Kohti Spagettimaljaa: Viikko 7 – Runkosarjan mielenkiintoisin kierros

Viime viikonloppuna nähtiin jenkkifutiskesän mielenkiintoisin runkosarjaottelu, kun Wasa Wa1ld Royals ja Hämeenlinna Huskies kohtasivat toisensa Vaasassa. Ottelu itsessään ei varmasti jättänyt yhtään katsojaa kylmäksi, sillä ottelussa nähtiin molemmin puolin palloa hienoja suorituksia ja sen takia on helppo uskoa 1694 päisen yleisön nauttineen pelistä. Kotiyleisöhän ei varmasti nauttinut ottelun lopputuloksesta, sillä Royals kärsi ottelussa seurahistoriansa toisen tappion, mutta Etelä-Suomesta Vaasaan asti ajaneet vierasjoukkueen-fanit varmasti nauttivat kotiyleisönkin puolesta Huskiesin voitosta.

Muuten viime viikonlopun kierros ei yllätyksiä tarjonnut ja siksi on helppo todeta tulevan viikonlopun otteluiden olevan huomattavasti viime viikonloppuisia mielenkiintoisempia. Onhan tulevana viikonlopun otteluissa panoksena niin pudotuspeleihin pääsy kuin kotietukin. Tampere Saints voi nousta tulevana viikonloppuna jopa runkosarjan toiseksi ja Helsinki Wolverines voi herätätellä jo kerran haudattuja pudotuspeli toiveitaan.

Tulevan viikonlopun kierros tuleekin olemaan runkosarjan mielenkiintoisin, kun otetaan huomioon jokainen ottelu ja jokaisessa ottelussa oleva panos.

Saints – Royals

11.07. kello 16.00 Pyynikki Tampere

1. divisioona kesän toiseksi mielenkiintoisin ottelu.

Saints pystyy haastamaan Royalsin monella osa-alueella

Vaikka moni jenkkifutista seuraava henkilö pitää Royalsia selvänä ennakkosuosikkina otteluun, uskaltaa allekirjoittanut olla asiasta erimieltä. Uskon ottelun olevan hyvin tasainen, ja sen takia ennakkosuosikin viittaa on turha jakaa tähän otteluun. Paljon kehuja kerännyt Royalsin hyökkäyksen linja saattaa jopa kohdata voittajansa tässä ottelussa. Saintsin linjapelaaminen on ollut tällä kaudella vähintään samalla tasolla kuin Royalsin vastaava ja siksi on mielenkiintoista nähdä kumman joukkueen linjapelaaminen vie voiton keskenäisessä väännössä.

Linjapelaamisen lisäksi Saints pystyy haastamaan Royalsin lähes jokaisella osa-alueella. Vertailuja tehtäessä Saints voittaakin selvästi pelinrakentajien taiston ja muutenkin tamperelelaisten ulkomaalaispelaajat tuntuvat olevan vaasalaisia edellä. Onhan Saintsin monipuolinen pelinrakentaja Samson Bialostok sarjan paras pelipaikallaan, ja sisemmän tukimiehen paikalla viilettävä Jack Nelson huomattavasti parempi kuin Royalsin saman pelipaikan Jordan Patterson. Ei Pattersonkaan huono ole, mutta kun vertailussa vastaan asettuu yksi sarjan parhaimmista pelaajista on Pattersonin tappio selvä. Royalsin osakkeita vertailuja tehtäessä nostaa keskushyökkääjät ja laitahyökkääjät, jotka pystyvät tekemään henkilökohtaisilla suorituksillaan isoja pelejä. Tästä syystä myös Royalsin pelinrakentaja Bryan Rosekat johtaa tilastoja vertailtaessa Bialostokia. Tilastot eivät kuitenkaan kerro kaikkea ja tilastojen taakse katsottaessa on selvää, että Bialostok on pelinrakentajista selvästi parempi. Bialostok on selvästi monipuolisempi kuin virkaveljensä ja sen takia vastustajilleen vaikeampi puolustettava. Rosekat ei ole mitenkään erikoinen pelaaja silloin, kun hänelle annetaan painetta heittoyrityksen aikana. Rosekatin selvä heikkous onkin liikkuvuus, jonka takia hänen heittonsa usein kärsivät ”taskun” hajottua. Bialostok taas pystyy hyvän liikkuvuutensa takia juoksemaan itse palloa eteenpäin ja tekemään aikaa heittopeleilleen, vaikka hyökkäyksen linjan muodostama ”tasku” hajoaisi kesken yritysvuoron.

