Viikon derby: HSV selkä seinää vasten Nordderbyssä Werder Bremenin vieraana

Faneille.comin #ViikonDerby on tällä kertaa Pohjois-Saksan kahden menestyneimmän seuran Werder Bremenin ja Hamburger Sport-Vereinin (HSV) välinen Nordderby.

Nordderby pelattiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1927. Bundesliigan perustamisen jälkeen joukkueet ovat kohdanneet joka kausi lukuun ottamatta kautta 1980/81, jolloin Werder Bremen teki ranskalaisen visiitin 2. Bundesliigaan. Mitään muuta ottelua ei ole Bundesliigassa pelattu yli 100 kertaa. Sunnuntain kohtaaminen on Werder Bremenin ja HSV:n 102. Bundesliigakohtaaminen. Aikaisemmista otteluista Werder Bremen on voittanut 36 ja HSV 32.

Bremenin ja Hampurin kaupunkien välillä on vain 123 kilometriä ja kaupunkien joukkueiden väliset kohtaamiset ovat yleensä erittäin kuumia. HSV on seuroista menestyneempi ja se on valloittanut Saksan mestaruuden historiansa aikana yhteensä kuudesti. Tosin viimeisestä mestaruudesta on aikaa jo yli 30 vuotta. Werder Bremen on puolestaan juhlinut mestaruutta neljä kertaa ja viimeisimmän mestaruutensa se nappasi kauden 2003/04 päätteeksi. Tuolloin joukkueen riveissä pelasi myös muuan Pekka Lagerblom, joka edustaa tällä kaudella FC Lahtea Veikkausliigassa.

HSV pelannut aina Bundesliigassa

HSV:n kannattajat joutuvat ehkä ensi kaudella tyytymään 2. Bundesliigaan. Ensimmäistä kertaa seuran historiassa. KUVA: Getty Images

HSV:n kannattajat joutuvat ehkä ensi kaudella tyytymään 2. Bundesliigaan. Ensimmäistä kertaa seuran historiassa. KUVA: Getty Images

HSV on ainoa Bundesliigajoukkue, joka on pelannut sarjassa jokaisella kaudella sen perustamisesta lähtien. Meneillään oleva kausi uhkaa kuitenkin rikkoa tämän putken, sillä HSV on tällä hetkellä Bundesliigan viimeisellä sijalla ja joukkue lähtee Nordderbyyn selkä seinää vasten.

Viime vuosina HSV:ta on pidetty Bundesliigan kenties suurimpana alisuorittajana ja viime kaudella joukkue joutui jo karsimaan liigapaikastaan Tim Sparvin edustamaa Greuther Fürthiä vastaan. Lopulta hampurilaiset säilyttivät sarjapaikkansa vasta vierasmaalisäännön turvin. Kaudella 2011/12 HSV oli myös lähellä putoamista, mutta sijoittui sarjassa lopulta sijalle 15.

HSV:n sarjasijoitusta on vaikea sulattaa, kun katsoo joukkueen pelaajaluetteloa. Varsinkin joukkueen keskikentältä löytyy laatua Rafael van der Vaartin, Valon Behramin ja Lewis Holtbyn muodossa.

Lähtökohdat otteluun

Kapteeninnauhaa kantava Rafael van der Vaart kuuluu HSV:n avainpelaajiin. KUVA: Getty Images

Kapteeninnauhaa kantava Rafael van der Vaart kuuluu HSV:n avainpelaajiin. KUVA: Getty Images

HSV on pelannut kahdeksan viimeistä Bundesliigaotteluaan ilman voittoa ja viiden viimeisen ottelun maaliero on suorastaan murskaava, 0-10. Ottelu Werder Bremeniä vastaan on myös HSV:n uuden valmentajan, Bruno Labbadian, ensimmäinen joukkueen peräsimessä. Kovinkaan paljon pahemmassa paikassa ei 49-vuotias Labbadia voisi HSV-debyyttiään tehdä.

Kotijoukkue Werder Bremenillä ei viime aikoina ole mennyt kovin paljoa HSV:ta paremmin, sillä joukkue on pelannut neljä viimeistä otteluaan ilman voittoa ja keikkuu tällä hetkellä Bundesliigassa yhdeksännellä sijalla.

Mikäli Werder Bremen voittaa sunnuntaina, ottaa se historiansa 500 voiton Bundesliigassa. Mielenkiintoisen ottelusta tekee myös se, että Werder Bremenin riveissä pelaava 19-vuotias Levin Öztunali on HSV-legenda Uwe Seelerin tyttärenpoika. Saksan alle 20-vuotiaiden maajoukkueeseen kuuluva, keskikentällä viihtyvä Öztunali on antanut kuluvalla kaudella jo kuusi maaliin johtanutta syöttöä. Bremen lainasi Öztunalin Bayer Leverkusenista tammikuussa kauden loppuun saakka ulottuvalla sopimuksella. Olisi melkoista ironiaa, mikäli HSV:n seuralegendan jälkeläinen olisi edesauttamassa seuran putoamista Bundesliigasta. Kaiken lisäksi vielä Werder Bremenin paidassa.

12 maalia iskenyt argentiinalaiskärki Franco di Santo on ollut Werder Bremenin syömähammas tällä kaudella. Argentiinalainen on tehnyt lähes yhtä monta maalia kuin mitä HSV on onnistunut tekemään koko Bundesliigakauden aikana. Hampurilaiset ovat heiluttaneet vastustajan maaliverkkoa vain 16 kertaa 28 ottelussa ja joukkue hankkikin talvitauolla Ivica Olicin Wolfsburgista sateentekijäksi, mutta kroatialainen ei ole vastannut huutoon.

Jos on maalinteko ollut HSV:lle vaikeaa, niin Werder Bremenin alakerta on vuotanut kuin seula. Joukkue on päästänyt kauden aikana peräti 57 maalia, eniten koko Bundesliigassa. Vastapainoksi bremeniläiset ovat kuitenkin onnistuneet maalinteossa 43 kertaa. Joukkueen maalivahtiosasto koostuu nuorista pelaajista ja ykkösmaalivahdin viittaa on kantanut 26-vuotias Raphael Wolf.

Tosiasia on, että HSV:n on lähes pakko voittaa, jotta sen mahdollisuudet sarjapaikan säilyttämiseen paranisivat. Tällä hetkellä karsijan paikalla oleva Paderborn on vain kahden pisteen päässä, mutta ensimmäinen varmasti säilyvä joukkue, Hannover, on jo neljä pistettä hampurilaisten edellä.

HSV onnistui voittamaan joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen marraskuussa kotikentällään lukemin 2-0. Weserstadion on kuitenkin ollut HSV:lle vaikea paikka, sillä joukkue on siellä pelatuista 50 Nordderbystä voittanut vain yhdeksän. Werder Bremen lähtee ennakkosuosikkina myös tulevaan otteluun, mutta sarjapaikastaan taisteleva HSV on voinut saada uudesta valmentajastaan uutta virtaa ja haluaa varmasti pois Bundesliigan jumbopaikalta. Orastava epätoivo saattaa kuitenkin heijastua HSV:n otteisiin myös negatiivisella tavalla.

Nordderby Werder Bremen-Hamburger SV pelataan sunnuntaina kello 16:30 ja ottelu nähdään suorana lähetyksenä Eurosport 2 -kanavalla sekä Eurosport Playerin välityksellä.