New Yorkin paikallistaistossa molemmilla panokset piipussa

Sunnuntai-illan NFL-putki käynnistyy New Yorkin paikallistaistolla, kun New York Giants (5–6) isännöi New York Jetsiä (6–5). Vastaavia kohtaamisia nähdään vain aniharvoin runkosarjassa ja joukkueet ovatkin kohdanneet vasta 12 kertaa, viimeksi vuonna 2011. Viimeiset viisi näistä on mennyt Giantsin nimiin.

Kummankaan joukkueen marraskuu ei mennyt parhaalla mahdollisella tavalla, kun Giants onnistui voittamaan vain kertaalleen neljässä pelaamassaan ottelussa ja Jets kahdesti viidellä yrityksellä. Molemmat onnistuivat silti säilyttämään hyvät mahdollisuudet pudotuspeleihin, vaikka eivät tällä hetkellä majaile viivan paremmalla puolella. Runkosarja lähenee loppuaan ja pikku hiljaa tasainen keskikasti alkaa harventua. Tappio olisi ikävä molemmille, mutta erityisen huono asia Jetsille, joka on jo menettänyt mahdollisuutensa divisioonavoittoon ja taistelee nyt villikorttipaikasta. Giantsin tilanne on valoisampi, sillä joukkue on tasoissa oman divisioonansa kärkipaikalla Redskinsin kanssa.

Giantsilla kauden pohjakosketus viime viikolla

Giantsin kausi on ollut monisäikeinen ja ottelut ovat menneet laidasta laitaan. Hyökkäys on ajoittaisista ongelmista huolimatta saanut pelinsä jossain kohtaa otteluita viimeistään iskuun ja pisteitäkin on kertynyt hyvin. Puolustus puolestaan ei ole onnistunut pitämään vastustajia kuin kertaalleen alle 20 pisteessä, vaikka on syötönkatkoillaan ja pallonriistoillaan ollut nostamassa joukkuetta vaikeista tilanteista. Joukkue on hävinnyt vain kertaalleen yli TD:n erolla, joten heidän tilanteensa voisi olla tällä hetkellä huomattavasti valoisampikin, mutta NFL:ssä vain voitoilla on merkitystä, eikä spekulointi auta joukkuetta.

Giantsin pelinrakentaja Eli Manning teki kauden pohjat viime viikolla Redskinsiä vastaan 51 % heittotarkkuudellaan ja alle 60 pelinrakentajaindeksillään. Siitä ja kolmesta syötönkatkosta huolimatta mies onnistui kahdesti maalinteossa ja antoi joukkueelleen vielä mahdollisuuden voittoon.  Manning on tälläkin kaudella löytänyt laidalta hyvin ykköskohteensa Odell Beckhamin, mutta kaipaisi lisäapuja laajalta rintamalta tasokkaita kiinniottajia, kuten Dwayne Harris ja Shane Vereen. Joukkueen juoksupelit eivät ole tuoneet toivottua tulosta, joka on heijastunut myös heittopeleihin.

Kotijoukkueen puolustus sai pitkän odotuksen jälkeen ykköstähtensä Jason Pierre-Paulin takaisin areenalle kesän onnettomuuden jälkeen, mutta toistaiseksi mies ei ole vielä pystynyt auttamaan joukkuettaan parantamaan otteitaan. Kolmessa ottelussa hänelle ei ole kertynyt vielä yhtään säkitystä, mutta tällä viikolla miehen oikea käsi näyttäisi ensimmäistä kertaa olevan jo lähellä täyttä kuntoaan ja ehkäpä avaussäkityksenkin aika koittaa. Takapuolustus on katkaissut vastustajan syötön jo 14 kertaa ja saanut sitä kautta pelinrakentajat varpailleen.

Kantaako Jetsin kilpajuoksu AFC:ssä?

Jets on tasaisen AFC:n sijalla seitsemän eli ensimmäinen pudotuspeleistä rannalle jäävä joukkue. Patriots porskuttaa kohti ykköspaikkaa, joten Jets käy kilpajuoksua etenkin Chiefsiä, Coltsia, Texansia, Steelersiä ja Billsiä vastaan. Näistä joukkueista vain kolme raivaa tiensä jatkoon ja takaakin yrittää ponnistaa muutama joukkue edelleen mukaan taistoon. Tuleva ottelu ja sitä seuraavat kauden päätösottelut joukkue joutuu pelaamaan selkä seinää vasten ja henkinen kantti joutuu koetukselle. Kävi lopuissa otteluissa miten tahansa, on kausi iso askel oikeaan suuntaan. Viime kaudella Jets onnistui voittamaan vain neljästi ja jäi divisioonansa viimeiseksi.

