Veikkausliigaennakko: Nuori ja lahjakas Ilves on mitalikandidaatti

Ruutu LogoJokainen ottelu suorana. Koko kausi tulee. Keskiviikkona 5.4. alkaa. Katso jokainen Veikkausliiga-ottelu Ruutu+ -palvelusta.

Raksamiehistä modernia jalkapalloa pelaavaksi joukkueeksi viime kaudella muuttunut Ilves lähtee tulevaan sesonkiin kovin odotuksin. Kotoisissa maisemissa Tampereella kautensa FC Lahden kanssa avaava Ilves on pysynyt hyvin kasassa ja nuorta talenttia pursuava ryhmä lähtee tavoittelemaan mitalia. Faneille.comin rankingista Ilves löytyy sijalta 4.

Viime kausi

Kabinettinousun keväällä 2015 saaneelle Ilvekselle ei povailtu ruusuista kautta, vaikka Keith Armstrong oli – ennen paljon kohua herättäneitä potkujaan – pitänyt ”raksamiehet” kirkkaasti sarjassa. Tupsukorvien ruoriin tarttunut Jarkko Wiss teki kuitenkin loistavaa työtä, etenkin nuorten pelaajien kanssa ja Ilves pelasi huomattavasti paremman kauden – niin tuloksellisesti kuin pelillisestikin.

Viidenneksi sijoittuneen tamperelaisjoukkueen menestyksen kulmakivenä toimivat nappiin menneet hankinnat ja nuorten pelaajien läpimurrot. Emile Paul Tendeng oli kenties koko sarjan paras pelaaja ja keskikentällä peliä rytmittänyt Ruben Ayarnakin loistava. Afrikkalaiskaksikon ohella Mikael SoisaloLauri Ala-MyllymäkiFelipe AspegrenTatu Miettunen ja Tuure Siira pelasivat läpimurtokaudet Veikkausliiga-tasolla. Oikeastaan ainoa paikka mihin Ilves olisi kaivannut laadukkaampaa peluria oli hyökkääjän tontti, jossa kävi tuhnuilemassa pelaaja toisensa jälkeen, eikä kukaan onnistunut.

Vaikka Wissin debyyttikausi päättyi komeasti 5. sijaan voi jälkiviisana todeta, että myös mitali oli otettavissa, sillä nuori joukkue hyytyi viime metreillä, saalistaen vain kaksi pistettä viimeisestä neljästä ottelustaan. Isoimmat pyyhkeet täytyy kuitenkin heittää seurajohdon päälle, sillä heinäkuun lopussa pelattu harkkahöntsä Valenciaa vastaan maksoi mitalin. Pahemman luokan farssiksi kääntyneessä tapahtumassa itsensä loukkasivat avaukseen kuuluneet Aspegren, Marco Matrone ja kippari Antti Hynynen. Seuraavista kolmesta ottelusta Ilves keräsi vain kaksi pinnaa jäädeen muun muassa tasuriin pisteautomaatti PK-35 Vantaan kanssa.

Kaiken kaikkiaan Ilveksen viime kausi oli kuitenkin menestys. Nuori joukkue oli etenkin kotiyleisön edessä Tammelassa vahva ja pystyi tasapainoiseen peliin läpi kauden. Etenkin Wissin luomat pelisuunnitelmat olivat monelle vastustajalle myrkkyä, jonka lisäksi pragmaattiselle luotsille täytyy antaa tunnustusta nuoriin uskomisesta. Esimerkiksi Klubin hylkäämä Soisalo sai Wissiltä heti luottoa ja kehittyi kauden aikana massiivisin harppauksin, joka palkittiin siirrolla Valioliigaseura Middlesbrough’n riveihin.