Saintsin selvästi parempi pelinrakentaja kääntääkin ottelun lähtökohtia tamperelaisille ja sen takia allekirjoittanut ei usko ottelun olevan Royalsin yksipuolista näytöstä

Miten Royals pelaajat ovat pystyneet käsittelemään tappion?

Viime kaudella Royals pystyi nollaamaan nopeasti seurahistoriansa ensimmäisen tappion, mutta silloin kyse oli enemmän ”työtapaturmasta” kuin mistään muusta. Nyt tilanne taas on hieman erilainen, koska Royalsin viime viikonlopun tappio ei ollut pelkästää vahinko vaan myös joukkueen selvät heikkoudet tulivat esille. Esimerkiksi Royalsin rangaistusten määrät ovat herättäneet ihmetystä tällä kaudella ja sama linja jatkui myös viime viikonloppuna. Huomioitavaa on myös se kuinka moni Royalsin virheistä oli enemmän ja vähemmän turhautuneiden pelaajien tekemiä ja sellaisiin joukkueella ei varmasti ole varaa yhdessäkään tiukassa ottelussa. Toinen sunnuntai ottelussa silmään pistävä asia oli se kuinka hyvin Huskies lopulta sai Royalsin juoksuhyökkäämisen kuriin. Pelin alussa Royals jyräsi juoksullaan uusia jaardeja, mutta mitä pidemmälle peli meni sitä vähemmän Royals sai aikaan juoksupeliensä turvin. Royalsin ongelmaksi voikin muodostua ne ottelut, joissa se ei pysty hallitsemaan ylivoimaiseen tyyliin linjapelaamista ja sitä kautta juoksemaan näytöstyyliin läpi ottelun. Edellä mainittujen syiden lisäksi pitää muistaa, että Royals joutuu viime vuotta huomattavasti kovempaan testiin heti tappionsa jälkeen. Siitä syystä tappion nolaaminen tulee olemaan viime vuotista hankalampaa.

Arvio: Ottelussa tullaan varmasti näkemään todella viihdyttävää jenkkifutista ja paljon pisteitä. Ei olisikaan ihme vaikka molemmat joukkueet pystyisivät tekemään yli 30 pistettä ottelussa. Ottelu ratkeaa siihen kumman joukkueen linjapelaaminen toimii paremmin ja sitä kautta myös juokushyökkääminen.  Ottelu päättyy 34-31

Lisäys: Royals ilmoitti torstaina Huskies ottelussa loukkaantuneen Juha-Matti Rajalan olevan sivussa loppukauden ajan. Tukimiehen paikalla pelaava Rajala oli ennen loukkaantumistaan 1. divisioonan taklaustilaston 2. sijalla 34,5 taklauksellaan.

Huskies – Indians

11.07 kello 17.00 Kauriala Hämeenlinna

Ennakkoon viikonlopun selvin ottelu.

