Kohti Spagettimaljaa: Viikko 8 – Ennakkoon selvien pelien viikonloppu

Viime viikonloppuna 1. divisioonassa nähtiin monien mielestä todellinen yllätys, kun Saints kaatoi Royalsin sarjan kärkikamppailussa. Näin ollen  runkosarjan voitto on karkaamassa vaasalaisten käsistä. Kaikille ottelun voittaja ei kuitenkaan ollut yllätys ja ainoa yllättävä asia ottelussa oli se, kuinka selvä ottelu lopulta oli. Saints kylvetti kotikentällään Royalsia lukemin 35-13 ja otti samalla haltuunsa mahdollisuuden runkosarjan voittoon. Se voiko Saints voittaa runkosarjan, selviää vasta viikon kuluttua ja siksi paneudumme siihen vasta silloin, mutta sen moni jo varmasti voi allekirjoittaa, että 1. divisioona on tällä kaudella huomattavasti viime vuosia viihdyttävämpää seurattavaa.

Northern Lights – Wolverines

18.07 kello 18.00 Heinäpää Oulu
Ennakkoon viikonlopun selkein ottelu

Riskillä kauteen lähtenyt Northern Lights on romahtamispisteessä

Ilman ulkomaalaisia kauteen lähtenyt oululaisryhmä on joutunut 1. divisioonan pisteautomaatin rooliin ja sitä on edesauttanut tärkeiden pelaajien loukkaantumiset. Viime viikkojen raskaat ottelut ovat näkynet joukkueen tasossa negatiivisesti ja siitä syystä on vain ajakysymys, koska joukkue romahtaa lopullisesti tämän kauden osalta. Oululaiset tuskin jättävät yhtään ottelua väliin tällä kaudella, mutta se kuinka viihdyttävää peliä se pystyy esittämään, on aivan eri asia. Onhan jo ennestään muutamien pelaajien varaan rakennettu joukkue menttänyt kauden aikana niin laitahyökkääjä Tuomo Tomperin kuin samalla paikalla hyviä otteita alkukaudesta esittäneen Aku Uotilan. Laitahyökkääjien loukkaantumiset eivät voikkaan olla näkymättä oululaisten tekemisessä ja sen takia allekirjoittanut uskoo oululaisten vielä romahtavan lopullisesti. Ensimmäisen romahtamisensa Northern Lights kärsi jo kuukausi sitten, jolloin joukkue hävisi yli 100:lla pisteellä Royalsille. Ihan samanlaista menoa tuskin tullaan tulevissa peleissä näkemään, mutta 60-70 pisteen erot tulevat varmasti olemaan oululaisille arkipäivää kauden viimeisissä otteluissa.

Jo kertaallee kuopattu Wolverines on nousemassa haudastaan

Kauden kolmella peräkkäisellä tappiolla aloittanut helsinkiläisjoukkue on noussut viime viikkojen hyvien otteidensa ansiosta monien huulille. Eikä puheensorinaa ole vähentänyt yhtään joukkueen päävalmentajana kauden aloittanut Stephen Stokes, joka ilmoitti viime viikolla palaavansa joukkueen pelaavaan kokoonpanoon. Vielä viime viikonloppuna Jaguaareja vastaan Stokes ei edes pukenut pelivarusteita päälleen, mutta viimeistään kahden viikon kuluttua Saintsia vastaan Stoke varmasti sen jo tekee. Wolverinesin on pakko voittaa jokainen jäljellä oleva runkosarja ottelunsa, eikä urakka ole ennakkoon ajatellen mitenkään helppo, koska vastassa on vielä runkosarjan voitosta taistelevat Saints ja Huskies.

Tulevan viikonlopun otteluun Wolverines lähtee kuitenkin todella suurena ennakkosuosikkina, ja olisi ihme jos helsinkiläiset eivät lähtisi kotimatkalle Oulusta kaksi pistettä rikkaampana. Wolverines on ottanut kaikki muuttujat huomioon miettiessää pitkään pelimatkaa ja sen takia joukkue matkustaa Ouluun jo edellisenä päivänä. Joten pitkän bussimatkan tuomaa väsymystäkään ei pitäisi olla havattavissa, kun Wolverines astelee Heinäpään kentälle lauantaina.

