Kohti 53. Super Bowlia: Viikko 15 – Joulukuu sekoittanut AFC:n pakkaa

Viaplay LogoNäe amerikkalaisen jalkapallon valovoimaisin ammattilaisliiga Viaplaylla ja seuraa joukkueiden taistoa kohti tammi-helmikuun vaihteessa pelattavaa Super Bowlia.

Kärkijoukkueiden viime viikkoiset tappiot ja takaa tulevien voitot ovat tasoittaneet tilannetta AFC-konferenssissa juuri sopivasti ennen runkosarjan kolmea viimeistä kierrosta. Ainoastaan Kansas City Chiefs on onnistunut varmistamaan toistaiseksi jatkopaikkansa ja kisa lopuista viidestä paikasta käydään todenteolla kahdeksan muun joukkueen kesken. Ennen pureutumista joukkueiden tilanteisiin, otetaan pieni kertaus NFL:n sääntöihin liittyen joukkueiden välisiin sijoituksiin.

Pidä tauko jouluvalmisteluista Betsafella – lunasta jopa 800 € edestä ilmaisvetoja ja osallistut 10 000 € arvontaan

NFL:n sijoitussäännöt

Tasapistetilanteissa on syytä kaivaa nopeasti sääntövihko esiin, sillä NFL:n käytäntö ei ole kaikkein helpoin ulkoa muistettava asia erilaisten otteluohjelmien vuoksi. Hieman yksinkertaistettuna sääntöihin voi tutustua unohtamalla epätodennäköisemmät skenaariot, joissa useampi vertailuperuste päätyy tasan.

Pudotuspeleihin pääsy

Molemmista konferensseista selviää kuusi joukkuetta jatkopeleihin, joista kaksi parasta huilaavat pudotuspelien avauskierroksen. Konferenssin sisäinen järjestys määrittää myös joka otteluun kotijoukkueen siten, että paremmin sijoittunut isännöi aina otteluita. Neljä kärkisijaa menee jokaisen divisioonan ykköselle ja heidän välinen järjestys perustuu keskinäiseen paremmuuteen alla olevan kaavion mukaisesti. Kaksi jäljelle jäävää paikkaa eli ns. villit kortit jaetaan jäljelle jääneistä joukkueista kahdelle parhaalle. Nämä kaksi joukkuetta voivat tulla samasta tai eri divisioonista.

Divisioonan sisällä

Jos kaksi joukkuetta päätyy tasapisteisiin, sijoitukset ratkaistaan seuraavassa järjestyksessä:

 1. Keskinäisten otteluiden voitot
 2. Paras voittosuhde divisioonan sisäisissä otteluissa
 3. Paras voittosuhde yhteisiä vastustajia vastaan
 4. Paras voittosuhde konferenssin sisäisissä otteluissa
 5. Voitettujen vastustajien taso

Jos taas kolme tai neljä joukkuetta päätyvät tasapisteisiin, käytetään vastaavaa käytäntöä kuin yllä, mutta aina, kun joku joukkueista erottuu muista, aloitetaan vertailu jäljelle jääneiden osalta alusta kohdasta 1.

Kärkinelikko ja villikorttipaikat

Kahden joukkueen ollessa tasapisteissä, marssijärjestys on seuraava:

 1. Keskinäinen ottelu, jos on pelattu
 2. Paras voittosuhde konferenssin sisällä
 3. Paras voittosuhde yhteisiä vastustajia vastaan (vähintään neljä ottelua)
 4. Voitettujen vastustajien taso

Useamman joukkueen päätyessä tasatilanteeseen toimitaan, kuten kahdenkin joukkueen kesken, mutta ensimmäinen askel huomioidaan vain, jos kaikki joukkueet ovat pelanneet toisiaan vastaan tai joku joukkueista on hävinnyt muille vertailussa oleville kauden aikana.

Konferenssin kärkipaikat

Chiefs on vakuuttavasti matkalla konferenssin ykköseksi, jolla se ansaitsisi itselleen kotiedun AFC:n pudotuspeleihin. Ykköspaikkaan on tyrkyllä Chiefsin ohella myös Chargers, Patriots ja Texans, mutta niiden jokaisen pitäisi onnistua voittamaan kaksi ottelua Chiefsiä enemmän kolmen viimeisen viikon aikana. Olettaen, että Chiefs pitää ykköspaikkansa, taistelu kakkospaikasta jäänee Patriotsin ja Texansin keskinäiseksi kamppailuksi, koska Chargers jäisi tässä tapauksessa konferenssin viidennelle sijalle.