Siirrot

Sisään: Eero Tamminen (VPS), Teemu Penninkangas (SJK), Ariel ”Tuco” Ngueukam (SJK), Youness Rahimi (SJK), Aleksis Lehtonen (SJK), Iiro Järvinen (JJK), Jani Tanska (FC Lahti), Johannes Luukkanen (Klubi 04)

Ulos: Mikael Soisalo (Middlesbrough, Englanti), Pavle Milosavljevic (FF Jaro), Samu Nieminen (JJK), William Rosenlöf (VIFK), Heikki Aho (Lopetti), Jonne Hjelm (Lopetti), Mika Lahtinen (Lopetti), Eero Korte (Sopimus päättyi), Yoro Ly (Sopimus päättyi), Diogo Tomas (Sopimus päättyi) Yunus Sentamu (Sopimus päättyi)

Lähtökohdat

Vaihtuvuus Ilveksessä oli odotetun maltillista, sillä vuosi sitten keltapaidat jylläsivät lähes koko joukkueen uusiksi. Englantiin siirtynyt Soisalo oli paha menetys, 18-vuotias laituri oli kuitenkin yksi joukkueen avainpelaajia viime kaudella. Lopulta Jaroon päätyneen Pavle Milovaljevicin lähtö kirpaisee myös, sillä serbi muodosti hyvin toisiaan täydentävän toppariparin nuoren Miettusen kanssa. Tilalle tullut Jani Tanska tosin on Veikkausliiga-tasolle oiva toppari, mutta hieman erityylinen kuin Milosavljevic, joten jää nähtäväksi miten alakerran roolitus lähtee tällä kaudella toimimaan.

Hankintansa Ilves on tehnyt 100-prosenttisesti kotimaasta ja riveihin on tullut viime kauden tapaan nuoria ja lahjakkaita suomalaisia. Tärkein hankinta oli kuitenkin kärkeen tullut Tuco, nimittäin Ilveksen ryhmä suorastaan huusi kunnon kärkipelaajaa. Kamerunilaishyökkääjän lisäksi SJK:sta saapui Tampereelle peräti kolme pelaajaa, kun Teemu PenninkangasYouness Rahimi ja Aleksis Lehtonen pukevat keltaista päälleen alkavalla kaudella.

Lauri Ala-Myllymäen ja Ilveksen mitalihaaveiden kannalta olisi toivottavaa, ettei viime kauden tapaisia ylimääräisiä hönstäpelejä nähtäisi tulevana kesänä. (AOP)

Viime kaudella nuori ja arvaamaton Ilves pääsi yllättämään, mutta alkavalla sesongilla yllätysmomentti on poissa. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla ongelma, sillä Wissillä on kasassaan laadukas pelaajaryhmä, josta löytyy runsaasti variaatioita. Myös kilpailu pelipaikoista tulee olemaan kovaa, sillä lähtökohtaisesti noin puolet avauksen paikoista on lukittuja, joka on varsin maltillinen määrä yleensä kapeilla materiaaleilla operoiville Veikkausliigaseuroille. Esimerkiksi loistavan viime kauden pelannut keskikentän raastaja Marco Matrone avannee kautensa penkillä. Myös viime kauden komeettoihin kuulunut Ala-Myllymäki saa taistella peliajasta.

Hyviä lähtökohtia Ilvekselle voi povata myös Suomen Cupin perusteella. Siinä joukkue eteni aina välieriin saakka saalistaen pelkkiä voittoja, mutta aprillipäivänä vastaan tullut suursuosikki HJK nappasi finaalipaikan 0–1-voitolla. Vaikka Klubi hallitsi pelivälinettä, kykeni Ilves haastamaan helsinkiläiset huomattavasti tasapäisemmin mitä esimerkiksi hallitseva mestari IFK Mariehamn (0–3) Cupin edellisessä vaiheessa.

Avainpelaajat

Ilveksen ykköstähti on koko sarjan parhaisiin pelaajiin kuuluva Tendeng, jota muun muassa HJK havitteli huhujen mukaan kuusinumeroisella summalla viime elokuussa. Senegalilainen on Ilveksen hyökkäyspelin sielu ja vaikka mies tunnetaan loistavana harhauttelijana, on Tendengin suurin valtti loistava pelisilmä, jonka turvin hän luo maalipaikkoja kanssapelaajilleen. Miehen urakkaa helpottaa kummasti myös se, että nyt kärjestä löytyy Tucon myötä hyökkääjä, joka kykenee viimeistelemään.

