Kun kauniista tulee rumaa ja rikkinäistä (ja vetovalinta San Mamesille)

Vahva kuuntelusuositus tunnelmaan pääsemiseksi: Rhytm Future Quartet – Still Winter. 

Pero Barcelona, que pasó? Mitä tapahtui? Mihin katosi se dominoiva pelityyli, jolla los Blancos teurastettiin marraskuussa Santiago Bernabeulla maalein 4–0?

Ero Atlétiin ja los Blancosiin ehti kasvaa jo yhdeksään pisteeseen 30 pelatun kierroksen jälkeen. Ikitaistelija Diego Simeone myönsi vieraskentällä Gijonille koetun 2–1-tappion jälkeen, että mestaruus vaikuttaa epätodennäköiseltä. Arsenalkin kaatui komeasti ensin vieraskentällä maalein 0–2 ja sen jälkeen Camp Noulla 3–1.

Seuraennätys peräkkäisten tappiottomien otteluiden määrässä oli laitettu uusiin lukemiin ja komeili ennen Villarreal-matsia (20.3.) lukemassa 38. Mutta jotakin oli pahasti rikki. El Tridente, eli Messi, Neymar ja Suárez, oli paukutellut maaleja kovaan tahtiin läpi kauden, mutta tuossa Villarreal-matsissa meno oli takkuista. Peliä katsellessa tuntui siltä kuin peliä yritettäisiin pakottaa liikaa Neymarin kautta. Messi oli kentällä, mutta ei ollut siellä. Kässäättekste?

Niin, tuossa Villarreal-ottelussa Barca piti palloa tuttuun tapaansa ja laukoikin kiitettävästi 14 kertaa. Mutta Villarreal loi vaarallisemmat paikat läpi ottelun. Ivan Rakiticin avausmaali oli paitsio ja Neymarille vihellettyä pilkkua ei olisi koskaan pitänyt viheltää.

Ja se Barcelonan puolustuspelaaminen… Surkeaahan se on ollut, oikeastaan aina Arsenalia vastaan pelatuista otteluista lähtien. Oli Gunnersin huonoutta, että Barcelona selvisi niinkin helposti jatkoon. Villarreal rokotti jo Barcan virheistä. Mutuahan tämä on, mutta Neymarin ollessa pallossa yhä enemmän ja enemmän, Messi hukkuu, eksyy ja jää pelin ulkopuolelle, mikä aiheuttaa kärkitrion ajautumisen epätasapainoon. Ja kun joku palanen Barcelonan palapelistä ei ole kohdallaan, se vaikuttaa välittömästi muihinkin palasiin.

El Tridenten epäsatapainoinen sooloilu luo kaaoksen keskikentälle. Etäisyydet ovat kuralla jokaiseen mahdolliseen suuntaan, mikä avaa varsin maukkaita vastahyökkäysmahdollisuuksia joukkueelle kuin joukkueelle. Keskimmäisellä kenttäkolmanneksella Barcelona on haavoittuvaisimmillaan. Ja paskan valuessa ylimmältä kolmannekselta alemmas, viimeistä yksityiskohtaa myöten hiotun ja pelaajien kollektiiviseen ymmärrykseen sekä liikkumiseen perustuvan tiki-takan murskaaminen on naurettavan helppoa: riistä pallo, avaa peli nopeasti laitaan, pelaa takaisin keskustaan – ja näin.

Tai ainakin siltä se on tuntunut, kun katseli ensin Realin tekevän sitä miesvajaalla, Atlétin dominoivan 180 minuuttia Champparissa ja Real Sociedadin ja Valencian nappaavan peräkkäiset voitot La Ligassa.

Ero Atlétiin on nyt nolla ja Realiin yksi piste. Barca on hävinnyt kolme peräkkäistä ottelua La Ligassa. Toisaalta potentiaali dominointiin on edelleen olemassa, mutta se vaatisi paljon valmentaja Luis Enriquelta. Se vaatisi el Tridenten hajoittamista. Mutta kenet penkität?

Messillä on omat verohuolensa ja mies joutuu jälleen kerran median riepottelemaksi Panama-papereiden aiheuttaman kohun johdosta. Onko fokus kohdillaan? Neymar sai itselleen viisi kertaa isomman sopimuksen ja vaikuttaa siltä että mies yrittää vastata sopimukseen pitämällä palloa viisi kertaa aiempaa enemmän. El Pistoleron muodostamat riskitekijät tiedetään.

Me penkittäisimme Neymarin tai Messin. Toinen on seuran jumala, toinen voi olla Barcelonan tulevaisuus, mutta pahimmillaan myös pelin syöpä, vai muistatteko vielä Brasilian MM-kisojen jatkopelit?

Tällä hetkellä Neymar tekee liian vähän peliä edistäviä ratkaisuja, neppailee liikaa ja Neymar-Jordi Alba -kaksikko vasemmalla laidalla aiheuttaa liikaa riskitekijöitä pallonmenetysten yhteydessä. Messi puolestaan on surffaillut käsittämättömän paljon pelin ulkopuolella. Onko fokus kunnossa? Tason pitäisi riittää kyllä, taidot tuskin ovat mihinkään kadonneet.

Jotain pitäisi tehdä, mutta riittääkö Enriquella cojonesia tehdä muutoksia?

Vetovalinnat keskiviikko 20.4.

Athletic Bilbao-Atlético Madrid o 2.5 maalia @ 2.60. 

Mikä tuo kerroin oikein on? Okei, Aritz Aduriz on lasaretissa Merinon ja Laporten tavoin, mutta silti. Olisimme ymmärtäneet ehkäpä noin 2.15-alkuisen kertoimen, mutta että 2.60? Pakko tarttua, kaksi yksikköä kehiin. Muistetaan myös, että el Niño on kovassa kevätvireessä! Miehen maalia voi harkita kertoimella 3.00.

Disclaimerina mainittakoon meidän todella jäinen vetovire tällä hetkellä; vain 16 osumaa edellisestä 50 vedosta. Se on todella, todella heikko suoritus. Kassanhallinnan myötä kuitenkin olemme elossa, joskin palautusprosentti on laskenut alle sadan ja yksikötkin ovat miinuksella.

Seuraa Twitterissä @Vetomiehet saadaksesi seurantaa reaaliajassa!

Kuva: David Ramos / Getty