NFL: Super Bowl jakaa mielipiteitä – Vastakkain superpuolustus ja huippuhyökkäys

Enää kaksi päivää NFL-kauden kohokohtaan, Super Bowliin. Mitkä ovat ne eväät, joilla kaksi liigan parasta joukkuetta saavat pesäeron toisiinsa? Katsojille tärkeintä lienee, että ottelu on viihdyttävää katseltavaa ja parhaassa tapauksessa ratkaisu nähdään vasta viime minuuteilla. Faneille.comin NFL-kaksikko, Sampsa ja Tuomas, antavat omat näkemyksensä asioista, joihin ottelussa on syytä kiinnittää katseensa.

Mitkä ovat Seattle Seahawksin vahvuudet ottelussa?

Sampsa: Seahawksin menestys nojautuu paljolti joukkueen loistavaan puolustukseen ja niin tulee olemaan myös Super Bowlissa. Mielestäni kuitenkin Patriots hyökkäys sopii hyvin Seahawks puolustukselle, ja ainoa ongelma tulee olemaan Rob Gronkowskin puolustaminen. Seahawks valmennuksen onneksi joukkueesta löytyy monta tarpeeksi nopeaa ja isoa puolustajaa, jotka pystyvät puolustamaan Gronkowskia, joten joukkueen menestys ei ole ainoastaan yhden pelaajan harteilla. Seahawksin osakkeita nostaa myös loistavat kulmapuolustajat, jotka voivat pelata miehenä Patriotsin laitahyökkääjät. Tämä helpottaa muiden pelaajien vartiointia huomattavasti. Loistavien kulmapuolustajien vuoksi myös Gronkowskin puolustaminen helpottuu, koska valmennus voi uhrata vastustajan parhaan pelaajan puolustamiseen jopa 2 pelaajaa ilman suurempia riskejä.

Vaikka alkuun kehuin kulmapuolustajia ja puolustusta niin suurin etu Seahawksille tulee linjojen pelaamisessa. Varsinkin puolustuksenlinjoja vertaillessa Seahawks vie selvän voiton. Hyökkäyksenlinjoissa ero ei ole aivan niin suuri, mutta eroa silti löytyy Seahawksin eduksi jonkin verran.

Tuomas: Joukkueen puolustusta on ylistetty turuilla ja toreilla, mutta fakta on, ettei parempaa löydy koko liigasta. Vastustajaksi sille sopii myös loistavasti Patriotsin tyyppinen hyökkäys, joka on parhaimmillaan heittopeleissä. Seahawksin takakentän kolmio onnistuu illasta toiseen pitämään pitkät heittopelit kurissa ja pakottamaan vastustajansa lyhyempiin peleihin. Myös Seattlen puolustuslinja on hoitanut tehtävänsä loistavasti saaden painetta sopivasti vastustajansa pelinrakentajalle, mutta myös onnistuen hidastamaan keskushyökkääjien juoksuja. Puolustus tulee olemaan ehdottomasti Seattlen voiton tae onnistuessaan.

Hyökkäyksen osalta lienee ilmiselvää, että juoksuhyökkäys on se, millä joukkue haluaa ratkaista ottelun. Marshawn Lynchin ilmiömäinen kyky edetä vielä taklauksien jälkeenkin auttaa joukkuetta hädän hetkellä. Lynchin juoksuvoima yhdistettynä pelinrakentaja Russell Wilsonin pelinlukutaitoon, ovat sellainen yhdistelmä, jolla tarvittavat pisteet on saatava kokoon. Pro Bowl -ottelun perusteella stadionin nurmi on kiusallisen liukas, joka hankaloittaa osaltaan juoksupelejä ja voi tuoda mukanaan mielenkiintoisia käänteitä.

Mitkä ovat New England Patriotsin vahvuudet ottelussa?

Tuomas: Patriots lähtee varmasti hakemaan Seattlen puolustuksesta huolimatta tuttua heittopeliään heti alusta lähtien. Jos Seahawks onnistuu tylsyttämään pitkät heittohyökkäkset, jää joukkueelle ainoaksi todelliseksi henkireiäksi lyhyt heittopeli, jossa parhaimmaillaan ovat sisempi laitahyökkääjä Rob Gronkowski ja laitahyökkääjä Shane Vereen. Näiden miesten niskaan saattaa kaatua pitkälti joukkueen menestysmahdollisuudet.

