#ViikonDerby: Viiden vuoden odotus on ohi – AIK ja Hammarby iskevät yhteen

Allsvenskan-kausi 2015 starttaa pääsiäisenä, mutta ennen sitä on tarjolla todellinen herkkupala Ruotsin Cupin puolella. Lauantaina 7. maaliskuuta kello 13 (klo 14 Suomen aikaa) ratkotaan jatkoonmenijä Solnassa, kun Friends Arenan lehtereille kerääntyy rahtusen yli 40 000 äänekästä kannattajaa siivittämään omiaan voittoon. Tifot tulevat kukkimaan derbylle ominaiseen tapaan mieleenpainuvasti. Otteluliput menivät kaupaksi ennätysvauhdilla, ja syykin on selvä: joukkueet eivät ole kohdanneet toisiaan viiteen vuoteen Hammarbyn Superettan-visiitin venyttyä tuskastuttavan pitkäksi. Alkavaksi kaudeksi ”Bajen” onnistui punnertamaan itsensä pääsarjaan, joten kausi 2015 pitää sisällään lisää sykähdyttäviä Tukholman paikalliskohtaamisia.

”Gnaget”-leirissä vilkasta liikehdintää

Lunastaako Väisänen paikan avauksen vakiokasvona? (AOP)

Lunastaako Väisänen paikan avauksen vakiokasvona? (AOP)

AIK:n peräsimessä jatkavan Andreas Almin käytössä oleva pelaajakatras on kokenut jälleen reilusti vaihtuvuutta. Puolustuspään vakionaamoista poissa ovat luotettava laitapakki Martin Lorentzon ja Besiktasiin siirtynyt topparilupaus Alexander Milosevic. Islantilaishankinta Haukur Hauksson saanee vastuuta oikean laitapakin tontilla. Kokeneen keskuspuolustaja Per Karlssonin viereen ovat ehdolla tulevaisuuden nimet Sauli Väisänen ja Noah Sonko Sundberg.

Keskikentälle jäi iso lovi, kun kesän MM-kisoissa Costa Rican paidassa vakuuttanut Celso Borges lähti La Ligan Deportivoon. ”Konehuoneeseen” hankittiin mielenkiintoinen nimi, kun Valioliiga-kokemusta omaava 32-vuotias Dickson Etuhu kirjoitti nimensä sopimuspaperiin. Halmstadista napattu erikoistilanteiden erikoismies Johan Blomberg tarjoilee maukkaita palloja niin kulmapotkuista kuin vapareistakin. Ruotsin maajoukkueeseen nykyisin kuuluva Nabil Bahoui viilettää edelleen AIK:n paidassa, mutta lähtö suurempiin ympyröihin lienee nurkan takana.

Hyökkääjäosastolla maisemaa vaihtoivat viime kaudella tehottomasti pyörineet Kennedy Igboananike ja Kwame Amposah Karikari. Tulitukea ”ykkösmoukari” Henok Goitomille yrittävät antaa Stabaekista saapunut raamikas Johan Brustad ja paluumuuttaja Mohamed Bangura. Kannattajat tykkäsivät kyttyrää miehen taannoisesta Elfsborg-pestistä, joten verkot on laitettava heilumaan, mikäli hän mielii takaisin vaativan kotiyleisön sydämiin.

”Bajen” ja viiden vuoden mittainen tuska

Kennedy on palannut kotiin (AOP)

Kennedy on palannut kotiin (AOP)

Södermalmilla oli viime kauden päätteeksi isot pirskeet, kun Hammarby kykeni laajan kannattajajoukkonsa iloksi nousemaan vihdoin takaisin pääsarjaan. Joukkueen yleisökeskiarvo Superettanissa oli huima 20 500, kun Allsvenskanin kovimman lukeman mittautti AIK lukemin 16 500.

Kuluneen viiden vuoden aikana valmentajia on tullut ja mennyt, kunnes Kalmarista Tukholman sykkeeseen muuttanut Nanne Bergstrand onnistui nostamaan ”vihreävalkoiset” jälleen parrasvaloihin tiukkojen vaiheiden jälkeen. Hammarbyn puolustuspeli ei täysin vakuuttanut viime kaudella, ja alakertaan on talven aikana värvätty pari mielenkiintoista hahmoa. IFK Göteborgista hankittu Philip Haglund on viime vuosina totuttu näkemään keskikentän ”ankkurina”, mutta koutsi Bergstrand istuttanee kovan vääntäjän topparin paikalle. Laitapakin paikalle napattiin Brann SK:ta edustanut Islannin maajoukkuemies Birkir Mar Saevarsson, jonka keuhkoista löytyy kapasiteettia hyökkäysten tukemiseen.

Keskikentällä peliä luo ja rytmittää todellinen ”Mr. Hammarby” eli Kennedy Bakircioglu. Hän debytoi seurassa 19-vuotiaana vuonna 1999. Sen jälkeen kokemusta on kertynyt muun muassa Twentestä, Ajaxista ja Racing Santanderista. Nyt 34-vuotiaana hän pääsee jälleen maistamaan pääsarjan meininkiä rakastamansa seuran väreissä.

Maalintekovastuu lankeaa pitkälti kahden hyökkääjän harteille. Kalmarissa viime kaudella kivasti osunut Måns Söderqvist osoittautunee laatuhankinnaksi muodostaen myrkyllisen duo’n kesken viime kauden Hammarby-paitaan palanneen Linus Halleniuksen kera. Ei kannata myöskään unohtaa kokenutta Pablo Pinones-Arcea. Veto alkaa pikkuhiljaa ehtymään kesällä 34 vuotta täyttävän kärkimiehen jaloista, mutta hän saattaa vaihdosta tullessaan tökkiä tärkeitä osumia.

Vedonlyönti

Ottelu on siis Ruotsin Cupin lohkovaiheen viimeinen ottelu. AIK:lle riittää jatkopaikkaan tasapeli, kun taas Hammarby tarvitsee voiton edetäkseen seuraavaan vaiheeseen. Kotijoukkueen menestysten kertoimet ovat mielestäni painettu hieman liian alas tässä ottelussa. Kumpikaan ei halua missään nimessä kokea tappion karvasta kalkkia rakkaan vihollisen käsittelyssä, joten tasapeli ei liene alkuunkaan hullumpi idea. Sääolot eivät tule vaikuttamaan ottelun kulkuun, sillä modernin Friends Arenan katto avataan vasta myöhemmin keväällä.