Keltapaitojen pelin moottori on Reuben Ayarna, jonka kautta Ilveksen peli pääsääntöisesti kulkee. Ei ole suuri vääryys väittää ghanalaisen omaavan koko sarjan laajimman syöttövalikoiman, sillä pallo liikahtaa niin lähelle kuin kauas, maassa ja ilmassa, eikä koskaan hätiköidysti. 31-vuotiaan Ayarnan kunnossa pysyminen olisi Ilvekselle ensisijaisen tärkeää, sillä mestarillisesti peliä rytmittävää pohjapelaajaa on mahdoton korvata.

Puolustuksen kulmakivenä jatkaa viime kaudella parrasvaloihin noussut Tatu Miettunen. 21-vuotiaalla topparilla on tekemistä fysiikan kanssa, mutta pallon liikuttajana rauhallinen ja eleetön Miettunen on Veikkausliigan eliittiä. Ilveksen koko puolustuslinja on varsin tasapainoinen, sillä kapteeni Antti Hynynen on liigan parhaita kahden suunnan laitapuolustajia ja Felipe Aspegren – vaikkei otsikoissa juurikaan paistattele – ei pelaa ikinä huonosti. Vahvan alakerran täydentää kypsemmällä iällä Veikkausliigan eliittiin noussut Mika Hilander, 33, joka on tärkeä pelaajaa myös henkisellä puolella. Kokeneelta veskarilta tulee välitön palaute, jos joku keltapaita lepsuilee tai pelaa tilanteita väärin.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–2–3–1)

Uhkakuvat

Ilveksen laiva seilaa varsin tyynillä vesillä, eikä joukkueen ympärillä ole suurempia kysymysmerkkejä. On kuitenkin hyvä muistaa, että Wissin poppoo on edelleen nuori ja nyt sen pitäisi käsitellä huomattavasti viime kautta kovempia odotuksia. Suurimmat uhkakuvat ovat siis enemmänkin henkisellä puolella.

Pelillisistä uhkakuvista suurin liittyy – niin monen muun joukkueen tavoin – maalintekoon. Tuco on hyvä vahvistus ja ehdottomasti Veikkausliiga-tason ykköskärki, mutta aivan kliinisimpänä viimeistelijänä target-kärkeä ei olla totuttu näkemään. Tucon takaa löytyy työteliäs Antto Hilska, joka pelasi viime kaudella muuten hyvin, mutta maalit jäivät uupumaan. Toki maaleja odotetaan laitureilta ja keskikentältä, mutta mitaleita on harvemmin juhlittu ilman yli 10 maalin johtavaa maalisieppoa, jota Ilveksellä ei lähtökohtaisesti ole.

Ota seurantaan

Eero Tamminen. JJK:n koulima Tamminen on etsinyt pitkään paikkaansa ja nyt sellainen on löytymässä Ilveksestä. VPS:ssä pari viime kautta pelannut laituri väläytteli, mutta lopullinen läpimurto jäi tekemättä. Nyt 21-vuotias Tamminen pääsee Ilveksen avauskokoonpanon vasempaan laitaan, josta taiturimainen laituri leikkaa mielellään sisään ja käyttää laukoo kohti takakulmaa. Talven otteluissa säväyttänyt Tamminen on kaiken kaikkiaan viihdyttävä pelaaja, joka omaa potentiaalia olla yksi tulevan kauden komeetoista. Wissin Ilvestä parempaa paikkaa läpimurtoon Veikkausliigasta tuskin löytyy.

Arvio

Jos parina aiempana kautena Ilves on lähtenyt turvaamaan sarjapaikkaansa, on joukkue nyt todella potentiaalinen mitalisti. Tampereella joukkuetta ollaan rakennettu maltilla ja fiksusti. Veikkausliigan parhaimpiin luotseihin kuuluvalla Wissillä on käsissään lahjakas ja varsin laaja pelaajamateriaali, joka takaa ensinnäkin kovan kilpailun pelipaikoista ja toisekseen paljon pelillisiä variaatioita. Viime vuoden vitossija olisi pienoinen pettymys.

Faneille.comin Veikkausliiga-ranking

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press