Kohti Tinamaljaa: Viikko 3

Viime viikonlopun otteluissa ei yllätyksiä nähty ja jokainen ennakkoon arvioitu joukkue kykeni voittamaan ottelunsa. Silti Sipoo Bulldogsin suoritus Vaasa Vikingsiä vastaan pitää nostaa esille. Voittihan sipoolaiset ensimmäistä kertaa lähes 3 vuoteen ja siitä syystä 1096 päivän pituisen tappioputken katkaiseminen on kunniamaininnan arvoinen suoritus.

Tappioputken katkeaminen nostaa myös tulevan viikonlopun otteluiden mielenkiintoa, koska nyt voiton makuun päässyt Bulldogs tulee varmasti haastamaan Päijät-Häme Panthersin ottelussa, jossa voi olla panoksena jopa pudotuspelipaikka. 3. viikon ottelut ovat muutenkin mielenkiintoisia ja ennakkoon täysin selviä otteluita ei tulla näkemään tänä viikonloppuna.

Eagles – Wolverines II

13.06. kello 13:00 Puistolan stadion Kotka

Tasavahvojen joukkueiden vääntö, joka ratkeaa siihen kumpi joukkueista tekee vähemmän virheitä.

Onko kotkalaiset nousemassa siivilleen?

Ensimmäisellä viikolla tappion kärsinyt Eagles näytti tuloksellisesti nousseen tasolleen viime viikonloppuna, mutta pelillisesti toisenkaan viikon ottelu ei ollut vielä sitä mitä joukkueelta odotetaan. Eagles-puolustus hoiti hommansa viime viikonloppuna ottaen 7 pallonriistoa ja tehden niistä 2 TD:tä, mutta kotkalaisten hyökkäys ei suoriutunut omasta tehtävästään aivan yhtä loistavasti. Pitäisihän hyökkäyksen pystyä tekemään yli 20 pistettä silloin, kun puolustus riistää pallon useamman kerran ottelussa. Kotkalaisten ongelmat ovatkin kulminoituneet juuri hyökkäyksen pelaamiseen ensimmäisien otteluiden aikana. Ensimmäisellä kierroksella kotkalaiset eivät pystyneet tekemään yhtäkään kunnon hyökkäysvuoroa ja toisella kierroksella oli ilmassa hieman samanlaisia ongelmia. Tästä syystä tulevan viikonlopun ottelu on hyvin mielenkiintoinen, jos kotkalaiset kärsivät edelleen hyökkäyksen ongelmista tulee joukkue olemaan vaikeuksissa. Wolverines ei tule varmasti lahjoittamaan palloa 2-3 kertaa enempää kotijoukkueelle, ja siitä syystä Eagles-hyökkäyksen pitää pystyä pelaamaan myös pidempiä hyökkäysvuoroja tehdäkseen pisteitä.

Minkälaisen joukkueen Wolverines saa liikkeelle?

Wolverinesin miesten joukkueet pelaavat 2 ottelua tulevana viikonloppuna ja siksi on hyvin todennäköistä, että seuran 1. divisioonassa pelaava edustusjoukkue vie parhaat pelaajat myös 2. joukkueesta. Pelaahan edustusjoukkue kauden ensimmäisen kotiottelunsa sunnuntaina ja kyseistä ottelua Wolverines ei saa hävitä. Kärsihän edustusjoukkue jo tappion kauden avausottelussaan Tampereella viime viikonloppuna ja toisen tappion kärsiminen hankaloittaisi joukkueen loppukesää huomattavasti. Näiden seikkojen takia on hyvin ilmeistä, että Wolverines II saa liikkeelle hyvin kokemattoman porukan lauantaina käytävään Eagles-otteluun ja sitä kautta kotijoukkue saa huomattavan edun jo rostereita vertailtaessa. Se onko heikompi rosteri kuitenkaan helsinkiläisten akilleekantapää ei ole mitenkään selvää. Yleensä kun kokemattomat ja nuoret pelaajat ovat innokkaampia antamaan näyttöjä edustusjoukkueen valmennukselle ja sitä kautta saamaan peliaikaa myös seuran 1. joukkueessa.

