Kohti Tinamaljaa: Viikko 5 – Tasaisien otteluiden viikonloppu

Wolverines II – Lions

17.6. kello 18:30 Brahen kenttä, Lohja

Ennakkoon ajatellen viikonlopun mielenkiintoisin ottelu.

Wolverinesin todellinen taso alkaa paljastumaan

Kauden ensimmäisissä otteluissa dominoinut Wolverines kärsi edellisessä ottelussaan yllätystappion Rovaniemi Nordmenille ja samalla alkoi spekulaatiot siitä mikä onkaan ”Wolvojen” todellinen taso. Siinä mielessä Lions-ottelu tulee helsinkiläisille hyvään paikkaan, voihan joukkue kertarykäyksellä hiljentää epäilijänsä ja ottaa samalla todella vahvan kiinnityksen pudotuspelipaikasta. Toisaalta, jos Lions onnistuu voittamaan tämän perjantai-illan koitoksen, ei Wolverinesin ympärille nouse viime viikkoja enempää kysymyksiä. Pidetäänhän Lionsia lähtökohtaisesti hieman Wolverinesiä parempana joukkueena. Eli siinä mielessä Lions on juuri se joukkue, joka pystyy rauhoittamaan Wolverinesin tilanteen ennen ensi viikolla alkavaa juhannustaukoa.

Lionsin pitää pystyä parantamaan peliään

Lions lähti kuluvaan kauteen TOP 3 -joukkueena ja Faneille.com jopa rankkasi joukkueen kausiennakossaan sarjan kovimmaksi joukkueeksi. Näitä odotuksia lohjalaiset eivät ole kuitenkaan pystyneet täysin lunastamaan. Esimerkiksi kauden alla esille nostettua ”mörköpalloa” joukkue ei ole pystynyt pelaamaan käytännössä ollenkaan vielä tämän kauden aikana ja sen piti olla juuri lohjalaisten kovin ase. Juoksuhyökkäämisen sijaan lohjalaiset ovatkin joutuneet tällä kaudella turvautumaan heittohyökkäämiseen ja se on näkynyt muutamissa otteluissa negatiivisena asiana. Esimerkiksi viime ottelussa Malmia vastaan Lions heitti NELJÄ syötönkatkoa ja näistä kolme oli pelinrakentajan omia virheitä.

Puolustus lohjalaisilla on edelleen sarjan eliittiä, mutta niin kauan kun joukkueen hyökkäyksen linja ei pysty hoitamaan hommaansa ja avaamaan aukkoja keskushyökkääjille on lohjalaiset ongelmissa.

Arvio: Ottelun voittajaa on ennakkoon vaikea arvioida, koska Wolverinesin pelaava miehistö voi olla kaikkea maan ja taivaan väliltä. Oman mausteensa tähän soppaan antaa myös sää, jonka pitäisi olla huomenna epävakainen ja vähintään ottelun loppupuolella pitäisi sataa oikein kunnolla. Eli siinä mielessä ottelun tulee ratkaisemaan juoksuhyökkääminen ja juoksupuolustaminen. Nämä osa-alueet pitäisi olla Lionsin osalta vahvempia, mutta edelleen se vaatii sitä lohjalaisten heräämistä ja varsinkin linjamiesten tason nostamista. Wolverinesin osakkeet voivat kuitenkin olla nousussa, jos sade ei ala heti ottelun alussa ja Robert Johnson pääsee joukkoineen heittämään palloa kunnolla edes ottelun alkupuoliskolla. Ottelu päättyy vierasjoukkueen tiukkaan 21–28-voittoon.


Blaze – Eagles

18.6. kello 13:20 Velodromi harjoituskenttä, Helsinki

Viikonlopun Isät vs. Pojat -ottelu.

