NFL Power Rankings: Viikko 17 – Patriotsin johdolla päätöskierrokselle

Viaplay LogoNäe amerikkalaisen jalkapallon valovoimaisin ammattilaisliiga Viaplaylla ja seuraa joukkueiden taistoa kohti tammi-helmikuun vaihteessa pelattavaa Super Bowlia.

NFL:n runkosarjan viimeinen viikko on pitkällä, vaikka ainoatakaan ottelua ei ole vielä ehditty pelaamaan. Viikkoon mahtuu siis vielä 16 enemmän tai vähemmän mielenkiintoista ottelua ja katsojien onneksi suurimmassa osassa on vielä panosta pudotuspelien kannalta.

Laitoimme viimeistä kertaa tällä kaudella joukkueet kuntopuntariin ja kaivoimme myös tilastofaktaa siitä, miten TOP 10 -listauksemme on elänyt kauden kuluessa. Ensimmäinen listaus julkaistiin viikolla 2 ja sen jälkeen 21 joukkuetta on yltänyt sille. Vakiokalustoon ovat kuuluneet Patriots ja Steelers jokaisella viikolla sekä Eagles 14 kertaa sekä Falcons, Chiefs ja Panthers 12 kertaa. Listalle päässeistä seitsemän on tippunut jo pudotuspelikahinoista ulos, kun Broncos (4 viikkoa), Buccaneers (2), Cowboys (3), Lions (2), Packers (5), Raiders (3) ja Redskins (5) virittelevät koneistoaan jo ensi kautta varten.

Power Rankingsin ykkössijaa on saanut pitää hallussaan viisi eri joukkuetta: Eagles (6 viikkoa), Chiefs (5), Patriots (3), Steelers (1) ja Packers (1). Kärkiviisikkoon puolestaan tiensä raivasi kauden aikana 11 joukkuetta, joista kärki erottui selkeästi muista Patriotsin ollessa siellä yhtä viikkoa lukuunottamatta ja Eaglesin sekä Steelersin 13 kertaa.

Se tilastoista. Vielä ennen pudotuspelejä viimeinen vilkaisu voimasuhteisiin, jotka pysyivät pitkälti ennallaan viime viikon otteluiden jäljiltä. Ennen otteluiden alkua voit tarkistaa NFC:n ja AFC:n osalta, minkälaisia skenaarioita loppusijoituksista kärkipään osalta on vielä olemassa.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Jos kausi päättyisi tänään, tältä näyttäisivät pudotuspeliparit.

Power Rankings TOP 10

10. Atlanta Falcons (9–6) (-1 sija viime viikosta)

Falcons pysyi vaivoin listamme kymmenen kärjessä oltuaan viime viikolla hankaluuksissa Saintsia vastaan. Hyökkäys onnistui muutamaan otteeseen keräämään isot jaardit, mutta toisaalta sortui liian usein heikkoihin ratkaisuihin. Joukkueen kannalta on ikävää, että viimeinen ottelu osuu hyvässä vireessä olevaa Panthersia vastaan, joka taistelee vielä tosissaan divisioonavoitosta. Kaikki pelimerkit on vielä Falconsin pöydällä ja viime vuotinen Super Bowl -visiitti voi vielä toistua, mutta palasten pitää vielä muutamaan otteeseen loksahtaa kohdalleen, ensimmäisen kerran sunnuntaina.

Viime kierroksen ottelu: Saints – Falcons 23–13

Tuleva vastustaja: Carolina Panthers (11–4)

9. Kansas City Chiefs (9–6) (palasi listalle)

Chiefs varmisti jo divisioonavoittonsa Dolphins-voitollaan ja nostatti samalla osakkeitaan AFC:ssä. Kun konferenssista löytyy Steelers ja Patriots, jotka todennäköisesti molemmat on voitettava ennen Super Bowlia, on loistavan juoksuhyökkäyksen toimittava loppuun asti. Keskushyökkääjä Kareem Hunt on ilmiliekeissä ja pääsee heti tulokaskaudellaan tutustumaan pudotuspelielämään. Viimeiset kolme ottelua ovat tuoneet tullessaan 362 juoksujaardia, 88 kiinniottojaardia ja 4 TD:tä. Huntin erinomaisuus ei pelkästään näy miehen tilastoissa, vaan onnistumisillaan hän avaa loistavasti etenemisuria heittohyökkäyksille.

