Kohti Tinamaljaa: Viikko 8 – Isojen otteluiden viikonloppu

Viime viikonloppuna 3. divisioonassa pelattiin ainoastaan yksi ottelu ja sen voitti Pori Bears. Bearsin voitto tiesi sitä, että joukkue voittaa varmasti runkosarjan ja sen suhteen ei löydy enää jännitettävää. Runkosarjan voittajan selvittyä ei sarjan mielenkiinto kuitenkaan laimentunut yhtään, koska käytännössä kaikki muut sijoitukset ovat vielä auki ennen tulevaa viikonloppua.

Vikings – Eagles

01.08. kello 14:00 Botniahallin ulkokeinonurmi Vaasa

Ottelu, joka sinetöi Vikingsin kohtalon tämän kauden osalta.

Vikingsin kuntokäyrä näyttää jyrkästi alaspäin

Ennen kauden alkua kärkikahinoihin ennakoitu Vikings aloitti kauden hyvin, mutta viimeisten viikkojen taaperrus on tiputtamassa joukkueen ulos pudotuspeleistä. Vikingsin kausi oli ennakoitua vaikeampi monesta syystä ja niistä päälimmäisiksi on nousemassa loukkaantumiset ja yhteistreenien puute. Loukkaantumiset tietysti kuuluu lajiin ja niille ei useinkaan voida mitään, koska suurin osa loukkaantumisista tulee pelitilanteissa ja yleensä vielä ulkopuolisentekijän vuoksi. Yhteisten treenien puute johtuu siitä, että Vikingsin tämän kauden joukkue on kasattu ympäri Suomea tulevista pelaajista ja siitä syystä kaikkien pelaajien treeneihin saaminen on todella vaikeaa. Huhujen mukaan Vikings ei ole päässyt treenaamaan joukkueena kuin muutamia kertoja yhdessä, ja se taas näkyy joukkueen tekemisessä hyvin. Selvimmin treenien puute on näkynyt tasaisuuden puutteena ja yleensä hyviä neljänneksiä on seurannut huono neljännes, jolloin vastustaja on päässyt kääntämään ottelut itselleen. Kausi ei varmasti ole siltikään Vikingsille minkäänlainen pettymys, koska jälkeenpäin ajatellen joukkue ei varmasti ole asettanut itselleen edes tavotteeksi mestaruutta vaan enemmin hauskanpidon ja lajista nauttimisen. Onhan joukkueen runko kasattu vanhoista parroista, jotka eivät vaan osaa tai halua lopettaa pelaamista.

Eaglesin kauden lopullista suuntaa on vaikea arvioida

Kotkalaisten kausi on ollut hieman kaksi jakoinen, koska joukkue on voittanut kaikki keskikastin joukkueet suhteellisen selvin numeroin. Samalla se on hävinnyt sarjan kärkikaksikkoa vastaan pelatut ottelut yhtä selvästi. Eaglesin pitääkin parantaa pelaamistaan selvästi päästäkseen tämän kauden Tinamaljaan ja sekään ei välttämättä riitä sen voittamiseen. Tilastollisesti Eagles-puolustus on yksi sarjan parhaimmista, mutta pelillisesti sen taso ei ole viime viikkoina vakuuttanut kaikkia.

Eaglesin tämän kauden ongelmaksi voikin muodostua juuri puolustuspelaaminen tai oikeastaan puolustuksen nopeus. Eagles-puolustuksen nopeus ei tuntunut riittävän ajoittain edes Panthersia vastaan ja vielä selvemmin nopeuden puute näkyi Bearsia vastaan. Bears pystyi juuri nopeudellaan yllättämään kotkalaiset ja kääntämään silloisen kärkikamppailun itselleen selvällä 29 pisteen erolla. Eagles-fanien onneksi alkukaudesta yskinyt hyökkäys on saatu Kotkassa toimimaan, ja siitä syystä kotkalaisten puolustuksen ei tarvitse pystyä pitämään vastustajaansa jatkuvasti 10 pisteen tuntumassa vaan 20 pisteessä pitäminen riittää otteluiden voittoon.

Arvio: Kotkasta on pitkä matka Vaasaan ja se voi näkyä aluksi Eaglesin tekemisessä. Matkaväsymys ei voi kuitenkaan kääntää ottelun kulkua niin paljoa, että kotijoukkue lopulta nousisi ottelun voittoon. Ottelu päättyy Eaglesin selvään 35-7 voittoon.

