West Bromwich ja Everton päättävät Valioliigan 7. ottelukierroksen

Valioliigassa maanantai-illan ainokaisena otteluna nähdään West Bromwichin ja Evertonin välienselvittely, kun merseysideläiset matkaavat The Hawthornsille. Tuleva kamppailu onkin äärimmäisen mielenkiintoinen, sillä vastakkain ovat materiaalilla vahvempi vierasjoukkue, ja Tony Puliksen luotsaama WBA, joka ei ole helppo vastustaja kotonaan yhdellekkään Valioliigajoukkueelle. Tässä tuleekin ennakkomme kyseiseen otteluun.

Joukkueiden välinen historia 2010-luvulla kääntyy Evertonin puolelle, kun liverpoolilaiset ovat voittaneet viisi joukkueiden yhdestätoista kohtaamisesta, WBA:lle voittoja on vastaavasti kertynyt kolme ja pistejakoja on niin ikään kolme kappaletta. West Bromwichin edellinen voitto Evertonista löytyy kuitenkin yli kolmen vuoden takaa, kun Baggies nappasi kotivoiton syyskuun alussa, vuonna 2012. Viime syyskussa Merseysiden siniset kävivät hakemassa vieraspinnat 0–2-voitolla.

WBA menossa parempaan päin

Sijalla 14. majaileva kotijoukkue on parantanut otteitaan heikon alun jälkeen – tosin heikkoon alkukauteen vaikutti Baggiesin haastava alkuohjelma, kun joukkue kohtasi ensimmäisen kolmen pelin aikana niin Chelsean kuin Manchester Citynkin. Chelsealle koetun 2–3-kotitappion jälkeen Baggies ei ole hävinnyt yhtäkään liigapeliä, sillä Stokesta ja Aston Villasta haettujen 0–1-vierasvoittojen väliin mahtuu 0–0-kotitasuri Southamptonin kanssa. Viime viikolla joukkue tippui Liigacupista hävittyään Norwichille puhtaasti 3–0, tuosta kamppailusta ei kuitenkaan kannata vetää johtopäätöksiä, sillä Pulis antoi Carrow Roadilla vastuuta useille vähemmälle peliajalle liigapeleissä jääneelle pelaajalle.

during the Barclays Premier League match between West Bromwich Albion and Southampton at The Hawthorns on September 12, 2015 in West Bromwich, United Kingdom.

Onko Berahino tänään avauksessa? Kuva: Getty

Pelaajiston suhteen West Bromin tilanne näyttää erinomaiselta, sillä sivussa on ainoastaan ykkösmaalivahti Ben Foster, joka ei ole vielä tällä kaudella pelannut. Kakkosmolari, Boaz Myhill, on kuitenkin paikannut Fosteria loistavasti, eikä Pulisin tarvitse olla huolissaan maalivahtitilanteesta. Joukkeen kannalta paikallispelissä Villa Parkilla haettu voitto oli pisteiden lisäksi todella positiivinen asia Baggiesille, sillä koko kesän siirtohuhujen kohteena ollut superlupaus, Saido Berahino pelasi tuossa ottelussa ja ampui ottelun ainokaiseksi jääneen voitto-osuman. Vaikka Pulis pestasi kärkeen Salomon Rondonin, tarvitsee WBA eittämättä Berahinon maaleja, mikäli se meinaa pysyä keskikastissa.

Viime kautta tasaisempi Everton

Roberto Martinezin luotsaama Everton oli viime kaudella paha pettymys, kun joukkue kärsi isoista ailahteluista ja tehottomasta viimeistelystä. Tällä kaudella Martinezin miehistö on esiintynyt huomattavasti tasaisemmin, eikä varsinaisia notkahduksia olla nähty avauskierroksen jälkeen, kun Everton jäi kotitasuriin Watfordin kanssa. Toffeesin huippuna on tietysti Chelsean murjominen Goodison Parkilla, Steven Naismithin hattutempun avulla. Joukkueen kärkipelaajatkin ovat nostaneet tasoaan viime kaudesta, sillä Ross Barkley on ollut todella hyvä, samoin liigan paras topparipari – John StonesPhil Jagielka.

WEST BROMWICH, ENGLAND - SEPTEMBER 13: Chris Brunt of West Brom challenges Romelu Lukaku of Everton during the Barclays Premier League match between West Bromwich Albion and Everton at The Hawthorns on September 13, 2014 in West Bromwich, England. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Kurittaako Lukaku vanhaa seuraansa? Kuva: Getty

Evertonia varjostaa jo ennen avauskierrosta joukkuetta kiusannut loukkaantumistilanne, sillä sivussa ovat varmuudella Leighton BainesTony HibbertMuhamed BesicTom Cleverley ja Steven Pienaar. Loukkaantumisista huolimatta Martinez saa maanantain jalkeille laadukkaan miehistö, sillä hyökkäysosastolla kaikki ovat kunnossa. Ainut mikä Everton-faneja huolettaa on ykköshyökkääjä Romelu Lukakun maalintekovaikeudet, sillä mies ei ole saanut palloa pussiin kuin kaksi kertaa, kumpikin osuma syntyi 2. kierroksella Southamptonin verkkoon. Lukaku kyllä pääsee paikoille, sillä joukkueesta löytyy laadukkaita syöttelijöitä, mutta jostain syystä belgin ruuti on ollut märkää. Lukakun osalta ottelu on varmasti erityinen, sillä mies latoi juuri Baggiesille 17 liigamaalia, pelatessaan seurassa lainalla kauden 2012-2013.

Ottelun kulku – vierailijat hallitsevat palloa

Vastakkain on kaksi hyvin erityyppistä joukkuetta, sillä Everton tykkää pitää palloa, kun taas Pulis ja WBA uskovat puolustusvoittoiseen peliin, jossa pyritään hyökkäämään suoraviivaisesti. Niinpä ei ole vaikeaa ennustaa, että pallonhallinta tulee olemaan Evertonilla. WBA on kuitenkin fyysinen joukkue ja se on erityisen vaarallinen varsinkin erikoistilanteissa, sillä joukkueesta löytyy paljon pääpelivoimaa. Jos Berahino avaa kärjessä, saa Everton olla tarkkana myös WBA:n vastahyökkäysten kanssa, sillä englantilainen on todella nopea ja kyttää jatkuvasti palloja linjan taakse. Vastaavasti Evertonin saumat piilevät järkevässä pallon hallinnassa, jossa joukkue ei tee pakotettuja ratkaisuja, jolloin pallonhallinta kääntyy vastahyökkäyksiin. Vierailijat tulevat varmasti saamaan tilaisuutensa, joten loppuen lopuksi kyse on siitä onko Lukakun ja kumppaneiden ruuti kuivaa.

Tulosveikkaus: 1–2.