Kohti Tinamaljaa: puolivälieräviikonloppu

Niin se syksy lähenee myös jefukentillä ja pudotuspelit alkaa. 1. divisioonassa pelataan jo tulevana viikonloppuna välierät, mutta 3. divisioonassa pudotuspelit aloitetaan kierrosta aiemmin. Syynä tähän on se, että 3. divisioonassa pelaa 9 joukkuetta ja 4 joukkueen pudotuspelit olisi hieman ankarat. Jäisihän pudotuspelien ulkopuolelle yli puolet joukkueista ja se ei välttämättä motivoisi montaakaan joukkuetta runkosarjan jälkimmäisellä puoliskolla. Nykyinen sarjakäytäntö onkin todella hyvä niin kauan kunnes sarjasta muokkaantuu joukkue määrältään erinlainen.

Eagles – Bulldogs

14.08. kello 19:00 Karhulan keskuskenttä Kotka

Eagles lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina

Vaikka pudotuspelit ovat aina aivan erilainen maailman kun runkosarja niin kyllä joukkueiden viime viikonlopun ottelut kertovat jotain tasoeroista. Eagles ja Bulldogs kohtasivat viimeksi runkosrajan viimeisellä kierroksella ja silloin kotkalaiset olivat parempia lukemin 54-6. Bulldogs varmasti säästeli joitakin kikkojaan pudotuspeleihin, mutta silti allekirjoittaneen on vaikea uskoa sipoolaisten yllättävän kotkalaisia. Eagles on nimittäin lähes jokaisella osa-alueella Bulldogsia edellä.

Bulldogs otti kauden aikana isoja askelia eteenpäin

Vaikka Bulldogsien kausi päättyy hyvin suurella todennäköisyydellä viikonloppuna voidaan joukkueen kautta pitää hyvänä onnistumisena. Bulldgos pystyi kuitenkin kauden aikana katkaisemaan vuosia kestäneen tappioputkensa, ja mikä tärkeintä Bulldogs sai ensimmäistä kertaa vuosiin liikkeelle kilpailukykyisen rosterin. Viime vuosien tappiot olivat nimittäin selvä seuraus joukkueen kapeasta materiaalista ja nyt materiaalin ollessa leveämpi ei sipoolaiset joutuneet enään pisteautomaatinroolin. Sipoolaisten pitääkin olla tyytyväisiä kuluneeseen kesään ja suunnata nuoren joukkueen katseet jo tiukasti tuleviin vuosiin heti viikonlopun jälkeen. Ellei sitten Bulldogs pysty jenkkifutis kesän suurimpaan yllätykseen kaatamalla Eaglesin.

Arvio: Eagles on puuhunut keväästä lähtien 3. divisioonan mestaruudesta ja nyt joukkueen on aika alkaa lunastamaan puheitaan. Nyt kotkalaisilla ei nimittäin ole enään varaa puhua vaan joukkueen pitää voittaa jokainen jäljellä oleva ottelu, jotta seuran tämän kauden tavotteet täyttyvät. Bulldogs taas pääsee otteluun ilman paineita, koska joukkueen tavoitteet on varmasti jo täyttyneet. Erillaiset lähtökohdat voivatkin näkyä ottelun alussa vierasjoukkueen hyvänä pelaamisena. Koko ottelua Eagleskään ei silti voi jännittää uutta tilannetta joten ottelu päättyy 63-14.

Lions – Nordmen

15.08. kello 18:00 Harjun urheilukenttä Lohja

Joukkueet ovat muuttuneet sitten viime kohtaamisen

Lions ja Nordmen kohtasi ensimmäisen kerran runkosrajan ensimmäisellä kierroksella ja siksi sillä ottelulla ei ole paljoakaan merkitystä. Molemmat joukkueet ovat kokeneet suuria muutoksia sitten kauden avauksen ja siksi tulevan viikonlopun ottelusta on helppo ennustaan ensimmäisen kierroksen vastakohtaa. Ensimmäisellä kierroksella nimittäin molempien joukkueiden puolustukset oli pääosassa ja tulevana viikonloppuna huomion keskipisteessä tulee olemaan joukkueiden hyökkäykset.

