Kohti Tinamaljaa: Viikko 4 – Bearsin hyökkäys juhlii jälleen

Jenkkifutiksen 3. divisioonassa on juhannustauko takana ja sarja palaa tositoimiin tulevana viikonloppuna. Sarjan mielenkiinnon takia viimeisin kierros oli erittäin hyvä, koska se todisti, ettei Pori Bears tule olemaan täysin ylivoimainen tämän kauden aikana. Nokia Ghosthunters laittoi porilaiset erittäin ahtaalle ja ottelu päättyi ainoastaan 3 pisteen eroon. Juhannusta edeltänyt kierros oli muiltakin osin hyvin mielenkiintoinen, vaikka ylättäviä lopputuloksia ei muualla lopulta nähty.

Tulevan viikonlopun otteluista on pelattu jo yksi, kun Kotka Eagles ja Nokia Ghosthunters pelasivat keskenäisen ottelunsa jo toukokuun 16. päivä Kotkassa. Ottelun voitti Ghosthunters 21-7.

Bulldogs – Lions

27.06 kello 14:00 Söderkullan kenttä Sipoo
Ottelussa kohtaa kaksi joukkuetta, jotka taistelevat samasta pudotuspelipaikasta.

Bulldogs on löytämässä itseluottamuksensa

Viime kierroksella voittoputkeen päässyt Bulldogs osoitti Lahdessa löytäneensä jo hieman itseluottamusta tekemiseensä ja sen ansiosta joukkue lopulta voitti pitkässä tappiokierteessä olevan Panthersin. Bulldogsin tekeminen ei näyttänyt virheettömältä, mutta parempaan suuntaan tekeminen oli silti mennyt jo yhden voitollisen ottelun jälkeen. Tästä syystä on mielenkiintoista nähdä onko Lahdesta napattu voitto kasvattanut joukkueen sisällä sitä ryhmää, joka uskaltaa ja pystyy tekemään ratkaisuja ilman, että takaravoissa painaa jatkuva pelko virheiden tekemisestä. Jos nimittäin näin on käynyt, tulee Bulldogs olemaan tällä kaudella monelle joukkueelle todella vaikea vastustaja.

Pelaajamateriaaliltaan Bulldogs ei kalpene enää monellekkaan joukkueelle 3 .divisioonassa ja sen takia Bulldogsin tämän kauden menestyksen esteenä voi olla vain joukkueen oma tekeminen. Hyvällä itseluottamuksella on tässä asiassa valtava merkitys, koska hyvällä itseluottamuksella pelaava joukkue ei hätkähdä isoistakaan virheista ja silloin ne eivät myöskään romuta joukkuetta huonoina hetkinä.

Hyödyntääkö valmennus tarpeeksi Bulldogsin vahvuuksia?

Moni valmentaja tykkää pelata näyttävää ja monipuolista hyökkäämistä ja siihen on varmasti useasti myös hyvät perusteet. Edellisen ottelun perusteella sipoolaisten pitäisi unohtaa hyökkäyksestään näyttävyys ja kiire. Bulldogs olisi katsomosta tehtyjen arvioiden mukaan vielä nähtyä vaarallisempi joukkue, jos joukkueen valmennus malttaisi kutsua viime ottelua enemmän perus juoksupelejä ja jättäisi kikkailut muille joukkueille. Bulldogs nimittäin juoksi Panthersia vastaan riittävällä keskiarvolla. Yleensä hyökkäysvuorot pysähtyivät huonojen heittoyrityksten seurauksena, koska 3-4 jaardin juoksupelit eivät enää riittäneet epäonnistuneiden heittojen jälkeen uusiin yrityksiin. Sipoolaisten pitäisikin luottaa enemmän isokokoiseen hyökkäyksen linjaan, jonka selkeä vahvuus oli juoksuväylien raivaamisessa ja sitä kautta myös pallonhallinta siirtyisi joukkueelle entistä vahvemmin.