Lions – Wolverines II

01.08. kello 12:00 Harjun urheilukenttä Lohja

Wolverinesin viimeinen oljenkorsi pudotuspeleihin

Lions osoitti kaksi viikkoa sitten olevansa yllätys valmis

Ennakoimme ennen edellistä kierrosta Lionsin olevan yllätysvalmis ja sitähän se oli voittamalla Ghosthuntersin. Kyseistä ottelua väritti sateinen sää, mutta siitä huolimatta lohjalaisten voittoa ei pidä väheksyä missään nimessä. Olihan Ghosthunters voittanut Bearsia lukuunottamatta kaikki aiemmat vastustajansa suhteellisen selvien pelien jälkeen, joten jonkinlaisesta yllätyksestä on pakko puhua Lions tappiosta puhuttaessa. Lionsin selväksi vahvuudeksi on muodostumassa tällä kaudella linjapelaaminen ja se ratkaisi ottelun myös nokialaisia vastaan. Nokialaiset olivat tottuneet ennen Lions ottelua hallitsemaan linjaa ja Lohjalla asiat eivät menneet aivan niin kuin ennen, ja se näkyi heti tuloksessa. Lionsin vahva linjapelaaminen tulee näkymään myös tulevan viikonlopun Wolverines-ottelussa, jonka pitäisi kääntyä juuri linjojen takia lohjalaisten hyväksi selvällä marginaalilla. Onhan Wolverinesin linjapelaaminen ollut suhteellisen vaikean näköistä läpi kauden ja edustusjoukkueen heräämisen jälkeen farmijoukkueen linjapelaajien määrä on vähentynyt entisestään. Wolverines on nostanut kaikki vähänkin tulosta tehneet linjamiehet edustusjoukkueen mukaan taistelemaan 1. divisioonan pudotuspelipaikasta.

Wolverinesin vaikea kausi on päättymässä runkosarjaan

Wolverines aloitti kauden voitolla vaikka joukkueen tekeminen näytti hyvin vaikealta ensimmäisen kierroksen ottelun jälkimmäisellä puoliskolla. Wolverines-valmennus ei olekaan löytänyt enää kauden ensimmäisen puoliajan jälkeen samanlaista menoa ja siitä syystä joukkueen kausi tulee 99% varmuudella päättymään runkosarjaan. Ennen kauden alkua ennakoimme Wolverines II yltävän pudotuspeleihin, jos se saa pitää parhaat pelaajansa läpi kauden ja seuran edustusjoukkue ei napsi kaikkia parhaita pelaajia riveihinsä. Joten ennakkomme piti jollain tapaa paikkansa, koska Wolverinesin edustusjoukkue on kaivannut edellistä vuotta enemmän myös farmijoukkueensa pelaajia, ja siitä syystä Wolverines II on joutunut pelaamaan hyvin vaihtelevalla miehistöllä tämän kauden aikana. Se olisiko Wolverinesin II ”omat” miehet kantaneet joukkuetta pudotuspeleihin on vaikea sanoa, mutta ainakin yksi tai kaksi voittoa enemmän joukkue olisi varmasti saavuttanut tämän kauden aikana – olisihan Wolverins voinut voittaa esimerkiksi Bulldogsin pari viikkoa sitten, jos sillä olisi ollut hieman leveämpi rosteri käytössään.

Arvio: Lions haluaa varmasti välttää Rovaniemen reissun pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja siitä syystä joukkue on hyvin valmistautunut Wolverinesiä vastaan. Lions voi välttää Rovaniemen reissun voittamalla loput ottelunsa ja nousemalla Nordmenin kanssa vähintään tasapisteisiin. Tasapisteissä Lions nimittäin menee Nordmenin ohi joukkueiden keskenäisen ottelun vuoksi. Ottelu päättyy 28-7

Nordmen – Ghosthunters

01.08. kello 14:00 Susivoudin keinonurmi Rovaniemi

Kärkikamppailu, jossa haetaan asetelmia jo pudotuspelejä varten.

