Viikon derby: Krakovan ”Pyhä Sota” Puolan Ekstraklasassa

Faneille.comin #ViikonDerby’ssä kohtaavat krakovalaiset Wisla ja Cracovia. Seurat ovat Puolan vanhimpia ja molemmat perustettiin vuonna 1906. Seurojen kohtaamiset ovat saaneet myös nimityksen Pyhä Sota, Swieta Wojna.

Joukkueiden kotistadionit sijaitsevat vain noin 500 metrin päässä toisistaan. Ensimmäinen tilastoitu Krakovan derby pelattiin vuonna 1908 ja ottelu päättyi tuolloin 1-1-tasapeliin. Vuonna 1913 tehtiin pala Puolan jalkapallohistoriaa, kun Wisla ja Cracovia pelasivat ensimmäisen FIFA:n tunnustaman pääsarjaottelun Puolassa. Historian saatossa Wisla on voittanut selvästi enemmän derby-kohtaamisia kuin Cracovia.

Kommunistiset poliisivoimat omistivat Wislan 40 vuoden ajan ja tämän takia Cracovian kannattajat kutsuvat Wislan edustajia koiriksi, sillä kommunistisiin poliiseihin viitattiin myös yleisesti tuolla termillä.

Joukkueiden kohtaamisissa on usein nähty väkivaltaa. Vuonna 1943, kun erotuomari tuomitsi Cracovialle rangaistuspotkun ottelun loppuhetkillä, Wislan pelaajat hyökkäsivät erotuomarin kimppuun ja tämän seurauksena syntyi joukkotappelu. Puolassa seurajoukkueiden kannattajaryhmät ovat allekirjoittaneet ns. Poznanin sopimuksen, jonka mukaan kannattajat eivät käytä aseita tapellessaan toisen seuran kannattajia vastaan. Wislan ja Cracovian kannattajaryhmät ovat ainoat, jotka eivät ole allekirjoittaneet tätä sopimusta. Krakovaa kutsutaankin joissakin yhteydessä puukkojen kaupungiksi.

Lauantain derbyn näyttämönä toimiva Wislan Miejski stadion remontoitiin vuonna 2010 ja se toimi vuoden 2012 EM-kisoissa varastadionina, mutta lopulta siellä ei pelattu ainuttakaan ottelua.

Wisla Krakowin Miejski stadion toimii lauantaina päänäyttämönä. KUVA: Getty Images

Wisla Krakowin Miejski stadion toimii lauantaina päänäyttämönä. KUVA: Getty Images

Wisla Krakow

Wisla on Krakovan joukkueista rikkaampi ja menestyneempi. Seura on voittanut Puolan mestaruuden 14 kertaa, viimeksi kaudella 2010/11. Wislan lempinimi on valkoinen tähti, Biała Gwiazda, sillä samainen symboli koristaa seuran logoa.

Suomalaisjoukkue on kohdannut Wislan kerran euro-ottelussa. Kaudella 1967/68 Wisla pöllytti HJK:ta Cup voittajien Cupin ensimmäisellä kierroksella yhteismaalein 8-1. Wislan parhaat saavutukset Euroopassa ovat 1960 ja 1970-luvun taitteessa, jolloin seura voitti Intertoto Cupin kolmasti. Kaudella 1978/79 seura eteni Eurooppa Cupissa aina puolivälieriin saakka, jossa lopulta finaaliin asti yltänyt Malmö FF pudotti puolalaiset yhteismaalein 5-3.

Wislan kannattajat ovat erittäin fanaattisia. KUVA: Getty Images

Wislan kannattajat ovat erittäin fanaattisia. KUVA: Getty Images

KS Cracovia

Cracovia on Puolan vanhin jalkapalloseura ja se perustettiin 13. kesäkuuta vuonna 1906, muutama kuukausi ennen Wislaa. Cracovia on voittanut historiansa aikana viisi Puolan mestaruutta ja seuran kulta-aikaa oli 1930-luku, jolloin se juhli yhteensä kolmea mestaruutta. Viime vuosina joukkue on ollut sarjan häntäpäässä ja kaudella 2012/13 se teki ranskalaisen visiitin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

Cracovian kuuluisin kannattaja on varmasti ollut nyt jo edesmennyt Paavi Johannes Paavali II, eli puolalainen Karol Józef Wojtyła, joka Paavin virkaakin hoitaessaankin kyseli aina puolalaisvierailta, kuinka Cracovia pärjäsi.

Lähtökohdat otteluun

Molemmat joukkueet ovat pelanneet kehnosti talvitauon jälkeen. Wisla ei ole voittanut vuoden 2015 puolella vielä yhtäkään liigaottelua ja Cracovia nappasi ensimmäisen voittonsa vasta viime viikonloppuna kaadettuaan kotikentällään Piastin lukemin 3-1. Joukkueiden välinen kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi Cracovian 1-0-voittoon, kun bosnialaiskärki Miroslav Čovilo iski ottelun ainoan osuman lisäajalla.

Haitin maajoukkuepelaaja Wilde Donald Guerrier (vasemmalla) viilettää Wislan keskikentän vasemmalla laidalla. KUVA: Getty Images

Haitin maajoukkuepelaaja Wilde Donald Guerrier (vasemmalla) viilettää Wislan keskikentän vasemmalla laidalla. KUVA: Getty Images

Puolustaja Maciej Sadlok on ainoa Wislan puolalaispelaajista, joka on viime aikoina mahtunut Puolan maajoukkuerinkiin. Sadlok kärsi juuri kahden ottelun pelikiellon otettuaan punaisen kortin helmikuun lopussa Belchatowia vastaan ja hänen pitäisi olla jälleen Wislan kokoonpanossa Cracoviaa vastaan. Wislan keskikentällä viilettää kaksi mielenkiintoista Haitin maajoukkuepelaajaa Wilde Donald Guerrier sekä Emmanuel Sarki. Kaksikosta Guerrier voi pelata myös vasemman puolustajan tontilla. Wislan kovin syömähammas hyökkäyksessä on tällä kaudella ollut Puolan maajoukkueessakin urallaan yhdeksän osumaa viimeistellyt hyökkääjä Paweł Brożek. Kuluvalla kaudella Brożek on viimeistellyt jo 11 maalia. Myös keskikentällä pelaava bosnialainen Semir Štilić on ollut tehokas ja tehnyt seitsemän maalia.

Latvialainen Deniss Rakels on ollut kuluvalla kaudella Cracovian paras maalintekijä seitsemällä osumalla. Keskikentällä pelaavat Marcin Budzinski sekä bosnialainen Čovilo ovat molemmat viimeistelleet viisi osumaa.

Wisla lähtee derbyyn ennakkosuosikkina ja joukkue haluaa varmasti revanssin syksyn tappiollisesta ottelusta.

Krakovan derby Wisla vs. Cracovia pelataan lauantaina 21.3. kello 19:00.