NFL Power Rankings: Viikko 14 – Vikings kiri NFC:n kärkeen

Viaplay LogoNäe amerikkalaisen jalkapallon valovoimaisin ammattilaisliiga Viaplaylla ja seuraa joukkueiden taistoa kohti tammi-helmikuun vaihteessa pelattavaa Super Bowlia.

Viime viikko sekoitti ja samalla tasoitti aavistuksen NFL:n pudotuspelitaistelua. NFC:n puolella ykköspaikan valtasi Vikings ja Seahawks hyökkäsi Falconsin ja Panthersin ohi viidenneksi. AFC:ssä sijoitukset eivät eläneet, mutta AFC West -divisioonan tilanne muuttui kutkuttavaksi kolmen joukkueen ollessa tasapisteissä. Sopivasti kuluva viikkokin tuo varmasti eloa kärkeen, kun kaikki Patriotsia lukuunottamatta kohtaavat yli 50 voittoprosentin omaavan joukkueen.

Viime viikolla haimme näkemyksiä mestaruustaistelua silmällä pitäen. Tällä hetkellä isoin luotto on Patriotsin suunnalla, joka keräsi äänistä 28 %. Kolme seuraavaa olivatkin tasaisempia Eaglesin päätyessä kakkoseksi (16 %), Vikingsin kolmanneksi (12 %) ja Steelersin neljänneksi (10 %). Jatketaan äänestystä vielä toisen viikon ajan.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Jos kausi päättyisi tänään, tältä näyttäisivät pudotuspeliparit.

Power Rankings TOP 10

10. Atlanta Falcons (7–5) (-2 sijaa viime viikosta)

Kaksi äärimmäisen tärkeää ottelua peräjälkeen, joista ensimmäisestä tuloksena oli kirvelevä tappio Vikingsille. Ensi yönä sama ei saisi toistua tai matkasta pudotuspeleihin tulee äärettömän hankala. Vaikka Vikingsin puolustus olikin huippuluokkaa sunnuntaina, Falconsin jatkolle ei lupaa hyvää, että kaksikko Matt RyanJulio Jones jäi pahasti telineisiin. Tämä ei ollut edes ensimmäinen kerta tällä kaudella ja heidän yhteispeliään, jos jotain, joukkue tarvitsee menestyäkseen.

Viime kierroksen ottelu: Falcons – Vikings 9–14

Tuleva vastustaja: New Orleans Saints (9–3)

9. Seattle Seahawks (8–4) (palasi listalle)

Sunnuntaina nähtiin miten Seahawksin kahdesta tavaramerkistä otettiin kaikki ilo irti. Kotistadion piti meteliä ja puolustus pysäytti loistovireeseen äityneen Eaglesin. Hyökkäyksen taistellessa omien vaikeuksiensa kanssa, tällä puolustustyöskentelyllä voidaan edetä vielä pitkälle. Viikonloppuna nähdään mielenkiintoinen taisto Jaguarsia vastaan. Sen myötä Seahawksilla on mahdollisuus nousta jo divisioonan kärkeen ohi Ramsin, mutta joka tapauksessa joukkue on tällä hetkellä hyvissä asetelmissa pudotuspelejä silmällä pitäen.

Viime kierroksen ottelu: Seahawks – Eagles 24–10

Tuleva vastustaja: Jacksonville Jaguars (8–4)

8. Carolina Panthers (8–4) (-1)

Liekö syy Saints-tappioon useissa hyökkäyksen loukkaantumisissa vai missä, mutta vaikealta viime viikon ottelu näytti. Edes puolustus ei tunnu pelaavan omalla tasollaan ja siten divisioonan voitto alkaa lipsumaan käsistä. Mahdollisuudet jatkoon ovat vielä hyvät ja Greg Olsenin kaltaisten pelaajien tervehtyessä muut joukkueet saavat edelleen olla varuillaan. Seuraavana eteen tuleva Vikings, jolle Panthers on hävinnyt kaksi viimeistä otteluaan reilulla erolla, tulee olemaan kova pala tässä vaiheessa kautta.

Viime kierroksen ottelu: Saints – Panthers 31–21

Tuleva vastustaja: Minnesota Vikings (10–2)

7. Jacksonville Jaguars (8–4) (+2)

Blake Bortles pelasi kauden parhaan ottelunsa Colts-voitossa. (Sam Greenwood/Getty)

Jaguars on ainoa joukkue, joka on päästänyt alle 200 pistettä (178). Se on pitkälti myös syy siihen, miksi joukkue roikkuu AFC:n viidennellä sijalla. Voitto-ottelussa Coltsia vastaan myös hyökkäys Blake Bortlesin johdolla esitteli osaamistaan ja samaa tullaan kaipaamaan myös tulevassa ottelussa Seahawksia vastaan. Joukkueen pudotuspelipaikka alkaa olemaan jo luotettavissa käsissä, sillä seitsemänteen sijaan on matkaa kahden voiton verran, eikä siis edes tappio Seahawksille olisi katastrofi.

Viime kierroksen ottelu: Jaguars – Colts 30–10

Tuleva vastustaja: Seattle Seahawks (8–4)

6. New Orleans Saints (9–3) (-)

Voitto Panthersista oli monella tapaa kullanarvoinen. Saints nousi vain voiton päähän konferenssin kärjestä, piti paikkansa divisioonan kärjessä ja jatkaa ilman tappioita divisioonan sisäisissä otteluissa. 13–3-voittosaldo ei ole mitenkään mahdollinen ja sillä paikka konferenssin kahden kärjessä luulisi aukeavan. Lyhyen palautumisen jälkeen vastaan asettuva Falcons saattaa olla asiasta eri mieltä, sillä he pelaavat veitsi kurkulla pudotuspelipaikasta. Voittamalla Falconsin Saintsin osakkeet ponnahtavat entistä korkeammalle.

