Kohti Spagettimaljaa: Viikko 10 – Varmistaako Wolverines pudotuspelipaikkansa?

Tällä viikolla lepovuorossa oleva Hämeenlinna Huskies ei pystynyt varmistamaan viime viikonloppuna runkosarjan voittoaan, koska Tampere Saints haki ”yllätysvoiton” Hämeenlinnasta. Ottelun lopputulosta kovemmaksi puheenaiheeksi on kuitenkin noussut ottelun jälkeen loistavaa kautta pelanneen Niclas ”Nesi” Carpelanin pelikunto. Faneille.comin saamien tietojen mukaan Carpelin pelikunto nähdään vasta seuraavassa ottelussa ja ainakaan tällä viikolla Carpelan ei osallistu Huskiesin harjoituksiin. Tarkempaa syytä Jonesin pelinrakentajana peluuttamiseen Saintsia vastaan ei kuitenkaan Huskies leiristä haluttu antaa.

Huskiesin pelinrakentajatilanne voikin sekoittaa 1. divisioonan pudotuspelikuvioita merkittävästi. Tämä taas nostaisi entisestään 1. divisioonan mielenkiintoa tulevina viikkoina.

Indians – Northern Lights

01.08 kello 15.00 Kuusankoski Kouvola

Ottelu, jonka Indiansin on pakko voittaa päästäkseen pudotuspeleihin.

Indians sai pelinsä toimimaan hieman liian myöhään

Indians-fanien kannalta kuluva kausi on ollut hyvin kaksijakoinen. Kauden alussa joukkue hävisi lähes jokaiselle vastustajalleen ja kauden loppupuolella joukkue on pystynyt haastamaan jokaisen vastustajansa. Kouvolalaisten pelaaminen on lähtenyt lentoon juuri oikeaan aikaan, mutta alkukauden tappiot voivat romuttaa joukkueen pudotuspelimahdollisuudet, sillä Indiansin kausi voi päättyä neljästä voitosta huolimatta jo runkosarjan jälkeen. Tähän on yksinkertainen syy; se että Helsinki Wolverines voi nousta Indiansin tavoin neljään voittoon ja heidän lyhyempi otteluohjelmansa takaa paremman voittoprosentin. Toisaalta voittoprosentin mennessä Wolverinesin puolelle. voidaan puhua oikeudesta, koska helsinkiläiset ovat pelanneet kouvolalaisia huomattavasti kovemmassa divisioonassa, minkä takia paikka pudotuspeleissä olisi oikeutettua.

Oululaisten juna meni jo viime viikonloppuna

Viime viikon ennakossamme uskoimme Northern Lights yltävän yllätykseen, mutta lopulta näin ei kuitenkaan käynyt. Kaukana oululaisten kauden ensimmäinen voitto ei kuitenkaan ollut, koska Jaguaarit voittivat Northern Lights ainoastaan kuuden pisteen erolla. Kyseinen tappio jää varmasti oululaisten tiukimmaksi otteluksi tämän kauden aikana, koska jäljellä olevista otteluista Northern Lightsille ei ole luvassa paljoa. Alkukaudesta Northern Lights kyllä pystyi haastamaan tulevan viikonlopun vastustajansa, mutta se ei tule auttamaan oululaisia tulevana viikonloppuna. Onhan Indians huomattavasti alkukautta kovemmassa iskussa ja Northern Lights taas on heikentynyt huomattavasti kauden ensimmäisestä kohtaamisesta loukkaantumisten takia.

Arvio: Oulusta on valitettavan pitkä matka Kouvolaan ja se tulee näkymään kapealle rosterilla pelaavan Northern Lightsin tekemisessä. Indians pääsee kotietunsa turvin kuskinpaikalle heti ottelun alussa ja sen seurauksena Indians ottaa kauden selkeimmän voittonsa. Ottelu päättyy 52-14.

Royals – Jaguaarit

02.08 kello 14.00 Kaarlen kenttä Vaasa

Viikonlopun yksipuolisin näytös.