1. Kansas City Chiefs (11–2)

Vastustajat: Chargers, Seahawks ja Raiders

Chiefs on varmistanut jo pudotuspelipaikan ja Patriotsin hävittyä oman viime viikkoisen kamppailunsa, on se matkalla vakuuttavasti kohti kotietua. Chiefs varmistaa AFC West -divisioonan ykköspaikan sekä huilivuoron pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle voittamalla Chargersin ensi yönä. Jos myöhemmin tällä viikolla Patriots ei lisäksi voita omaa otteluaan, Chiefs varmistaa AFC-konferenssin voiton.

5. Los Angeles Chargers (10–3)

Vastustajat: Chiefs, Ravens ja Broncos

Chargersin asema on jokseenkin tukala. Vaikka se on voitoilla mitattuna konferenssin kakkosena, on sillä pitkä matka Chiefsin ohi. Tuleva keskinäinen ottelu on luonnollisesti ensimmäinen askel, mutta sen lisäksi Chargersin pitäisi kaivaa vielä yksi voitto Chiefsiä enemmän jäljellä olevista kahdesta ottelusta. Näillä näkymin Chargers jääkin lopulta konferenssin viidenneksi ja sen position ja samalla pudotuspelipaikan joukkue varmistaa voittamalla edes yhden jäljellä olevista otteluistaan.

Chargers varmistaa pudotuspelipaikkansa, jos

 1. Chargers ei häviä tai
 2. Dolphins ei voita + Steelers häviää tai
 3. Dolphins ei voita + Ravens ei voita tai
 4. Dolphins ei voita + Colts ei voita + Titans ei voita tai
 5. Steelers häviää + Colts ei voita + Titans ei voita tai
 6. Ravens ei voita + Colts ei voita + Titans ei voita

2. New England Patriots (9–4)

Vastustajat: Steelers, Bills ja Jets

Patriots mutkisti omaa taivaltaan häviämällä viime viikolla kivuliammalla mahdollisella tavalla, kun Dolphins kuljetti viimeisellä yrityksellään palloa 69 jaardin matkan neljän pelaajan vuorovedoin aina maaliin asti. Patriots jäi samalla kahden voiton päähän konferenssin ykkössijasta, mutta omaa edelleen hyvät mahdollisuudet 1. pudotuspelikierroksen huilivuoroon eli kahden parhaan joukkoon yltämiseen. Jäljellä olevista otteluista ennakolta haastavin on luvassa jo viikonloppuna ja sen jälkeen joukkue päässee astetta helpommalla laskettelemaan runkosarjan loppuun.

Patriots varmistaa divisioonavoittonsa, jos

 1. Patriots voittaa + Dolphins ei voita tai
 2. Patriots pelaa tasan + Dolphins häviää

Patriots varmistaa pudotuspelipaikkansa, jos

 1. Patriots voittaa + Titans ei voita tai
 2. Patriots pelaa tasan + Ravens häviää + Titans häviää + Colts ei voita

3. Houston Texans (9–4)

Vastustajat: Jets, Eagles ja Jaguars

Texans hävisi viime viikolla tärkeän kärkikamppailun AFC South -divisioonan kilpajuoksussa. Tappio Coltsille tarkoitti johdon hupenemista enää kahden voiton mittaiseksi Coltsin ja Titansin edellä, mutta tässä vaiheessa kautta divisioonavoitto vaikuttaa silti hyvin todennäköiseltä. Parhaassa tapauksessa divisioonavoitto ratkeaa jo tulevana viikonloppuna, mutta se edellyttäisi Texansilta voittoa ja samaan aikaan Colts ja Titans eivät saisi voittaa omia otteluitaan.

Texans varmistaa divisioonavoittonsa, jos

 1. Texans voittaa + Colts ei voita + Titans ei voita tai
 2. Texans pelaa tasan + Colts häviää + Titans häviää

Texans varmistaa pudotuspelipaikkansa, jos

 1. Texans voittaa + Dolphins ei voita + Steelers häviää tai
 2. Texans voittaa + Dolphins ei voita + Ravens ei voita tai
 3. Texans pelaa tasan + Colts ei voita + Ravens häviää + Dolphins häviää tai
 4. Texans pelaa tasan + Colts ei voita + Steelers häviää + Ravens häviää + Dolphins pelaa tasan tai
 5. Texans pelaa tasan + Colts ei voita + Steelers häviää + Ravens voittaa + Dolphins häviää tai
 6. Texans pelaa tasan + Titans ei voita + Ravens häviää + Dolphins häviää tai
 7. Texans pelaa tasan + Titans ei voita + Steelers häviää + Ravens häviää + Dolphins pelaa tasan tai
 8. Texans pelaa tasan + Titans ei voita + Steelers häviää + Ravens voittaa + Dolphins häviää

Loput pudotuspelipaikat

Konferenssin neljän parhaan joukkueen takana kilpailu käy kuumana. Viidellä joukkueella on kasassa seitsemän voittoa ja näistä joukkueista löytynee kaksi muuta jatkajaa.

