AFC West -kärkikamppailu – Peyton Manningin näytönpaikka

Voitoilla kautensa avanneet Kansas City Chiefs ja Denver Broncos ottavat torstain ja perjantain välisenä yönä toisistaan mittaan AFC West -divisioonan huippuottelussa. Molemmat joutuivat tekemään viime otteluissaan täyden iltapuhteen voittojensa eteen ja tehotonta hyökkäystyöskentelyä harrastanut vierasjoukkue Broncos on selkeä altavastaaja ottelun alla. Kummankin otteet vaativat terävöitymistä toisella kierroksella ja luvassa on mielenkiintoinen koitos.

Chiefs-puolustus vastuunkantajana

Viime viikolla Texansia vastaan Chiefs aloitti erittäin terävästi ensimmäisellä puoliajalla pelinrakentaja Alex Smithin (3 maalia) ja sisemmän laitahyökkääjän Travis Kelcen (106 kiinniottojaardia ja 2 maalia) vakuuttavilla otteilla vieden ottelun puoliajalle lukemissa 27-9. Lopun ottelusta hoitikin puolustus viidellä säkityksellään ja jatkuvalla paineella pelinrakentajan suuntaan. Juoksuhyökkäys oli tuossa ottelussa pettymys, kun ykköstähti Jamaal Charles ei päässyt kunnolla vauhtiin (57 jaardia).

Chiefs-puolustuksen uloimman linjamiehen Allen Baileyn johdolla kantavat tulevassakin ottelussa ison roolin. Viime kaudella avaukseen noussut Bailey keräsi kaksi säkitystä viime ottelussa ja on matkalla kohti nelivuotisen NFL-uransa parasta kautta. Broncosin hyökkäyslinja ei ole totutussa kunnossa ja se helpottaa puolustuksen työskentelyä huomattavasti. Yhtä täydellisellä puolustuksella kuin Texansia vastaan Chiefs tulee vahvistamaan asemiaan divisioonan sisällä.

Smithin johtaman hyökkäyksen kannalta on tärkeää saada juoksuhyökkäys toimimaan. Samalla ajoittain epävarmasti pelaavan pelinrakentajan vastuu pienenee ja myös Broncos-hyökkäys pysyy kauemmin kentän laidalla. Kelce tulee olemaan heittopeleissä taas tärkeässä roolissa, kun vastustaja ottanee ykköslaitahyökkääjä Jeremy Maclinin tarkkaan miesvartiointiin.

Pääseekö Peyton Manning tuttuun vauhtiinsa?

Umpisurkeasti kautensa aloittanut Broncos-pelinrakentaja Peyton Manning pääsee pikaisesti näyttämään oliko hyökkäyksen sunnuntaiset ongelmat merkki heikentyneestä tasosta vai ainoastaan alkukauden kankeutta. Kovin paljon heikompaa esitystä tuskin voidaan odottaa, sillä nipin napin reilut 200 jaardia edennyt hyökkäys sortui aloittelijamaisiin virheisiin, eikä onnistunut kertaakaan TD:ssä. Tehottomuuden lisäksi Manning kirjautti itselleen yhden katkaistun heiton ja neljä säkitystä sekä surkean pelinrakentajaindeksin (59,9).

Broncos-hyökkäys kaipaa tulevaan otteluun erityisesti piristystä hyökkäyslinjaan. Linja salli koko viime kauden aikana yhteensä 19 säkitystä, mutta jo ensimmäisessä ottelussa niitä tuli neljä. Myöskään juoksuhyökkäys ei ole päässyt toistaiseksi vauhtiin ja keskushyökkääjäkaksikko Ronnie HillmanC.J. Andersson janoaa tilaisuuttaan. Heittohyökkäysten osalta katseet kohdistuvat toiseen kaksikkoon. Laitahyökkääjät Demaryius Thomas ja Emmanuel Sanders ovat NFL-tasolla ylempää keskiluokkaa ja parhaimmillaan loistavia. Menestyskaava on yksinkertainen ja erittäin mahdollinen toteuttaa, mutta onko Broncosista jo siihen? Palaset tulee loksahtaa paikalleen seuraavassa järjestyksessä: hyökkäyslinja kuntoon, keskushyökkääjät vauhtiin ja Manningille työrauha.

