Veikkausliigan huippuottelu SJK – HJK: seinäjokelaisilla pakkovoiton paikka

Sunnuntaina Veikkausliigassa käydään todellinen huippukamppailu, kun SJK ja HJK iskevät yhteen. Vaikka seinäjokelaiset ovat hyvissä asemissa pisteen perässä ottelun Klubia vähemmän pelanneena, niin SJK:lla on käytännössä pakkovoiton paikka.

Viime kaudella peräti hopealle yltänyt SJK on ollut yksi alkukauden vakuuttavimmista joukkueista. Yhdeksästä ottelusta joukkue on jäänyt vain kerran ilman pisteitä. Varsinkin kotikentällä jälki on ollut jopa dominoivaa, sillä SJK ei ole päästänyt Seinäjoen Keskuskentällä vielä yhtään maalia. Viidestä kotiottelusta on irronnut yhtä monta voittoa maalierolla 13-0.

Hyvät otteet eivät ole sattumaa, vaan koko joukkue toteuttaa Simo Valakarin ohjeita nöyrästi. SJK puolustaa todella tiiviisti, mutta iskee tarvittaessa nopeasti vastaan. Usein joukkue pyrkii myös murtautumaan yksitellen jokaisen vastustajan linjan ohi hakien rauhassa maalipaikkaa. Monipuolisen pelaamisen mahdollistaa laaja pelaajamateriaali ja fiksusti koottu joukkue.

SJK:n pelaajista peräti kymmenen on jo onnistunut maalinteossa. Toni-Pekka Lehtinen, Wayne Brown, Ariel Ngueukam, Jussi Vasara ja Richard Dorman ovat joukkueen maalipörssin jaetulla kärkipaikalla kahdella osumalla. Dorman, Vasara ja Ngueukam ovat myös syöttäneet kaksi maalia mieheen. Myös Akseli Pelvas ja Cedric Gogoua ovat kirjanneet kaksi maalisyöttöä.

SJK:lla on yksi lepopäivä Klubia enemmän allaan. Sekin on jo merkittävä etu, kun ottelutahti on niin kiivas.

Klubi ei kaunistele

HJK ei ole pelannut varsinaisesti kaunista jalkapalloa, mutta tulokset ovat silti olleet erinomaisia. Mika Lehkosuon suojatit pitävät puolustuspään tiivinä ja pelaavat rauhallisesti omaa peliään luottaen siihen, että tarvittavat paikat maalintekoon avautuvat ottelun myötä.

Seinäjokelaisten tapaan myös HJK on ollut erittäin vakuuttava kotikentällään. Vieraissa vastaavasti on tökkinyt, sillä sinivalkoisilla on allaan kolme peräkkäistä vieraspeliä ilman täyttä pistepottia. Edellisessä vierasottelussaan HJK jäi 2-2- tasapeliin Vaasassa, missä jumbona majaileva VPS oli jopa hallitsevampi osapuoli luonnonnurmella pelatussa ottelussa. Sunnuntaina taistellaan jälleen nurmella, joten kotiedun lisäksi SJK hyötyy myös pelialustasta. Viime kaudella HJK vieraili Seinäjoella kahdesti häviten molemmat ottelut.

HJK on hyödyntänyt laajaa materiaaliaan ja kierrättänyt pelaajiaan paljon. Kukaan joukkueen pelaajista ei ole pelannut täysiä minuutteja Veikkausliigassa. Atomu Tanaka, Tapio Heikkilä sekä Erfan Zeneli ovat eniten kuormitetut pelaajat, kun jokainen on kellottanut hieman yli 800 minuuttia kuluvan kauden otteluissa. Panathinaikosiin siirtyvä Robin Lod pelaa sunnuntaina viimeisen ottelunsa HJK:n paidassa.

Helsinkiläisten parhaat maalintekijät ovat kolme maalia ampuneet Demba Savage sekä Mike Havenaar. Tehotilaston ykkösenä on kaksi osumaa viimeistellyt ja kolme maalia syöttänyt Tanaka, joka on ollut illasta toiseen Klubin johtavia pelaajia.

Suurin odotuksin Suomeen saapunut Havenaar sai edellisessä ottelussa Interiä vastaan hanat vihdoin kunnolla auki ja japanilainen viimeisteli molemmat Klubin maaleista. Isokokoinen Havenaar on vaarallisimmaan vastustajan maalin tuntumassa ja oikeastaan ensimmäistä kertaa kuluvan kauden aikana Klubi pystyi pelaamaan korkeita palloja Havenaarille, joka laittoi pallot hallitusti verkon perälle.

Rosenborgista kuluvaksi kaudeksi sinivalkoisiin saapunut Daniel Örlund on ollut tolppien välissä erinomainen. Ruotsalainen ei joudu yleensä otteluissa varsinaiseen sarjatuleen, mutta lähes jokaiseen kuuteen otteluun on mahtunut pari huippupelastusta, jotka Örlund on napannut kylmän viileästi. Sunnuntaina onkin edessä myös tiukka taisto maalivahtien kesken. SJK:n maalia on vartioinut jokaisessa yhdeksässä ottelussa virolainen Mikhel Aksalu, joka on pitänyt maalinsa puhtaana peräti seitsemän kertaa. Jo maalivahdeista johtuen sunnuntaina tuskin tullaan näkemään maalijuhlia, mutta kumpi Veikkausliigan kärkivahdeista pystyy ottamaan sen yhden huipputorjunnan enemmän?

SJK:n on otettava voitto

SJK:lla on sunnuntaina paljon pelissä ja lähes pakkovoiton paikka. Seinäjokelaisten on näytettävä, että Pohjanmaalla taistellaan mestaruudesta kuluvalla kaudella tosissaan.

Molemmat joukkueet karsivat kesällä pääsylipuista Euroopan kentille. HJK on jo useana kautena osoittanut, että se pystyy hallitsemaan kesän peliruuhkat eikä europelien tuoma lisärasitus ole haitannut mestaruusputkea. Pistementyksiä ei kauden mittaan juurikaan tule, vaan vielä peliä uomiinsa hiova HJK on juuri tähän aikaan kaudesta haavoittuvimmillaan

SJK osallistuu Eurooppaliigan karsintoihin ensimmäistä kertaa. Miten joukkue selviää kesän otteluruuhkista, kun avainpelaajat tahkoavat täysiä minuutteja useana päivänä viikossa? Oman mausteensa tuo, kun SJK joutuu pelaamaan kaikki karsintaottelut ”vieraissa”. Seinäjoen Keskuskenttä ei täyttänyt UEFA:n mittoja, joten kotiottelut pelataan Helsingissä Sonera Stadiumilla.

Lipunmyynti otteluun on sujunut harvinaisen vilkkaana ja SJK:lla on sunnuntaina loistava tilaisuus näyttää täyden kotiyleisön edessä, että se tulee taistelemaan tosissaan mestaruudesta.

Ottelu alkaa kello 18.30. Jalkapallo on parasta paikan päällä, mutta mikäli et pääse Seinäjoen Keskuskentälle, niin voit seurata kaikkia Veikkausliigan otteluita IS Extran kautta.

Sunnuntain muut ottelut:

18.30 FF Jaro – KTP