Viikon derby: IFK haastaa HJK:n Stadin derbyssä

Helsingin IFK palasi 43 vuoden tauon jälkeen jälleen pääsarjatasolle. Samalla joukkue haastaa HJK:n Helsingin herruudesta. Stadin derby on Faneille.comin #ViikonDerby.

Torstai 23.4.2015 on päivämäärä, jota on odotettu Veikkausliigan otteluohjelman julkaisemisesta lähtien. HIFK ja HJK pelasivat viimeisimmän pääsarjakohtaamisensa vuonna 1972. Tuolloin HJK voitti ottelun lukemin 2-1. Kauden jälkeen IFK putosi mestaruussarjasta ja pahimmillaan joukkue on käynyt 4. divisioonassa saakka.

Veikkausliigassa Stadin derbyjä on pelattu muun muassa HJK:n ja FinnPan sekä HJK:n ja FC Jokerien välillä, mutta nämä molemmat HJK:n vastavoimiksi ilmaantuneet seurat hävisivät suomalaiselta jalkapallokartalta lähes yhtä nopeasti kuin ne sinne tulivatkin. Ennen HIFK:ta edellinen helsinkiläisseura Veikkausliigassa HJK:n lisäksi oli ranskalaisen visiitin sarjassa vuonna 2007 tehnyt FC Viikingit.

HJK ja HIFK:n voimasuhteet ovat muuttuneet huimasti viimeisestä pääsarjakohtaamisesta. Stadin derby on tällä kaudella todellinen Daavidin ja Goljatin kohtaaminen. Paperilla HJK:n pitäisi olla ylivoimainen.

HIFK – konkurssin kautta vauhtia Nelosesta ja lopulta Veikkausliigaan

Historiansa aikana HIFK on voittanut yhteensä seitsemän Suomen mestaruutta. Viimeisimmästä (1961) on kulunut aikaa jo lähes 54 vuotta. Pudottuaan Mestaruussarjasta kauden 1972 päätteeksi, HIFK vajosi pikku hiljaa alemmas suomalaisessa jalkapallopyramidissa ja putosi lopulta kauden 1979 päätteeksi Neloseen.

Kipuaminen ylöspäin alkoi jälleen 1980-luvulla ja lopulta FC HIFK pelasi Ykkösessä vuosina 1999–2002, mutta tuolloin joukkueesta ei pidetty vielä kovaa meteliä. Joukkue teki kauden 2002 jälkeen konkurssin ja jatkoi kaudella 2003 pelaamista Helsingin piirin Nelosessa kakkosjoukkueeltaan saadulla sarjapaikalla.

Stadin Kingit osa menestystarinaa

Vuonna 2001 perustettiin myös nyt jo kenties Suomen suurimmaksi kannattajaryhmäksi kasvanut Stadin Kingit, joka on viime vuosina ollut omalta osaltaan avittamassa HIFK:n nousua aina Veikkausliigaan saakka. Stadin Kingit saapuivat varsinaisella ryminällä jalkapallokatsomoihin kaudella 2006, jolloin IFK pelasi Uudenmaan Kolmosessa. Kaudeksi 2008 HIFK nousi Kakkoseen. Kannattajaryhmä noteerattiin tässä vaiheessa jo laajasti ja se oli varmasti yksi HIFK:n valttikortti laadukkaiden pelaajien huokuttelemisessa.

Stadin Kingit kannustivat IFK:ta viime kaudella Ykkösessä.

Stadin Kingit kannustivat IFK:ta viime kaudella Ykkösessä. KUVA: Elias Aaltonen

Viime kaudella HIFK yllätti todennäköisesti myös itsensä nousemalla huikealla loppukirillä lopulta Ykkösen voittajana Veikkausliigaan. Talven aikana seura keräsi hyvin rahaa osakeannilla ja sai rakennettua liigakelpoisen joukkueen. Suurin osa pelaajista sekä valmentaja Jani Honkavaara toimivat kuitenkin puoliammattilaispohjalta.

HJK – suomalainen suurseura

Mikään seura ei ole dominoinut suomalaista jalkapalloa samalla tavalla kuin HJK viimeisten seitsemän vuoden aikana. Tämän ajanjakson aikana HJK on voittanut kuusi Suomen mestaruutta, kolme Suomen Cupin mestaruutta ja yhden Liigacup-tittelin. Kaiken kruunuksi HJK selvisi viime syksynä ensimmäisenä suomalaisena seurana Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Samalla aikajaksolla HJK:n kovimmat haastajat ovat yksi toisensa jälkeen ajautuneet konkurssiin. HJK tulee todennäköisesti nappaamaan tällä kaudella seitsemännen peräkkäisen mestaruutensa.

Jos HJK on viime vuosina ollut kentällä ylivoimainen on se ollut sitä myös talouspuolella. Vuonna 2014 seura takoi yli 600 000 euroa voittoa. Tämä on luku, johon mikään suomalainen jalkapalloseura ei ole aikaisemmin yltänyt.

Myös HJK:n kannattajaryhmä on kasvanut menestysvuosien aikana räjähdysmäisesti ja viimeiset kaudet kannattajaryhmä on kotiotteluissa kokoontunut Töölön jalkapallostadionin eteläpäätyyn eli niin sanottuun Klubipäätyyn.