Denverin puolustus on pitänyt huolen siitä, että joukkue on tällä hetkellä ilman tappioita. Erityisen pirteitä otteita Ravensia vastaan esitti tukimies Brandon Marshall, joka seitsemällä taklauksellaan ja yhdellä säkillä oli puolustuksen näkyvin hahmo. Jo viime kaudella osaamistaan esitellyt Marshall tulee pitämään puolustuksen pakkaa kasassa loistavalla sijoittumisellaan.

Ottelun taisteluparit

Travis Kelce vs Broncosin tukimiehet

[Getty]

Jatkuvatko Travis Kelcen maalijuhlat Broncosia vastaan? [Getty]

NFL-uransa parhaan ottelunsa sunnuntaina pelannut Travis Kelce on varmasti merkattu pelaaja Broncos-puolustuksessa. Samalla, kun Broncosin ainoasta TD:stä Broncos-ottelussa vastannut kulmapuolustaja Aqib Talib varjostaa Jeremy Maclinia, saavat tukimiehet takapuolustajien avustuksella pitää silmällä Kelceä. Hyvin liikkuvan hyökkääjän vauhtiin päästyä pysäyttäminen ei tule olemaan helppoa.

Alex Smith vs Peyton Manning

Huikean avausottelun pelannut Chiefsin Alex Smith (pelinrakentajaindeksi 118.6) pääsee mittaamaan tasoaan huikean uransa ehtoopuolella vaeltelevaa Peyton Manningia vastaan. Molemmilla on vastassaan loistavasti kautensa aloittanut puolustus ja edessään laadukas hyökkäyskalusto. Kumpainenkin pääsee myös todistamaan faneilleen, mistä ovat tehty. Smith haluaa todistaa pystyvänsä pitämään huipputasoa yllä yksittäisiä otteluita pidempään, kun taas Manningin on näytettävä olevansa edelleen liigan parhaimpia pelinrakentajia.

Broncosin hyökkäyslinja vs Chiefsin puolustuslinja

Illan ehkäpä tärkein taisto tullaan käymään kahden linjan välillä. Loistavista otteistaan tunnettu Broncosin hyökkäyslinja oli ruosteessa sunnuntaina, eikä sama tahti voi jatkua pitkään. Broncosin tehottomuuteen oli monta syytä, mutta isoin löytyi nimenomaan linjasta. Lyhyt huili kahden ottelun välissä ei helpota tilannetta, mutta toisaalta pienilläkin muutoksilla on saatavissa isoja tuloksia.

Chiefsin puolustuslinja vakuutti sunnuntaina ja pääsee jatkamaan saman tien töitään siitä mihin jäi. Peyton Manning tuntuu olevan haavoittuvassa tilassa ja keskushyökkääjien tuskaa on helppo lisätä pitämällä vastustajan etenemisjaardit viime ottelua paremmin hallinnassa.

Yhteenveto

Lähtötilanne on äärettömän mielenkiintoinen, kun huomioidaan avauskierroksen otteluiden lisäksi tämän divisioonakamppailun panokset. Parhaimmillaan tuleva ottelu tulee näyttelemään merkittävää osaa divisioonan mestaria ratkaistaessa. Broncosin vaikeudet lienevät kaikkien tiedossa ja on vaikeaa nähdä heidän pääsevän vielä tässä vierasottelussa rytmiin. Vielä joukkueella ei ole hätää, onhan yksi voitto jo taskussa, mutta fanit haluavat nähdä aivan erilaisen joukkueen. Chiefs puolestaan on iskussa kotiavauksessaan. Joukkueen saadessa Jamaal Charlesin vielä paremmin mukaan hyökkäyksiinsä taivas on enää rajana. Nyt vastassa on viime viikkoa laadukkaampi nippu ja saamme hyvän kuvan joukkueen tasosta.

Otteluveikkaus: Kansas City Chiefs – Denver Broncos 27 – 23

Ottelu on nähtävissä sunnuntaina klo 03:25 alkaen Viasat Sport -kanavalla ja klo 03:30 alkaen Nelonen Pro 2 -kanavalla sekä lisäksi NFL Game Pass-, Viaplay- ja Ruutu-palveluissa.

Pääkuva: Getty