Viikon derby: Cercle ja Club mittelevät Bruggen herruudesta

Tällä kertaa Faneille.comin #ViikonDerby pelataan Belgiassa, Bruggen kuvankauniissa kaupungissa. Bruggen derby on tällä hetkellä ainoa Belgian korkeimmalla sarjatasolla, Jupiler-liigassa, pelattava kaupunkiderby.

Bruggen kaupunki on erityisen tunnettu keskiaikaisesta keskustastaan, mutta kaupungissa on pelattu pitkään myös huippujalkapalloa. Kaupungin kahdesta pääsarjajoukkueesta Club Brugge edustaa historiallisesti flaaminkielistä väestöä ja sen kannattajat ovat kuuluneet työväenluokkaan, kun taas Cercle Brugge oli keskiluokkaan kuuluneiden englantilaisten ja hollantilaisten maahanmuuttajien seura.

Joukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran jo kaudella 1899-1900, mutta kyseisen kauden tulokset ovat kadonneet historiankirjoista. Tämän jälkeen kohtaamisia on ollut yhteensä 160 ja kaupungin kiistaton ykkösjoukkue Club Brugge on voittanut näistä yli puolet, yhteensä 95 kohtaamista. Cercle on voittanut kohtaamisista vain 31 ottelua. Club Brugge on joukkueista selvästi menestyneempi ja tämän takia osa seuran kannattajista pitää päävastustajanaan Anderlechtia, jonka kanssa Club Brugge kamppailee usein mestaruudesta.

Joukkueet ovat pelanneet lähes koko historiansa ajan jaetulla stadionilla. Nykyisin seurat pelaavat vuonna 1975 avatulla Jan Breydelstadionilla. Ennen vuoden 2000 EM-kisoja stadionia laajennettiin ja sen kapasiteetti on nyt noin 29 000. Vuosina 1975–1999 stadion tunnettiin nimellä Olympiastadion.

Cercle ja Club jakavat Jan Breydelstadionin keskenään. KUVA: Getty Images

Cercle ja Club jakavat Jan Breydelstadionin keskenään. KUVA: Getty Images

Cercle Brugge

Cercle on Bruggen seuroista nuorempi, mutta se perustettiin jo vuonna 1899. Belgian mestaruuden seura on voittanut yhteensä kolme kertaa, mutta viimeisimmästä on kulunut aikaa jo 85 vuotta. Belgian Cupin seura valloitti viimeisen kerran kaudella 1984-85.

Suurimman osan historiastaan Cercle on pelannut Belgian pääsarjassa, mutta etenekin 1940- ja 1950-luvuilla joukkue teki jonkin verran hissiliikettä kahden korkeimman sarjatason välillä. Vuodet 1952–1956 joukkue pelasi peräti kolmannelle sarjatasolle. Viimeisen kerran Cercle putosi pääsarjasta kauden 1996–97 päätteeksi. Takaisin pääsarjaan Cercle nousi kaudella 2002-03 ja on pelannut siitä saakka korkeimmalla sarjatasolla.

Cerclen riveissä on nähty yhteensä kolme suomalaispelaajaa. Maalivahti Kari Laukkanen vartioi joukkueen maalia 24 kertaa kaudella 1986–87, Kari Ukkonen pelasi Cerclessä yli sata ottelua vuosina 1982–1986 ja Paulus Roiha paukutti kymmenen maalia reilussa 40 ottelussa vuosina 2004–2006. Kaudella 2010–11 Cercle pelasi Eurooppa-liigan 2. karsintakierroksella Turun Palloseuraa vastaan ja eteni lopulta jatkoon vierasmaalisäännön säännön ansiosta yhteismaalein 2-2. TPS oli onnistunut voittamaan Bruggessa, mutta Cercle oli Turussa parempi lukemin 2-1.

Club Brugge KV

Club Brugge Koninklijke Voetbalvereniging eli Bruggen kuninkaallinen jalkapalloyhdistys perustettiin vuonna 1891 ja seura on nykyisin yksi Belgian menestyneimmistä ja suosituimmista seuroista. Club Brugge on voittanut Belgian mestaruuden 13 kertaa ja vain Anderlechtilla on hallussaan enemmän mestaruuksia (33). Seuralla on ympäri Belgiaa yhteensä 62 kannattajakerhoa ja näihin kerhoihin kuuluu yli 10 000 jäsentä. Seuran Ultraryhmä on nimeltään The Blue Army ja ryhmittymä järjestää usein otteluissa upeita katsomokoreografioita eli tifoja. Vuonna 2006 Club Bruggesta tuli ensimmäinen belgialaisseura, jolla oli oma TV-kanavansa CLUBtv.

Club Bruggen riveissä nähtiin suomalaisväriä vuosina 1979–1981, jolloin kuopiolaispuolustaja Petteri Kupiainen edusti seuraa. Suomessa Club Brugge nähtiin menneen syksyn lisäksi myös kesällä 2009, jolloin joukkue kohtasi Eurooppa-liigan karsintaottelussa Jari Litmasen tähdittämän FC Lahden ja eteni lopulta jatkoon yhteismaalein 4-3.