4. Pittsburgh Steelers (7–5–1)

Vastustajat: Patriots, Saints ja Bengals

Kuten useampi muukin kärkijoukkueista, myös Steelers kärsi ikävän tappion viime viikolla. Sen ja kahden edellisen viikon tappioiden myötä joukkue on enää tasapelinsä turvin divisioonan ykköspaikalla. Kun kaksi seuraavaa viikkoa tuovat tullessaan liigan parhaimmistoon kuuluvat Patriotsin ja Saintsin, saattaa divisioonavoitto hyvinkin livetä baltimorelaisille. Sen sijaan taistelu viimeisestä pudotuspelipaikasta näyttää edelleen lupaavalta Steelersin kannalta. Vähintään yksi voitto sen on joka tapauksessa haettava, jottei kuudes sijakin valu viemäriin.

6. Baltimore Ravens (7–6)

Vastustajat: Buccaneers, Chargers ja Browns

Ravens katkaisi komean kolmen ottelun voittoputkensa jatkoaikatappiolla Chiefsille. Voitto olisi nostanut joukkueen divisioonan kärkeen, mutta Steelersin hävittyä oman ottelunsa, on Ravens suotuisamman jatko-ohjelmansa myötä hyvissä asemissa taistelemaan kärkipaikasta. Molemmat ns. helpoista vastustajista Ravens kohtaa kotonaan ja jos vaiherikkaan joulukuun jäljiltä enää mitään voi lähteä ennakoimaan, on Ravens vahvasti matkalla AFC North -divisioonan ykköseksi.

7. Miami Dolphins (7–6)

Vastustajat: Vikings, Jaguars ja Bills

Dolphinsin kausi näytti olevan paketissa jo marraskuun lopulla, mutta kaksi peräkkäistä voittoa oman divisioonan sisältä nostivat sen takaisin taisteluun jatkopaikoista. Sillä on edelleen teoreettinen mahdollisuus jopa divisioonavoittoon, mutta ennen kaikkea Dolphins käy taistoa konferenssin kuudennesta sijasta. Joukkueen kolmesta ottelusta kaksi on vieraskentillä, joten helppoa jatkoon pääsy ei tule olemaan.

8. Indianapolis Colts (7–6)

Vastustajat: Cowboys, Giants ja Titans

Colts haki äärettömän arvokkaan voiton Houstonista, jolla se piti itsensä AFC South -divisioonan kakkosena. Texans on kaksi voittoa edellä, joten matka divisioonan ykköseksi voi olla turhan pitkä. Sen sijaan konferenssin kuudes sija on Coltsin saavutettavissa.

9. Tennessee Titans (7–6)

Vastustajat: Giants, Redskins ja Colts

Kahden ottelun voittoputkessa liihottava Titans on tällä hetkellä AFC South -divisioonan kolmantena ja konferenssin yhdeksännellä sijalla. Sillä on siitä huolimatta käytännössä täysin samanlaiset mahdollisuudet jatkopeleihin kuin Dolphinsilla ja Coltsillakin. Olisi kaikin puolin komeaa, jos runkosarjan päätöskierroksen ottelussa Coltsia vastaan pöydällä olisi edelleen mahdollisuus pudotuspelipaikkaan, mutta se jää nähtäväksi.

Sijat 10.–12.

Denver Broncosilla (6–7), Cleveland Brownsilla (5–7–1) ja Cincinnati Bengalsilla (5–8) on kaikilla edelleen teoreettiset mahdollisuudet jatkopaikkaan. Muiden konferenssin joukkueiden osalta juna on tämän kauden osalta mennyt jo lopullisesti ohi.

Käy laatimassa oma pudotuspelikaaviosi osoitteessa http://espn.go.com/nfl/playoffs/machine.

Twitter: @TuomasKurikka

Lähde: NFL.com

Kansikuva: Peter Aiken/Getty