Veikkausliigaraati: Kausi huipentuu huikeaan mestaruustaistoon – mikä joukkue kuittaa potin?

Veikkausliigassa vetäydyttiin sunnuntain jälkeen maajoukkuetauolle. Asetelmat eivät voisi olla juurikaan herkullisemmat, sillä mestaruustaiston suhteen kaikki on avoinna ja myös karsijan suhteen riittää jännitettävää. Faneille.comin toimittajat Jaakko Tiira ja Eemeli Kosonen käyvät nyt läpi tämän hetken asetelmia.

IFK Mariehamn siirtyi sunnuntaina sarjakärkeen. Onko Mariehamn suurin mestarisuosikki?

JT: Ei ole. Saarelaiset ottivat tärkeän voiton ja lähtevät loppukiriin paalupaikalta, mutta joukkueen viime aikainen vireystila huomoiden IFK:ta ei voi mitenkään pitää suurimpana mestarisuosikkina. Mariehamn on onnistunut voittamaan viimeisen reilun kuukauden aikana ainoastaan PS Kemin sekä PK-35 Vantaan, jotka ovat tuona ajanjaksona olleet sarjan kaksi heikointa joukkuetta. En missään nimessä halua dumata saarelaisia, mutta itse pidän kovavireistä SJK:ta kovimpana mestarisuosikkina tällä hetkellä.

EK: Ei. Kuten Jaakko jo mainitsi, niin maarianhaminalaisten vire ei ole yhtä kova kuin joillain kilpakumppaneille. Lisäksi joukkue kohtaa HJK:n vieraissa, mikä on ollut totutusti vaikea paikka saarelaisille. IFK on kohdannut Klubin Veikkausliigassa 16 kertaa vieraissa ja tuloksena on ollut neljä tasuria sekä 12 tappiota. Toisaalta, jos IFK:lla on joskus hyvät saumat päihittää Klubi vieraissa, niin se on nyt.

HJK koki karvaan tappion derbyssä ja joukkue on hävinnyt viimeisestä neljästä ottelustaan kolme. Minkälaisena näet Klubin mahdollisuudet mestaruuteen?

JT: Tämä onkin kinkkinen kysymys. Materiaalinsa puolesta Klubi on suurin mestarisuosikki, jopa ilman loukkaantunutta Atomu Tanakaa. Klubi on kuitenkin vaipunut viime syksyn tapaiseen syvähorrokseen ja joukkue näytti derbyssä todella hengettömältä. HJK:n loppuohjelmakaan ei ole kaikkein helpoin, kun se kohtaa kaikki kolme muuta mestaruustaistossa olevaan joukkuetta, joten helsinkiläisten leirissä saa tapahtua todella raju ryhtiliike, jotta pysti todella päätyisi Töölöön.

EK: On kyllä HJK:n kannalta täydellinen farssi, mikä mestaruus lipsuu toisena vuonna peräkkäin Helsingin ulkopuolelle, vaikka sitä on jälleen hopeatarjottimella Klubille tarjottu. Kolme tappiota neljästä edellisestä ottelusta kertoo karua kieltään joukkueen nykytasosta. HJK:n pelissä oli aistittavissa jo alkukesästä samoja ongelmia, jotka ovat korostuneet nyt Tanakan ollessa sivussa. Ainoastaan Alfredo Morelosin huippuvire on ylipäätänsä pitänyt helsinkiläisten mestaruushaaveet elossa. Mestaruus on edelleen joukkueen omissa käsissä, mutta nykymenolla en usko helsinkiläisten juhlivan kauden päätteeksi. Maajoukkuetauko tuli loistavaan saumaan Klubille. Nyt joukkueella on mahdollisuus parannella haavoja ja nollata tilanne kunnolla derbytappion jälkeen.

Suomen Cupin voiton korjannut SJK on ollut viime aikoina kovassa iskussa. Neljä peräkkäistä voittoa ovat nostaneet SJK:n pisteen päähän Klubista. Voisivatko seinäjokiset liitää jopa mestaruuteen asti?

JT: Voivat ehdottomasti. Mehmet Hetemajpaluu keskikentälle yhdistettynä muutamiin hankintoihin piristi seinäjokisia selvästi. SJK:n henkinen lujuus on ollut viime aikoina valttia joukkueen noustua PS Kemiä ja Vepsua vastaan vieraskentällä tappioasemasta voittoon. SJK:n vahva vire ja kilpailijoita helpompi loppuohjelma (PK-35 ja Lahti kotona, Klubi vieraissa) nostaa hallitsevan mestarin ainakin allekirjoittaneen papereissa suurimmaksi mestarisuosikiksi.

