NFL:ssä jaettu pelikieltoja jo 183 ottelun edestä – Elliottin pelikielto astui uudelleen voimaan

Viaplay LogoNäe amerikkalaisen jalkapallon valovoimaisin ammattilaisliiga Viaplaylla ja seuraa joukkueiden taistoa kohti tammi-helmikuun vaihteessa pelattavaa Super Bowlia.

Koko alkukauden uutisotsikoita NFL:n suunnalta ovat värittäneet tarinat Cowboys-keskushyökkääjä Ezekiel Elliottin pelikiellosta. Tarina on elänyt viikko toisensa perään ja vaikka kauden alla näyttikin siltä, että mies joutuu jättämään alkukauden väliin, on hän astellut kentälle kaikissa Cowboysin viidessä ottelussa. Pelikielto ehti astua voimaan syyskuussa, mutta se laitettiin hetkeä myöhemmin jäihin lisäselvitysten vuoksi. Tällä viikolla kuuden ottelun panna todettiin taas aiheelliseksi ja jos tulevat valitukset eivät tilannetta muuta, nuori tähtihyökkääjä joutuu huilaamaan aina peliviikolle 13 asti.

Lyhyet pelikiellot todellisuudessa pitkiä

Useimmiten, kun NFL-pelaaja saa pelikiellon, syy siihen löytyy kielletyistä aineista. Rangaistukset vaihtelevat sakoista aina 16 ottelun pelikieltoihin asti. Toisinaan etenkin väkivaltaisuuksista jaetut lyhyet pelikiellot kuulostavat fanien korvaan kovin lyhyiltä, joista hyvänä esimerkkinä toimii Bearsin Danny Trevathanin saama yhden ottelun pelikielto Packersin Davante Adamsin jouduttua suoraan pelikentältä taklauksen johdosta sairaalahoitoon. Vastaavalla tavalla kotimaisessa jääkiekkoliigassa yleisin rangaistus vaarallisista taklauksista on yhden tai korkeintaan kahden ottelun väliin jääminen.

Jos suhteutetaan pelikiellot eri lajien runkosarjan pituuteen, huomataan hyvin nopeasti, että NFL:ssä rangaistaan monista teoista muita sarjoja rankemmin. Trevathanin yhden ottelun pelikielto pitää miehen sivussa reilut 6 prosenttia joukkueensa otteluista, kun taas esimerkiksi HPK:n Petteri Nikkilän viime viikolla Liigassa saama yhden ottelun panna koskettaa vain 1,7 prosentin verran runkosarjasta. Toisin sanoen yksi väliin jäänyt ottelu NFL:ssä vastaa Liigan neljän ottelun pelikieltoa. NHL:ssä, jossa perinteinen pelikiellon pituus on kaksi ottelua, ero on vieläkin suurempi. Yksi väliin jäävä NFL-ottelu vastaa reilua viittä NHL-ottelua.

42 pelaajaa saanut jo NFL:ltä rangaistuksen

Viime kaudella yhteensä 66 pelaajaa sai pelikieltorangaistuksen NFL:ltä. Yhteensä niistä kertyi 319 ottelun verran pelikieltoja ja lähes 25 miljoonaa euroa sakkoja. Tällä kaudella 42 rangaistusta on jo jaettu, vaikka kausi ei ole vielä edes puolivälissä. Pelaajat ovat joutuneet luopumaan reilun 12 miljoonan euron edestä omaisuudestaan ja otteluiden määrässä mitattuna kakku on kasvanut 183 otteluun.

Vontaze Burfict joutui huilaamaan kolme ottelua viime kaudella ja saman verran tällä kaudella myöhästyneiden taklaustensa johdosta. (Joe Robbins/Getty)

Tämän kauden pelikielloista yli puolet (27) ovat johtuneet kiellettyjen aineiden käytöstä ja pahimmillaan niistä ovat kärsineet Ravensin Darren Waller ja Steelersin Justin Gilbert, molemmat 16 ottelun pelikiellon verran. Varsinaisia pelitilanteista tulleita rangaistuksia on jaettu vasta kaksi, joista toinen oli aiemmin mainittu Trevathanin taklaus ja toinen Bengalsin Vontaze Burfictin harjoituskauden taklaus, jonka kohteena oli Chiefsin Anthony Sherman. Vaikka rangaistuksia on jaettu paljon, ei voida sanoa, että peli olisi varsinaisesti muuttunut rumemmaksi. Tosin viime kaudella ainoastaan Burfict sai rangaistuksensa pelitilanteesta.

Sakkodollarit eivät mene NFL:n taskuun

Kuten edellä mainittiin, tämän ja viime kauden aikana sakkoja on kerätty komea 37 miljoonan euron potti pelikieltojen myötä. Pääosa näistä rahoista ei valu NFL:n kassaan, vaan hyötyjinä ovat seurat, jotka välttyvät palkanmaksusta sakkorangaistuksen verran. Yksittäisissä tapauksissa, kuten Patriotsin Deflagate-rangaistus, sakoilla saatetaan kattaa liigan oikeudenkäynti- tai muita kuluja.

Pelikieltojen lisäksi NFL:n ja NFL:n pelaajayhdistys ovat yhdessä laatineet etiketin, jonka mukaisesti pelaajien tulee käyttäytyä kentällä. Joka kauden alla sakkolistaus esitellään pelaajille ja he sitoutuvat noudattamaan sääntöjä ja etikettiä. Etiketin rikkomisesta seuraa rahallinen sakko, joka on sovittu ohjattavaksi suoraan vanhojen NFL-pelaajien yhdistykselle ja siten eläköityneiden pelaajien tueksi. Yhdistys jakaa rahoja mm. terveydellisiin, taloudellisiin ja sosiaalisiin haasteisiin joutuneille ex-pelaajille. Yhteensä kaudessa hyväntekeväisyyteen kertyy keskimäärin rahaa noin 3,4 miljoonaa euroa, mutta viime kaudella summa nousi 4,8 miljoonaan. Tästä summasta lähes 2 miljoonaa maksoi Adrian Peterson kauden 2014 väkivaltaisuuksistaan kentän ulkopuolella. Tällä kaudella pottiin on kertynyt 725 000 euroa ja isoin osa niistä on seurausta kypärään kohdistuneista taklauksista (200 000 €). Henkilötasolla eniten hyväntekeväisyyteen on rahojaan saanut lahjoittaa Texansin Duane Brown, jolle lätkäistiin 68 000 euron sakko miehen jätettyä harjoituskaudella treenit väliin.

Pelietiketin vastaiset rangaistukset pähkinänkuoressa

  • Hyökkäys tuomaristoa kohtaan – 20 500–51 400 €
  • Pelitilannevirheet – 7 700–41 100 €
  • Tappeluun osallistuminen – 2 600–51 400 €
  • Epäurheilijamainen käytös – 5 100–15 400 €
  • Peliasu sääntöjen vastainen – 5 100–15 400 €

Twitter: @TuomasKurikka

Lähteet: NFL.com & Sportac

Kansikuva: Tom Pennington/Getty