Patriots on väläyttänyt myös juoksuvoimaansa muutamassa ottelussa kauden mittaan. Seattlen puolustuslinjaa vastaan LeGarrette Blountin ja Jonas Grayn aiemmat meriitit eivät välttämättä riitä. Onnistuessaan juoksuissa avaa se puolestaan ovet Tom Bradyn heitoille entistä paremmin ja silloin luvassa voi olla murskavoitto.

Sampsa: HYÖKKÄYS ja Rob Gronkowski! Yleensä puolustuksilla voitetaan mestaruuksia, mutta tämän vuoden mestaruus voi ratketa selvästi parempaan hyökkäykseen. Seahawks-puolustus on saanut hehkutusta osakseen 10. viikosta lähtien, eikä todellakaan turhaan. Moni Super Bowlia miettivä on unohtanut Patriots puolustuksen olevan myös todella hyvä. Tämän takia ottelu tulee olemaan kenttäasemista taistelua ja sen suhteen Patriots on niskanpäällä, koska paremmalla hyökkäyksellä varustettu Patriots pystyy hyödyntämään huonotkin kenttäasetelmat Seahawksia paremmin.

Mihin Super Bowl ratkeaa?

Sampsa: Seattle tarvitsee voittaakseen vähintään 2-3 pallonriistoa, koska ilman niitä Seahawks-puolustus joutuu hyökkäämään pitkää kenttää vastaan ja se ei todellakaan kuulu joukkueen vahvuuksiin. Ottelun tärkein ja mielenkiintoisin asia on miten Seahawks onnistuu puolustamaan Gronkowskia. Runkosarjan aikaan Seattle oli hieman ongelmissa sisempien laitahyökkääjien kanssa, ja sen takia on mielenkiintoista nähdä millaisella taktiikalla Gronkowski aiotaan pystäyttää. Jos Gronkowski pystyy dominoimaan ottelussa, tulee Patriots voittamaan ottelun selvästi. Jos taas Seahawks onnistuu puolustamaan Gronkowskin pimentoon, tulee ottelu päättymään Seahawksin juhlimiseen.

Tuomas: Molemmat joukkueet pystyvät loihtimaan riittävästi maalipaikkoja 14-21 pisteen edestä. Se joukkue, kumpi keksii keinot kerätä niitä enemmän on jo vahvoilla. Luotan Seahawksin takakentän ykköskolmikkoon Richard Sherman-Earl ThomasByron Maxwell niin paljon, että ottelun ratkaisu tullaan näkemään Patriotsin juoksupelien ja lyhyiden heittopelien onnistumisessa. Tom Brady on ilmiömäinen ahdistettuna ja hyvälle pelipäälle sattuessaan nöyryyttää Seahawksin puolustusta erä toisensa jälkeen. Unohtamatta monia muita ottelun tärkeitä osa-alueita, kuten Seattlen juoksuhyökkäyksen vaarallisuutta, pidän ehdottomasti ratkaisevimpana asiana juuri Rob Gronkowskin kykyä olla nostamassa joukkueensa tähtiin. Hänen johdollaan joukkue nousee tai kaatuu keskushyökkääjien ja muun joukkueen säestämänä.

Ottelun mielenkiintoisimmat taisteluparit

(Getty)

Ottelun ehdottomasti mielenkiintoisin taistelu nähdään Rob Gronkowskin ja Kam Chancellorin välillä. [Getty]

Tuomas:

Rob Gronkowski vs. Kam Chancellor

Kun Seattle onnistuu pitämään laitahyökkääjät aisoissa miespuolustuksellaan, on keskeltä löydyttävä Patriotsin pelastus. Rob Gronkowski on pelipaikallaan liigan paras, mutta niin saattaa olla myös hänen päällystakkinsa Kam Chancellor. Oletettavaa on, että tähän pariin kohdistuu isot valokeilat ja siinä saatetaan myös ratkaista kauden mestari. Gronkowskin ulottuvuus ja sijoittuminen ovat sitä luokkaa, että häntä tuntuu olevan lähes mahdotonta pidellä. Sen sijaan Chancellor on näyttänyt pystyvänsä puolustamaan ketä tahansa ja hän onkin uransa kovimman paikan edessä.