Huskies lähtee otteluun vaikeista lähtökodistaan huolimatta ennakkosuosikkina

Hämeenlinna Huskies lähtee tulevan viikonlopun otteluun pakkovoitto mielessään, koska joukkueen on voitettava jokainen runkosarjan ottelunsa, jotta se voi haaveilla runkosarjan voitosta. Hämeenlinnalaiset eivät sijoitu tasapisteissä vaasalaisten edelle runkosarjassa hieman ihmeellisen prosenttilaskennen takia, koska Huskies pelaa runkosarjassa yhden ottelun vähemmän kuin ennakkoon tiukimmaksi kilpakumppaniksi kaavailtu Royals ja siksi keskenäisellä ottelulla ei ole minkäänlaista painoarvoa, jos joukkueet ovat runkosarjan jälkeen tasapisteissä.

Liiaksi Huskies pelaajat eivät saa silti asiaa miettiä, sillä se voikin olla joukkueen ongelma ottelussa jossa vastaan asettuu hieman ”helpompi” joukkue. Voihan osan pelaajista olla vaikea saada henkisesti itseään tasapainoon sen suhteen miten otteluun pitää latautua. Tietysti urheilijan pitää aina haluta voittaa, mutta silti sen 100% suorituksen tekeminen jokaisella yritysvuorolla on vaikeaa, jos takaraivossa painaa helpon ottelun tuoma hyväolo tai vastaavasti pakkovoiton tuoma paine. Tästä syystä Huskies miehistö lähtee tulevan viikonlopun otteluun vaikeista lähtökohdista.

Voitoista huolimatta Huskiesin pitää pystyä parantamaan pelaamistaan

Vaikka Huskies on voittanut kaikki tämän kauden ottelunsa on joukkueen tekemisessä vielä parannettavaa. Varsinkin joukkueen puolustus on tehnyt kauden aikana useita selviä virheitä joiden seuraksena vastustajat ovat pääseet tulostaululle aivan liian usein. Huskiesien puolustus voisikin olla huomattavasti parempi tilastojen valossa ellei se olisi päästänyt tällä kaudella useita yli 30 jaardin pelejä. Isot ja näyttävät pelit eivät kuitenkaan johdu yksistään puolustuksen virheistä vaan toinen merkittävä tekijä on ollut puolustuksenlinjan pelaaminen. Huskiesin puolustuksen linja ei ole saanut vielä tällä kaudella yhdessäkään ottelussa kunnon painetta vastustajan pelinrakentajalle, ja se on ollut yksi päälimmäisistä syistä minkä vuoksi vastustajat ovat pystyneet heittämään isoja pelejä Huskiesia vastaan. Huskiesin pitääkin pystyä parantamaan tätä tuleviin peleihin tai muuten sen voittoputken katkeaminen voi olla hyvinkin lähellä. Eihän Huskieskaan voi perustaa pelaamistaan siihen, että hyökkäys takoo jokaisessa ottelussa lähemmäs 40 pistettä ja puolustus päästää 30 pistettä ottelua kohden.

Indians on parantanut pelaamistaan viime otteluissa

Kauden ensimäisessä ottelussaan tylyin 71-6 numeroin hävinnyt Indians on pystynyt viime viikkoina jopa ajoittain haastamaan vastustajansa. Vielä yhtään tasapainoista ottelua joukkue ei ole pystynyt pelaamaan, mutta sellainenkin varmasti vielä tulee, kunhan joukkueen jokainen jäsen tuntee toisensa paremmin. Indiansin alkukauden pelaamista on hankaloittanut se, että joukkue on kasattu vasta kesäkauden kynnyksellä ja noin puolet aloittavista pelaajista on muualta kuin Suomesta. Juuri ulkomaalaisten pelaajien vahvuuksien ennakkoon arvioiminen on vaikeaa ja se varmasti on vaikeutanut myös valmennuksen pelikirjan rakentamista tälle kaudelle.