Viime kierroksen ottelu: Chiefs – Dolphins 29–13

Tuleva vastustaja: Denver Broncos (5–10)

8. Jacksonville Jaguars (10–5) (-)

Liigan parhaimmistoon kuuluva Jaguars-puolustus joutui pinteeseen 49ersin käsittelyssä. Viime viikot ovat kuitenkin osoittaneet, että tämä joukkue voi edetä vielä pitkälle. Jos tämä kausi ei tuo kaivattua menestystä, ensi kaudella se kuuluu ehdottomiin mestarikandidaatteihin. Viimeinen ottelu Titansia vastaan on merkityksetön sarjataulukon kannalta Jaguarsille ja voimmekin nähdä kokoonpanon elävän ottelun kuluessa.

Viime kierroksen ottelu: 49ers – Jaguars 44–33

Tuleva vastustaja: Tennessee Titans (8–7)

7. Carolina Panthers (11–4) (-)

Panthersilla on pudotuspelipaikka jo taskussaan, mutta joukkuetta on pidettävä NFC:n mustana hevosena pudotuspeleissä. Viime viikon ottelu Buccaneersia vastaan osoitti, kuinka vähän apuja laidoilta joukkue saa. Kun lisäksi takapuolustus ei ole koko kauden aikana toiminut parhaalla mahdollisella tavalla, antaa Panthers muille joukkueille paljon tasoitusta. Pelinrakentaja Cam Newton on kuitenkin mies, joka pystyy taikomaan voiton niin Falconsista sunnuntaina, kuin monesta muustakin joukkueesta pudotuspeleissä.

Viime kierroksen ottelu: Panthers – Buccaneers 22–19

Tuleva vastustaja: Atlanta Falcons (9–6)

6. New Orleans Saints (11–4) (-)

Saints on tunnettu vahvasta hyökkäyspelistään niin tällä kuin aikaisempinakin kausina. Viime viikolla saimme nähdä, että myös puolustuksesta löytyy tasoa, jolla Falcons saatiin kuriin. Jos puolustus todella pystyy pelaamaan vastaavalla tasolla myös jatkossa, Saints on valmis haastamaan kenet tahansa. Hyökkäys ei enää paljon esittelyjä pudotuspelien kynnyksellä kaipaa, mutta huomionarvoista on, että monipuolisuus juoksu- ja heittohyökkäysten kanssa on harvinaisen tuloksekasta tällä hetkellä.

Viime kierroksen ottelu: Saints – Falcons 23–13

Tuleva vastustaja: Tampa Bay Buccaneers (4–11)

5. Philadelphia Eagles (13–2) (-1)

Eaglesin huikean kauden yllä leijuu harmaita pilviä. Viime viikon voitto Raidersista takasi sille kotiedun NFC:n pudotuspeleihin, mutta tapa, jolla joukkue on viime viikot pelannut, ei lupaa hyvää pudotuspeleihin. Puolustuksen taso on selkeästi laskenut ja toisaalta pelinrakentaja Nick Folesin johdolla hyökkäys meinasi tyriä voittonsa viime viikolla. Tällä hetkellä näyttää kaukaiselta, että Eagles nähtäisiin Super Bowlissa reilun kuukauden päästä, mutta näin komean kauden jälkeen kotiedun siivittämänä kaikki on vielä mahdollista.

Viime kierroksen ottelu: Eagles – Raiders 19–10

Tuleva vastustaja: Dallas Cowboys (8–7)

4. Los Angeles Rams (11–4) (+1)

Todd Gurley on vahva ehdokas runkosarjan MVP:ksi, mutta mikä tärkeintä, hän tulee auttamaan joukkueensa vielä pitkälle tällä kaudella. (Wesley Hitt/Getty)

NFL:n tehokkain hyökkäys ei näytä hyytymisen merkkejä, eikä etenkään etenemistilastoa johtava keskushyökkääjä Todd Gurley. Kuusi TD:tä ja 456 yhteisjaardia kahdessa viime ottelussa lupaa todella hyvää kauden ratkaisuotteluihin. Hänellä on tähän mennessä jo 19 TD:tä kasassa, kun seuraavaksi eniten maaleja tehtailleella Texansin DeAndre Hopkinsilla niitä on vasta 13. Pelkästään Gurleyn varaan menestystä ei voida rakentaa, mutta siihen ei ole tarvettakaan, kun joukkue pelaa kokonaisuudessaan hyvällä tasolla. Ainoa kysymysmerkki nähtiin Titans-ottelussa potkumaaliyritysten saralla. Tulokasvaramies Sam Ficken missasi yhden neljästä lisäpistepotkusta sekä ainoan potkumaaliyrityksensä reilusta 30 jaardista.

