Veikkausliigaennakko: Nuorentunutta RoPSia ympäröivät negatiiviset pilvet

Ruutu LogoJokainen ottelu suorana. Koko kausi tulee. Keskiviikkona 5.4. alkaa. Katso jokainen Veikkausliiga-ottelu Ruutu+ -palvelusta.

Seuraavaksi siirrymme ennakossamme Lapin pääkaupunkiin, Rovaniemelle, ja tarkastelemme, mistä lähtökohdista Rovaniemen Palloseura kampeaa itsensä pian alkavaan Veikkausliigakauteen. RoPS aloittaa sarjan FC Interin vieraana keskiviikkona 12. huhtikuuta. Aiemmista vuosista heikentyneet rovaniemeläiset päätyivät listauksessamme sijalle kahdeksan.

Viime kausi

Toissa kaudella RoPS oli huikeasti mestaruustaistelussa, mutta lopulta tyytyminen oli hopeaan, mikä oli sekin todellinen ylisuoritus joukkueelta. Viime kausikin päättyi loppuen lopuksi hyvin ja RoPS päätyi sijalle kuusi, vaikka potentiaalia mitalitaistoon olisi ollut ilman Boris Kokon myyntiä kesken kauden. Noista kahdesta joukkueesta on jäljellä enää vain muutamia pelaajia. Mikä huolestuttavinta, lähteneet pelaajat on korvattu erittäin nuorilla ja kokemattomilla pelaajilla.

Pisteiden valossa edellinen liigasesonki oli niin ikään lähellä maksimaalista potentiaalia. Päävalmentaja Juha Malinen ruoski suojateistaan sen, minkä saatavissa oli. Malinen toistelikin ahkerasti ennen 2016-kauden alkua, että jokainen vuosi on oma tarinansa, eikä joukkue voi tuudittautua aiempiin urotekoihin.

RoPSilla oli viime(kin) kaudella toimiva pelityyli, jossa pallo liikkui lähes 70% eteenpäin ja maalejakin syntyi kunnioitettavat 43, mikä oli enemmän kuin rovaniemeläisten edelle sijoittuneilla Ilveksellä (36) ja VPS:llä (36). Tulevalla Veikkausliigakaudella Malisen on jälleen syytä keksiä jotain uutta ja ihmeellistä, sillä kaikki hokkuspokkus-temput ovat joukkueelle tarpeen.

Siirrot

Sisään: Sani Kaita (JS Hercules), Lassi Järvenpää (HJK), Timo Stavitski (Klubi 04), Sakari Tukiainen (FC Flora, Viro), Leo Väisänen (HJK), Cem Felek (Fatih Karagümrük SK, Turkki), Anselmi Nurmela (AC Oulu), Saku Ylätupa (HJK, laina), Ivan Tatomirović (HJK), David Addy (Delhi Dynamos FC, Intia), Emeka Friday Eze (Kamerunin liiga)

Ulos: Janne Saksela (Sparta Rotterdam, Hollanti), Ville Saxman (KuPS), Juha Pirinen (HJK), Mika Mäkitalo (FC Inter), Akseli Kalermo (AC Oulu), Abdou Jammeh (Al-Shamal SC, Qatar), Albert Prosa (FC Infonet Tallinna, Viro), Pyry Hannola (FC Midtjylland, Tanska 1.7.), Jarkko Lahdenmäki (Fredrikstad FK, Norja), Jose Pedrosa Galan (CE L’Hospitalet, Espanja), Ricardo (FK Bodø/Glimt, Norja), Michal Mravec (KPV), Jean Fridolin Nganbe Nganbe (sopimus päättyi), Mamut Saine (sopimus pättyi), William John Oluremi (sopimus päättyi), Ransford Osei (sopimus päättyi)