Panthersia vastaan joukkue pystyi kyllä kääntämään itselleen ottelun voitoksi isojen pelien ansiosta, mutta samanlaisia nousuja joukkue tuskin pystyy tekemään viikosta toiseen, jos se ei ala pelaamaan omilla vahvuuksillaan enemmän. Lahdessa esimerkiksi lyhyistä screen-heitoista ainoastaan yksi päätyi laitahyökkääjän käsiin ja yrityksiä kyseisiin kutsuihin varmasti tuhlattiin lähemmäs 15 kertaa. Onnistumisprosenti jäi siis varmasti rajusti alle 10%, ja se lukema kertoo kuinka isolla kädellä Bulldogsin valmennus tuhlasi hyökkäysyrityksiään.

Mikä on Lionsin oikea taso?

Lohja Lions porskuttaa kolmen ottelun jälkeen tilanteessa 1-2, mutta tilanne voisi olla myös päinvastainen. Sen verran hyvin Lions aloitti ottelunsa pari viikkoa sitten Vaasassa, mutta tuolloin puoliajalla tullut täydellinen nukahtaminen kostautui ja sen seurauksena Lions hävisi tylyin numeroin Vikingsille. Sen takia on todella vaikea sanoa pystyykö Lions haastamaan oikeasti sarjan keskikastia ja sitä kautta taistelemaan itsensä pudotuspeleihin. Tähän arvoitukseen saadaan vastaus jo tulevana viikonloppuna, koska Bulldogsia vastaan Lionsin on pakko saada pelinsä kulkemaan läpi ottelun tai muuten joukkue tulee kärsimään kirvelevän tappion, ja sen seurauksena myös pudotuspelipaikka alkaisi näyttämään todella vaikeasti saavutettavalta. Siksi on myös ilmiselvää, että Lions tulee välttelemään isojen virheiden tekemistä, ja se voi taas näkyä hieman liiallisena varmisteluna tilanteissa.

Arvio: Bulldogs lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta ei Lions ole mikään selkeä altavastaaja. Ottelusta varmasti tulee tiukka ja ottelu todennäköisesti ratkeaa jonkinlaiseen isoon virheeseen. Ottelu päättyy 13-20

Nordmen – Panthers

27.06 kello 14:00 Susivoudin keinonurmi Rovaniemi
Viikonlopun odotetuin ottelu, koska kyseinen ottelu on Nordmenin ensimmäinen kotiottelu ja samalla ensimmäinen oikea jenkkifutis-ottelu Rovaniemellä sitten vuoden 2006.

Osaako ja pystyykö Nordmen hyödyntää kotietuaan

Rovaniemeläiset ovat olleet huhujen mukaan hieman väsyneitä edellisissä otteluissa ja sinänsähän se ei ole mikään ihme, koska joukkue on aloittanut kautensa pitkillä vieraspelimatkoilla. Bussissa istuminen ei ole lähellekkään niin helppoa kuin voisi kuvitella, ja yleensä jo muutaman tunnin istuminen alkaa syömään tehoja pelaamisesta. Siksi onkin hyvin mielenkiintoista nähdä millaisen joukkueen Nordmen saa liikkeelle ensimmäiseen kotiotteluunsa, koska nyt pitkien pelimatkojen tuomaa rasitusta ei pitäisi olla rasitteena ja samalla joukkueen poissaolojen pitäisi olla minimissään.

Löytääkö Panthers valmennus joukkueestaan vastuunkantajia

Jo ennen kauden alkua oli selvää, että Panthers valmennus tulee olemaan ison haasteen edessä tällä kaudella, mutta haasteen koko laajuus on kyllä selvinnyt vasta kauden aikana. Panthers on nimittäin kärsinyt tämän kauden otteluissa pelillisten ongelmien lisäksi myös henkisistä ongelmista. Viime kierroksen Bulldogs ottelu on tästä hyvä esimerkki, koska siinä oli hyvin havaittavissa se kuinka joukkueen henkinen vireys ja tekeminen romahti jo sipoolaisten kavennusmaalin jälkeen. Siksi onkin selvää, että Panthers valmennuksen pitää saada piiskattua pelaajistostaan esiin muutamia selviä johtajia, jotka pystyvät herättämään omalla tekemisellään luottamusta koko joukkueeseen. Viime ottelun perusteella vahvoja vaihtoehtoja tuohon rooliin ovat keskushyökkääjä Henri Kaukoranta ja sisempi tukimies Mikko Koivunen, koska heidän pelinsä ei näyttänyt olevan kiinni vastustajasta. Kyseinen kaksikko tarvitsee kuitenkin vierelleen vielä muutamia pelaajia, jotta loppuun asti puristaminen tarttuu koko joukkueeseen ja näiden pelaajien löytäminen pitäisi olla yksi Panthers valmennuksen keskeisistä asioista tulevina viikkoina.

