Opas aloitteleville NFL-katsojille

NFL-kausi ehti jo pyörähtää käyntiin ja lajia on tarjolla seuraavien kuukausien ajan Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa. Laji on suomalaisille tuntemattomampi, ja se saa suuremmat massat liikkeelle yleensä vasta Super Bowlin myötä. Jotta otteluiden seuraaminen olisi helpompi aloittaa, on ehkä syytä tietää muutamia perusasioita lajista ja liigasta. Jenkkifutis on eräänlaista shakkia, johon sisältyy paljon taktisia elementtejä, mutta myös paljon erilaisia sääntöjä. Laji on amerikkalaisten suursuosikki ja iso syy siihen on se, että tunnelmaan ja sääntöihin pääsee helposti mukaan.

Ei ole syytä paniikkiin, jos ei koko ajan pysy kärryillä, mitä kentällä tapahtuu. Jenkkifutis on lajina katsojaystävällinen, sillä hyökkäysyritysten välissä on vähintään noin 30 sekuntia taukoa, jonka aikana ehtii hidastusten ja selostajan ammattitaidon kautta pääsemään takaisin kärryjen kyytiin. Pikkuhiljaa otteluita seuratessa saatat oivaltaa taktisia elementtejä pala palalta, mutta yllätyt jossain vaiheessa, kun huomaat, että aina voi oppia vähän vielä lisää.

NFL:n pelisysteemi

NFL:n runkosarja alkaa perinteisesti syyskuun alkupuolella ja jatkuu 17 viikon ajan vuoden vaihteen tienoille. Jokainen joukkue pelaa 16 ottelua, joten jokainen myös huilaa yhden kierroksen jossain vaiheessa kautta. Liigassa on 32 joukkuetta, jotka on jaettu kahteen konferenssiin, joissa molemmissa on neljä divisioonaa. Jokaisessa divisioonassa pelaa neljä joukkuetta maantieteellisin ja myös historiallisin perustein jaoteltuina. Jokaisen divisioonan voittaja etenee automaattisesti pudotuspeleihin ja heidän lisäkseen sinne otetaan kaksi parasta muuta joukkuetta molemmista konferensseista.

12 tammikuussa alkaviin pudotuspeleihin selvinnyttä joukkuetta aloittavat villikorttikierroksella, josta vapautettuja ovat molempien konferenssien kärkikaksikko. Otteluparit niin ensimmäiselle kuin seuraavillekin kierroksille määräytyvät runkosarjamenestyksen mukaan siten, että paras kohtaa heikoimman ja niin edelleen. Villikorttikierroksen voittajat jatkavat divisioonakierrokselle, josta konferenssin kaksi parasta joukkuetta etenevät konferenssifinaaliin. Siellä selviää ottelupari vuoden urheilumaailman ykköstapahtumaan, Super Bowliin, joka pelataan ennakkoon määritetyssä kaupungissa riippumatta siihen osallistuvista joukkueista. Super Bowlin voittaja on luonnollisesti NFL-mestari.

NFL:n säännöt pähkinänkuoressa

Pisteet

(Getty)

Noin kuuden metrin päässä toisistaan olevien maalitolppien väliin voi pallon yrittää saada potkaisemalla. (Getty)

Kun joukkue juoksemalla tai heittämällä pääsee vastustajan maalialueelle, palkitaan siitä kuudella pisteellä. Tätä tapahtumaa kutsutaan touchdowniksi tai lyhyemmin TD:ksi. Heti TD:n perään joukkue saa lisäpisteyrityksen, jossa on jaossa 1–2 pistettä. Maalin tehnyt joukkue voi viedä pallon maaliviivan läheisyyteen ja yrittää juoksemalla tai heittämällä ylittää uudelleen maaliviiva, jolloin lisäpisteitä tulee kaksi. Yleisempi vaihtoehto on kuitenkin potkaista pallo hieman kauempaa maalialueen takana olevien pystypuiden välistä, mistä joukkuetta palkitaan onnistuessaan yhdellä lisäpisteellä.

Myös puolustus voi tehdä TD:n arvoisen maalin riistämällä pallon ja vastaavalla tavalla kuljettamalla pallon maalialueelle. Lisäksi puolustus voi ansaita kaksi pistettä pakottamalla hyökkääjän omalle maalialueelleen ja taklaamalla pelaajan maan pintaan.

Touchdownien lisäksi pisteitä voi saada myös potkaisemalla pallo pystypuiden välistä mistä tahansa pysähtyneestä pelitilanteesta. Potkumaalin arvo on puolet TD:stä eli kolme pistettä, mutta tällöin joukkue ei saa lisäpisteyritystä maalin jälkeen.

Hyökkäysvuoro

Joukkueet hyökkäävät vuorotellen sitä mukaan, kun toinen joukkue joutuu luopumaan pallosta tai maali on syntynyt. Hyökkäysvuoro koostuu neljän yrityksen kokonaisuuksista, joiden aikana hyökkäävän joukkueen tulee kuljettaa palloa tavalla tai toisella 10 jaardia eteenpäin. Jos 10 jaardia ylittyy, saa joukkue aina neljä uutta yritystä. Yksittäinen peli alkaa sentterin eli hyökkäyslinjan keskimmäisen pelaajan työntäessä pallon lähtöpisteestä taakseen, usein joukkueen pelinrakentajalle. Peli vastaavasti päättyy siihen, kun pallonkantaja taklataan maahan tai pallo osuu maahan epäonnistuneen heittoyrityksen jälkeen.