Malmilaisten ongelma on hyökkääminen

Malmi on yllättänyt monet tämän kauden aikana vahvalla puolustuspelaamisellaan, mutta samalla joukkueen hyökkäyspelaaminen on ollut lähestulkoon onnetonta. Hyökkäyspelaaminen onkin osa-alue, jota joukkueen pitää parantaa ja paljon, jotta se pystyy jatkossa taistelemaan entistä kovemmin otteluiden voitosta. Onhan joukkueen puolustuksen mahdoton jaksaa otteluiden loppuun saakka nykyisellä kuormituksella. Siksi on selvää, että Blaze ei tule voittamaan otteluita, ennen kuin se saa hyökkäyksensä toimimaan edes kohtuullisesti. Onhan tukimies Antti Saaren ja kumppaneiden mahdoton tehdä pelkän puolustuksen avulla Blazesta voittava joukkue.

Kotkalaiset ovat nousemassa 3. divisioonan ennakkosuosikeiksi

Ennen kauden alkua muutamien isojen kysymysmerkkien kanssa taistelleet kotkalaiset ovat viime viikkojen otteillaan nousemassa sarjan kuumimmaksi joukkueeksi. Kyseiseen liekitykseen on monia syitä, mutta päällimmäiset ovat VOITTAVA pelinrakentaja Niclas Carpelan ja kotkalaisten piristynyt puolustus. Carpelan ei kyllä yksin pystyisi tekemään tuhojaan, joten esille on pakko nostaa myös kotkalaisten loistava laitahyökkääjäosasto, josta löytyy jo viime viikkoina hehkutetun Jussi Kähösen lisäksi, Jukka Lautamatti ja jo Hämeenlinnassa viime vuosina Carpelanin heitoista tuhoja tehnyt Sinh Thu. Kokonaisuudessaan Eaglesillä onkin varmasti koko 3. divisioonan paras laitahyökkääjäosasto ja se on yksi syy miksi Carpelan on jatkanut jälleen tällä kaudella tilastollista dominointiaan.

Jotta kaikki hehkutus ei kuitenkaan menisi viikosta toiseen pelkästään Eaglesin hyökkäykselle, on esille nostettava Eaglesin puolustus, joka on pitänyt kaksi edellistä viikkoa nollat. Vastassa ei ole varmasti ollut sarjan tehokkaimmat hyökkäykset, mutta siitä huolimatta nollapeli on aina nollapeli ja ainakin Kotkasta kuultujen huhujen mukaan myös pelillinen taso on noussut tilastojen mukana. Eli käytännössä Kotkassa on nyt paketti, jota on todella vaikea voittaa, koska puolustus ei päästä pisteitä ja hyökkäys takoo pisteitä lähes jokaisella mahdollisuudellaan.

Arvio: Lähtökohtaisesti Eaglesin pitäisi hoitaa ottelu vähintään 50 pisteen turvin, mutta Blaze on pystynyt venymään aiemminkin tällä kaudella uskomattoman koviin suorituksiin. Tämä ottelu tulee kuitenkin poikkeamaan Blazen edellistä otteluista siinä mielessä, että nyt vastaan asettuu heittävä joukkue ja siksi malmilaiset eivät voi keskittyä ainoastaan vahvaan juoksupuolustamiseen. Tämä onkin se syy miksi Eagles tulee voittamaan ottelun vähintään 30 pisteen erolla. Allekirjoittanut ei usko kuitenkaan edes tuon 30 pisteen riittävän ja siksi arviomme on karu 0–56.


Panthers – Northern Lights

18.6. kello 16:30 Mukkulan kenttä, Lahti

Ottelu, jossa kohtaa tämän kauden ainoat tappiottomat joukkueet.

Miten Panthers on pystynyt hyödyntämään pitkän taukonsa?

Panthers on Northern Lightsin lisäksi ainoa joukkue, joka ei ole kärsinyt tilastollisesti tällä kaudella vielä tappiota, mutta tätä urakkaan on helpottanut se, että lahtelaiset eivät ole pelanneet tällä kaudella kuin kaksi kertaa. Näistäkin otteluista vain toisen lahtelaiset ovat voittaneet pelikentällä, joka antaa tilanteelle hieman erikoisen kuvan. Kukaan ei kuitenkaan muistele tai katso kauden jälkeen miten pisteet ovat tulleet ja siksi lahtelaisten pitää keskittyä omaan tekemiseensä ja näyttää, että joukkue ansaitsee paikkansa sarjataulukon kärkipäästä myös pelillisesti.