Arvio: Ennakkoon ottelusta on helppo ennustaa pisteiden valossa hyvin tasaista ja vähä maalista, koska Wolverines on kamppaillut kotkalaisten tavoin juuri hyökkäyspelaamisensa kanssa. Ottelu tuleekin ratkeamaan isoihin virheisiin ja se kumpi joukkueista pystyy välttelemään isoja virheita tulee ottelun voittamaan. Ottelu päättyy 21-16.

Panthers – Bulldogs

13.06 kello 13:00 Mukkulan keinonurmi Lahti

Ottelu, jonka panoksena voi olla jopa pudotuspelipaikka.

Panthers elää ja kuolee pelinrakentajansa mukana.

Jo ennen kauden alkua oli selvää, että nuori pelinrakentaja Eemi Huhtinen tulee olemaan Panthersin joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja. Silti oli hämmästyttävää nähdä kuinka tärkeä pelaaja Huhtinen lopulta oli joukkueelleen kauden avausottelussa. Huhtinen nimittäin oli nuorten maajoukkueessa esiintyneen Sebastian Juuren lisäksi ainoa pelaaja, jonka voi mainita panttereista ensimmäisen ottelun jälkeen. Varsinkin panttereiden linjapelaaminen oli niin kamalaa katsottavaa, että ilman Huhtisen nopeita jalkoja olisi Pantterit hävinneet ottelun tekemättä pistettäkään. Tästä syystä nopeajalkainen Huhtinen ansaitsee hehkutusta ensimmäisen ottelunsa perusteella, vaikka ei hänenkään pelaaminen ollut mitenkään virheetöntä avausottelussa. Ensimmäisen ottelun jälkeen onkin täysin selvää, että Panthersin pitää pystyä huomattavasti parempaa hyökkäyspelaamiseen, jos se aikoo voittaa tällä kaudella otteluita.

Wolverinesiä vastaan Panthersin virheet jäivät vielä pimentoon, mutta samanlaista palvelusta tuskin tulee enään tulevat vastustajat antamaan lahtelaisille. Esimerkiksi Huhtisen takajalalta kiireellä heittämät pallot tulevat varmasti jäämään vielä puolustajien käsiin, jos niitä tullaan tarjoilemaan ensimmäisen ottelun tapaan myös tulevissa otteluissa. Tälläisiä tilanteita Panthersin pitääkin välttää, ja paras lääke niiden karsimiseen on linjapelaamisen parantaminen. Pelkästään huonoa linjapelaamista ei Huhtisen huonoista ratkaisuista voida syyttää ja sen takia on tärkeää, että nuorimies ottaa oppia virheistään ja koittaa minimoida omat virheensä tuleviin otteluihin. Pelinrakentajan kun ei pidä pakottaa heittojaan ja yleensä kiireessä on parempi ottaa taklaus tai heittää pallo katsomoon. Sokkona heitetyt pallot kun päätyvät usein puolustajien käsiin ja syötönkatkoja heittämällä ei Panthers tule voittamaan yhtäkään ottelua tällä kaudella.

Tappionputken katkaiseminen auttaa varmasti sipoolaisia

Niin kuin jo alussa mainitsimme Bulldogs katkaisi pitkäksi venyneen tappioputkensa viime viikonloppuna ja se antaa varmasti sipoolaisille hurjasti lisää itseluottamusta. Itseluottamus taas on siitä ihmeellinen asia, että se saa yleensä tiukat pelit kääntymään voitoksi ja voittoputket alkamaan. Se riittääkö viime viikonlopun voitto siivittämään sipoolaiset voittoon myös tulevana viikonloppuna ei ole varmaa, mutta se on silti varmaa, että sipoolaiset eivät tule päästämään lahtelaisia helpolla. Ottelu kun on jollain tavalla paikallisvääntö, onhan Bulldogs lahtelaisille lähimpänä oleva joukkue ja muutenkin sellainen joukkue jolle lahtelaiset eivät halua hävitä. Onhan lahdesta siirtynyt useampi pelaaja juuri Sipooseen viime vuosien aikana ja näiden pelaajien voittaminen on varmasti lahtelaisille yksi tämän kauden suurimmista tavoitteista. Lahtelaisten rasitteena on kuitenkin sipoolaisia huonompi itseluottamus, koska voittoja ei ole tullut viime aikoina ja tästä syystä sipoolaiset saavat pienoisen edun kyseiseen otteluun.

