NFL Power Rankings 2016: Viikko 11 – Patriotsin valtakausi vihdoin päätökseen

Ensimmäistä kertaa tällä kaudella joku joukkue onnistuu syrjäyttämään New England Patriotsin Power Ranking -listamme kärkipaikalta. Vaikka joukkue hävisikin Seahawksille viikonloppuna, eivät seattlelaiset pääse vielä kipuamaan kärkeen, vaan siihen tarvittiin kahdeksan ottelun voittoputki ja puhdas vieraspelisaldo, joita kumpaakaan Seahawksilta ei löydy. Viime viikon perusteella ei kuitenkaan olisi täysi yllätys, vaikka juuri nämä kaksi joukkuetta raivaisivatkin tiensä Super Bowlin edellisvuoden tapaan.

Jos kausi päättyisi tänään, tältä näyttäisivät pudotuspeliparit.

Jos kausi päättyisi tänään, tältä näyttäisivät pudotuspeliparit.

Power Rankings TOP 10

10. Detroit Lions (5–4) (-1 sija viime viikosta)

Lions huilasi viime viikon ja keräsi voimia loistaakseen loppukaudella myös neljänsillä jaksoilla. Tauon aikana joukkue nousi NFC Northin ykköspaikalle Vikingsin ja Packersin hävitessä omat ottelunsa. Monta kovaa ottelua vielä edessä, mutta niitä ennen tappioputkessa oleva Jaguars pitäisi olla suupala kotistadionillaan.

Viime kierroksen ottelu: Huiliviikko

Tuleva vastustaja: Jacksonville Jaguars (2–7)

9. Miami Dolphins (5–4) (+1)

Neljä voittoa peräjälkeen napsinut Dolphins on noussut surkean kauden alun jälkeen plussan puolelle. Matka pudotuspeleihin on vielä kahden voiton päässä, mutta sekään ei ole nykymenolla mahdotonta, sillä kaksi villissä kortissa kiinni olevaa AFC West -divisioonan joukkuetta pelaavat vielä keskinäisiä otteluita, jotka antavat Dolphinsille hyvät mahdollisuudet kiriä vielä rinnalle ja ohi. Kaksi seuraavaa viikkoa, jolloin vastaan asettuvat Rams ja 49ers täytyy joka tapauksessa pystyä voittamaan, jotta astetta tai paria haastavampaan loppukauteen jää vielä panosta.

Viime kierroksen ottelu: Chargers – Dolphins 24–31

Tuleva vastustaja: Los Angeles Rams (4–5)

8. New York Giants (5–3) (-)

Giants ja juoksuhyökkäys – nämä sanat ovat karttaneet toisiaan tällä kaudella lahjakkaasti. Viime viikolla Bengals sai kuitenkin kokea, että sitäkään osa-aluetta ei tule kokonaan unohtaa. Giants juoksi kauden ennätysjaardinsa (122) etenkin Rashad Jenkinsin johdolla, joka tikkasi 5,8 jaardin juoksukeskiarvolla 15 kertaa.

Giants on voittanut kolme viimeistä kotiotteluaan, joten ensi viikon matsi Bearsia vastaan kelpaa pelata myös MetLife stadionilla. Matka divisioonan kärkipaikalle alkaa olla jo turhan pitkä, mutta villikorttipaikoista Giants taistelee tosissaan. Tällä hetkellä sijoitus on NFC:n puolella viides.

Viime kierroksen ottelu: Giants – Bengals 21–20

Tuleva vastustaja: Chicago Bears (2–7)

7. Atlanta Falcons (6–4) (-3)

Eaglesin pelisuunnitelma toimi sunnuntaina täydellisestä Falconsia vastaan. Superpitkät hyökkäysvuorot pitivät liigan parhaan hyökkäyksen suurimman osan ottelusta sivurajalla ja sitä kautta jälkikin oli totuttua huomattavasti vaisumpaa. Neljännen jakson kiriyrityksistä huolimatta Falcons jäi 9 pisteen päähän ja sen hyökkäys viihtyi kentällä vain vajaat 22 minuuttia Eaglesin reilua 38 minuuttia vastaan. Muutkin liigan joukkueet näkivät nyt yhden keinon pysäyttää Falcons ja se luonnollisesti pistää valmennuksen pohtimaan seuraavia siirtoja entistä enemmän. Onneksi koko tämä viikko on aikaa hioa kuvioita Cardinalsia ja Chiefsiä vastaan, sillä Falcons viettää taukoviikkoa.