Närkästystä herättäneet importit

Nordmenin nousi vaikean alkukauden jälkeen sarjan mustaksi hevoseksi, kun joukkueen vahvuuteen liittyi kaksi espanjalaista pelimiestä. Espanjalaisten lisäksi Rovaniemellä pelaa myös itävaltalainen David Kreuzhuber. Kyseinen kolmikko on herättänyt monissa 3. divisioona joukkueissa närkästystä ja viime viikonlopun tappion jälkeen moni lajia seuraava kerkesi onnitella Bearsia importtejen voittamisesta. Siksi allekirjoittanut päätti hieman avata kolmikon Nordmenissä pelaamista ja sitä, miksi kolmikko on lopulta päätynyt napapiirille pelaamaan.

Ensimmäisenä selvityksen kohteeksi voitaisiin nostaa jo keväällä Nordmenin mukana ollut Kreuzhuber, joka on tullut Suomeen aivan muista syistä. Kreuzhuber tuli alunperin Suomeen ainoastaan rakkauden perässä ja pelaaminen ei ollut minkäänlaisessa osassa muuton aikana. Kreuzhuber kuitenkin kuuli Suomeen muutettuaan Nordmenista ja päätti vielä jatkaa rakasta harrastustaan, jonka hän oli lopettanut muutamaa vuotta aiemmin kotimaassaan. Kreuzhuberin kohdalla ei siis voida puhua missään tapaukessa tuontipelaajasta, jonka takia muiden joukkueiden pitäisi tuntea närkästystä.

Espanjalaiset Alvaro Cosin ja Jorge Huete Bonet taas tulivat Rovaniemelle Bonetin vaihto-oppilassyksyn takia. Bonet oli nimittäin viime syksynä Rovaniemellä vaihdossa ja vaihto-oppilasaikansa aikana  Bonet ehti harjoitella Nordmenin mukana useita kertoja. Palattuaan talvella Espanjaan Bonet otti Nordmeniin yhteyttä ja kyseli saisikohan hän tulla seuraavana kesänä takaisin Rovaniemelle ja samalla tuoda mukanaan kaverin, jonka kanssa he voisivat auttaa joukkuetta kehittymään. Nordmenillehän homma tietenkin sopi ja sen seuraksena joukkue sai kaksi kovan luokan vahvistusta. Eli heidänkään kohdallaan ei ole kyse mistään rahalla hankituista pelaajista, vaan enemmin espanjalaiskaksikon halusta vietää kesää ulkomailla ja samalla auttaa kokematonta Nordmenia.

Toivottavasti tämä avasi hieman skeptikoiden silmiä ja Nordmen saa pelata rauhassa kautensa loppuun. Sääntöjen mukaan mitään väärä ei ole tapahtunut, ja vaikka Nordmen maksaisi palkkaa pelaajilleen, ei se olisi mitenkään kiellettyä.

Ghosthunters osakkeet ovat laskussa

Vielä pari viikkoa sitten näytti siltä, että Ghosthunters tulisi olemaan varmasti toinen ensimmäisellä pudotuspelikierroksella lepäävistä joukkueista. Tappio Lohjalla kuitenkin käänsi tilanteen aivan päälaelleen ja enää nokialaisten sijoittuminen kärkikaksikkoon ei ole yhtään niin varmaa. Tappio Rovaniemellä tietäisi sitä, että tilanne ei olisi enää nokialaisten omissa käsissä ja Eagles nousisikin todennäköisesti Ghosthuntersin edelle ennen pudotuspelien alkua.

Viime viikkojen huonoista uutisista huolimatta Ghosthuntersia ei kannata laskea ulos mestaruustaistosta, onhan joukkue edelleen ainoa, joka on pystynyt kunnolla haastamaan Bearsin. Muutamat loukkaantumiset varmasti vaikuttavat hieman nokialaisten tasoon, mutta mitä pidemmälle kausi menee, sitä varmemmin joku joukkueen nuorista ottaa itselleen vapaana olevat saappaat. Onhan joukkueessa monia lahjakkaita pelaajia joiden tason äkillinen nousu ei yllättäisi muita, kuin ne jotka ovat laskeneet jo Ghosthuntersin ulos mestaruustaistosta.