Club Brugge voitti HJK:n lokakuussa Töölön jalkapallostadionilla. KUVA: Getty Images

Club Brugge voitti HJK:n lokakuussa Töölön jalkapallostadionilla. KUVA: Getty Images

Lähtökohdat otteluun

Club Brugge johtaa Belgian Jupiler-liigaa 22 ottelukierroksen jälkeen ja on hävinnyt tällä kaudella vain yhden sarjaottelun. Eurooppa-liigassa joukkue pelasi samassa lohkossa HJK:n kanssa ja voitti lohkon ilman tappioita. Cercle Brugge puolestaan taistelee sarjapaikkansa puolesta.

Lainapelaaja Maarten Martens kuuluu Cerclen avainpelaajiin. KUVA: Getty Images

Lainapelaaja Maarten Martens kuuluu Cerclen avainpelaajiin. KUVA: Getty Images

Nimellisesti vierasjoukkueena pelaava Club Brugge lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Kauden ensimmäinen derby päättyi 1-1-tasapeliin ja molemmat joukkueet haluavat varmasti napata kaupungin nimellisen herruuden itselleen. Belgian talvitauko päättyi viime viikonloppuna ja Club Brugge jäi kotikentällään 1-1-tasapeliin sarjan keskivaiheilla olevaa Mecheleniä vastaan. Tällä viikolla seura sai kuitenkin heti revanssin Mechelenistä, kun seura eteni Cupin välieriin voittamalla puolivälierien toisen osaottelun kotikentällään maalein 3-2.

Chileläinen Nicolás Castillo on viimeistellyt Clubille kauden aikana kahdeksan osumaa. Tulitukea maalintekoon hyökkääjä on saanut kuusi maalia mieheen tehneiltä Tom de Sutterilta, israelilaiselta Lior Refaelovilta sekä keskikentällä hääräävältä joukkueen kapteeninakin toimivana nestori Timmy Simonsilta, jolla on vyöllään lähes sata maaottelua Belgian paidassa. Espanjalainen pelintekijä Víctor Vázquez on  ehkä tärkein palanen joukkueen pelinrakentelussa. Vasta 19-vuotias 194 senttimetriä pitkä romuluinen hyökkääjärymistelijä Obbi Oulare on myös mielenkiintoinen pelaaja, joka on tehnyt kovaa jälkeä Belgian alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa ja rymisteli myös Helsingissä HJK:ta vastaan pelatussa Eurooppa-liigan ottelussa. Club Bruggen australialaismaalivahti Mathew Ryan puolestaan valittiin juuri Belgian liigan vuoden maalivahdiksi.

Cercle Brugge haki viime viikonloppuna 0-2-vierasvoiton sarjataulukossa viidentenä olevasta Charleroista. Keskiviikkona seura kohtasi Belgian Cupin puolivälierissä uudelleen Charleroin, joka voitti ensimmäisen osaottelun maalein 2-1. Cercle oli toisessa osaottelussa kuitenkin parempi maalein 2-0 ja jatkaa Club Bruggen tavoin kilpailun välieriin, jossa joukkueet kohtaavat toisensa, joten Bruggen derbyjä nähdään keväällä vielä useampia. Cerclen jatkoonpääsy oli erittäin dramaattinen, sillä vaihtomies Stephen Buyl iski jatkopaikan ratkaisseen 2-0-maalin ottelun kuudennella lisäaikaminuutilla.

Cerclen paras maalintekijä Junior Kabananga edustaa Kongon demokraattista tasavaltaa Afrikan mestaruuskisoissa ja puuttuu isäntäjoukkueen kokoonpanosta. Kabananga on iskenyt tällä kaudella seitsemän liigaosumaa. Nimen omaan maalinteko on ollut tällä kaudella Cerclen kompastuskivi ja joukkue on tehnyt selvästi vähiten maaleja liigassa (16). Club Brugge on puolestaan ollut sarjan tehokkain joukkue ja iskenyt 22 ottelussa peräti 55 maalia. Cercle sai vuoden alussa keskikentälleen kovan vahvistuksen, kun PAOKissa pelannut Maarten Martens saapui seuraan lainasopimuksella. 24-vuotias laitapelaaja Kristof D’haene on kuulunut Cerclen kannattajien suosikkipelaajiin, mutta on ollut viime peleissä pelikiellossa napattuaan punaisen kortin ennen joulua pelatulla kierroksella.

Kaikki kilpailut mukaan lukien kolmen ottelun voittoputkessa purjehtiva Cercle ei missään tapauksessa ole pelkkä suupala Clubille.

Bruggen derby Cercle Brugge vs. Club Brugge pelataan sunnuntaina 25.1.2015 kello 19:00.

Betsson.com tarjoaa vedonlyöjille Cercle Bruggen voitosta herkullista 7.40 kerrointa, joka on ilman muuta harkitsemisen arvoinen, vaikka Club Brugge (1.37) lähteekin otteluun suurena ennakkosuosikkina. Tasapelistäkin saa vielä maukkaan 4.50 kertoimen. Tästä Betsson.comin kohteisiin.