Helppoa tuo näyttäminen ei kuitenkaan tule olemaan tulevana viikonloppuna, koska vastaan asettuu jo neljä ottelua pelannut oululaisryhmä. Mahdoton lahtelaisten urakka ei kuitenkaan ole, jos se pystyy jatkamaan hyvää puolustuspelaamistaan ja samalla lunastamaan niitä odotuksia, joita joukkueen hyökkäykselle on asetettu jo ennen kauden alkua.

Lahtelaisten hyökkäyspelaamista varmasti helpottaa se, että kokenut linjamies Riku Blom tulee pelaamaan tulevana viikonloppuna kauden avausottelunsa. Blom tuokin omalla kokemuksellaan lahtelaisten alkukaudesta hieman kuvioita hakeneeseen hyökkäyksen linjaan aimoannoksen rauhallisuutta ja itsevarmuutta. Tuon taas pitäisi siivittää koko hyökkäyksen linjan aivan uudenlaiseen iskuun. Toinen merkittävä vahvistus lahtelaisille on Matti Liski, joka pelasi vielä viime kaudella 1. divisioonan voittaneessa Tampere Saintsissa. Liski kyllä pelasi jo Panthersin edellisessä ottelussa, mutta ennen tuota ottelua Liskillä ei ollut joukkueen kanssa alla yhtäkään yhteistä harjoitusta.

Northern Lights osaa hommansa

Kehuimme jo viime viikon ennakossamme oululaisten kellontarkkaa työskentelyä ja samaa hehkutusta jatkamme tälläkin viikolla. Revontulet tekevät hommansa edelleen todella hyvin ja siksi joukkueen ei tarvitse yrittää mitään liian vaikeaa tai haasteellista. Oululaisten menestys ei perustu minkäänlaiseen fyysiseen ylivoimaan vaan siihen, että joukkueen jokainen pelaaja tietää tasan tarkkaan sen mitä heidän itsensä ja heidän vieressä olevan kaverin pitää milloinkin tehdä. Oululaisten pelaaminen onkin tällä hetkellä yksinkertaisesti kaunista katseltavaa.

Tämä yksinkertaisuus ja tehokkuus antaa joukkueelle myös sen mahdollisuuden, että joukkue voi keskittyä jo nyt treeneissä niihin asioihin jotka eivät ole vielä toimineet tai niitä ei ole keretty vielä treenaamaan talven aikana. Eli käytännössä kun muiden joukkueiden pitää vielä hioa peruspelaamistaan, voivat oululaiset keskittyä jo uusiin ja haastavampiin kuvioihin. Tämä on asia, joka tulee nostamaan oululaisten osakkeita loppukautta silmällä pitäen huomattavasti. Onhan joukkueella muita joukkueita enemmän aikaa hioa uusia pelikuvioitaan ennen ratkaisevia otteluita.

Arvio: Kyseinen ottelu on Panthersin ja Fresnon yhdessä järjestämän jenkkifutispäivän viimeinen ottelu ja siksi on pakko miettiä kuinka hyvin ja pitkään Panthersin edustusjoukkueen pelaajat ovat päässeet keskittymään itse otteluun muun tekemisen ohella. Jos Panthers saa pelinsä toimimaan heti ottelun alusta saakka, on ottelusta tulossa suhteellisen tiukka. Jos taas panttereiden keskittyminen ei riitä pitkän päivän pääotteluun asti, on ottelusta tulossa vieraiden juhlaa alusta loppuun. Joten paljon on taas kiinni siitä miten ja millaisella asenteella Panthers pystyy vetämään ottelun läpi. Ennen kauden alkua arvioimme Panthersin suurimpien haasteiden olevan henkisellä puolella ja siltä se on totisesti myös näyttänyt läpi alkukauden.