Tauolta palannut Royals näytti saaneen kuvionsa kuntoon

Ennen viime viikonloppua Royals oli hävinnyt kaksi ottelua putkeen ja useat lajia seuraavat ihmiset alkoivat hieman epäilemään joukkueen henkistä puolta. Jotkut uskoivat Indiansin pystyvän jopa haastamaan tauolta paluun tekevän Royalsin, mutta toisin kävin ja Royals takoi jo ensimmäisen 10 minuutin aikana taululle komeat 0-20 lukemat. Eiköhän jokainen voi taas unohtaa ne negatiiviset puheet ja nostaa Royalsin takaisin mestaruustaistoon. Eihän Indians voitto vielä kaikki kysymysmerkkejä kumonnut, mutta kyllä vaasalaisten esitys oli niin vakuuttava, että minkäänlaisesta henkisestä lukosta joukkue ei kärsi.

Pelikirjansa puolesta Royals ei esittänyt Kouvolassa mitään uutta ja ihmeellistä, mutta pelaajistoon tauko oli tehnyt muutoksia. Suurimpana muutoksena voidaan pitää aloittavan pelinrakentajan vaihtumista, Kouvolassa Royalsin aloittavana pelinrakentajana toimi Juuso Saikko. Aiemmin kaudella aloittavana pelinrakentajan toiminut Bryan Rosekat kärsi Royalsin tiedotteen mukaan polvivammasta ja pelinrakentajan vaihto ei siis johtunut pelillisistä asioista. Saikko kuitenkin pelasi kelpo ottelun Indiansia vastaan ja siitä syystä on hyvin todennäköistä, että hän saa jatkaa aloittavana pelinrakentajana myös Jaguaareja vastaan. Royals-hyökkäyksen kannalta Rosekatin polvivamma ei tullut mitenkään optimaallisen aikaan, koska heidän hyökkäys olisi varmasti kaivanneet mahdollisimman paljon yhteisiä suorituksia aloittavalle pelaajistolleen ennen pudotuspelien alkua. Rosekatin polvivamma voikin pahimmassa tapauksessa pilata koko Royals-hyökkäyksen valmistautuminen pudotuspeleihin.

Jaguaarien loppu kausi tulee olemaan hankala

Jaguaarit menettivät kolme viikkoa sitten aloittavan pelinrakentajansa, kun jenkki Craig Maynard loukkasi polvensa Wolverinesiä vastaan. Korvaajaa Jaguaarit ei villeistä huhuista huolimatta hankkinut Maynardille, koska seuranjohto päätti nostaa aloittavaksi pelinrakentajaksi nuoren Teemu Hautakankaan. Hautakangas selvisikin kahdesta ensimmäistä ottelustaan ihan mallikkaasti ja sen ansiosta Jaguaarit pääsivät jälleen voittojen makuun Oulussa viime viikonloppuna. Tällä viikolla kuultujen huhujen mukaan Hautakangas kuitenkin loukkasi polveaan edellisessä ottelussa ja joutuu sen takia pelaamaan puolikuntoisena seuraavat ottelut. Hautakankaan tilanne ei vaikuta kovin optimaalliselta, onhan yksijalkaisen pelinrakentajan hyvin vaikea tehdä tulosta Jaguaarien suhteellisen kapean linjamiehistön takana. Pelinrakentajien loukkaantumisten lisäksi Jaguaarien tilanne ei ole muutenkaan kovin optimaallinen, sillä sen pitäisi voittaa niin Royals kuin Indianskin päästäkseen pudotuspeleihin. Muiden avustaessa pelkkä Indiansin voittaminen voisi riittää, mutta sen varaan tuskin Jyväskylässä kamalasti lasketaan, joten tulevan viikonlopun ottelu tulee olemaan jonkinlainen kohtalon ottelu jyväskyläläisille.

Arvio: Kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi Royalsin 47-0 voittoon ja tulevana viikonloppuna tulos voi olla jopa tuplasti huonompi. Pääseehän Royals lähtemään vastustajaansa huomattavasti paremmista lähtökohdista otteluun. Edes ihme ei tule pelastamaan Jyväskyläläisiä ja ottelu päättyy kotijoukkueen 84-0 voittoon.

Wolverines – Saints

02.08 kello 15.00 Brahen kenttä Helsinki

Viikonlopun ylivoimaisesti mielenkiintoisin ottelu.

