Kohti Vaahteramaljaa: Vantaan TAFT – Wasa Royals

Tänään pelattavassa Vaahteraliiga-ottelussa kohtaavat jo viime viikolla kautensa aloittanut TAFT ja tänään kautensa aloittava Royals. Lähtökohtaisesti joukkueet lähtevät kuitenkin tämän illan kamppailuun tasavertaisina, koska kotijoukkueena toimiva TAFT pelasi viime viikon ottelunsa ilman Cole Webbiä, joka toimii tänään joukkueen aloittavana pelinrakentajana.

Tämän iltaisen ottelun voit katsoa Nelonen Prolta ja Ruutu-palvelusta 18:30 alkaen. Itse lähetys alkaa kello 18 haastattelujen ja ennakkostudion voimin.

Vantaalaisten heittopuolustuksen pitää pystyä parantamaan viikon takaisesta

TAFT kärsi viikko sitten hurjan tappion turkulaiselle Trojansille ja siihen suurimpana syynä oli joukkueen heikosti pelannut heittopuolustus. Vantaalaisten varsinainen ongelma ei ollut heittopuolustuksen kokonaisuus vaan ennemmin taka- ja kulmapuolustajien yksittäiset isot virheet. Huolestuttavinta vantaalaisten kannalta on se, että takakentän johtajaksi ”hankittu” Xavier Andre oli yksi eniten  epäonnistuneista pelaajista. Toisaalta sama seikka antaa joukkueelle myös uskoa paremmasta, koska Andre on pelaaja, joka tuskin pelaa enää toista huonoa ottelua vähään aikaan. Onhan Andre täysiverinen ”ammattilainen”, joka osaa varmasti olla itsekriittinen ja suoraselkäinen omaa tekemistään kohtaan.

Heittopuolustuksen roolia joukkueen menestyksessä tulee korostamaan myös se, että vantaalaisten juoksupuolustus näytti ensimmäisessä ottelussa jopa yllättävän hyvältä. Pystyihän vantaalaisten puolustus pitämään liigan ennakkoon vaarallisimman juoksuhyökkäyksen 130 jaardissa ja varsinkin ottelun alkupuolella ”pelkoa” herättänyt Chris Douglas jäi ilman suurempia siivuja.

Royalsin todellinen taso selviää tänään

Ennakkoon ajatellen Royalsia ollaan pidetty TAFTia kovempana joukkueena, mutta siitä huolimatta tämän illan ottelu näyttää vasta todellisuudessa sen missä vaasalaiset menevät. Paperilla Royals näyttää hyvin vahvalta porukalta, mutta käytännössä monelta pelaajalta odotetaan jälleen isoa tason nostoa viime kauteen nähden ja sitä kautta nimeä ”paperille”. Eli todellisuudessa Royalsin ”ennakkosuosikin” rooli perustuu tämän illan ottelussa koviin odotuksiin ja arviointeihin. Pelaahan Royalsin pelaajista noin 85 % ensimmäisen Vaahteraliiga-ottelunsa tänä iltana ja siitä syystä heidän oikea taso muihin liigassa pelaaviin pelaajiin verrattuna selviää vasta tänä iltana.

Arvio: TAFTin mahdollisuudet lepäävät tänään siinä, että joukkueen juoksupuolustus pystyy Jim Barryn ja Joel Sislerin johdolla pelaamaan vähintään samalla tasolla kun se pelasi viikko sitten, ja samalla joukkueen heittopuolustus pystyy nostamaan tasoa pykälän tai kaksi. Toisaalta myös TAFTin heittohyökkäämisen pitää ottaa askeleita viime viikosta eteenpäin, mutta se tuskin tulee olemaan ongelma, koska Webb on selvä parannus viime viikolla pelinrakentajana toimineeseen Stephen Stokesiin. Royalsin mahdollisuudet taas piilevät tänään siinä, että vaasalaiset ovat selättäneet kovien otteluiden kammonsa ja pystyvät sitä kautta pelaamaan tasapainoisen ottelun. Viime kaudella Royals kaatui juuri tähän kammoon ja se oli täysin ymmärrettävää, koska joukkueesta ei löytynyt montakaan pelaajaa, joke olisi pelannut tiukkoja otteluita. Nyt näitä tiukkoja otteluita taas on vyöllään kaikilla ja sitä kautta joukkueen pitäisi olla viime vuotta huomattavasti ”kypsempi”.

Ottelu ratkeaakin siihen kumpi joukkueista on saanut pelinsä parempaan uomaan niissä muutamissa harjoituksissa missä ulkomailta hankitut pelaajat ovat olleet mukana. Tässä suhteessa Royalsilla on pieni etu, koska heidän pelinrakentajansa Isaac Fisher on ollut virkaveljeään kauemmin Suomessa. Siksi myös Royals voittaa illan ottelun lukemin 21-35

Kansikuva: Sajl
Twitter: Tyhjatasku