NFL-pakka mielenkiintoisen sekaisin

Viaplay LogoNäe amerikkalaisen jalkapallon valovoimaisin ammattilaisliiga Viaplaylla ja seuraa joukkueiden taistoa kohti tammi-helmikuun vaihteessa pelattavaa Super Bowlia.

KILPAILU: Voita huikea NFL-matka Lontooseen kärkijengien kohtaamiseen!

NFL-kautta 2018 on ehditty pelaamaan vasta kolme täyttä kierrosta. Jo tässä vaiheessa voidaan todeta, että kevään ja kesän aikana voimasuhteet ovat muuttuneet paljon. Pian näemme, ovatko ne muuttuneet pysyvällä tavalla. Useampi viime kauden floppijoukkue on näyttänyt alkukaudesta lupaavalta, kun taas muutaman kestomenestyjän kurssi on ollut laskusuhdanteinen. Otteluohjelmat ja sen myötä kohdatut vastustajat saattavat selittää tilannetta osan kohdalla, mutta yllätystulokset kertovat väkisinkin myös äärimmäisen mielenkiintoisesta kaudesta. Vedonlyöjien kannalta liiga on joka tapauksessa alkanut haastavissa tunnelmissa, kun ennakkosuosikki toisensa jälkeen on hävinnyt otteluitaan ja toisinaan vieläpä suurinumeroisesti, kuten viime viikolla kävi Vikingsille ja Patriotsille.

AFC – Patriotsin alamäki jyrkkenemässä

Viime kaudella vain kuuteen voittoon yltänyt Miami Dolphins pitää tällä hetkellä AFC:n piikkipaikkaa tappiottomalla saldollaan yhdessä Kansas City Chiefsin kanssa. (Mike Ehrmann/Getty)

NFL:n viime kausien ehdoton ykkösjoukkue New England Patriots on voittanut oman divisioonansa 2000-luvulla kaikkiaan 15 kertaa ja edennyt Super Bowliinkin komeat kahdeksan kertaa. Kolmen pelatun kierroksen jälkeen se on kuitenkin jäänyt jo kahden voiton päähän AFC Eastin ja koko AFC:n kärkipaikkaa pitävästä Miami Dolphinsista. Viime kaudella Patriots hävisi yhteensä kolmesti ja tähän mennessä tappioita on kasassa jo kaksi. Se ei kuitenkaan ole ainoa kautensa totuttua heikommin aloittanut joukkue, sillä viime kauden konferenssin kakkonen, Pittsburgh Steelers, olisi tällä hetkellä jäämässä myös ulos pudotuspeleistä. Jos pudotuspelit alkaisivat nyt, kolme kuudesta jatkoon menijästä olisi enää viimevuotisista jatkajista mukana.

Toki johtopäätökset, kun runkosarjan ensimmäinen neljänneskään ei ole vielä valmis, ovat ennenaikaisia, mutta vähintäänkin tilanne on mielenkiintoinen. AFC:n nollakerholaiset Houston Texans ja Oakland Raiders ovat kärsineet kaksi kolmesta tappiostaan vieraskentillä ja osin laadukkaita joukkueita vastaan, joten heidänkin osalta voittosaldo karttunee parin viikon sisällä vastustajien helpottuessa.

Tilastollisesti uudet joukkueet ovat myös miehittämässä kärkeä. Viime kauden päätteeksi kärjessä loisti Patriots lähes 29 pisteellä per ottelu, kun taas tällä hetkellä joukkue on vasta sijalla 12 (19,0 pistettä/ottelu). Kärjessä on Chiefs (39,3) ja perässä hieman yllättäen Baltimore Ravens (32,3) ja Cincinnati Bengals (29,7), jotka viime kaudella miehittivät sijat 5 ja 12. Päästetyissä pisteissä Jacksonville Jaguars (14,7 pistettä/ottelu) jatkaa viime kauden tapaan kärjessä, mutta Tennessee Titans (16,7) on noussut sijalta 8 kakkoseksi, ja Chargers (31,0) puolestaan tippunut kakkossijalta AFC:n toiseksi viimeiseksi.