Klubipääty on vuosi vuodelta kasvanut ja tunnelma kohonnut. KUVA: Elias Aaltonen

Klubipääty on vuosi vuodelta kasvanut ja tunnelma kohonnut. KUVA: Elias Aaltonen

Lähtökohdat otteluun

Molemmat joukkueet lähtevät Veikkausliigakauden ensimmäiseen Stadin derbyyn takataskussaan tasapeli edellisestä liigaottelusta sekä paikka Suomen Cupin puolivälierissä. HJK avasi kautensa vierasvoitolla Rovaniemen Palloseurasta sekä kotitasapelillä FC Lahtea vastaan. IFK on puolestaan pelannut vasta yhden liigaottelun. Sunnuntaina punaiset nappasivat tasapelipisteen IFK Mariehamnin vieraina.

Japanilainen Mike Havenaar hankittiin HJK:hon uudeksi maalinsylkijäksi.

Japanilainen Mike Havenaar hankittiin HJK:hon uudeksi maalinsylkijäksi. (AOP)

HJK hankki tällä viikolla riveihinsä Englannin Championshipin Blackpoolissa viimeksi pelanneen guineabissaulaislaituri Formose Mendyn, jolla on kokemusta myös Espanjan La Ligasta. Ykkösmaalivahdiksi hankittu ruotsalainen Daniel Örlund on ollut alkukauden sivussa loukkaantumisen takia ja torjuntavastuu on ollut RoPS:sta takaisin Helsinkiin palanneella Saku-Pekka Sahlgrenilla. Örlund oli jo HJK:n penkillä FC Lahtea vastaan pelatussa ottelussa ja ottanee torjuntavastuun derbyssä itselleen.

HJK on kärsinyt viime aikoina useista loukkaantumisista ja etenkin loukkaantumissuma on iskenyt erityisen pahasti laitapelaajaosastoon. Sebastian Sorsa, Veli Lampi ja Erfan Zeneli kärsivät kaikki vaivoista ja kolmikon pelaaminen IFK:ta vastaan on epävarmaa. Myös topparit Markus Heikkinen ja Valtteri Morén ovat olleet viime aikoina sivussa.

Kotijoukkue HIFK on Veikkausliigaseuroista ainoa, jonka rosterista ei löydy yhtäkään ulkomaalaispelaajaa. Päätös oli osittain taloudellisten riskien minimoimista, sillä ulkomaalaispelaajat ovat usein kalliita ja Veikkausliigassa on nähty vuosien varrella useita suurella kohulla sarjaan saapunutta ulkomaalaisfloppia.

IFK-kapteeni Esa Terävä pelasi seurassa jo Kakkosessa. (AOP)

IFK-ikoniksiksi jo tituleerattu keskikentän Esa Terävä iski joukkueen ensimmäisen Veikkausliigaosuman IFK Mariehamnin verkkoon sunnuntaina. Ehkä hieman yllättäen keskikentän moottori Jukka Halme sekä nuori Fredrik Lassas aloittivat tuon ottelun vaihtopenkillä.

Vierasjoukkueena nimellisesti pelaava HJK lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta Klubin loukkaantumishuolet ja ottelun luonne tasaavat puntteja. IFK:lla on ottelussa pelkästään voitettavaa ja se voi lähteä peliin ilman paineita. Jotain sarjanousijoilla kuitenkin on jo hampaankolossa, sillä IFK hävisi HJK:lle liigacupin välierissä lukemin 2-0. Tuossa ottelussa HJK peluutti Kakkosessa Klubi-04:n paidassa pelaavia pelaajia. Tällä kertaa IFK saa kuitenkin vastaansa HJK:n ykkösmiehistön.

HJK saa ehkä pienen edun siitä, että joukkue on päässyt pelaamaan jo yhden ottelun Töölön jalkapallostadionin uusitulla tekonurmella, jonka kumirouhe ei ole vielä ehtinyt asettua kunnolla paikalleen.

Kentän lisäksi myös katsomossa tulee olemaan jännitettä. Ottelu myytiin loppuun muutamaa päivää ennen ottelupäivää ja jo tämä on ainutlaatuista Veikkausliigassa. Molemmat joukkueet tulevat saamaan torstaina huikeaa kannatusta omilta kannattajiltaan ja ottelun voittaja ottaa ensimmäisen kiinnityksen Stadin herruudesta – niin kentällä kuin katsomossakin.

Mahdolliset avauskokoonpanot

HJK (4-2-3-1)
ifk-hjk_mahdolliset_avauksetHIFK (4-4-2)

HJK:n avauskokoonpanoa on vaikea arvioida laajan ringin ja viimeaikaisten loukkaantumisten takia. Topparin paikalla saatetaan nähdä myös kokenut Markus Heikkinen ja myös Gideon Baah saattaa pelata topparina, joka on myös miehen parempi pelipaikka. Baahin pelatessa topparina vasemman puolustajan paikalla nähdään joko Veli Lampi tai Alex LehtinenDemba Savage aloittaa ottelun viimeisimpien tietojen mukaan penkiltä, joten Robin Lod noussee miehen paikalle avaukseen. Uusi hankinta Mendy saattaa myös debytoida HJK-paidassa, mutta aloittaa todennäköisesti vaihtopenkillä.

HIFK:lla topparin paikalle on tarjolla myös Jukka Sinisalo ja vasemman laitapuolustajan tontille Otto-Pekka Jurvainen. Keskikentällä avauksen paikasta taistelee myös Jani Bäckman ja on myös mahdollista, että HIFK lähtee HJK:ta vastaan viiden keskikentällä, jolloin Pekka Sihvola tai Youness Rahimi aloittaisi vaihdossa.

HIFK:n ja HJK:n välinen Stadin derby pelataan torstaina 23.4. Töölön jalkapallostadionilla kello 18:30.