Lähtökohdat

Erittäin hankala harjoituskausi voi vanhan viisauden mukaan luvata menestyksekästä tulevaa, mutta siitä RoPSin kohdalla on tuskin kysymys. Keväällä tippunut tulospommi on saanut fanit melkoiseen epätoivoon, ja syystäkin. Reilun 67 000 euron tappiot vaihtuivat rökälemäisiin lähes 348 000 euron vastaaviin. Tämä on näkynyt likipitäen kaikessa seuran toiminnassa. Saapuneet pelaajat ovat olleet todella nuoria ja lähes poikkeuksetta HJK:n junnuja. Apuja on haettu myös omasta junioriosastosta, joka ei tunnetusti ole Rovaniemen kokoisessa paikassa järin tuottoisa. Tässä ei olisi luonnollisesti mitään vikaa, jos se olisi hillitympi ja ikärakennetta leikkaava.

RoPSin tapauksessa kyse on kuitenkin pakon sanelemasta. Kenties parhaiten RoPSin läpikäymää muutosta kuvaa hyökkääjätilanne. Toissa kauden mestaruusjahdissa kakkoskärkenä viiletti maajoukkuehyökkääjä Eero Markkanen. Nyt ykköstykin viitta on soviteltu Sakari Tukiaisen harteille, joka on niin täydellinen arpa kuin arpa voi vaan olla.

Helpotusta nuoren joukkueen arkeen saatiin aivan kauden kynnyksellä, kun RoPS hankki kolme pelaajaa, joista ainakin kaksi pitäisi olla selkeitä vahvistuksia. Viime kaudella HJK:ssa pelannut Ivan Tatomirovic on kova kiinnitys rollolaisille. Vasemman paikan paikalle seura hankki 27-vuotiaan David Addyn, jolta löytyy vyoltään 17 maaottelua Ghanan paidasta ja kokemusta FC Porton riveistä. Kolmas uusi mies on testissä ollut nigerialaishyökkääjä Emeka Friday Eze, jonka arvoituksellisuutta korostaa se seikka, ettei miestä löydy futissivusto Transfermarktin laajasta tietokannasta.

Jo aiemmin tullut kovemman luokan hankinta on Nigerian maajoukkueessakin luutinut Sani Kaita. Kaitan myötä joukkueen keskikenttä onkin hyvissä kantimissa, eikä kolmikosta Robert Taylor–Antti Okkonen–Kaita rovaniemeläisten pärjääminen tule ainakaan jäämään kiinni. Muilla osa-alueilla onkin sitten isoja kysymysmerkkejä.

Nuoruus voi olla voimavara, mutta tällä kertaa seuran nippanappa puberteetin ohittaneet joutuvat liian suuriin pelillisiin paineisiin. Olisi suoranainen ihme, jos jokainen heistä löisi tiskiin välittömästi Veikkausliigatason peliesityksiä. Vanhemmalle kaartille tämä luo entisestään isompaa roolia.

RoPSin suurin kanto on siis pelaajamateriaali, tai se, että lähteneitä pelaajia ei ole pystytty korvaamaan saman tasoisilla pelimiehillä. Kuten todettua, taloudellinen tilanne heijastuu kaikkeen ja säästökuuri on kova. Tällaisissa tilanteissa katseet kääntyvät usein päävalmentajaan, niin myös tässäkin tapauksessa. 58-vuotias oululaislähtöinen Malinen on tiukan haasteen edessä, mutta ei ensimmäistä kertaa. Pelillinen ajatus tulee tuskin merkittävästi muuttumaan, mutta esimerkiksi hyökkäyksiin on saatava enemmän variaatiota, kuten hitaammat hyökkäykset ja niiden eri murtautumisvaihtoehdot.

Avainpelaajat

Erinomaisen viime kauden pelannut ja maajoukkueen porttejakin kolkutellut Robert Taylor on tulevalla kaudella kultaakin kalliimpi RoPSille. Varsinkin kymppipaikalla viekkaasti toimiva Taylor osaa tehdä fiksun liikkumisen ja maalipaikkojen luonnin lisäksi tehoja. 11 maalia ja neljä maalinjohtanutta syöttöä ovat kovia lukuja varsinkin, kun Taylorin pelipaikka voi vaihdella myös laitakaistalle. Nuori mies omaa myös erittäin kovan ja painavan laukauksen.