AFC:n sarjataulukko 25.9.2018 / Viikko 3

 1. Miami Dolphins 3–0 (+10 sijaa viime kaudesta)
 2. Kansas City Chiefs 3–0 (+2)
 3. Cincinnati Bengals 2–1 (+6)
 4. Tennessee Titans 2–1 (+1)
 5. Baltimore Ravens 2–1 (+2)
 6. Jacksonville Jaguars 2–1 (-3)
 7. Denver Broncos 2–1 (+5)
 8. Cleveland Browns 1–1–1 (+8)
 9. Pittsburgh Steelers 1–1–1 (-6)
 10. Los Angeles Chargers 1–2 (-2)
 11. Indianapolis Colts 1–2 (+3)
 12. New York Jets 1–2 (+1)
 13. New England Patriots 1–2 (-12)
 14. Buffalo Bills 1–2 (-8)
 15. Houston Texans 0–3 (-)
 16. Oakland Raiders 0–3 (-6)

NFC – Bears ja Buccaneers kurkottavat menestykseen

Buccaneers on pelinrakentaja Ryan Fitzpatrickin johdolla aloittanut nousunsa liigan pohjalta kohti pudotuspelejä. Alkukauden perusteella tahti näyttää lupaavalta. (Jonathan Bachman/Getty)

NFC:n puolella tilanne on vielä AFC:tä mielenkiintoisempi. Viime kauden kärkikaksikosta Eagles on kahdella voitollaan divisioonansa ykkösenä, mutta Vikings on kaukana konferenssin kärjestä 1,5 voitollaan erityisesti potkumaaliongelmiensa vuoksi. Kärkeen on kirinyt viime kauden kolmonen, Los Angeles Rams, huimalla +66-nettopisteellään ja kolmella voitollaan. Sen menestys tuskin tulee tällä hetkellä kenellekään yllätyksenä, mutta pudotuspelipaikoissa toistaiseksi kiinni olevat Buccaneers, Bears ja Redskins jäivät kaikki viime kaudella konferenssin puolen välin heikommalle puolelle, eikä niiden menestykseen monikaan kauden alla uskonut.

Konferenssin tilanne ja nähdyt ottelut lupaavatkin mielenkiintoista kautta ja ennen kaikkea asetelma on herkullinen yksittäisten divisioonien sisällä. NFC Northin runkosarja päättyi viime kaudella järjestykseen Vikings, Lions, Packers ja Bears, mutta tällä hetkellä marssijärjestys on lähes päinvastainen: Bears, Packers, Vikings ja Lions. Lähes yhtä hyvin ovat sekoittuneet NFC Southin ja NFC Westin järjestykset, joten seuraavat viikot tulevat olemaan äärettömän mielenkiintoisia. Säilyvätkö joukkueiden voimasuhteet nähdyn kaltaisina vai selittääkö tämän hetkistä tilannetta otteluohjelmat, jotka tasoittuvat viikkojen kuluessa? Tämän hetken tilanteen perusteella puolet viime kauden pudotuspelijoukkueista olisi jäämässä ulos jatkopeleistä.

AFC:n tapaan myös NFC-joukkueiden pisteissä on nähtävissä voimasuhteiden muuttumista. Viime kaudella vähiten pisteitä päästänyt Vikings (15,8 pistettä/ottelu) on tipahtanut sijalle 9 (24,0), kun taas viimeiseltä sijalta kakkoseksi on noussut Redskins (14,7 vs. 24,2) viime kauden seiskan, Ramsin, pitäessä kärkipaikkaa (12,0 vs. 20,4). Tehdyissä pisteissä Buccaneers pitää kärkipaikkaa huimalla 34,0 pisteen keskiarvollaan, kun sen viime kauden lukema (20,9) oikeutti vasta sijalle 11.

NFC:n sarjataulukko 25.9.2018 / Viikko 3

 1. Los Angeles Rams 3–0 (+3)
 2. Tampa Bay Buccaneers 2–1 (+12)
 3. Chicago Bears 2–1 (+12)
 4. Philadelphia Eagles 2–1 (-3)
 5. Washington Redskins 2–1 (+7)
 6. New Orleans Saints 2–1 (-2)
 7. Carolina Panthers 2–1 (-2)
 8. Green Bay Packers 1–1–1 (+3)
 9. Minnesota Vikings 1–1–1 (-7)
 10. San Francisco 49ers 1–2 (+3)
 11. Seattle Seahawks 1–2 (-3)
 12. Atlanta Falcons 1–2 (-7)
 13. Dallas Cowboys 1–2 (-4)
 14. Detroit Lions 1–2 (-7)
 15. New York Giants 1–2 (+1)
 16. Arizona Cardinals 0–3 (-6)

Twitter: @TuomasKurikka

Kansikuva: Stacy Revere/Getty