Tasollisesti jokainen Indiansin hankkima pelaaja on ollut jonkunlainen vahvistus joukkueelleen, mutta jonkinlaisesta supervahvistuksesta voidaan puhua britti tukimies Charles Wortista. Wort on nimittäin ollut pelaamissaan kolmessa ottelussa todella hyvä. Esimerkiksi viime ottelussa Wolverinesiä vastaan Wort keräsi puolustuksessa 9+2 taklausta ja hyökkäyksessä koppasi 8 kiinniottoa 203 jaardia ja 3 TD:tä. Joten jonkinlaisesta monitoimimiehestä on kyse ja siksi hän on varmasti yksi joukkueensa tärkeimmistä pelaajista juuri tällä hetkellä.

Arvio: Huskies lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina mahdollisista alitajunnassa jyskyttävistä ongelmistaan huolimatta ja olisikin todella suuri ihme jos hämeenlinnalaiset ottelun häviäisivät. Huskies voittaa ottelun 56-7

Wolverines – Jaguaarit

12.07 kello 15.00 Brahen kenttä Helsinki

Ottelu, minkä panoksena on pudotuspelipaikka.

Rafael Pineda on herättänyt ahmalauman taistelemaan

Kevään Espanjassa pelannut Rafael Pineda sai siirtopaperinsa kuntoon juhannuksena ja sen jälkeen herra on ollut joukkueensa tärkein yksittäinen pelaaja. Vielä Royalsia vastaan Pidena ei pystynyt auttamaan joukkuettaan voittoon, mutta viime viikonloppuna se jo onnistui, kun Wolverines voitti Indiansin selvin 54-18 numeroin. Ensimmäinen voitto tulikin ahmalauman kannalta oivalliseen aikaan, koska sen myötä joukkueen pudotuspelihaaveet jäivät edelleen eloon. Pudotuspelien kannalta vähintään yhtä tärkeä ottelu on myös tulevan viikonlopun kamppailu, koska juuri Jaguaarit on se joukkue, joka Wolverinesin pitäisi pystyä ohittamaan päästäkseen pudotuspeleihin. Pineda onkin se pelaaja, jonka pitää jatkaa vahvoja otteitaan jotta jyväskyläläiset kaatuvat tulevana viikonloppuna, koska Wolverinesin puolustus on se osa-alue, jonka pitää toimia jotta helsinkiläiset voivat haaveilla ottelun voitosta. Pineda on Wolverinesin puolustuksen sielu ja ja samalla se pelaaja joka voi auttaa muita pelaajia nostamaan tasoaan. Pinedan panoksesta tulee siis riippumaan millainen on Wolverinesin puolustuksen iskukyky.

Wolverines-hyökkäys heräsi viime viikonloppuna Indiansia vastaan

Alkukaudesta suurissa vaikeuksissa ollut Wolverines-hyökkäys sai vihdoin viime viikonloppuna lukkonsa auki ja tuloksena oli 54 tehtyä pistettä. Se, oliko kyseessä yksinäinen suonenveto vai henkisenlukon aukeaminen, ei ole selvää ennen Jaguaarit-ottelua, mutta ennakkoon ajatellen onnistuminen varmasti teki hyvää Wolverines-hyökkäykselle. Onhan urheilussa usein onnistumisien tuoma itseluottamus se tärkein syy lisäonnistumisille. Siksi on hyvin mahdollista, että Wolverines-hyökkäys tulee olemaan kauden lopuissa otteluissa huomatttavasti alkukautta tehokkaampi. Varsinkin sisemmän laitahyökkääjän paikalla pelaavan kahden passin mies Locklan Gilbert kaipasi onnistumisia ja niitä hän sai Indiansia vastaan viiden TD:n muodossa, joten luulisi ainakin hänen pelaamisensa olevan huomattavasti vapautuneempaa tulevissa otteluissa. Ahmojen hyökkääminen tulee helpottumaan myös sen takia, että jenkki keskushyökkääjä Joseph Spell näytti olevan vihdoin hieman paremmassa kunnossa. Spell kärsi kauden alkupuolella jonkinlaisesta polvivammasta ja hänen pelaamisensa oli sen takia hyvin vaikean näköistä. Indiansia vastaan polvivamma ei selvästikkään enää vaivannut niin paljoa ja tilastoihin kertyi mukavat 145 jaardia ja 2 TD:tä. Vielä Indiansiakaan vastaan Spell ei kyllä pystynyt kaikkia kantoja suorittamaan, mutta parempaan suuntaan polvi on silti varmasti menossa.