Arvio: Ottelu ratkeaa siihen pystyykö Panthersin linjat ja viime kierroksella epävarmasti pelannut pelinrakentaja Eemi Huhtinen parantamaan tekemistään. Jos Panthers saa linjansa toimimaan ja Huhtinen välttää helppoja virheiden tekemisen tulee lahtelaiset voittamaan ottelun. Jos taas Panthersin linjat eivät toimi voi Nordmenin vahva juoksuhyökkäys kantaa kotijoukkueen aina voittoon saakka. Ottelu päättyy 20-13

Bears – Wolverines II

28.06 kello 16:00 Urheilukeskus keinonurmi Pori
Ennakkoon viikonlopun selkein ottelu, koska Bears painii tällä hetkellä aivan eri sarjassa kun Wolverines II.

Porilaiset tulevat marssimaan selkeään voittoon

Viime kierroksella hieman ongelmissa ollut Bears-hyökkäys pääsee jälleen pelaamaan vahvuuksillaan, kun vastaan asettuu suhteellisen heikko puolustuksen takakenttä. Joten tästä syystä on hyvin helppo ennakoida Bearsin tekevän vähintää 50 pistettä. Bearsilla on koko sarjan tehokkain heittohyökkäys, joka tuskin antaa keskikertaisten takakenttäpelaajien estellä tekemistään. Ottelun mielenkiintoisin kysymys onkin se, kuinka monta kertaa Sandhun veljesten muodostama kaksikko iskee ottelussa. Alkukaudesta kaksikko on tahkonnut ottelusta toiseen kovia tehoja, eikä miehiä tunnukkaan pysäyttävän tällä kaudella muu kuin loukkaantumiset.

Miksi laadukas talviharjoittelu ei näy Wolverines II pelaamisessa

Moni arveli ennen kauden alkua Wolverinesin olevan pelillisesti hieman muita joukkueita edellä, koska joukkue oli päässyt harjoittelemaan laadukkaasti läpi talven. Laadukas harjoittelu ei ole kuitenkaan näkynyt Wolverinesin pelaamisessa sitten kauden ensimmäisen puoliajan. Wolverines ei ole nimittäin tehnyt pistettäkään sitten kauden ensimmäisen puoliajan, ja muutenkin joukkueen tekeminen on näyttänyt todella sekavalta. Se mistä kyseiset asiat johtuvat on vaikea sanoa, mutta jonkinlaisen selityksen asioille voi antaa edustusjoukkueen pelaajien tarve. Wolverines on joutunut siirtämään monia pelaajia 2 joukkueestaan edustuksen miehistöön ja toisinpäin. Siltikään asiaa ei voi selittää täysin pelaajien vaihtelulla, koska allekirjoittaneen tietojen mukaan molemmat Wolverinesin joukkueet käyttävät samaa pelikirjaa ja sitä kautta pelikutsujen pitäisi olla tuttuja. Ehkä Wolverines ongelmat johtuvatkin pelikirjallisista ongelmista, koska myös seuran edustusjoukkue on kärsinyt tällä kaudella pelillisistä ongelmista ja joutunut sen myötä todella tukalaan tilanteeseen 1. divisioonassa.

Arvio: Ottelu tulee päättymään Bearsin noin 50-60 pisteen voittoon. Wolverines tulee ottelussa tuskin tekemään yli 10 pistettä ja jo yhden TD:n tekeminen voi tuottaa vaikeuksia suurissa ongelmissa painivalle Wolverines hyökkäykselle.