Viime kierroksen ottelu: Eagles – Falcons 24–15

Tuleva vastustaja: Huiliviikko

6. Denver Broncos (7–3) (+1)

Broncos järjesti yhden viime viikon komeimmista takaa-ajoista, joka vei sen kahden pisteen voittoon lisäpistepotkun torjunnan ja sitä seuranneen maalin myötä. Vielä ennen viimeistä jaksoa Broncos oli 10–17-tappiolla ja upeasta nousustaan huolimatta voitto meinasi lipsahtaa kotijoukkue Saintsille. Joukkueen hyökkäys ei kuitenkaan missään vaiheessa ottelua säväyttänyt ja etenkin pelinrakentaja Trevor Siemianin osalta epävarmat otteet eivät lupaa hyvää loppukautta ajatellen. Joukkueen onneksi puolustuksen sen sijaan voi luottaa ottelusta toiseen ja nähtäväksi jää, mitä taukoviikon aikana ehditään tekemään hyökkäyskalustolle. Divisioonan kolmassija ei tällä hetkellä ole niinkään merkitsevä vaan se, miten joukkue tulee pärjäämään edellään olevia Chiefsiä ja Raidersia vastaan loppukaudella. Mukaan mahtuu myös ottelu Patriotsia vastaan, joten helppo tie pudotuspeleihin joukkueella ei ole.

Viime kierroksen ottelu: Saints – Broncos 23–25

Tuleva vastustaja: Huiliviikko

5. Oakland Raiders (7–2) (+1)

Taukoa viettänyt Raiders saa normaalia pidemmän huilin, sillä heidän seuraava ottelunsa on vasta tiistain aamuyöstä. Kolmen ottelun voittoputkessa ja puhtaalla vierassaldolla joukkue on valmis kohtaamaan hyvässä nosteessa olevan Texansin. Joukkue menetti divisioonan ykkössijan Chiefsin voitettua viime viikon ottelunsa, mutta Raiders on loistavissa asetelmissa loppukautta ajatellen. Sen otteluohjelma on kilpaveljiä aavistuksen helpompi, joskin sekä Chiefs että Broncos asettuvat vielä kertaalleen heitä vastaan.

Viime kierroksen ottelu: Huiliviikko

Tuleva vastustaja: Houston Texans (6–3)

4. Kansas City Chiefs (7–2) (+1)

Marcus Peters (Getty)

Chiefsin Marcus Peters on huippuvireessä. (Getty)

Chiefs ponnisti divisioonassaan ohi Raidersin pitäen kolmatta kertaa peräkkäin vastustajansa alle 18 pisteessä. Voitto Panthersista viime viikolla ei tullut helpolla, kun Chiefs antoi 17 pisteen kaulan ottelun alkuun vastustajalleen. Neljä potkumaalia ja takapuolustaja Eric Berryn syötönkatkosta juoksema TD riittivät kuitenkin nostamaan joukkueen voittoon. Ottelun ratkaisijaksi nousi tuttu mies takapuolustuksesta, kun Marcus Peters vei pallon Kelvin Benjaminin käsistä kuin tikkarin lapselta vain 29 sekuntia ennen loppua. Sen jälkeen Cairo Santosilla oli helppo työ potkaista neljäs maalinsa.

Uskomaton voitto nosti Chiefsin AFC:n kakkospaikalla, joka on monta sijaa korkeammalla kuin iso osa faneistakaan on uskaltanut toivoa.

Viime kierroksen ottelu: Panthers – Chiefs 17–20

Tuleva vastustaja: Tampa Bay Buccaneers (4–5)

3. New England Patriots (7–2) (-2)

Patriots joutui luopumaan listamme kärkipaikasta kirvelevän Seahawks-tappion myötä. Monilla mittareilla joukkue on Seahawksia edellä, mutta viime viikon ottelun jälkeen Patriotsin paikka on vasta kolmantena. Patriotsin pelaajia kävi hieman jopa sääliksi, kun he saivat vielä ottelun viime hetkillä pallon vain senttien päähän maaliviivasta. Siitä huolimatta useamman kerran päätään muuriin hakannut Patriots-hyökkäys jäi ilman TD:tä ja joutui nöyrtymään toista kertaa tällä kaudella kotonaan.