Marshawn Lynch vs. Patriotsin juoksupuolustus

Ei liene kenellekään salaisuus, että Patriotsin juoksupuolustus on ollut keskinkertaisen ja surkean välimaastossa tällä kaudella. Jo seitsemän pelaajaa on juossut yli 90 jaardia Patriotsia vastaan. Nyt sitä vastaan asettuu petojen peto, Marshawn Lynch, joka on 13 maalillaan ilahduttanut joukkueensa faneja runkosarjassa. Seattlen hyökkäyksellä on pelimerkit asetettu pitkälti Lynchin pelinumeron päälle ja se, miten Patriots onnistuu hänen jarruttamisessaan, näyttelee merkittävää roolia koko ottelussa.

Sampsa:

Rob Gronkowski vs. Kam Chancellor

Pakko nostaa esille sama taistelupari kuin Tuomaksella, koska tästä löytyy ehdottomasti ottelun mielenkiintoisin taistelupari. Kam Chancellor on fyysisiltä ominaisuuksiltaan juuri sellainen pelaaja, joka pystyy Rob Gronkowskin pystäyttämään, mutta mielestäni se ei tule siltikään riittämään. Gronkowskin puolustaminen kun vaan on lähes mahdotonta yhden pelaajan vartioinnilla.

Patriotsin puolustuksenlinja vs. Seahawksin hyökkäyksenlinja

Patriotsin puolustuksenlinja on ollut joukkueen heikoin osa-alue näissä pudotuspeleissä ja sen vuoksi siltä odotetaan todella suurta tason nostoa Super Bowliin. Seahawksin hyökkäyksenlinjakaan ei ole ollut ihan parhaimmillaan viime otteluissa. Siitä huolimatta Seahawksin hyökkäyksenlinja lähtee ennakkosuosikkina tähän taistelupariin. Jos Patriotsin puolustuksenlinja ei pysty parantamaan edellisistä otteluistaan, tulee Seahawksin hyökkäys rullaamaan ihan mukavasti, mutta jos Vince Wilfork ja kumppanit heräävät vihdoin talviuniltaan, tulee Seahawks hyökkäys olemaan todella suurissa ongelmissa.

Arvio

Kumpi nostaa Vince Lombardi -pystin kohti taivasta? [Getty]

Kumpi nostaa Vince Lombardi -pystin kohti taivasta? [Getty]

Tuomas: Joukkueet ovat niin erilaisia, että kentällä voi tapahtua mitä tahansa. Kaikesta Seahawksiin kohdistuvasta ennakkohuumasta huolimatta nostan itse Patriotsin voittajaehdokkaakseni. Jaksan myös uskoa ottelun pysyvän tasaisena ja Patsien voittavan upean ottelun luvuin 27-24. Sitä myöten ottelun paras pelaaja tultaisiin valitsemaan New Englandin puolelta ja yllä olevin perustein nostan Rob Gronkowskin nousevan niin tärkeään rooliin, että hänelle ojennetaan uuden autonsa avaimet palkintoseremoniassa.

Sampsa: Patriots on myös minun valintani ottelun voittajaksi. Paremman hyökkäyksensä ansiosta Patriots pystyy tekemään pisteitä Seahawksia tehokkaammin, vaikka kenttäasemat eivät olisi kovinkaan hyvät hyökkäysvuoron aluksi. Tämän vuoksi Seahawks tulee elämään ottelussa pallonriistojen avulla, mutta kun vastassa on kolme kertaa Bowlin voittanut pelinrakentaja, ei riistojen saaminen tule olemaan helppoa. Mielestäni ottelun arvokkaimmaksi pelaajksi tullaan valitsemaan joko Rob Gronkowski tai Kam Chancellor. Molemmat ovat muuten myös vedonlyönnin kannalta mukavia valintoja, koska Nordicbet antaa Gronkowskin valinnalle mukavan 10,5-kertoimen ja vielä mukavamman 30,0-kertoimen saa Kam Chancellorin valinnalla.

Nordicbetin kohteiden lisäksi kannataa huomioida Betsafen Super Bowl-vakuutus. Vakuutuksen ansiosta kun saat tappiosi takaisin aina 100 € asti, jos oma joukkueesi häviää ottelun, mutta voittaa siitä huolimatta viimeisen neljänneksen. Tarkemmat tiedot vakuutuksesta löydät aiemmin mainitun linkin takaa.