Bulldogs on mainettaan parempi joukkue

Vaikka Bulldogs on viime vuosina kärsinyt pelkästään tappioita ei joukkueen pelillistä antia ole voinut aina pitää ala-arvoisena. Joukkue on nimittäin pystynyt taistelemaan suhteellisen hyviä tuloksia vähäisillä pelaajillaan. Sipoolaisten suurin ongelma onkin ollut viime vuosina todella kapea rosteri, jonka seurauksena joukkue ei vaan ole jaksanut pelata otteluita loppuun saakka vastustajansa tavoin. Luovuttamisesta asiassa ei ole ollut kyse vaan yksinkertaisesti fyysisestä väsymisestä, jonka syynä on ollut todella vähäiset vaihtovuorot. Nyt kun Bulldogs on saanut selvästi leveämmän rosterin on joukkueen iskukykyyn pakko uskoa. Onhan täysin ilmeisestä, että isommalla rosterilla taisteleva Bulldogs pystyy pelaamaan entistä kovempaa myös otteluiden lopussa.

Arvio: Voittajan arvioiminen on hyvin vaikeaa, koska on vaikea arvioida kuinka hyvin joukkeiden vahvuudet sotivat toisiaan vastaan. Ottelu päättyy 22-20

Vikings – Lions

13.06 kello 14:00 Botniahallin ulkokeinonurmi Vaasa

Ennakkoon viikonlopun tasaisin ottelu.

Vikings saa liikkeelle viime viikkoa paremman miehistön

Viime viikonloppuna Vikings sai Sipooseen jalkeille todella kapean miehistön ja kaiken lisäksi joukkueen ehkäpä tärkein pelaaja eli Anssi Viiru oli poissa. Nyt kun Viiru tekee paluun Vikingsin miehistöön on joukkueen iskukyky ensimmäisen kierroksen tasolla. Vaikka tuloksellisesti ensimmäisen viikon ottelu ei ollut Vikingsiltä kummoinenkaan ei pelkkä tulos kerro kaikkea. Olihan ensimmäisellä viikolla vastassa Pori Bears, jonka pysäyttäminen tämän kauden 3. divisioonassa vaatii pientä ihmettä. Sen takia Vikingsin aliarvoiminen on täysin turhaa ennen tämän viikonlopun ottelua.

Lions on menossa selvästi eteenpäin

Viime kaudella 3. divisioonan viimeiseksi jäänyt Lions on pelannut tällä kaudella 2 ottelua, ja näiden otteluiden perusteella joukkueen tekeminen on mennyt talven aikaan selvästi eteenpäin. Vaikka viime viikonlopun ottelua Bearsia vastaan ei ollut lohjalaisille kovin hyvä tuloksellisesti, oli suoritus varmasti valmennusta ilahduttava. Pystyihän kokematon leijonalauma haastamaan sarjan ylivoimaisen ennakkosuosikin ja ainoastaan heittopuolustuksen suuret ongelmat korostuivat ottelussa liikaa. Ennakkosuosikille kärsitty selvä tappio tuskin romutti leijonalauman itseluottamusta, jonka se sai voitettuaan kauden avausottelun 3 viikkoa sitten. Lisäksi pitää huomioida se, että Lions on saanut hyökkäyspelaamiseensa selvää ideaa talvena aikana, ja nykyisellään joukkue pystyy kuljettamaan palloa eteenpäin niin juosten kun heittäenkin.