Viime kierroksen ottelu: Saints – Panthers 31–21

Tuleva vastustaja: Atlanta Falcons (7–5)

5. Los Angeles Rams (9–3) (-)

Komea voitto Cardinalsista vieraissa on syytä unohtaa nopeasti, sillä seuraavaksi joukkuetta koetellaan todenteolla. Eagles on pysäyttänyt monta laadukasta hyökkäystä ja haastanut tasokkaita puolustuksia väsymykseen asti. Ramsilta löytyy huippuhyökkäys ja puolustuskin on parantanut loppukautta kohti mentäessä loistavasti, joten pelimerkit voiton eteen on olemassa. Luvassa on joka tapauksessa yksi loppukauden ennakkoon tasokkaimmista otteluista, jonka vuoksi sunnuntaina ei kannata mennä liian aikaisin nukkumaan.

Viime kierroksen ottelu: Cardinals – Rams 16–32

Tuleva vastustaja: Philadelphia Eagles (10–2)

4. Pittsburgh Steelers (10–2) (-1)

Huippuvireessä oleva Steelers menetti yhden tärkeimmistä puolustajistaan, tukimies Ryan Shazierin ikävän näköisen loukkaantumisen myötä ainakin toviksi. Samalla myös hyökkäys koki pienoisen takaiskun voitokkaassa ottelussa, kun huippukautta pelaavaa JuJu Smith-Schusteria rangaistiin yhden ottelun pelikiellolla. Steelersin onneksi loppukausi Patriots-ottelua lukuunottamatta on helpohko, joten edelleen konferenssin voitto tullaan ratkaisemaan tuossa kärkitaistossa, sillä on vaikeaa nähdä joukkueen kompuroivan muissa otteluissaan.

Viime kierroksen ottelu: Bengals – Steelers 20–23

Tuleva vastustaja: Baltimore Ravens (7–5)

3. Minnesota Vikings (10–2) (+1)

Pelinrakentaja Teddy Bridgewater saanee jatkaa vielä pitkään vaihtopenkin puolella, kun Case Keenum heiluttaa tahtipuikkoa loistavalla tasolla viikosta toiseen. Virheettömästi pelaava hyökkäys Keenumin johdolla joutuu heti puntariin, kun Panthers lähtee pistämään heille kampoihin. Joukkue ei kuitenkaan tarvitse montaa pistesuoritusta, koska puolustus pystyy pysäyttämään minkä tahansa hyökkäyksen, kuten Atlantassa sunnuntaina nähtiin.

Viime kierroksen ottelu: Falcons – Vikings 9–14

Tuleva vastustaja: Carolina Panthers (8–4)

2. Philadelphia Eagles (10–2) (-1)

Eagles menetti konferenssin ykkössijansa ottamalla pohjakosketuksen Seattlessa sunnuntaina. Jokaisen menestyvänkin joukkueen matkaan mahtuu epäonnistumisia ja viime viikkojen perusteella tästä tappiosta ei ole syytä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. On kuitenkin selvää, että kurssin kääntäminen entiseen suuntaan ei tule olemaan helppoa, kun seuraavaksi Eagles kohtaa Ramsin. Panosta ottelusta ei tule puuttumaan, sillä tappiolla Eagles menettäisi ainakin hetkeksi pudotuspelien ensimmäisen kierroksen huilivuoron.

Viime kierroksen ottelu: Seahawks – Eagles 24–10

Tuleva vastustaja: Los Angeles Rams (9–3)

1. New England Patriots (10–2) (+1)

Patriotsin voitto Billsistä tuskin yllätti ketään, mutta joukkue joutui maksamaan siitä kalliin hinnan. Patriotsin monivuotinen luottomies Rob Gronkowskin kone keitti kiinni ja mies teki käsittämättömän ryntäyksen maassa makaavaan vastustajaan. Luvassa on pelikielto, joka jäänee yhden ottelun mittaiseksi, eikä siten tule hankaloittamaan taistelua konferenssin voitosta. Vaikka joukkue on edennyt voitosta toiseen, ei se tarkoita, että pelaajien elämä on pelkkää voittojen tuulettamista. Tästä hyvänä esimerkkinä nähtiin Tom Bradyn tunteiden purkaus (vain) potkumaaliin edenneen hyökkäysvuoron päätteeksi. Brady tilitti hyökkäyksen koordinaattori Josh McDanielsille kovasanaisen näkemyksensä pelivalinnoista. Voit katsoa tilanteen alta, jos ottelu jäi näkemättä.

Katso video Bradyn ja McDanielsin välikohtauksesta.

Viime kierroksen ottelu: Bills – Patriots 3–23

Tuleva vastustaja: Miami Dolphins (5–7)

Power Rankings TOP 5 maailmalla

Jenkkien ykkösmedioiden arviot viikon 14 nokkimisjärjestyksestä:

  • ESPN: 1. Patriots, 2. Eagles, 3. Vikings, 4. Rams, 5. Steelers
  • Bleacher Report: 1. Patriots, 2. Eagles, 3. Vikings, 4. Steelers, 5. Rams
  • CBS Sports: 1. Patriots, 2. Steelers, 3. Vikings, 4. Eagles, 5. Rams
  • NFL.com: 1. Patriots, 2. Eagles, 3. Vikings, 4. Steelers, 5. Rams
  • USA Today: 1. Patriots, 2. Steelers, 3. Vikings, 4. Seahawks, 5. Eagles

Twitter: @TuomasKurikka

Kansikuva: Tom Szczerbowski/Getty