Arvio: Wolverines on noussut vihdoin tasolleen ja sen takia ottelusta tulee hyvin yksipuolinen näytös, vaikka Wolverinesin takakenttä tekee muutamia virheitä. Ottelu päättyy 14-63

Indians – Saints

18.07 kello 15.00 Sarkola Kouvola

Ennakkoon viikonlopun pisterikkain ottelu

Indiansin voittojen esteeksi muodostumassa linjapelaaminen

Jo ennen kauden alkua moni epäili kouvolaisten linjapelaajien loppuvan kauden aikana kesken ja näin on käymässä viime viikonlopun perusteella. Hämeenlinnassa Indians joutui marssittamaan kentälle todella kokemattoman hyökkäyksenlinjan ja siitä syystä myös hieman alkukaudesta ongelmien kanssa painiskellut Huskiesin puolustuksenlinja pelasi kauden parhaan ottelunsa. Indians ei pääse heikon hyökkäyksenlinjan takia hyödyntämään kaikkia ulkomaalaispelaajiensa vahvuuksia, koska pelinrakentajalla ei ole yksinkertaisesti aikaa heittää nopeille laitahyökkääjille. Siitä huolimatta viime ottelussa debyyttinsä tehnyt laitahyökkääjä Troy Rice ehti kerätä kehuja Hämeenlinnassa. Rice tuntui ennen pelirakentajaksi siirtymistään olevan aivan liian liukas pideltävä Huskies puolustukselle, ja sitä teoriaa tukee myös herran mukavat ensimmäisen puoliajan tilastot: 5 koppia 134 jaardia ja 2TD:tä.

Ricen lisäksi Indiansin ulkomaalaisista pitää nostaa esille huikeaa kesää pelaava britti-tukimies Charles Wort, ja normaalisti aloittavan pelinrakentajan paikalla pelaava Marto Czirok. Hämeenlinnassa suihkukomennuksen saanut Czirok on tehnyt koko kesän ajan hyvää työtä vuotavan linjan takana, ja vastaavasti taas Wort on yllättänyt monet monipuolisuutensa ansiosta.

Saints pääsee hiomaan peliään ennen ensi viikonlopun ottelua

Saints on kärsinyt tällä kaudella ainoastaan yhden tappion ja se tuli jo runkosarjan ensimmäisellä kierroksella Huskiesia vastaan. Siksi varmasti useiden Saints pelaajien mielessä vilkkuu ensi viikko ja uusintaottelu Huskiesia vastaan. Ennen Huskies-ottelua Saintsin pitää silti hoitaa Indians-ottelu ja siihen valmistautuminen. Huskies osittain epäonnistui viime viikonloppuna valmistautumisessaan Indiansia vastaan ja samanlainen uhka voi olla Saintsilla. Viime viikonloppuna Indians ei kuitenkaan pystynyt tuota asiaa hyödyntämään, koska Indians lähti Huskiesin hölmöilyyn mukaan ja sen seurauksena pelinrakentaja Czirok lensi kesken ottelun suihkuun.

Viime viikonlopusta oppinut Indians ei varmasti lähdekkään Saintsin hölmöilyihin mukaan ja siitä syystä Saintsin pitää pystyä kääntämään Royals-voitto hämeenlinnalaisia paremmin joukkueen eduksi. Hyvän valmistautumisen avustamana Saints tuleekin nappaamaan Kouvolasta selkeän voiton ja saamaan samalla hyvän tilaisuuden hioa pelaamistaan parempaan suuntaan ennen runkosarjan voiton ratkaisevaa ottelua.

Arvio: Kokenut Saints ei mieti menneitä eikä tulevia liikaa ja hoitaa hommansa Kouvolassa tyylikkäästi. Indians ei kuitenkaan tarjoa pisteitä hopeiselta vadilta ja siitä syystä ottelusta tulee hyvin viihdyttävä. Ottelu päättyy Saintsin 56-28 voittoon

Jaguaarit – Huskies

18.07. kello 17.00 Viitaniemi Jyväskylä

Ennakkoon viikonlopun tiukin ottelu

Minkälaisella joukkueella Jaguaarit pääsee otteluun?

Jaguaarien akilleenkantapäänä pidettiin ennen kauden alkua joukkueen rosterin kapeutta ja viime otteluiden perusteella joukkueen menestysmahdollisuudet voivat kariutua juuri loukkaantumisiin. Viime viikonlopun ottelu Wolverinesia vastaan ei ollutkaan jyväskyläläisille kovin suotuisa, koska Jaguaarit menettettivät kahden sarjapisteen lisäksi ottelussa juuri Suomeen saapuneen tukies Ramon Azimin ja pelinrakentajan paikalla vihdoin vauhtiin päässeen Craig Maynardin. Maynard kyllä pystyi pelaamaan Helsingissä käydyn ottelun loppuun, mutta polvivamman vaivaamana Maynard joutui pelaamaan hänelle epätyypilliseen tapaan taskusta heittävänä pelinrakentajana.

