Wenger ei ole ikinä voittanut Mourinhoa – sunnuntaina voittaa

Sunnuntaina pelataan Valioliigassa kaksi todella mielenkiintoista ottelua, kun Everton isännöi Manchester Unitedia ja kahdeksan ottelua putkeen voittanut Arsenal saa kotikentällään vastaansa naapuriseura Chelsean. Me pureudumme nyt tarkemmin Lontoon paikalliseen, jossa kohtaavat sarjan kärki ja kakkonen. Chelsea on raapinut tämän vuoden puolella pelatuista 13. ottelusta 30 pistettä, kun taas kotijoukkue Arsenal peräti 33 pistettä. Miten käy sunnuntaina?

Tykkimiesten manageri Arsene Wenger kohtaa ottelussa oman nemesiksensä, kun hän ei ole koskaan pystynyt voittamaan Chelsean Jose Mourinhoa Valioliigassa. Miehet ovat kohdanneet jo 12 kertaa ja joka kerta portugalilainen on lähtenyt otteluista kotiin hymyissä suin. Viime kaudella Wengerin Arsenalin 1000. juhlakamppailussa Mourinho pilasi ranskalaisen juhlat peräti 6-0 voitolla. Pikku hiljaa alkaisi siis olla isommankin kalavelan maksun aika – ja sen velan maksun aika on sunnuntaina klo 18.00 Emiratesilla.

Arsenal hirmu iskussa

Tykkimiehet liitävät tällä hetkellä todella kovassa lennossa. Kahdeksan peräkkäistä voittoa, ja viime viikonloppuna varmistui FA cupin finaalipaikka toisena vuonna peräkkäin. Joukkue pelaa tällä hetkellä tuloksellisesti todella tehokasta jalkapalloa ja on 10 pisteen päässä sarjaa johtavasta Chelseasta. Tasapeli tai tappio sunnuntaina tietäisi sitä, että Chelsea voitaisiin jo kruunata lähes varmaksi mestariksi.

Tasonnoston taustalla on useampi tekijä: sairastupa on tyhjentynyt ja loukkaantumisista kärsineet pelaajat kuten esimerkiksi Mesut Özil ja Aaron Ramsey ovat päässeet jälleen huippukuntoon, ja tämä näkyy tuloksissa. Özil, Alexis Sanchez ja Francis Coquelin tekevät tällä hetkellä kentällä mitä tahtovat, ja tätä kautta koko joukkue on saanut huiman itseluottamuspiikin.

Pelillisesti Wenger on hieman tinkinyt sexy footballista ja joukkue pyrkii pelaamaan nykyään pallollisesti enemmän suoraviivaista ja nykyaikaisempaa jalkapalloa. Vastahyökkäyksiin lähdetään terävämmin ja pallonhallintaa ei haeta väkipakolla. Keskikentän maestro, Özil, on löytänyt yhteisen sävelen Alexisin kanssa, mutta erityisesti Oliver Giroudin kanssa, joka tekee nykyään myös oikea-aikaisia pystyjuoksuja. Alemmalla keskikentällä Coquelin antaa hurjalla työmoraalillaan enemmän vapauksia taitelijoille, jotka voivat keskittyä nykyään pelaamaan enemmän omilla vahvuuksillaan.

Puolustus on edelleen hieman riskialtis, mutta esimerkiksi vasemmalla pelaava Nacho Monreal on pelannut loistavan kauden molempiin kenttäpäätyihin, ja varastanut oikeutetusti avauspaikan Kieran Gibbsiltä. Saksalainen torni, Per Mertesacker, kärsi cupin välierässä pienen nilkkarallin ja saattaa olla poissa sunnuntaina. Miehen tontin ottaa ensimmäiseen Lontoon derbyyn valmistautuva brassi Gabriel.

Chelsea ei jää pekkaa pahemmaksi

Jos Arsenal on pelannut tuloksellisesti hyvin, niin sitä on tehnyt myös vierailija Chelsea, joka on voittanut viisi viimeistä vierasotteluaan. Kenties tuleva mestari, on näyttänyt suuruutensa, kun näistä viidestä pelistä se on voittanut neljä maalin erolla. Viime kierroksella se parkkeerasi kotikentällään bussin ManUa vastaan ja nappasi todella tärkeän 1-0 voiton, vaikka oli ajoittain purjeessa. Tämän hetken, ja kenties koko kauden, sarjan paras pelaaja, Eden Hazard, ratkaisi ottelun todella näyttävällä maalillaan.

