Tom Bradyn arvostus NFL:ssä kohdallaan – 16 pelinrakentajaa TOP 100:ssa

Viaplay LogoViaplayn kautta näet jopa 4 NFL-ottelua viikossa sekä Super Bowlin.

NFL-kausi 2016 päättyi New England Patriotsin ja pelinrakentaja Tom Bradyn mestaruusjuhliin. Brady oli häikäisevän hyvä koko talven ajan ja nousi tärkeimmällä hetkellä vielä kertaalleen komeasti esiin siivittäen joukkueensa ikimuistoiseen Super Bowl -voittoon ohi Atlanta Falconsin. Vaikka miestä ei valittukaan runkosarjan parhaaksi pelaajaksi, hänen arvostuksensa liigan sisällä on huipussaan. Tästä todisteena toimii pelaajien äänestämä vuosittainen NFL Networkin TOP 100 -lista, jonka kärkipaikan hän valtasi toistamiseen urallaan. Itseasiassa Brady on jokaisena äänestyksen julkaisuvuonna roikkunut kärkinelikossa.

Aiemmat listaykköset

  • 2011: Tom Brady, pelinrakentaja – New England Patriots
  • 2012: Aaron Rodgers, pelinrakentaja – Green Bay Packers
  • 2013: Adrian Peterson, keskushyökkääjä – Minnesota Vikings
  • 2014: Peyton Manning, pelinrakentaja – Denver Broncos
  • 2015: J.J. Watt, puolustuksen linjamies – Houston Texans
  • 2016: Cam Newton, pelinrakentaja – Carolina Panthers

Edelliskauden ykkönen, runkosarjaa suvereenisti hallinnut Cam Newton on seilannut listalla viime vuosina kuin Suomen kesän lämpötilat. Kauden 2014 alla Newton oli kivunnut sijalle 24, mutta vuotta myöhemmin sijoitus löytyi listan peräpäästä (73.). Kaudelle 2016 lähdettäessä arvostus oli huipussaan, mutta heikosti menneen viime kauden jäljiltä tällä kertaa sijoitus vajosi puolen välin tienoille (44.).

Hyökkääjät aavistuksen niskan päällä

Vaikka NFL on hyökkäyksen taitopelaajien luvattu taivas mediahuomion osalta, pelaajien keskuudessa puolustajat saavat vähintään yhtä suuren arvostuksen. Tästä loistavana esimerkkinä sadan kärjestä löytyykin 47 puolustuksen pelaajaa, joista korkeimmalle ponnistaa Broncosin Von Miller. Vaikka puolustajia listalta paljon löytyykin, kärkipää on vahvasti hyökkäyksen käsissä. Kärkikymmeniköstä Millerin lisäksi puolustajista löytyy ainoastaan Raidersin Khalil Mack ja TOP 20 -listalle puolustajia mahtuu kaiken kaikkiaan kuusi.

Pelipaikkojen osalta vähemmän yllättävää on, että pelinrakentajia sadan kärjestä löytyy komeat 16 eli joka toisen joukkueen taikuri. Heti perässä tulevat ulommat laitahyökkääjät 14 pelaajan voimin Falconsin Julio Jonesin johdolla. Kolmanneksi eniten eli 12 pelaajaa pelaa päätyökseen tukimiehenä. Vaikka potkaisijat nousevat useissa otteluissa viime hetkien ratkaisupelaajiksi, ei heistä ainoakaan yllä sadan arvostetuimman pelaajan listalle. Yhtä lailla hyökkäyslinjan keskellä pelaavat sentterit ovat pelinrakentajien ehkäpä parhaita tukipilareita, mutta siitä huolimatta ainoastaan Cowboysin Travis Fredrick löytyy sadan kärjestä sijalta 87.

Joukkueista eniten pelaajia sadan kärkeen sai Seattle Seahawks (8), jonka kirkkaimpana tähtenä loisti kulmapuolustaja Richard Sherman sijalla 21. Perässä tulivat Dallas Cowboys (7) sekä kuudella pelaajalla Tennessee Titans, Kansas City Chiefs ja New England Patriots.

Kauden 2017 TOP 10 -pelaajat

10. Matt Ryan, Atlanta Falcons (QB) (uusi TOP 100 -listalla)

Matt Ryanin ura on ollut monijakoinen ja siitä hyvin kertovat hänen sijoituksensa viime vuosina TOP 100 -listalla. Kausina 2014 ja 2016 mies ei mahtunut sinne lainkaan, kun taas kauden 2013 alkaessa hän komeili sijalla 17 ja kauden 2015 alla sijalla 77. Ensimmäistä kertaa kärkikymmenikköön noussut Ryan pelasi uransa ehdottomasti parhaan kautensa. Runkosarjan 38 TD:tä ja vain 7 syötönkatkoa nostivat QB-indeksin niinkin korkealle, kuin 117,1. Pudotuspelien kolmessa ottelussakin maaleja syntyi komeat 9 ja QB-indeksi kohosi reilusti runkosarjaa vielä korkeammalle, aina 135,3:n asti. Jos Ryan ja Falcons olisivat yltäneet mestaruuteen asti, olisi sijoitus ollut vielä parempi. Ryan on viimeksi jäänyt ilman TD:tä joulukuussa 2015 ja odotukset tulevalle kaudelle ovat korkealla.

