Kohti Tinamaljaa: viikko 2

Jenkkifutiksen 3. divisioonaa on pelattu nyt viiden ottelun verran ja yllätyksiltä ei olla vältytty. Suurimmasta yllätyksestä on varmasti vastannut Nokia Ghosthunters, joka kukisti kauden ensimmäisessä ottelussaan Kotka Eaglesin. Eaglesin piti olla yksin sarjan kovimmista joukkueista ja siihen nähden hyvinkin selvä lopputulos nokilaisten hyväksi oli todellinen yllätys. Ghosthunters on kerennyt pelaamaan myös jo toisen ottelun, missä se voitti Sipoo Bulldogsin selvin 41-8 numeroin. Nokialaiset pitääkin nostaa heti 2 ottelun jälkeen sarjan ennakkosuosikeiden joukkoon.

Bulldogs – Vikings

06.06 kello 14:00 Söderkullan kenttä Sipoo

Isät vs. pojat-ottelu jossa selviää riittääkö nuoruuden into kaatamaan kokemuksen.

Bulldogs valmennuksella on vaikea tehtävä

Bulldogs on tottunut häviämään viime vuosina ja siksi joukkueen sisällä on kasvanut jonkinlainen häviämisen kulttuuri. Tästä syystä Bulldogs valmennus on todellisen haasteen edessä tänä kesänä, pitäisihän valmennuksen saada jälleen pelaajat uskomaan voittamiseen ja kääntää häviämisen pelko voittamisen kulttuuriksi. Otteluita on todella vaikea voittaa, jos pelaajat eivät usko voittamiseen ja tappiotkaan eivät enää tunnu tarpeeksi pahalta.

Kauden avausottelun perusteella Bulldogs ei ole edelleenkään valmis voittamaan ja joukkueesta ei huokunut ensimmäisen ottelun aikana todellista voittamisen halua. Nyt kun vastaan asettuu astetta heikompi joukkue, on Bulldogsilla mahdollisuus pestä kasvonsa ja löytää pelaamiseensa iloa. Bulldogsin kannalta ottelu on myös siitä syystä tärkeä, että seuraavalla kierroksella se pelaa Päijät-häme Pantheria vastaan, jota voidaan pitää yhtenä sen päävastustajista. Jos Bulldogs nimittäin saa onnistumisia tulevan viikonlopun ottelussa, tulee sen taso olemaan myös seuraavana viikonloppuna Panthersia vastaan huomattavasti parempi. Onnistumiset ja peli-ilo yleensä ruokkivat itseluottamusta, minkä ansiosta taas voittamisen kulttuuri voi palata Sipooseen.

Millaisella ryhmällä Vikings matkaa Sipooseen

Vikings oli kausiennakossamme yksi sarjan kovimmista joukkueista, mutta sen jälkeen kuultujen huhujen perusteella joukkue on pakko pudottaa sarjan keskikastiin. Vikings ei ole ilmeisesti saanut yhteisiä harjoituksia vedettyä montaakaan kertaa ja se ei voi olla näkymättä joukkueen pelaamisessa. Harjoitusten puutteen lisäksi Vikingsin ongelma on pelaajien vaihtuvuus otteluiden välillä. Toisinaan Vikings saa varmasti todella hyvän porukan kasaan, mutta taas toisinaan joukkue voi jopa kärsiä pelaajapulasta.

Bulldogs ottelun kannalta yksittäisistä pelaajista mielenkiintoisin on ehdottomasti Anssi Viiru ja se tuleeko herra pelaamaan kyseissä ottelussa. Viiru kun toimii Wasa Royalsin hyökkäyksenkoordinaattorina ja siksi pelaaminen ei ole mitenkään varmaa. Royalsilla on myös tänä viikonloppuna ottelu ja siitä syystä Viiru ei välttämättä ole matkannut koko viikonlopuksi Etelä-Suomeen. Jos Viiru ei pelaa on Vikings astetta huonompi joukkue kuin Viirun kanssa, joten mistää pienestä poissaolosta tässä ei ole kyse.

Arvio: Joskus sen tappioputkin pitää katketa ja nyt on sen aika. Bulldogs voittaa 22-12

Eagles – Nordmen

06.06 kello 13:00 Puistolan stadionin nurmikenttä Kotka

Ottelu, minkä voittajasta ei pitäisi olla epäselvää ennakkoon ajatellen.

