. VPS tulee jättämään kentälle aivan kaiken. Kauden kaksi aiempaa kohtaamista ovat olleet tasaisia vääntöjä ja molemmat ovat voittaneet kertaalleen maalein 1-0. 13 edellisestä vierailustaan Maarianhaminassa VPS on poistunut täyden pistepotin kanssa yhdeksän kertaa. Tasapeiiin on päädytty ainoastaan kertaalleen. Betsson tarjoaa VPS:lle kertoimen 3.10, mikä sopii lapulle erittäin hyvin.

Kuinka sekaisin Ilves on?

FC KTP kohtaa kotikentällään sekavassa tilassa olevan Ilveksen. Tamperelaisten mainio kausi sai hieman säröjä Keith Armstrong-episodin myötä. Ainakin vielä sunnuntaina Ilveksen valmentajana toimii Marco Baruffato. Kurssi ei ole kääntynyt ainakaan parempaan suuntaan, vaan Ilveksellä on allaan neljä peräkkäistä tappiota, joista kolme on tullut ilman Armstrongia.

KTP lähee kauden viimeiseen koitokseen allaan neljä tappiotonta ottelua. Joukkueen verkkoon on tehty näissä otteluissa ainoastaan kaksi osumaa. Tästä kuuluu suuri kiitos Kakkosen FC Kultsusta saapuneelle Craig Hillille, joka on ollut todellinen löytö. Amerikkalainen ohjaa puolustusta jämäkällä otteella ja on saanut nostettua koko puolustuslinjan tasoa. KTP:tä vaivanneet maalivahtiongelmat ratkesivat kertaheitolla Hillin myötä.

Sunnuntaina on tiedossa kova taistelu maalivahtien suhteen, sillä jokaisessa ottelussa Ilveksen maalia vartioinut Mika Hilander on ollut kuluvalla kaudella erinomainen. On myös mahdollista, että Ilves antaisi panoksettomassa ottelussa torjuntavastuun myös Antti Kuusiselle tai Gustav Långbackalle. Tämä sopisi varmasti erittäin hyvin kotkalaisille.

Mika Hilander on ollut Ilveksen tuki ja turva kuluvalla kaudella. Kuva: AOP

Mika Hilander on ollut Ilveksen tuki ja turva kuluvalla kaudella. Kuva: AOP

KTP on ollut sarjan heikoin kotijoukkue. 15 kotiottelusta joukkue on voittanut ainoastaan viisi. Paljoa paremmin ei ole sujunut Ilvekseltä vieraskentillä, sillä 16 matkapelistä on irronnut vain kolme voittoa. Joukkueen verkkoon on tehty näissä peleissä peräti 32 maalia. Ero on valtaisa, sillä Ilves on päästänyt 16 kotiottelussaan vain 15 takaiskua.

Ilves ja KTP ovat kohdanneet kuluvalla kaudella kaksi kertaa eikä kotkalaiset ole onnistuneet vielä rikkomaan kuparista keskinäisissä otteluissa. Huhtikuun kohtaaminen päättyi maalittomaan tasuriin, kun taas Ilves nappasi elokuisessa Tammelassa voiton numeroin 2-0.

Arvio

Ilves haluaa päättää mainion kautensa voittoon ja saalistaa avauspisteet Baruffaton johdolla. Molemmat joukkueet puolustuvat tiiviisti, joten maalijuhlia ei ole syytä odottaa. Kotka on esiintynyt viime otteluissa paineen alla mainiosti ja pystyy varmasti käsittelemään päätöskierroksenkin paineet. KTP:lle kelpaa vain voitto, sillä tasapisteissä VPS on paremman maalieron turvin edellä. Tosin pistekin riittäisi varmistamaan ettei joukkue tipu suoraan, joten Sami Ristimäen suojatit eivät välttämättä hae lopussa uhkarohkeasti voittoa. Tasapeli ei olisi todellakaan ihme ja Betsson tarjoaakin tälle maistuvan kertoimen 3.55.

Jaro yrittää mahdotonta

Jamar Dixonin tasoitusmaali edellisen kierroksen päätöshetkillä FC Lahtea vastaan voi osoittautua vielä kultaakin kalliimaksi. Tästä huolimatta Jaron tilanne on kaikkea muuta kuin herkullinen.

Se on jo varmaa, että Jaro tippuu suoraa tai karsii paikastaan Veikkausliigaan. Pietarsaarelaisilla on eroa toiseksi viimeisenä majailevaan KTP:hen kolme pistettä. Jarolla on maaliero puolellaan, joten mikäli KTP häviää ja Jaro voittaa, niin pietarsaarelaiset pääsevät karsintaan.

Jaron sunnuntainen haaste on vain pahin mahdollinen: mestaruudesta taisteleva SJK. Seinäjokelaisille kelpaa ottelusta käytännössä vain voitto, joten Jaro lähtee hakemaan todellista jättiyllätystä.

Jaro on ollut heikoin vierasjoukkue. 15 vierasottelusta joukkue on voittanut ainoastaan kaksi. Tehtyjä vierasmaaleja on vain 12 ja sunnuntaina vastassa on sarjan paras puolustus. Pietarsaaressa toivotaankin, että mestaruustaistelun paineet kääntyvät kotijoukkuetta vastaan. Jaro lähtee otteluun niin suurena altavastaajana, että joukkueella ei ole kuin voitettavaa.

Dider Boris Kadio on viidellä maalillaan Jaron paras maalintekijä. Kuva: AOP

Dider Boris Kadio on viidellä maalillaan Jaron paras maalintekijä. Kuva: AOP

Yksittäisistä pelaajista katseet kohdistuukin erityisesti Alexei Eremenko Junioriin. Eremenko on ollut Jaron keskikentän moottori ja kokeneen pelaajan syötöt löytävät millmimetrin tarkkuudella joukkuekaverit. Edes Loshan panos ei ole riittänyt muuten niin heikossa materiaalissa.

Jaro on voittanut edellisestä 15 ottelustaan ainoastaan yhden, kun juuri SJK kaatui Pietarsaaressa.  Näissä 15 ottelussa Jaro on viimeistellyt 14 kertaa korkeintaan yhden maalin. Nollille joukkue on jäänyt peräti kahdeksan kertaa. Vastaavasti vastustajakaan ei ole tehnyt kuin korkeintaan yhden maalin 11 ottelussa, joten Jaron edelliset ottelut ovat olleet todella vähämaalisia.

Arvio

SJK pääsee otteluun käytännössä parhaalla mahdollisella kokoonpanolla, joten Jarolla on tiedossa hikinen iltapuhde. Nopea avausmaali voisi kasvattaa paineita entisestään suuren kotiyleisön edessä pelaavan SJK:n niskassa ja pelistä tulisi väkisin yrittämistä. Jaron voittoa ei puolla ottelussa kuitenkaan juuri mikään, joten Betssonin SJK:lle yhden maalin tasoituksella tarjoama kerroin 1.95 mahtuu lapulle.

Veikkausliigan päätöskierros:

FC KTP – Ilves

FC Lahti – RoPS

HIFK – FC Inter

IFK Mariehamn – VPS

KuPS – HJK

SJK – FF Jaro

Kierros alkaa jo kello 13.00. YLE TV2 näyttää Futiskierroksen pääotteluna SJK – FF Jaron sekä parhaat palat muilta paikkakunnilta. Voit seurata Veikkausliigan jännittävät ratkaisuhetket myös tuttuun tapaan suorana IS Extran kautta.

Kansikuva: All Over Press