Jaguaarien ennakon mukaan Maynardin pelaamista harkitaankin lauantain ottelun alkuun saakka, ja tavallaan ei olisi edes ihme, vaikka Jaguaarien valmennus päättäisi säästellä jenkki pelinrakentajaansa tuleviin otteluihin. Onhan Jaguaarien tärkeimmät ottelut vasta tulossa tulevina viikkoina jolloin Maynardin panoksellakin on huomattavasti enemmän merkitystä. Puolikuntoinen pelinrakentaja ei ole yhdellekkään 1. divisioona joukkueelle minkäänlainen vahvistus ja varsinkaan sarjakärkeä vastaan Jaguaarit eivät tule menestymään ilman tervettä pelinrakentajaa. Jotta tilanne ei muuttuisi Jaguaarit-fanien kannalta aivan mahdottomaksi niin tukimies Azimin pitäisi olla pelikunnosssa. Jonkinlaista iloa joukkueen kannattajat tulevat saamaan sairastuvalta, vaikka kyseiseltä tuvalta noin muuten kuuluisi vaan negatiivista uutisointia.

Huskiesin on pystyttävä parantamaan viime viikonlopusta

Viime viikon ennakossamme koitimme painottaa Huskiesin vaikeita lähtökohtia Indians-otteluun ja lopulta arvio meni suhteellisen kohdilleen. Huskies oli Indians ottelun alkupuolella aivan sekaisin ja joukkueen tekeminen oli kaukana siitä mitä joukkue on esittänyt koko alkukauden ajan. Samanlaiseen valmistautumiseen Huskiesilla ei ole enään varaa tulevana viikonloppuna, koska Jaguaarit ovat Indiansiin verrattuna huomattavasti kovempi joukkue. Toisaalta ei Huskieskaan enään lähde otteluun aivan yhtä selvänä ennakkosuosikkina ja lisäksi viime viikonlopun suoritus varmasti on herättänyt joukkueen taas pelaamaan, eikä vaan olettamaan voittojen tulevan pelkästään kentälle menemällä. Huskiesin kannalta ottelusta onkin tulossa todella hyvä koetinkivi ennen seuraavan viikon Saints ottelua, jossa panoksena tulee olemaan runkosarjan voitto.

Huskiesin ”jyväskyläläiset” tekee paluun kotiin

Huskiesin riveistä löytyy tällä kaudella monia jyväskylässä pelanneita pelaajia ja siksi ottelu tulee olemaan monelle hurttapaitaa kantavalle pelaajalle hyvin erikoinen. Varsinkin kahdessa viime ottelussa yhteensä 11 TD:tä tehnyt Jerell Jones on hyvin erikoisen tilanteen edessä. Jones oli vielä viime kaudella Jaguaarien tärkein pelaaja ja nyt hänen pitäisi olla se pelaaja, jonka Jaguaarien olisi saatava pimennettyä. Tämän asian on ottanut huomioon myös Jaguaarien ”markkinointiosasto” joka on markkinoinut tulevan viikonlopun ottelu JJ kotiinpaluuna. Se pystyykö Jaguaarit pimentämään viime kauden kirkkaimman tähtensä selviää vasta lauantaina, mutta ennakkoon ajatellen se tulee olemaan lähes mahdoton tehtävä kotijoukkueen puolustukselle. Jones on sarjan monipuolisin pelaaja ja hänen pimentämisessään ei ole onnistunut vielä yksikään joukkue tämän kauden aikana. Muita Jyväskylään paluun tekeviä pelaajia on OttoPekka Leskinen, Mika Luoma ja Mika Kulmala. Heidän ajatuksiaan paluusta Jyväskylään voi lukea Jaguaarien kotisivuilta.

Arvio: Ottelu tulee ratkeamaan siihen miten Jaguaarien puolustus pystyy vastaamaan Niclas ”Nesi” Carpelanin johtaman Huskies hyökkäyksen heittämään haasteeseen. Vaikka Jones on varmasti illan tähti tulee myös Carpelan keräämään alkukauden tapaan huikeat tilastot ja nousemaan jälleen pelinrakentaja tilastoiden kärkeen. Jaguaarien linjapelaajien vähyys tulee myös näkymään ottelun lopulla, jolloin Huskies pääsee ratkaisemaan ottelun lopullisesti. Ottelu päättyy 14-49

Ottelua voi seurata kotisohvalta käsin SportTV:n maksullisen palvelun kautta.