Jetsin pelinrakentaja Ryan Fitzpatrick oli viime ottelussa tulessa, vaikka heittoprosentti jäi alle 60 %:n. Tulokseksi jäi neljä TD:tä ilman ainoataan syötönkotatkoa. Dolphins-ottelua edeltävät kaksi matsia olivat sen sijaan heittopelin ja Fitzpatrickin kannalta surkeita. Vaikka pisteet ratkaisevatkin, ei lupaa hyvää, kun pelirakentajan syöttökeskiarvo on koko kauden osalta alle 60 %. Kasassa on kuitenkin 20 TD:tä ja jos matka jatkuu samaan tahtiin, luvassa on miehen ennätyskausi 11-vuotisella uralla. Fitzpatrickin työtä helpottaa huomattavasti toimiva juoksuhyökkäys, josta vastaa pääroolissa Chris Ivory. Miehen juoksut ovat vieneet joukkuetta eteenpäin ja samalla vastustajat ovat joutuneet käyttämään energiaansa monipuolisemmin. Ivory on onnistunut maalinteossa seitsemästi, mutta hänen tärkein roolinsa on huolehtia hyökkäyksen etenemisestä, jota mies on tehnyt reilun 4 jaardin keskiarvolla.

New York Jetsin puolustus on viime vuosina herättänyt kunnioitusta NFL:ssä ja niin se on tänäkin vuonna pystynyt vaikeuttamaan vastustajien etenemistä. Joukkue on sallinut liigan kolmanneksi vähiten jaardeja ja antanut hyökkäykselle täydet mahdollisuudet hoitaa ottelut kotiin. Puolustuksen panostuksesta huolimatta ottelut ovat pääasiassa kääntyneet joukkuetta vastaan, mutta Giantsia vastaan kaikki puolustuksen palaset pitäisi olla kohdallaan. Avainpelaajien loukkaantumisista huolimatta puolustus on täynnä omien pelipaikkojensa tähtiä ja joukkueen puolustus tulee tulevassakin ottelussa esittämään huikeaa osaamistaan.

Ottelun taisteluparit

Odell Beckham Jr. vs. Jetsin takapuolustus

Jetsillä näyttäisi olevan käsillään isomman puoleinen haaste, kun Darrelle Revis ei ole vielä osoittanut varsinaisia toipumisen merkkejä ja hänen tuuraajansa Marcus Williams joutui myös jättämään alkuviikon harjoitukset väliin. Jos kumpikaan miehistä ei löydä tietänsä pelikuntoon, pääsee Giantsin ykköslaituri Odell Beckham Jr. loistotilanteesta otteluun. Jetsin puolustus on laaja, eikä sinällään jää yhtä tai kahta pelaajaa kaipaamaan, mutta lähtökohdat eivät ole siitä huolimatta parhaat mahdolliset. Miehet, kuten Antonio Cromartie ja Buster Skrine nähtäneen juoksemassa Beckhamin vierellä. Beckhamilla on jo 1 000 kiinniottojaardia kasassa ja 9 TD:tä.

Chris Ivory vs. Giantsin puolustuslinja

Jetsin menestys tuntuu olevan pitkälti keskushyökkääjä Chris Ivoryn näpeissä sillä otteluissa, joissa mies on edennyt yli 50 jaardia, Jets on pääasiassa voittanut ottelun (5–1). On selvää, ettei vierasjoukkue pärjää pelkän heittopelinsä voimin, joten Ivory joutuu koetukselle Giantsin puolustuslinjaa vastaan. Puolustuksen tulee löytää mies tai kaksi jarruttamaan Ivoryn menoa, jotta joukkueelle jää mahdollisuudet ottelun voittoon. Juoksuhyökkäyksen puolustaminen vie luonnollisesii tehoja heittohyökkäysten puolustamisesta, mutta oikein hoidettuna niin Ivory kuin Fitzpatrickin heittohyökkäys saadaan aisoihin.

Yhteenveto

Joukkueet ovat ilmoittaneet median välityksellä, ettei tulossa oleva paikallisottelu ole varsinainen paikailiskamppailu, vaan ottelu muiden joukossa. Tämä on hyvä lähestymistapa joukkueiden kannalta, mutta fanit pitävät huolen, että New Yorkin paikallistaisto saa arvoisensa huomion ja kannustuksen. Jetsin kokonaisuus vaikuttaisi olevan reilusti edellä Giantsin ailahtelevaa esiintymistä ja ottelun pitäisi olla helppo vierasjoukkueen silmin. Giantsin mahdollisuudet makaavat Beckhamin varassa ja miehen onnistuessa puntit tasoittuvat huomattavasti. Niin tai näin, pelimerkit asetetaan vierasjoukkue Jetsin puolelle ja tällä kertaa vieläpä reilulla erolla.

Otteluveikkaus: New York Giants – New York Jets 16 – 29

Ottelu on nähtävissä sunnuntaina klo 19:30 alkaen Viasat Sport -kanavalla ja klo 20:00 alkaen NelonenPro 2 -kanavalla (suomeksi selostettuna) sekä lisäksi Ruutu- ja Viaplay-palveluissa.

Kansikuva: Getty