Lionsin tämän kauden menestyksestä ei valmennus voi kuitenkaan kiittää pelkästää hyökkäystä, koska myös joukkueen puolustus on parantanut selvästi viime kaudesta. Suurin syy tähän on se, että joukkueen sisällä suurta kunnioitusta nauttiva tukimies Antti Kettunen on täydessä pelikunnossa. Kokenut Kettunen kun sattuu olemaan se pelaaja jonka varaan joukkueen valmennuksen on hyvä rakentaa puolustustaan, ja viime kaudella se ei ollut mahdollista, koska Kettunen kärsi vammoista.

Arvio: Ottelussa tullaan tekemään runsaasti pisteitä, koska molemmat joukkueet tykkäävät heittää palloa. Jos Lionsin puolustuksen takakenttä pystyy parantamaan viime viikonlopusta tulee lohjalaiset voittamaan ottelun. Ottelu päättyy 27-28

Ghosthunters – Bears

13.06. kello 16:00 Menkalan keinonurmi Nokia

Ottelu, jossa selviää löytääkö Pori Bears tällä kaudella haastajaa 3. divisioonasta.

Pystyykö nuoret haamujen metsästäjät pysäyttämään sarjan pelottavimman mörön

Viime viikolla aloittamamme hehkutus saa jatkoa tällä viikolla. Nuori ja kokematon Ghosthunters nimittäin jaksaa yllättää allekirjoittaneen, vaikka viime viikonlopun voitto Wolverinesistä ei tullut yllätyksenä oli nollan pitäminen Helsingissä todella kova suoritus. Pitihän kyseisen ottelun olla ennakkoon hyvin paljon tasaisempi, mutta nokialaisten todella hurjaksi todettu puolustus teki ottelusta hyvin yksipuolisen. Juuri loistavan puolustuksensa ansiosta nokialaiset ovat nousseet Bearsin suurimmaksi haastajaksi tällä kaudella. Siksi tämän viikonlopun mielenkiintoisin kysymys on miten Ghosthunters-puolustus pystyy pitämään tasonsa, kun vastaan asettuu koko sarjan tehokkain hyökkäys. Jos Ghosthunters pystyy pitämään Bearsin alle 30 pisteessä on joukkueella selvä mahdollisuus voittoon. Onhan nokialaisten hyökkäys ollut sellaisella tasolla, jolla se pystyy tekemään reilusti pisteitä myös porilaisia vastaan.

Löytyykö Bearsista heikkouksia?

Ensimmäisten otteluiden tulosten perusteella Bears on ylivoimainen joukkue 3. divisioonassa, mutta onko asia aivan näin? Bears ei ole nimittäin vielä kohdannut aivan sarjan kovimpia joukkueita vaikka Vikingsia sellaisia pidettiin ennen kauden alkua. Tämän viikonlopun ottelu on sen takia todella hyvä mittari siitä kuinka kova joukkue Bears oikeasti on. Bearsin hyökkäyksen tasoa tuskin kukaan epäilee, mutta pieniä kysymysmerkkejä porilaisten puolustus vielä herättää. Eihän se ole joutunut vielä kertaakaan tällä kaudella todelliseen testiin. On silti oletettavaa, että myös Bearsin puolustus on kova, ja sitä kautta joukkue tulee olemaan toinen Tinamaljassa pelaavista joukkueista. Tietysti Tinamaljaan ennustaminen on hieman ennenaikaista tässä vaiheessa kautta, mutta tätä asiaa tukee myös se, että Bears voi jo tämän viikonlopun voitolla ottaa todella tiukan otteen runkosarjan voitosta. Runkosarjan voittajana se taas pääsisi pudotuspeleihin selvänä ennakkosuosikkina, onhan Bearsin voittaminen Porissa todella vaikeaa.

Arvio: Vaikka Ghosthunters on pystynyt ottamaan jo 3 selkeää voittoa on joukkueen mahdollisuuksia epäiltävä Bearsia vastaan. Bears on rosterinsa perusteella huomattavasti kovempi joukkue ja siitä syystä se lähtee lauantain otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Ottelu päättyy 21-42, koska Bears pääsee kaunistelemaan numeroita viimeisellä neljänneksellä.