Onko kotkassa jo laitettu takin napperit kiinni

Avausottelun tappio on varmasti herättänyt kotkalaiset sen suhteen, että pelkät nimet rosterissa eivät vielä riitä otteluiden voitoihin. Kotkalaisten kannalta tärkeintä onkin ollut vapaa viikkojen aikana sulkea takin nepparit ja alkaa keskittymään pelaamiseen leijailun sijaan. Mikään maailmanloppu ei avausottelun tappio vielä ollut kotkalaisille, koska joukkueelle on edelleen kasassa hyvä porukka ja pelaamiseen keskittyessaan Eagles voi voittaa lähes jokaisen vastustajansa. Se kuitenkin on jo selvää, että suoraa välieräpaikkaa joukkue ei tule saavuttamaan, jos se häviää vielä runkosarjan aikana 2-3 ottelua. Joten sen suhteen joukkueen tarvitsee olla varuillaan ja valmis pelaamaan jo heti tulevana viikonloppuna. Huonon valmistautumisen lisäksi Eaglesin avaustappio meni varmasti myös sen piikkiin, että joukkue kärsi monen avainpelaajansa poissaolosta kauden avausottelussa. Tämän lisäksi joukkue menetti jo ennen kauden alkua aloittavan pelinrakentajansa, kun Mikko Lautamatti kärsi selvävamman, mikä päätti mitä ilmeisimmin herran kauden jo ennen sen alkamista.

Nyt rovaniemeläiset tietävät mitä 3. divisioonassa pelaaminen vaatii

Nordmen ei ollut selvästikkään vielä valmis ensimmäisellä viikolla pelaamaan 11 vs. 11 jefua, mutta tulevana viikonloppuna joukkue on varmasti huomattavasti valmiimpi. Onhan valmennus nyt saanut oppia siitä mitä vastaan on tulossa ja siitä mitä kokonaisella miehistöllä pelattava jenkkifutis vaatii. Nordmen hävisi avausottelunsa Lohjalla juuri isojen virheiden ja kokemattomuuden tuomiin asioihin. Yksi merkittävä asia on myös se, että puolustuksen takakentällä viihtyvä Daniel Kreutzhuber ei saanut Lohjalla tekemästään taklauksesta lisärangaitusta ja pääsee sen ansiosta pelaamaan jälleen Kotkassa. Kreutzhuber on varmasti Nordmenin yksittäisistä pelaajista tärkein. Lionsia vastaan käydyssä ottelussa pelaaminen jäi lyhyeen ensimmäisen neljänneksen saadun ulosajon takia. Nyt, kun Kreutzhuber on jälleen mukana, on varmasti myös Nordmen puolustus astetta parempi – onhan kokenut itävaltalainen todellinen pelimies, joka voi omalla esimerkillään innottaa myös muita rovaniemeläisiä parempiin suorituksiin.

Arvio: Eaglesin hyökkäys oli suurissa vaikeuksissa kauden ensimmäisessä ottelussa ja ilman suurta parannusta se tulee olemaan sitä myös tulevana viikonloppuna. Nordmen taas hyökkäsi Lionsia vastaan ajoittain ihan hyvin mallikkaasti, ja siitä syystä Nordmen varmasti voi taistella ottelun voistosta. Jos Eagles valmennus on saanut pelaajien nepparit kiinni, tulee ottelu päättymään kotijoukkueen 28-21 voittoon. Jos taas nepparit on edelleen auki, tulee Nordmen voittamaan ottelun vahvan juoksuhyökkäämisensä ansiosta.

Wolverines II – Ghosthunters

06.06 kello 18:00 Brahen kenttä Helsinki

Viikonlopun tasaisin ottelu, minkä voittajaa on ennakkoon vaikea arvioida.

Onko Wolverines 2 menettänyt pelaajia edustusjoukkueeseen

Wolverines on siitä mielenkiintoinen joukkue, että sillä on kaksi joukkuetta ja mitään selvää jakoa pelaajistossa ei ole tehty. Tästä syystä osa pelaajista pelaa molemmissa joukkueissa ja siksi eri kierrosten välillä voi 2. joukkueen taso vaihdella radikaalistikkin. Ensimmäisen kierroksen ottelun perusteella ahmojen 2. joukkueen taso on ihan kelvollinen 3. divisioonaan ja joukkue varmasti tulee ilman suurempia muutoksia pelaamaan tämän kesän pudostuspeleissä. Joukkueen suurin ongelma varmasti tulee olemaan heittopuolustamisessa ja se nähtiin jo Panthersia vastaan käydyssä ottelussa. Panthers sai heittää palloa suhteellisen rauhassa ja vaikka heitot olivat ajoittain todella korkeita ei ahmojen puolustus kerennyt kuin kerran syötönkatkoon. Paremmalla takakentän pelaamisella Wolverines olisi voinut voittaa kyseisen ottelun jopa todella selkein numeroin. Toinen huomiota herättänyt asia kauden avauksessa oli ahmalauman ”sulaminen” ottelun toisella puoliajalla. Hyvin alkanut ottelu meinasi vielä kääntyä ottelun toisella puoliajalla vieraiden voitoksi. Joukkueen perisynti on kyllä ollut lähes aina helppojen otteluiden ”tyriminen”. Joukkue ei vaan selvästi osaa pitää neppareita kiinni kun se johtaa selvästi ja siitä syystä se joutuu todella usein vaikeuksiin helpoissa otteluissa.