9. Le’Veon Bell, Pittsburgh Steelers (RB) (+32 sijaa viime vuodesta)

Le’Veon Bell on osa NFL:n pelätyintä hyökkäystrioa. (Andy Lyons/Getty)

Pittsburgh Steelers on ainoa joukkue, josta löytyi kaksi pelaajaa kärkikymmenikköön. Kun huomioidaan vielä joukkueen pelinrakentaja Ben Roethlisberger sijalta 22, on selvää, että liigan pelaajisto arvostaa tämän trion näyttöjä. Keskushyökkääjä Le’Veon Bellin ura on vielä lyhyt ja vain kaudella 2014 hän on päässyt pelaamaan täyden runkosarjan. Viime kaudella väliin jäi kolme ottelua kauden alussa pelikiellon vuoksi ja päätöskierros pudotuspelipaikan jo varmistuttua. Vajaata runkosarjaa seurasivat huikeat pudotuspelit, joissa mies pinkoi kahdella ensimmäisellä kierroksella yhteensä 337 jaardia ja oli Steelersin kärkihahmo matkalla konferenssifinaaliin. Pudotuspelien näytöillä mies näytti, mistä hänet on tehty ja se takasi hänelle myös paikan listan kärkikymmenikköön.

8. Odell Beckham Jr., New York Giants (WR) (+2)

Odell Beckham valmistautuu uransa neljänteen NFL-kauteen hyvistä asetelmista. Kausi kaudelta liigan kärkilaitureihin kuulunut mies on onnistunut vakiinnuttamaan tasonsa. Siitä osoituksena ovat kahdeksas sija listalla ja kilpaillun pelipaikkansa kolmanneksi korkein sijoitus. Beckhamin tilastotkin ovat kaunista katseltavaa. Yli 1 300 kiinniottojaardia ja vähintään 10 TD:tä kaudessa ovat tilastoja, joihin harva pelaaja pystyy kolmena peräkkäisenä vuonna, saatikka heti uransa alkutaipaleella. Miehen räiskyvä persoona luo omanlaistaan mielenkiintoa koko liigaan ja hän herättääkin paljon mielipiteitä faneissa niin puolesta kuin vastaankin. Kukaan ei kuitenkaan pysty sivuuttamaan miehen henkilökohtaisia meriittejä.

7. Ezekiel Elliott, Dallas Cowboys (RB) (uusi)

Ezekiel Elliottilla oli syytä hymyyn nappiin menneen tulokaskauden jälkeen. (Ronald Martinez/Getty)

Viime kauden tulokkaaksi valittu Ezekiel Elliott murtautui junan lailla liigan eliittiin. Yli 100 jaardin juoksukeskiarvolla tulokaskautensa edennyt nuorukainen oli tärkein lenkki Dallas Cowboysin runkosarjamenestyksessä. Vauhti ei hyytynyt pudotuspeleissäkään, vaikka Packers vetikin lopulta pidemmän korren. On huikea suoritus, että yhden vuoden näytöillä Elliott nousi mm. Bellin ja David Johnsonin ohi listalla. Toivoa sopii, ettei lento tule katkeamaan vaan Cowboys saisi miehen tuella vielä monta menestysvuotta.

6. Aaron Rodgers, Green Bay Packers (QB) (-)

Kädenvääntö siitä, kuka on liigan paras pelinrakentaja, käydään usein Tom Bradyn ja Aaron Rodgersin välillä. Viime kaudella Rodgers oli jo matkalla tavallisten kuolevaisten joukkoon, kunnes miehen kuuluisa lausunto marraskuun lopulla käänsi koko joukkueen suunnan. Rodgers häviää vertailun meriittiensä osalta, mutta on lukuisat kerrat osoittanut olevansa yksi kaikkien aikojen parhaista pelinrakentajista. Ikäeroa Bradyyn on kuusi vuotta ja siten miehellä on vielä aikaa haastaa pelipaikan nykyvaltias seuraavina vuosina. Loppukaudesta nähty huikea putki syöttökatkottomien otteluiden määrässä kesti kolme kuukautta ja siihen ei edes Brady pystynyt. Packers-paidassa eläkeikään asti pelata haluava Rodgers tulee käyttämään kaikki taikurin taitonsa kammetakseen joukkueensa lähivuosina vielä mestaruuteen asti.