Lions pääsee lähtemään otteluun ennakkosuosikkina

Kauden aikana mustaksi hevoseksi nostettu Nordmen lähtee tulevan viikonlopun ottelun altavastaajana ja ei pelkästää pelillisten esityksiensä takia. Nordmen nimittäin on joutunut 2 viikkoa sitten tehdyn protestin takia aikamoiseen pyöritykseen sosiaalisessa mediassa. Vaikka netissä käytävien keskustelujen ei pitäisi vaikuttaa joukkueen pelilliseen ilmeeseen voi todellisuus olla aivan toinen. 3. divisioonassa pelaaminen on kuitenkin pelkkää harrastamista ja siksi kokemattomien pelaajien pelaamiseen vaikuttaa monet pieneltäkin tuntuvat asiat. Ammatikseen urheilevat urheilijat eivät varmasti häiriintyisi netissä käytävistä keskusteluista, mutta harrastelijan pelaamista nämä keskustelut varmasti sekoittaa.

Toinen merkittävä asia mikä puhuu Lionsin etulyöntiasemasta on kotietu vaikka lohjalaiset eivät saanetkaan aivan täysin hyödynnettyä sitä. Lions olisi nimittäin varmasti halunnut pelata ottelun huomattavasti aikasemmin ja sitä kautta pakottanut Nordmenin matkustamaan yötä vasten. Lohjalla kuitenkin pelataan viikonloppuna myös jalkapalloturnaus ja sen takia Lions sai oman kenttävuoronsa normaalia myöhäisempään ajankohtaan. Myöhäisestä kenttävuorosta huolimatta Lions saa kotiedustaan selvä hyödyn, onhan yli 1000km bussissa istumista suhteellisen rankkaa.

Linjapelaaminen tulee ratkaisemaan jälleen

Linjapelaajat eivät ole yleensä niitä pelaajia jotka keräävät otteluiden suurimmat otsikot, mutta todellisuudessa nämä vähemmän mediaseksikkäät ”lihavat” miehet ratkaisevat lähes jokaisen jenkkifutis ottelun. Hyväkään pelinrakentaja ei nimittäin vie joukkuettaan voitosta voittoon jos edessä on vuotava hyökkäyksen linja. Tai vastaavasti yksikään puolustuksen takakentällä isoja pelejä tekevä heittopuolustaja ei saisi tilastojaan kuntoon ilman hyvää puolustuksen linjaa.

Eikä ole sattumaa, että nostamme juuri ennen Lionsin ensimmäistä pudotuspeliä linjapelaamisen esille. Lohjalaisten linjapelaaminen on nimittäin ollut läpi kauden 3. divisioonan parasta ja varsinkin viimeiset viikot on ollut todella loistaavaa tekemistä. Lionsin linjapelajat ovatkin olleet joukkueen menestyksen takuumiehiä. Asian myöntää myös Lionsin aloittava pelinrakentaja Ilpo Laakso joka kehaisi viikolla hyökkäyksen linjaansa erinomaiseksi. Laakson mielestä joukkueen hyökkäys peli on muutenkin mennyt eteenpäin viime viikkoina ja varsinkin juoksuhyökkääminen on alkanut toimimaa viikko viikolta paremmin.

Nordmenin kannalta Lionsin hyvä linjapelaaminen voi olla myrkkyä. Loistavien Espanjalaisten ympärille kauden aikana muodostunut Nordmen hyökkäys kun kärsii juuri linjapelaajien vähyydestä. Nordmenin pitääkin pystyä parantamaan linjapelaamistaan jos rovaniemeläiset aikovat palata napapiirille jatkopaikka taskussaan. Nimittäin ilman hyvää heittosuojaa ei edes Jorge Huete Bonet pysty operoimaan 3. divisioonassa tehokkaasti. Bonet on kyllä yksi sarjan parhaista pelinrakentajista, mutta ei hänenkään pelaamisensa ole niin maagista, että ilman kunnollisia keskushyökkääjiä otteluun lähtevä Nordmen pystyisi antamaan tasoitusta linjapelaamisen osalta. Tämän takia Nordmenin pitää saada jokainen linjapelaajansa mukaan Lohjalle.

Arvio: Läpi kauden erinäisiä valituksia kerännyt Nordmen tarvitsee lapinnoidan mukaansa Lohjalle, jotta vierasjoukkue nappaisi itselleen jatkopaikan. Onhan Lions esiintynyt viime viikkoina Nordmenia huomattavasti valmiimpana joukkueena ja Lionsin vahva peruspelaaminen tulee olemaan myrkkyä rovaniemeläisille. Nordmenin jatkohaaveet siis lepäävät lapinnoidan taikojen ja Espanjalais kaksikon harteilla. Ottelu päättyy 35-21