Nokian menestyksen takana loistava valmennus

Ghosthunters on varmasti yksi sarjan kokemattomimmista joukkueista, mutta siitä huolimatta joukkueen päävalmentaja Sami Telenius on saanut joukkueesta todella paljon irti. Ei olekkaan yhtään liioteltua sanoa Teleniuksen olevan yksi Suomen parhaista jenkkifutisvalmentajista. Harvassa on nimittäin suomessa ne valmentajat, jotka pystyvät yhdessä talvessa tekemään junioreista ja kokemattomista pelaajista menestyvän ryhmän jenkkifutiksen 3. divisioonaan. Tietysti pelaajilla on oma osansa menestyksessä ja sitä ei pidä yhtään väheksyä, koska löytyyhän ”haamujengistä” kuorallinen juniorimaajoukkueissa pelanneita pelaajia. Juuri nämä juniorimaajoukkueessa pelanneet pelaajat ovatkin niitä joiden varaan Ghosthuntersin menestys voi nojautua jo tällä kaudella.

Arvio: Ottelussa pelataan varmasti todella fyysistä jenkkifutista, missä mustelmilta ei säästytä. Fyysisesti Wolverines on varmasti hieman edellä Ghosthuntersia, ja se tulee näkymään ottelun lopputuloksessa. Siitä huolimatta ottelut tulee päättymään ”haamujengin” voittoon. Lopputulos 7-21

Bears – Lions

07.06 kello 16:00 Urheilukeskus keinonurmi Pori

Ennakkoon viikonlopun selvin ottelu ja vain ihme voi pelastaa Lionsin murkatappiolta.

Kuuluisiko Pori Bears edes 3. divisioonaan

Kun katsoo porilaisten rosteria, on helppo todeta joukkueen olevan väärässä sarjassa, mutta toisaalta taas kun miettii seuran taustoja, on sarjataso täysin oikea. Bearsilla on ollut ongelmia saada joukkuetta kasaan useampana vuotena ja siitä syystä joukkueen uudelleen tuleminen piti aloittaa 3. divisioonasta. Tuntuu silti todella tyhmältä, kun ylivoimaisella rosterilla liikkeellä oleva Bears voidaan kruunata jo tässä vaiheessa kautta sarjan mestariksi. Mestaruuden tielle ei voi oikeastaan tulla kuin loukkaantumiset ja niitäkin joukkueen pitäisi kärsiä useampi, jotta sarjan muut joukkueet pystyisivät haastamaan porilaiset. Tulevan viikonlopun lähtökohdat ovat tästä syystä myös todella tylyt: sarjan parhaan joukkueen pitäisi takoa taululle jälleen todella suuret lukemat samalla, kun sarjan pohjalle ennustettu joukkue koittaa saada taululle edes yhden maalin.

Lions yllätti avauskierroksella pirteellä esityksellään

Arvioimme Lohja Lionsin kausiennakossamme sarjan pohjille, mutta jo kauden avausottelu todisti ennustuksen menevän väärin. Lions on mennyt selvästi eteenpäin viime vuodesta ja joukkue voi parhaimmassa tapauksessa taistella jopa pudotuspelipaikasta. Ensimmäisen ottelun lopputulos oli aivan liian tasainen ottelun tapahtumiin nähden. Olisihan Lions voittanut ottelun selvästi suuremmilla lukemilla, jollei se olisi pudottanut palloa vastustajalleen useampaan kertaan. Samanlaisiin virheisiin Lionsilla ei olekkaan enää varaa tulevissa otteluissa jos se aikoo selvitä pudotuspeleihin. Lionsin selkeä parannus taas viime kaudesta oli tapahtunut heittohyökkäämisessä, minkä seurauksena joukkue pystyi tekemään kaksi maalia heittäen Nordmeniä vastaan. Vielä kun Lions saa viime kaudella vahvasti pelanneen juoksuhyökkäyksensä kuntoon on joukkueella kasassa todella hyvä hyökkäys.

Arvio: Vaikka Lions on ihan hyvä joukkue ei se pysty edes haastamaan Bearsia. Lopputulos 56-14