Pystyykö Jaguaarit varmistamaan pudotuspelipaikkansa?

Keskiviikkona Itävallan maajoukkueessa pelanneella tukimies Ramon Azimilla vahvistunut Jaguaarit voivat ”käytännössä” varmistaa pudotuspelipaikkansa tulevana viikonloppuna. Jaguaarit pelaavat 1. divisioonan heikommassa lohkossa, jonka takia joukkue kohtaa vielä loppukauden aikana toistamiseen Indiansin ja Northern Lightsin, jotka jyväskyläläiset on jo voittanut aiemmin tällä kaudella. Joten vain ihme voisi enää pudotaa Jaguaarit pois pudotuspeleistä, jos se voittaa Wolverinesin tulevana viikonloppuna. Täten Wolverines voisi saavuttaa tämän kauden aikana enää kaksi voittoa ja sen tie pudotuspeleihin tulisi katkeamaan varmasti tappion myötä. Indiansin olisikin Jaguaarien ainut uhkaaja pudotuspelien suhteen ja sen pääseminen pudotuspeleihin vaatisi ihmettä. Joten kyllä Jaguaarit voivat varmistaa pudotuspelipaikkansa jo tulevana viikonloppuna.

Craig Maynard on parantanut pelaamistaan läpi kauden

Allekirjoittanut on hieman kritisoinut viimeisissä ennakoissaan Jaguaarien pelirakentaja Craig Maynardia ja nyt on vihdoin aika vähän kehaista kaveria. Maynard on nimittäin parantanut pelaamistaan jatkuvasti viimeisien viikkojen aikana, ja viime ottelussa Saintsia vastaan Maynard oli jo hyvä. Jaguaarien kannalta tärkeintä on ollut se, että Maynard ei enää heitä alkukauden tapaan palloja ohi laitahyökkääjistään, ja sitä kautta heittojen kiinniottoprosentti on noussut huomattavasti juhannusta edeltäneistä lukemista. Saintsia vastaan Maynard pystyi toimittamaan pallon jo 64% varmuudella laitahyökkääjiensä käsiin ja sen myötä herran omat tilastot olivat parempia kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella. Maynardin ja laitahyökkääjien väliset ajoitukset tuntuvatkin vihdoin loksahtaneen kohdilleen juhannuksena vietetyn pelitauon aikana. Parantuneet ajoitukset tulevatkin aiheuttamaan tuleville vastustajille hankaluuksia, ja ei olisi ihme vaikka Maynard keräisi Wolverinesiä vastaan lähemmäs 400 jaardia ja 5-6 TD:tä. Onhan Wolverines takakenttä yksi sarjan huonoimmista ja sitä vastaan lähes jokainen pelinrakentaja on onnistunut tällä kaudella.

Arvio: Ottelu tulee olemaan loppuun asti todella tiukka ja samalla ottelussa tullaan tekemään lähemmäs 80 pistettä. Tukimies Ramon Azim tuo Jaguaarien puolustukseen sen kaipaamaa kovuutta ja sitä kautta myös varmuutta juoksupuolustamiseen. Parantunut juoksupuolustus taas pakottaa Wolverines heittämään ja on vaikea nähdä, että Jaguaarien takakenttä ei pystyisi riittävästi pimentämään pisterikkaassa ottelussa Wolverinesin 1. targetti Gilbertiä. Ottelu päättyy 35-42 ja samalla Wolverines voi alkaa miettimään runkosarjan jälkeisiä rantajuhlia, koska helsinkiläisten kausi ei tule jatkumaan pudotuspeleissä.