NFL:n runkosarja huipentuu joulukuussa – pudotuspelikaavio alkaa hahmottua

Viaplay LogoNäe amerikkalaisen jalkapallon valovoimaisin ammattilaisliiga Viaplaylla ja seuraa joukkueiden taistoa kohti tammi-helmikuun vaihteessa pelattavaa Super Bowlia.

NFL:n 13. peliviikko toi mukanaan useamman yllätystuloksen, mutta siitäkin huolimatta molempien konferenssien kärkijoukkueet alkavat olla jo selvillä. Loppukaudesta onkin lupa odottaa mielenkiintoista, kun neljä 12:sta jatkopaikassa kiinni olevasta joukkueesta kärsi tappion viime viikolla ja etenkin NFC:ssä useamman joukkueen pudotuspelihaaveet vahvistuivat. Jäljellä on vielä neljä täyttä kierrosta ja lopullinen runkosarjan järjestys on selvillä uudenvuodenaattoaamuna. Ensimmäinen pudotuspelikierros puolestaan pelataan 5.–6.1.2019.

AFC:ssä pudotuspelipaikat edelleen varmistamatta

Vaikka AFC:n kärki porskuttaa komeaa tahtia eteenpäin, edelleenkään mikään joukkueista ei ole pystynyt varmistamaan pudotuspelipaikkaansa. Näin tullee kuitenkin käymään useamman kohdalla jo kuluvalla viikolla, sillä niin New England Patriots (9–3) kuin Houston Texans’kin (9–3) ovat kolme voittoa divisioonansa seuraavaa joukkuetta edellä ja toisaalta AFC West -divisioonan kärkikaksikko Kansas City Chiefs (10–2) ja Los Angeles Chargers (9–3) ovat loistavissa asemissa. Nämä neljä joukkuetta tultaneenkin näkemään mitä suurimmalla todennäköisyydellä jatkopeleissä.

Molemmista konferensseista jatkoon etenee kuusi joukkuetta, joten tämän viikon jälkeenkin taistelu tulee vähintään kahden jäljellä olevan paikan osalta jatkumaan. Toinen niistä kuuluu AFC North -divisioonan voittajalle. Siitä kilpajuoksua käyvät viime viikolla tappion kärsinyt Pittsburgh Steelers (7–4–1) sekä kolmen ottelun voittoputkessa porskuttava Baltimore Ravens (7–5). Molempien joukkueiden runkosarjan loppu tuo mukanaan tasokkaita joukkueita, kun Steelers tulee kohtaamaan Raidersin ja Bengalsin lisäksi Patriotsin ja Saintsin. Ravensilla puolestaan helpompaa puolikasta loppukaudella ovat kohtaamiset Buccaneersia ja Brownsia vastaan, kun taas vaativammat Chiefs ja Chargers saattavat tuoda lunta tupaan. Viime viikkojen esitysten perusteella vaakakuppi kääntyy loivasti Ravensin puolelle, mutta FiveThirtyEight:n laskemien todennäköisyyksien pohjalta Steelers on vahvoilla (71 % vs. 29 %).

Kilpailu AFC:n viimeisestä jatkopaikasta käydään Steelersin (7–4–1), Ravensin (7–5), Miami Dolphinsin (6–6), Indianapolis Coltsin (6–6), Denver Broncosin (6–6), Tennessee Titansin (6–6) ja ehkä myös Cincinnati Bengalsin (5–7) välillä. On selvää, että Steelers–Ravens-taistelun kakkoseksi jäänyt on myös tässä vertailussa korkealla. Olettaen, että molemmat hakevat vähintään kaksi voittoa jäljellä olevista otteluista, ei muulla viisikolla tule olemaan kovinkaan helppo työ kammeta itseään mukaan. Broncosin loppukausi on paperilla ylivoimaisesti helpoin (49ers, Browns, Raiders ja Chargers), joka nostaa sen AFC North -kaksikon jälkeen vahvimmaksi kandidaatiksi jatkoon. Koko viisikon kannalta toivottavaa olisi, että Steelers voittaisi divisioonansa, sillä sen alkukaudesta pelaama tasapeli saattaa kääntyä muita joukkueita vastaan runkosarjan lopussa voittosuhteita mitattaessa.