Super Bowl on edelleen joukkueen hyppysissä ja yksi ottelu ei muuta sitä tosiasiaa, että Patriots on AFC:n paras joukkue edelleen. Joukkueen puolustus ei kuitenkaan voi jatkaa samaan malliin, miten se viime ottelussa esiintyi, koska muuten Tom Brady joukkoineen joutuu tekemään aivan kaikkensa otteluiden kääntämiseksi ja aina sekään ei riitä, kuten sunnuntaina.

Viime kierroksen ottelu: Patriots – Seahawks 24–31

Tuleva vastustaja: San Francisco 49ers (1–8)

2. Seattle Seahawks (6–2–1) (+1)

Seahawksin maaliviivan puolustus pelasti joukkueen jatkoajalta ja todennäköisesti myös tappiolta. Se ei kuitenkaan heikennä voiton arvoa, joka on tiukassa NFC:n kärkikamppailussa kultaakin kalliimpi. Nyt se pystyi kuromaan 1,5 voiton eron kolmantena roikkuvaan Falconsiin, mutta tuleva vastustaja ei tee kakkossijan varjelemisesta kovinkaan helppoa. Kevään kolmannen kierroksen varaus, keskushyökkääjä C.J. Prosise pääsi ensimmäistä kertaa kunnolla vauhtiin lunastettuaan itselleen avauskokoonpanon paikan. 153 jaardia, joista reilu puolet heittopeleistä ja loput juoksujen kautta kertovat siitä, miten vaikea pidettävä mies on puolustukselle. Toivottavasti näemme miehen otteita myös jatkossa, sillä yhdessä Christine Michaelin kanssa he muodostavat mielenkiintoisen keskushyökkääjäkaksikon.

Viime kierroksen ottelu: Patriots – Seahawks 24–31

Tuleva vastustaja: Philadelphia Eagles (5–4)

1. Dallas Cowboys (8–1) (+1)

Alkoi olla jo ajan kysymys, missä vaiheessa Cowboys ohittaa Patriotsin. Nyt se tapahtui Seahawksin auttamana, mutta samalla on syytä huomioida, että Cowboys on voittanut kaikki kauden ottelut avausmatsiaan lukuunottamatta. Keskushyökkääjä Ezekiel Elliottin nostattaminen alkaa käydä jo harrastuksesta, mutta mitä muuta sitä voi tehdä, kun mies Steelersiäkin vastaan eteni juosten 114 jaardia ja teki 2 TD:tä sekä oli mukana heittopeleissä 95 jaardin ja TD:n arvoisesti. Tuosta 95 jaardista suurin osa tosin tuli alla olevan videoklipin pelistä. Ensi viikon matsi Ravensia vastaan ei tule olemaan helppo, mutta joukkueella on kasa aseita sitäkin koitosta varten valmiina.

https://youtu.be/7j2BUfsOe-A

Viime kierroksen ottelu: Steelers – Cowboys 30–35

Tuleva vastustaja: Baltimore Ravens (5–4)

Power Rankings TOP 5 maailmalla

Jenkkien ykkösmedioiden arviot viikon 11 nokkimisjärjestyksestä:

  • ESPN: 1. Cowboys, 2. Seahawks, 3. Patriots, 4. Broncos, 5. Chiefs
  • FOX Sports: 1. Cowboys, 2. Seahawks, 3. Patriots, 4. Chiefs, 5. Raiders
  • CBS Sports: 1. Cowboys, 2. Patriots, 3. Chiefs, 4. Raiders, 5. Broncos
  • NFL.com: 1. Cowboys, 2. Seahawks, 3. Patriots, 4. Chiefs, 5. Raiders
  • USA Today: 1. Cowboys, 2. Seahawks, 3. Patiorts, 4. Chiefs, 5. Falcons

Kansikuva: Getty