Chelsean kannalta ikävä uutinen on se, ettei Diego Costa ole todennäköisesti kuntoutunut vielä paikalliskamppailuun. Arsenal-fanien kannalta kenties ikävämpi uutinen on se, että Costan saattaa paikata Arsenalin upottaja Didier Drogba, joka on usemapaan otteeseen ratkaissut nämä keskenäiset pelit Lontoon sinisille. Drogban ja toisen kärkipelaaja Loic Remyn pelikunnot ratkeavat pelipäivänä, kun molemmat kärsivät pienistä vammoista.

Mielenkiintoiseksi ottelun tekee myös se, että Arsenalin ex-kapteeni Cesc Fabregas tekee paluun Emiratesille ensimmäisen kerran sinisessä nutussa. Jännä nähdä millaisen vastaanoton espanjalainen taikuri saa ja mitä tapahtuu, jos mies onnistuu ottelussa maalinteossa.

Fabregas palaa Emiratesille. Kuva: Getty

Fabregas palaa Emiratesille. Kuvassa kaksi ex-Arsenal-pelaajaa Kuva: Getty

Pelitavallisesti Mourinho on vienyt Wengeriä vuosien mittaan 100-0. The Special One on lukenut todella loistavasti Arsenalin heikkoudet ja iskenyt näihin todella tehokkaasti kuten mm. viime vuoden 6-0 voitossa, jossa Chelsea pelasi todella loistavaa vastahyökkäyspelaamista, kun Arsenalin puolustus pelasi jostain käsittämättömästä syystä todella korkealla linjalla. Todennäköisesti sunnuntaina Mourinho peruuttaa joukkueensa jälleen kerran matalalle ja iskee vastaan Tykkimiesten epäorganisoitua puolustusta vastaan.

Ottelun kulku

Mourinho jatkaa todennäköisesti ManU-ottelusta tutulla kahdella puolustavalla keskikentällä, joten Nemanja Maticin vierellä aloittaa nuori lupaava Kurt Zouma. Näin ollen Chelsea saa myös lisää pääpelivoimaa erikoistilanteihin, joissa Arsenal on ollut viime aikoina jopa yllättävän vaarallinen. Muita yllätyksiä tuskin Lontoon sinisten kokoonpanossa nähdään. Ainoa kysymysmerkki saattaa olla oikean laitahyökkääjän tontti. Aloittaako Oscar vai tuleeko juoksuvoimaisempi Willian avaukseen? Itse veikkaan Williania.

Suurin kysymysmerkki Arsenalin kohdalla on se, että onko Wenger vihdoin oppinut läksynsä? Tämän vuoden peliotteista on paistanut läpi se, että ranskalainen on vihdoin tinkinyt seksikkyydestä tuloksen ohjatessa pelaamista. Tämä nostaa Arsenalin osakkeita, kun nykyään pelataan jo vähän myös vastustajan ehdoilla, eikä vaan luoteta siihen kuuluisaan omaan peliin.

Arsenal tulee hallitsemaan ottelussa palloa ja nyt sen hyökkäyspeliä mitataan todenteolla. Se on osoittanut tämän vuoden puolella, että se pystyy kääntämään pallonhallinnan tehokkaaksi hyökkäyspelaamiseksi. Pallottomana oikean aikaiset prässitasot ja hyökkäspään murtautumiset ovat aivan toista luokkaa moneen vuoteen.

Kuten jo todettua, Chelsea tuskin tulee prässäämään korkealta, vaan pitää linjat tiiviinä ja luottaa teräviin vastahyökkäyksiin, jotka ovat helposti myrkkyä Arsenalin puolustukselle. Chelsean puolelta katsottuna vasemmalla laidalla nähdään kenties kovin kaksinkamppailu, kun Hazard haastaa loistavaa kautta pelaavan Arsenalin 20 -vuotiaan Hector Bellerinin. Bellerin on nopea 1vs1 tilanteissa, mutta on altis korteille. Tämä voi olla jopa yksi avainasia, jos Bellerin ottaa keltaisen ottelun alussa, ja joutuu varomaan loppupelin Hazardin rikkomista.

Pystyykö Hector Bellerin pysäyttämään Eden Hazardin? Kuva: Getty

Pystyykö Hector Bellerin pysäyttämään Eden Hazardin? Kuva: Getty

Jotenkin itselläni on sellainen kutina, että Arsenal murtaa kirouksensa ja se harjaa ottelusta voiton. Se tarvitsisi ottelussa avausmaalin, joka avaisi myös peliä enemmän, kun Chelseakin joutuisi prässäämään ja hyökkäämään entistä enemmän.

Loppujen lopuksi Tykkimiehet vievät ottelun 2-1 Alexisin ja Ramseyn maaleilla.

Ottelu suorana MTV SPORT 1 -kanavalta klo 17.55 ja studio-osuus klo 17.25 alkaen! 

Sunnuntain toinen kamppailu Everton-ManU klo 15.25 samalta kanavalta ja studio 15.00

Mahdolliset avauskokoonpanot:

arsche