Pudotuspelipaikan todennäköisyydet – AFC

Alla olevat prosentit pohjautuvat FiveThirtyEight:n arvioihin.

 1. Kansas City Chiefs >99 % todennäköisyydellä pudotuspeleihin (18 % todennäköisyydellä mestariksi)
 2. New England Patriots >99 % (14 %)
 3. Houston Texans 98 % (3 %)
 4. Los Angeles Chargers 96 % (5 %)
 5. Pittsburgh Steelers 84 % (4 %)
 6. Baltimore Ravens 65 % (2 %)
 7. Denver Broncos 21 % (<1 %)
 8. Tennessee Titans 19 % (<1 %)
 9. Indianapolis Colts 10 % (<1 %)
 10. Miami Dolphins 7 % (<1 %)
 11. Cincinnati Bengals <1 % (<1 %)

Rams varmisti ensimmäisenä paikkansa jatkossa

Niin Los Angeles Rams (11–1) kuin New Orleans Saints’kin (10–2) ovat jo neljä voittoa divisiooniensa kakkosia edellä, mutta kaksikosta vain Rams poisti viime viikolla teoreettisetkin mahdollisuudet tippumisestaan kakkoseksi. Saints puolestaan tulee sen varmasti tekemään hyvin pian, joten tämä kaksikko on vahvasti matkalla konferenssin kärkikaksikoksi ja siten pudotuspelien 1. kierroksen huilivuorolle.

Muissa divisioonissa tilanne on huomattavasti tasaisempi. NFC North -divisioonan kärkipaikalla viime viikon tappiosta huolimatta jatkava Chicago Bears (8–4) on 1,5 voittoa Minnesota Vikingsiä (6–5–1) edellä. Bears on esittänyt huimaa puolustustyöskentelyä koko kauden ajan ja jo pelkästään sen avulla se voittanee divisioonansa kahdeksan vuoden tauon jälkeen. NFC Eastissä puolestaan Dallas Cowboys (7–6), Philadelphia Eagles (6–6) ja Washington Redskins (6–6) käyvät tasapäin taistoa oman divisioonansa ykkössijasta. Kolmikon keskinäiset ottelut tulevat ratkaisemaan pitkälti järjestyksen, mutta Redskinsin menetettyä aloittavan pelinrakentajansa marraskuun puolessa välissä loppukaudeksi, eivät heidän osakkeensa ole kovinkaan korkealla. Sen sijaan viime viikot voitosta toiseen marssinut Cowboys sekä tiukat ottelut voitoiksi viime aikoina kääntänyt Eagles ovat hyvissä taisteluasemissa. Joukkueet kohtaavat sunnuntaina ja sen jälkeen tilanne saattaa olla huomattavasti selkeämpi.

Divisioonavoitoista vielä taistelevien lisäksi pudotuspeleihin ovat tyrkyllä Seattle Seahawks (7–5) ja Carolina Panthers (6–6). Niistä etenkin Seahawksin tilanne on hyvin valoisa, sillä se on tällä hetkellä kiinni konferenssin viidennessä sijassa ja vastaan asettuu vielä Cardinalsin ja 49ersin kaltaisia alisuorittajia. Paljon erilaisia skenaarioita mahtuu kuitenkin vielä NFC:n tuleville viikoille, koska niin moni joukkue majailee tällä hetkellä 6–7 voitossa.

Pudotuspelipaikan todennäköisyydet – NFC

 1. Los Angeles Rams 100 % todennäköisyydellä pudotuspeleihin (19 % todennäköisyydellä mestariksi)
 2. New Orleans Saints >99 % (22 %)
 3. Chicago Bears 94 % (3 %)
 4. Seattle Seahawks 88 % (2 %)
 5. Dallas Cowboys 81 % (3 %)
 6. Minnesota Vikings 60 % (2 %)
 7. Philadelphia Eagles 28 % (1 %)
 8. Washington Redskins 26 % (<1 %)
 9. Carolina Panthers 18 % (<1 %)
 10. Tampa Bay Buccaneers 2 % (<1 %)

Twitter: @TuomasKurikka

Lähde: FiveThirtyEight.com & NFL.com

Kansikuva: Kevork Djansezian/Getty

Pidä tauko jouluvalmisteluista Betsafella – lunasta jopa 800 € edestä ilmaisvetoja ja osallistut 10 000 € arvontaan