5. Khalil Mack, Oakland Raiders (DE) (+8)

Liigan toiseksi parhaaksi puolustajaksi arvostettu Khalil Mack on myös uransa alkutaipaleella. Raidersin menestyksestä viime kaudella voidaan jonkinlainen siivu laittaa Mackin kontolle. Jo toistamiseen yli 10 säkitystä kaudessa saalistanut Floridan kasvatti ei ole mieluisa vastustaja yhdellekään liigan pelinrakentajalle tai hyökkäyksen linjalle. Hän kirjautti myös viisi pallonriistoa. Mies valittiinkin viime kaudella liigan parhaaksi puolustajaksi ja siten sijoitus viiden arvostetuimman pelaajan listalla ei ole yllätys. Hän onnistui myös ensimmäistä kertaa NFL-urallaan syötönkatkossa napatessa Cam Newtonin heittämän pallon kouriinsa ja juosten sen maaliviivan yli, tehden samalla myös ammattilaisuransa ensimmäisen maalin.

4. Antonio Brown, Pittsburgh Steelers (WR) (-)

Steelers-trion kolmas palanen, Antonio Brown, veti tälläkin kertaa pisimmän korren miesten välisessä kilpajuoksussa. Todellisuudessa kyse on paljon muusta kuin keskinäisestä kilpailusta, sillä jokainen trion jäsen ymmärtää 100-prosenttisesti yhtälön arvon, joka on mittaamattoman arvokas joukkueelle. Vaikka Brown varattiin Tom Bradyn tapaan vasta kuudennella kierroksella, ei se ole tahtia hidastanut. Jo toisella kaudellaan mies merkkautti itselleen ensimmäisen 1 000 kiinniottojaardin rajapyykin. Sen jälkeen tahti on ollut vähintäänkin vakuuttavaa. Seitsemäs ja viimeisin kausi toi mukanaan 12 TD:tä ja vajaat 1 300 kiinniottojaardia, mutta mikä tärkeintä, myös joukkue eteni pitkälle. Mies kirjoittikin kauden päätteeksi nimensä 68 miljoonan dollarin sopimuspaperiin, joka pitää hänet joukkueessa aina kauden 2021 loppuun asti ja joka nosti Brownin samalla liigan kalleimmaksi laitahyökkääjäksi.

3. Julio Jones, Atlanta Falcons (WR) (+5)

Falconsin menestyksen myötä Julio Jones ohitti muiden pelaajien silmissä hiuksen hienosti Antonio Brownin ja toi paikan arvostetussa kolmen kärjessä. Loistokausi toi loukkaantumisesta huolimatta yli 1 400 kiinniottojaardia loistavalla 17 jaardin kiinniottokeskiarvolla. Maalien määrässä (6) hän jäi selkeästi Brownin taakse, mutta oli painonsa arvosta kultaa joukkueelleen ja parhaimmillaan aina, kun häntä tarvittiin. Super Bowlissa puolustus kuitenkin onnistui vetämään pidemmän korren jättäen miehen alle 100 jaardiin ja ilman maalia. Falconsin tuleva kausi näyttää valoisalta ja Jones on valmis jatkamaan kolme kautta jatkunutta kultakauttaan.

2. Von Miller, Denver Broncos (LB) (+13)

Reilu vuosi sitten Super Bowlin arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Von Miller ei vielä viime kauden alussa onnistunut kipuamaan kärkikymmenikköön, mutta teki sen nyt ryminällä. Siihen tuskin vaikutti osallistuminen paikalliseen Tanssii tähtien kanssa -tanssikilpailuun, vaan miehen otteet pelikentällä. Liigan puolustajista eniten dollareita tienaava Miller säkitti pelinrakentajia 13,5 kertaa, vaikka runkosarjan neljässä viimeisessä ottelussa saldoksi jäi pyöreä nolla. Broncosin kahden viime kauden voittojen ollessa pitkälti puolustuksen ansiota, ei Millerin roolia sen johtajana voi liikaa korostaa. Miehellä on viisi vuotta sopimusta jäljellä ja terveenä pysyessään, hänestä on nousemaan jopa liigan arvostetuimmaksi pelaajaksi.

1. Tom Brady, New England Patriots (QB) (+1)

Kun palkintokaapissa on viisi mestaruutta, neljä valintaa Super Bowlin parhaaksi pelaajaksi ja kaksi valintaa runkosarjan parhaaksi pelaajaksi, ei arvostusta kanssa pelaajilta ole vaikea hakea. On silti huikeaa nähdä, miten 39-vuotias Brady isännöi ottelusta toiseen joukkuettaan. Varmat otteet toivat viime kaudella 28 TD:tä, kun samaan aikaan hänen syöttönsä katkaistiin vain kahdesti. Pudotuspeleissä suhde oli heikompi (7/3), mutta nekään eivät jättäneet epäilystä siitä, kuka on liigan tämän hetken paras pelinrakentaja ja samalla myös pelaaja. Vaikka kärkikymmeniköstä löytyy loistavia pelaajia, jotka pelasivat hienon kauden viime talvena, ei ykköspaikalle tällä kertaa ollut muilla mitään asiaa. Usein pelinrakentajien ura törmää kuin seinään ja alamäki alkaa nopeasti. Viime kauden perusteella tulevalla kaudella Brady pysyy vielä kaukana tuosta seinästä.

Lähde: NFL.com

Twitter: @TuomasKurikka

Kansikuva: Billie Weiss/Getty