Arvio: Ottelun kulkuun tulee vaikuttamaan paljon se, kuinka leveällä rosterilla nokialaiset pääsevät lähtemään Rovaniemelle. Oletettavasti Ghosthunters lähtee Rovaniemelle lähes täydellä miehistöllään ja siksi ottelusta tulee varmasti loppuun asti tiukka. Isot virheet maksavat tälläisissä otteluissa paljon ja niitä pitää molempien vältellä. Ottelu päättyy 21-14

Panthers – Bears

02.08. kello 13:00 Kisapuiston keinonurmi Lahti

Ennakkoon ajatellen hienoista pakkopullaa molemmille joukkueille

Panthers tulee sinittelemään kauden loppuun ohuella rosterilla

Panthers on kärsinyt tämän kauden aikana useista loukkaantumista ja se näkyy joukkueen tekemisessä ikävästi. Loukkaantuneiden pelaajien lisäksi Panthers-valmennuksen peluuttamista vaikeuttaa tukimies Mikko Koivusen siirtyminen Hämeenlinna Huskiesiin loppukauden ajaksi. Farmisopimuksen nojalla useampaan kertaan Hämeenlinnan ja Lahden väliä siirtynyt Koivunen onkin Panthersille iso menetys. Panthersin taklaustilastojen yksinäinen valtias, kun on lahtelaisten henkinen ja pelillinen johtaja tällä kaudella.

Lahdessa on katseet käännetty jo tulevaisuuteen

Panthersin tämän kauden menestys ei varmasti ollut aivan sitä mitä seurajohto Lahdessa odotti, mutta toisaalta lähtökohdatkaan eivät olleet kaikkein parhaimmat. Olihan joukkueen päävalmentaja vaihtunut kesken harjoituskauden ja sitä kautta myös pelilliset asiat muuttuivat suhteellisen paljon. Siihen nähden Panthersin kautta ei voi pitää täydellisenä pannukakkuna, vaikka voittoja joukkue tuskin tulee tällä kaudella saalistamaan ainuttakaan. Joukkueen pelaaminen onkin mennyt joillain osa-alueilla eteenpäin, vaikka kokonaisuudessaan kehitystä ei kamasti ole tapahtunutkaan. Tähän taas suurimpana syynä on ollut varmasti valmennuksen vähyys ja varsinaisen päävalmentajan puuttuminen. Panthersin päävalmentaja on nimittäin toiminut tällä kaudella seuran puheenjohtajan aiemmin tunnetuksi tullut Jan Reiners. Reiners ei ole varsinaisesti epäonnistunut päävalmentajana, mutta silti kahden suuren roolin vetäminen yhtäaikaisesti on ollut varmasti todella haastavaa. Samanlaisten haasteitten välttämiseksi Reinersin onkin alkanut tekemään huhujen mukaan kovasti töitä ja ei olisi yllätys vaikka Panthersilla olisi tiedotettavaa nopeastikkin kauden jälkeen.

Pelkkä päävalmentajan vaihdos ei varmasti vielä palauttaisi Panthersia voittojen tielle, mutta jonkinlainen yhteenhitsautuminen entisten Jets-pelaajien kanssa voisi helpottaa asioita. Nykyisellään kun Lahtelaisessa jenkkifutiksessa tuntuu olevan ex-Jetsit ja nykyiset Panthersit, joiden välillä ei ole edes kunnollista puheyhteyttä. Jonkinlaisen puheyhteyden löytäminen ja sitä kautta yhteistyöntekeminen pitäisikin olla Reinersin ensisijainen tavoite ennen ensi kauden alkua. Lahtelainen jenkkifutis voisi nimittäin nousta nopeastikin voittojenteille, jos se puhaltaisi yhteen hiileen.

Bears lähtee runkosarjan viimeiseen otteluunsa ilman minkäänlaista panosta

Bears varmisti viime viikonloppuna runkosarjan voittonsa ja siitä syystä joukkueen viimeinen runkosarjapeli on hieman turha. Tästä syystä on myös oletettavaa, että Bears ei tule peluuttamaan kaikkein tärkeimpiä pelaajiaan koko ottelun ajan Lahdessa. Ennakkoon ajatellen ottelu tulee olemaan vierasjoukkueen juhlaa, mutta mistään yliajosta ei todennäköisesti silti tulla puhumaan.

Arvio: Bears tulee voittamaan ottelun suhteellisen selvin numeroin ja voittajasta ei tule olemaan siis epäselvyyttä. Ottelu tulee silti varmasti tarjoamaan myös Panthers-faneille katsottavaa, koska kotijoukkue pääsee lähtemään otteluun ilman minkäänlaisia paineita ja se voi helpottaa kokemattomien pelaajien pelaamista. Ilman paineita pelaaminen taas voi siivittää kyseiset pelaajat yksittäisiin hienoihin suorituksiin. Ottelu päättyy vierasjoukkueen 42-13 voittoon.