Viime kierroksen ottelu: Titans – Rams 23–27

Tuleva vastustaja: San Francisco 49ers (5–10)

3. Minnesota Vikings (12–3) (-)

Viimeviikkoinen Packers-ottelu oli vaikea Vikingsille, eikä vähiten keliolosuhteiden vuoksi. Joukkue haki kuitenkin tärkeän voiton heikollakin esityksellä ja se oli tärkeintä tuosta ottelusta pedaten hyvät mahdollisuudet NFC:n kakkossijaa varten Bears-ottelun alle. Vikings tullee olemaan runkosarjan vähiten pisteitä päästänyt joukkue, sillä tällä hetkellä se on päästänyt 11 pistettä toisena olevaa Jaguarsia vähemmän, eikä Bearsin pitäisi tätä tilastoa romuttaa enää. Jos voitto huomenna irtoaa, Vikings lähtee pudotuspeleihin voitettuaan 11 viimeisestä ottelusta 10 ja matka kohti kotistadionilla pelattavaa Super Bowlia voi tosissaan alkaa.

Viime kierroksen ottelu: Packers – Vikings 0–16

Tuleva vastustaja: Chicago Bears (5–10)

2. Pittsburgh Steelers (12–3) (-)

Steelers näytti todellisen tasonsa raastavan Patriots-tappion jälkeen viemällä Texansia kuin pässiä narussa. Steelersillä on eväät mennä todella pitkälle tällä kaudella, mutta mennäkseen päätyyn asti, laitahyökkääjä Antonio Brownin paluu pelikentille olisi suotavaa. Mies loukkasi itsensä edellisviikolla ja tämän hetkisten ennusteiden mukaan Brown olisi taas täydessä iskussa pudotuspelien toisella kierroksella, jolloin Steelers aloittaa pudotuspelitaipaleensa. Ihmeitä saa tapahtua, jos AFC:n konferenssifinaalissa ei nähdä Steelersin ja Patriotsin uusintaottelua.

Viime kierroksen ottelu: Texans – Steelers 6–34

Tuleva vastustaja: Cleveland Browns (0–15)

1. New England Patriots (12–3) (-)

Viimeisen viikon ykköspaikan nappasi viime viikon tapaan Patriots, eikä syyttä. Suvereeni voitto Billsistä, vaikka hallitseva mestari ei ei parasta osaamistaan esitellytkään. Viimeisessä ottelussa Jetsiä vastaan on vielä panoksena AFC:n voitto, joten joukkue nähdään vielä avainpelaajiensa kanssa kertaalleen tositoimissa runkosarjassa. Pelinrakentaja Tom Bradyn ympärillä on liikkunut paljon huhuja loukkaantumisesta ja siten runkosarjan päätteeksi tuleva ylimääräinen huiliviikko tulee joukkueelle tarpeen.

Patriots järjesti myös kentän ulkopuolella mielenkiintoisen tapahtumaketjun hankkiessaan tukimies James Harrisonin pahimmalta kilpakumppaniltaan Steelersiltä. Viime päivät olemme saaneet lukea karvasta vuodatusta monelta suunnalta, myös Harrisonin suusta. Nähtäväksi jää, minkälainen rooli Harrisonille on kaavailtu loppukaudeksi ailahtelevasti pelanneessa Patriots-puolustuksessa. Henkinen sodankäynti on kuitenkin urheilussa aina tärkeää ja tällä siirrolla saattaa olla monenlaisia vaikutuksia vielä AFC:n mestaria ratkottaessa.

Viime kierroksen ottelu: Patriots – Bills 37–16

Tuleva vastustaja: New York Jets (5–10)

Power Rankings TOP 5 maailmalla

Jenkkien ykkösmedioiden arviot viikon 17 nokkimisjärjestyksestä:

  • ESPN: 1. Patriots, 2. Steelers, 3. Vikings, 4. Rams, 5. Eagles
  • Bleacher Report: 1. Patriots, 2. Steelers, 3. Vikings, 4. Rams, 5. Saints
  • CBS Sports: 1. Patriots, 2. Steelers, 3. Eagles, 4. Saints, 5. Panthers
  • NFL.com: 1. Patriots, 2. Vikings, 3. Steelers, 4. Rams, 5. Saints
  • USA Today: 1. Patriots, 2. Steelers, 3. Vikings, 4. Rams, 5. Saints

Twitter: @TuomasKurikka

Kansikuva: Tim Bradbury/Getty