Hyökkäysmuodot

Jokaisessa pelissä hyökkäävä joukkue voi päättää juosta, heittää tai potkaista palloa. Joukkueet yleensä yrittävät kolme ensimmäistä yritystä aina viedä palloa heittämällä tai juoksemalla eteenpäin ja neljännellä yrityksellä joko potkaisevat pallon kauas toiseen päähän tai yrittävät potkumaalia. Tämä siksi, että vastustajan hyökkäys joutuisi aloittamaan oman hyökkäysvuoronsa mahdollisimman kaukaa maalista.

Pallottomat hyökkääjät

Hyökkäyksen ollessa käynnissä muut kuin pallolliset hyökkääjät ovat tärkeässä roolissa suunniteltujen kuvioiden onnistumisessa. Suurin osa kentällä olevista hyökkääjistä keskittyy vastustajan puolustajien estämiseen ja pallollisen pelaajan suojaamiseen. Heittopeleissä joukkueen laitahyökkääjät tekevät pysty- ja/tai vaakajuoksuja kentällä pyrkien saamaan itsensä vapaaksi, jotta joukkueen pelinrakentaja pystyy heittämään heille pallon.

Puolustuksen rooli

Puolustajien tärkein tehtävä on estää pallollista hyökkääjää etenemään. Säännöt rajoittavat puolustajien keinoja, mutta kentällä nähdään rajujakin yhteentörmäyksiä, kun isot miehet juoksevat täydessä vauhdissa toisiaan päin. Puolustus pyrkii parhaansa mukaan ennen ottelua opettelemaan vastustajan kuviot ulkoa, mutta ottelun aikana ne voivat muuttua ja parhaat puolustukset pystyvät lennosta oppimaan hyökkäyskuviot ja tekemään ne vaarattomiksi.

Kokoonpano kentällä

(Getty)

Kuvassa valkopaitainen New England Patriots on ryhmittynyt hyökkäyspeliinsä ja sinipaitaisen Seattle Seahawksin puolustus puolestaan on vastannut tilanteeseen asettelemalla omat pelaajansa tilanteen vaatimalla tavalla. (Getty)

Hyökkäys

Hyökkäys koostuu ns. taitopaikan pelaajista, kuten pelinrakentajasta, keskushyökkääjistä ja laitahyökkääjistä. Heidän lisäkseen pelinrakentajan edessä seisoo ihmismuuri, jota kutsutaan hyökkäyslinjaksi. Taitopaikan pelaajilla on yksinkertainen tehtävä. He pyrkivät juoksemalla tai heittämällä viemään pallon maaliin ja siten kasvattamaan joukkueensa pistepottia. Hyökkäyslinja sen sijaan keskittyy suojelemaan näitä pelaajia ja avaamaan aukkoja puolustukseen.

Puolustus

NFL:n tämän hetken parhaan puolustajan, Houston Texansissa pelaavan J.J. Wattin pelipaikka on puolustuslinjan reunalla. (Getty)

NFL:n tämän hetken parhaan puolustajan, Houston Texansissa pelaavan J.J. Wattin pelipaikka on puolustuslinjan reunalla. (Getty)

Puolustus puolestaan koostuu neljästä pääryhmästä. Ns. etuseitsikosta löytyy puolustuslinja, joka aloituksessa seisoo tukevassa rivissä hyökkäyslinjaa vastapäätä. Linja pyrkii sekä häiritsemään hyökkäyksen rakentelua että pääsemään hyvän tilaisuuden tullen kiinni pelinrakentajaan tai keskushyökkääjään, jolla pallo on.

Puolustuslinjan takana asemapaikkaansa pitävät tukimiehet, joita on joukkueen taktiikasta riippuen joko kolme tai neljä. He pyrkivät lukemaan hyökkäyksen juonia ja hakeutumaan sopivaan asemaan riippuen onko kyseessä juoksu- vai heittohyökkäys. Myös heidän vastuullaan on vastustajan pelinrakentajan häirintä. Jos puolustaja pääsee taklaamaan pallollisen pelinrakentajan, kutsutaan sitä säkitykseksi.

Takapuolustuksesta löytyvät kulmapuolustustajat, joiden päätehtävä on varjostaa laitahyökkääjiä ja estää heitä saamasta palloa. Kulmapuolustajat ovat usein äärettömän nopeita ja atleettisia, mutta myös kovia taklaamaan. Takapuolustajien pelipaikka löytyy koko puolustuksen takaa. Toisinaan takapuolustajat pelaavat myös lähellä puolustuslinjaa pystyäkseen tekemään nopeita taklauksia, mutta tärkein tehtävä heillä on toimia viimeisenä lukkona estäen maaleja syntymästä. Heidät näkee myös toisinaan nappaamassa pelinrakentajan heittämän pallon ja juoksemassa kohti vastustajan maalia.

Kansikuva: Getty