EK: Tuskin kovin moni arvasi toukokuussa, kun SJK oli saanut seitsemästä pelistä vain neljä pistettä, että joukkue tulee olemaan ehkäpä suurin mestarisuosikki tässä vaiheessa kautta. Muiden kärkijoukkueiden tasaiset konttailut ovat kuitenkin mahdollistaneet sen. Näillä näkymin sarjan päätöskierroksen ottelussa HJK:ta vastaan tulee olemaan valtavat panokset, mikäli pahoja vahinkoja ei satu ennen sitä. SJK on kuitenkin tällä hetkellä selkeästi parhaimmassa terässä ja suurin suosikki mestariksi.

Miltä uskot sarjataulukon näyttävän kärkikolmikon osalta kauden päätyttyä?

JT: Noin viidensadan metrin päässä Tammelan jalkapallopyhätöstä asuvana futisromantikkona toivon sydämeni pohjasta, että Ilves voittaisi mestaruuden. Nuoret tupsukorvat ovat muutenkin olleet kovassa vedossa ja pelaavat kaksi viimeisestä kolmesta pelistään kotona, joten mestaruus on Tampereella ihan oikeasti realismia. Uskon kuitenkin SJK:n vievän pytyn, Ilves on komeasti toinen ja IFK Mariehamn jättää alavireisen Klubin tylysti neljänneksi.

EK: Veikkausliigan otteluohjelma saa paljon kritiikkiä vuodesta toiseen, mutta pitää kehua kun siihen on aihetta, vaikkakin kyse on enemmänkin sattumasta. Mestarisuosikit pelaavat lähes pelkästään toisiaan vastaan viimeisten kierrosten aikana ja panokset ovat huipussaan illasta toiseen. Herkullisempaa loppua ei olisi voinut kuvitellakaan. SJK:n otteluohjelma on kuitenkin aavistuksen helpompi, kun joukkue kohtaa kotonaan panoksettoman PK-35 Vantaan. Jaakon tavoin uskon SJK:n kuittaavan mestaruuden, mutta HJK selviää toiseksi ja Ilves juhlii sensaatiomaisesti pronssimitaleja.

Minkä joukkueen uskot joutuvan karsimaan liigapaikastaan?

JT: Olisihan se mahtavaa, jos karsinnoissa nähtäisiin Turun paikallistaisto Interin ja TPS:n välillä. Alan kuitenkin kallistumaan siihen suuntaan, että karsinnoissa nähdään PS Kemi. Kemiläisten edellisestä voitosta on vierähtänyt jo yli kuukausi (26.8.), eikä Billy Ionsin kaupanneen ryhmän menossa näy minkäänlaisia piristymisen merkkejä. Kemiläisillä on eroa Interiin enää neljä pistettä ja he matkaavatkin maaottelutauon jälkeen juuri Veritas Stadionille. Tuossa ottelussa tullaan ratkomaan karsija, koska HIFK ja Jose Muurinen ovat sen verran kovassa lyönnissä etteivät he tipu enää karsimaan. Muutenkin mahdollinen PS Kemi–AC Oulu olisi todella herkullinen karsintapari pohjoissuomalaiselle jalkapallokansalle.

EK: PS Kemi vaikutti säilyttävänsä sarjapaikkansa varmuudella mainion alkukauden myötä, mutta heikot otteet ovat saaneet puntin tutisemaan Pohjoisessakin. KuPS on iso tekijä myös karsijoiden kannalta. Sunnuntailla Interille hävinneet kuopiolaiset kohtaavat loppukauden aikana myös Kemin ja HIFK:n. Kuten Jaakko totesti, HIFK on kovassa iskussa ja sai varmasti lisää boostia derbyvoitosta, joten uskon punpaitojen jatkavan Veikkausliigassa tulevallakin kaudella. Voitolla Interistä kemiläiset saisivat itsensä kuiville, joten Turussa on 14.10 paljon pelissä. Uskon Shefkin kuitenkin piiskaavan joukkueensa voittoon ja Kemin sukeltavan lopulta karsintoihin asti.

Veikkausliiga palaa maajoukkuetauolta 14.10. Voit seurata kauden huipennuksen tuttuun taoaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Kansikuva: All Over Press