Ottelu tulee käytännössä siis ratkeamaan siihen miten kurinalaisesti ja fiksusti Panthers pystyy vastaamaan oululaisten heittämään haasteeseen. Allekirjoittanut kuitenkin uskoo panttereiden pystyvän vastaamaan tähän haasteeseen ja siksi ottelu pysyy tiukkana aina ottelun viimeisille sekunneille saakka. Voitto kuitenkin matkaa vierasjoukkueen mukana Ouluun numeroin 14–21.


Nordmen – Tarto Titans

18.6. kello 17:00 Susivoudin kenttä, Rovaniemi

Ottelu, joka määrittelee molempien joukkueiden loppukauden suunnan.

Nordmen on heräämässä

Rovaniemeläiset ottivat edellisestä ottelustaan todella kovan päänahan, kun joukkue pystyi voittamaan kovassa alkukauden vireessä olleen Wolverinesin numeroin 39–20. Jo pelkästään nuo numerot kertovat sen, että pelinrakentajaansa vaihtanut Nordmen on nousemassa sille tasolle, jota joukkueelta on odotettu kolmen espanjalaisen myötä.

On ehkä ilkeää sanoa, että tämä myöhäisherääminen on seurausta pelinrakentajan vaihtumisesta, mutta niin se vaan taitaa olla. Olihan Nordmenin hyökkääminen aivan erinäköistä Jorge Huete Bonetin johtamana kuin alkukaudesta, jolloin hyökkäystä johti Janrik Seppälä. Seppälän paluuta pelinrakentajan paikalle tuskin tullaankaan tästä syystä enää tällä kaudella näkemään, ellei sitten Huete Bonet loukkaannu vakavammin.

Parantunut hyökkäyspelaaminen avasi myös Nordmenin puolustuksen lukot. Kyseisiä lukkoja ei ollut ennen Wolverines peliäkään paljon, mutta vielä vähemmän niitä oli Wolverines-ottelun jälkeen, koska joukkue pystyi keskustelemaan epäkohdista jo ottelun aikana. Olihan puolustajilla edellisiä otteluita enemmän aikaa olla sivurajalla hyökkäyksen kuluttaessa kelloa pelikentän puolella.

Virolaista periksiantamattomuutta

Villeimmät huhut kertoivat alkuviikosta jo tartolaisen Titansin luovuttavan tulevan ottelunsa, mutta ainakaan tähän mennessä tuosta huhusta ei ole tullut totta. Eli siinä mielessä virolaiset ovat kyllä ansainneet jonkinlaisen hatun noston, onhan joukkue reissannut tulevan viikonlopun jälkeen jo neljä kertaa Suomenlahden yli pelaamaan jenkkifutista. Pisimmät matkat joukkue on matkannut Rovaniemelle ja Ouluun, eli matkakilometrejä joukkueelle on kertynyt kyllä jo useampi tuhat.

Pelillisesti tartolaiset ovat taas olleet lähes jokaisessa ottelussaan jonkin verran jäljessä, mutta tähän asiaan voi tulla muutos jo tulevana viikonloppuna. Onhan Nordmen huomattavasti Titansin aiempia vastustajia ”heikompi” joukkue. Eli tällä viikolla Titans pääsee testaamaan ensimmäistä kertaa oikeasti tasonsa riittävyyden Suomen 3. divisioonaan.

Arvio: Ottelussa on ainekset vaikka minkälaiseen soppaan tai keitokseen, mutta kaikki riippuu lopulta siitä, minkälaisen joukkueen Titans saa liikkeelle kohti Rovaniemeä. Jos Titans saa liikkeelle edes samankaltaisen joukkueen kuin Ouluun, ottelusta tulee hyvin tasainen. Pystyyhän Titans isokokoisena joukkueena haastamaan Nordmenin linjapelissä takuuvarmasti. Ottelu päättyy lopulta kuitenkin kotijoukkueen 20–13-voittoon.

Kansikuva: Taneli Tontti

Twitter: Tyhjatasku