Robert Taylorista odotetaan jälleen RoPSin ykköspelaajia. Kuva: AOP

Juuso Hämäläinen taas on riekaleisen puolustuksen kulmakivi, herra ja Hidalgo, yhdessä Tatomirovićin kanssa. Näiden herrojen vastuulla on paljon niin pelillisesti kuin johtamistasollakin. Tärkeää on myös se, miten Hämäläinen & Tatomirovićin ja joukkueen maalivahti Antonio Reguero kykenevät ohjaamaan ja ohjeistamaan muuta puolustuslinjaa.

Antti Okkonen on ikääntyvä, mutta edelleen tuikitärkeä yleispelaaja RoPSille. Kapteenina hän luotsaa keskikentän pohjapalasia ja rytmittää peliä oikeilla vaihtoehdoilla. Johtaa usein esimerkillä ja taistelulla. Niin seuralla kuin faneille on sormet ristissä, ettei 34-vuotias keskikenttäpelaaja kärsi loukkaantumisista.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–2–3–1)

Uhkakuvat

RoPSin hyvin, hyvin kapea materiaali voi käydä joukkueelle kalliiksi. Jopa yhden kulmakivipelaajan loukkaantuminen voi vaarantaa koko kauden ja määritellä pelaako seura putoamista vastaan vai sijoittuuko se keskikastiin.

Jo aiemmin tässä jutussa mainittu miehistön nuoruus on toinen mahdollinen uhkakuva. Joukkueeseen tulleista pelaajista vain harva on todistanut tasonsa ja ainoaksi oljenkorjeksi jääkin tarkka roolitus, sekä siinä hyvin korkea onnistumisprosentti.

Jos RoPSin puolustus on hataralla pohjalla, niin ei hyökkäyksessäkään huippuvaarallisia tekijöitä ole. Jos ei sitten Sakari Tukiainen onnistu erinomaisesti. Tukiaisen takana on katseet kääntyvät Rovaniemen omaan poikaan Simo Roihaan sekä sopimuksen hiljattain tehneeseen Ezeen. 20-vuotias Eze tuskin tulee jättämään kylmäksi, sillä harjoitusottelu Umeån vieraana tuotti maalin ja keltaiset kortit filmaamisesta sekä ajanpeluusta.

Ota seurantaan

Saku Ylätupa. Kehuttu ja odotettu nimi Veikkausliigakartalla. HJK:sta RoPSiin lainalle saapunut 17-vuotias ylemmän keskikentän operoija omaa suuren potentiaalin ja saakin nyt uransa ensimmäisen todellisen näytönpaikan aikuisten tasolla. Ylätupaa on luonnehdittu epäsuomalaiseksi pelaajaksi pallonkäsittelytaitonsa vuoksi ja kaiken osuessa nappiin, voi tämä kausi toimia nuorukaiselle todellisena ponnahduslautana.

Arvio

Negatiiviset pilvet ympäröivät Rovaniemen Palloseuraa. Pilvet lähtevät taloudesta ja näkyvät pelaajamateriaalissa. Fanit tuntuvat oleman erittäin maltillisia tulevan kauden suhteen, eikä itse joukkuekaan lähde tähtiä tavoittelemaan. Niin kuin monen muunkin Veikkausliigajoukkueen kohdalla, näyttelevät loukkaantumiset suurta roolia. Kauden alla tuli lisää kuravettä myllyyn, kun laitapelaaja Aapo Heikkilä joutui sivuun useaksi kuukaudeksi akillesjännevamman takia. Tämänkaltaisia menetyksiä seura ei kestä useampaa. Putoamistaisto RoPSin pitäisi välttää, mutta ainakaan viime kauden 6. sijasta se ei tule parantamaan.

Faneille.comin Veikkausliiga-ranking:

Artikkelikuva: All Over Press.