Kuopan reunalta pelastunut Wolverines voi varmistaa pudotuspelipaikkansa

Kauden heikosti aloittanut Wolverines on noussut viime viikkojen esityksiensä turvin selkeäksi pudotuspelijoukkueeksi, mutta vieläkään pudotuspelipaikka ei ole varma. Wolverinesin tilanne on silti erittäin hyvä, koska joukkueen tarvitsee voittaa enään yksi ottelu varmistaakseen paikkansa pudotuspeleissä. Oman mausteensa loppukauteen voi antaa myös joukkueiden keskenäiset ottelut, joiden perusteella sarjasijoitukset lopulta ratkaistaan, jos voittoprosentit ovat tasan. Saints voitti Wolverinesin kauden ensimmäisessä kohtaamisessa seitsemällä pisteellä ja sen takia Wolveriens pitää voittaa tulevan viikonlopun ottelu vähintään kahdeksalla pisteellä ohittaakseen tamperelaiset lopullisessa sarjataulukossa. Sinänsä sarjasijoituksilla ei ole sen suurempaa merkitystä, jos molemmat joukkueet selviävät pudotuspeleihin, mutta välierien vastustajaan se voi vaikuttaa. Wolverines jäisi runkosarjan sijalle 4., vaikka se voittaisi molemmat jäljellä olevat ottelunsa, jos se ei kykene voittamaan Saintsia tarpeeksi suurella erolla. Neljänneksi jääminen tietäisi tässä tapauksessa matkaa Vaasaan ja Royalsin kohtaamista välierissä.

Saints lähtee runkosarjan viimeiseen otteluunsa hyvistä asemista

Saints varmisti paikkansa pudotuspeleissä viime viikonloppuna ja siksi on helppo todeta Saintsin olevan tällä hetkellä hyvissä asemissa. Tulevan viikonlopun ottelu kun ei ratkaise vielä mitää, ja vaikka joukkue häviäisi, ei sen sarjasijoitus välttämättä muutuisi mihinkää. Wolverinesin pitäisi voittaa vielä Huskies ohittaakseen tamperelaiset. Saintsin tilannetta parantaa myös se, että joukkue on voittanut nyt kaikki päävastustajansa tämän kauden aikana ja joukkueen itseluottamus on sen takia huipussaan. Hämeenlinnasta viime viikonloppuna napatun voiton arvoa ei voi vähätellä, koska se oli kaksi sarjapistettä huomattavasti arvokkaampi. Saints pääsee lähtemään välieräänsä jonkinlaisena suosikkina, koska se on voittanut niin Huskiesin kun Royalsinkin edellisessä kohtaamisessa.

Arvio: Ottelunsa on yksi todella iso muuttaja ja se on Stephen Stokes. Wolverines takavuosien kiintotähti Stokes on nimittäin joukkueensa oma autovakuutus, jonka lunastus tullaan hyvin todennäköisesti näkemään sunnuntaina Helsingissä. Vaikka Stokes ilmoitti paluunsa yhteydessä olevansa pelkkä vakuutus joukkueen loukkaantumisten takia, niin on hyvin todennäköistä, että Stokes nähdään pelaajien kunnosta huolimatta kentällä Saintsia vastaan. Jenkkiläiseen urheilukulttuuriin kuuluu nimittäin vahvasti voittaminen ja olisi tyhmää ellei Stokes laskisi joukkueensa omaavan paremmat mahdollisuudet voittoon jos hän pelaa itse. Ainoastaan päävalmentajana aiemmin tällä kaudella toiminut Stokes ei nimittäin varmasti halua jättää pudotuspelipaikkaa viimeisen kierroksen varaan. Se riittäkö Wolverines paukut Stokesinkaan kanssa ottelun voittoon on aivan eri asia, koska ottelu tulee hyvin todennäköisesti ratkeamaan Wolverines takakentän pelaamiseen.

Jos Wolverines takakenttä pystyy pitämään Saints hyökkäyksen alle 30 pisteessä tulee helsinkiläiset nappaamaan helpottavan voiton. Jos taas Saints pystyy pyörittämään ilmasirkustaan koko ottelun ajan tulee tamperelaiset voittamaan ottelun. Yksi ratkaiseva tekijä tulee olemaan myös se, kuinka hyvin Saints pystyy pimittämään hurjaan vireeseen yltyneen Locklan Gilbertin. Gilbert on nimittäin ollut tähän asti Wolverinesin tärkein pelaaja ja avain siihen, että joukkueen heittohyökkäys on toiminut. Ottelu päättyy 34-28 ja Saints varmistaa runkosarjan 3. sijansa.