Suomalainen jenkkifutis löysi viisastenkiven

SAJL julkaisi ensi kauden sarjatasojen joukkueet ja ”sarjaohjelmat”. Suuria yllätyksiä joukkuelistat eivät tarjonneet, koska syksyn aikana huhuina pyörineet jutut oikeastaan kertoivat joukkueiden tulevaisuuden tähtäimistä ennakkoon.

Ainoat hieman yllättävät joukkueet olivat Pori Bears ja Nokia Ghosthunters jotka tekevät paluun ensi keväänä 11 vs. 11-pelattaviin sarjoihin 3. divisioonassa. Ainoa kokonaan sarjoista hävinnyt joukkue on Lappeenrannan Rajaritarit.  Joukkue kärsi jo viime kaudella pelaajien vähäisestä määrästä, joten joukkueen jättäytyminen pois ensi kauden sarjoista ei tullut kovinkaan suurena yllätyksenä.

Vaahteraliiga:

Helsinki Roosters
Turku Trojans
Seinäjoki Crocodiles
Porvoo Butchers
Vantaa TAFT
Helsinki 69ers

Vaahteraliiga näyttää ensimmäistä kertaa vuosiin todella kovalta sarjalta ja viime vuosina nähtyjä ”turhia” otteluita tuskin tullaan ensi kaudella näkemään. Sarjan tasaisuutta nostaa ensi kaudella kahden joukkueen jättäytyminen sarjaporrasta alemmaksi. Kyseiset joukkueet olivat juuri ne, jotka eivät viime vuoden Vaahteraliigaan olisi kuuluneet pelillisen tasonsa vuoksi. Sarjan ennakkoasetelmia on vaikea ennustaa tässä vaiheessa vuotta, mutta viime kauden finaalissa pelanneet Helsinki Roosters ja Turku Trojans ovat varmasti jälleen ensi kaudella kovia.

Sarjaohjelma: Kaksinkertainen sarja ja 4 joukkuetta jatkaa runkosarjan jälkeen pudotuspeleihin.

1. Divisioona:

Helsinki Wolverines
Vaasa Royals
Kouvola Indians
Hyvinkää Falcons
Tampere Saints
Jyväskylä Jaguaarit
Oulu Northern Lights
Hämeenlinna Huskies

Viime kaudella liigan viimeiseksi jäänyt Kouvola Indians tekee paluun Helsinki Wolverinesin kanssa 1. divisioonaan ja samalla 1. divisioonan joukkuemäärä nousee todella mukavasti viime vuotisesta 5 joukkueesta. Wolverines oli ennen viime kauden alkua yksi Vaahteraliigan kestomenestyjistä ja sen vuoksi joukkueen voikin nostaa ensi kauden ennakkosuosikiksi 1. divisioonan osalta. Indians ehti pelata ainoastaan 2 vuotta liigaa ja näiden vuosien aikana voittoja kertyi ainoastaan 3 kappaletta. Indiansin pärjääminen ensi kauden 1. divisooonassa ei ole myöskään mitenkään kirkossa kuulutettua, koska huhujen mukaan joukkue on heikentymässä selvästi jo viime kaudella nähdystä joukkueesta. 1. divisioonaan myös nousee yksi joukkue, kun viime kaudella 2. divisioonaa hallinnut Hämeenlinna Huskies nähdään ensi kaudella sarjaporrasta ylempänä. Huskies ei varmasti ole ennakkoon sarjan kovin joukkue, mutta viime kauden esitysten ja seurasta kuultujen huhujen mukaan joukkue on varmasti valmis taistelemaan pudotuspelipaikasta tasaisessa sarjassa. 1. divisioona nostaakin profiiliaan huomattavasti viime kaudesta ja ennakkoon sarjasta on tulossa huomattavasti viihdyttävämpi kuin se oli viime vuonna tynkäsarjana.

Sarjaohjelma: Puolitoistakertainen sarja ja pudotuspeleihin pääsee 4 joukkuetta.

2. divisioona:

Hanko Sun City
Kuopio Steelers
Mikkeli Bouncers
ECG, Helsinki
Raisio Oakmen

Viime kauden joukkueista 2. divisioonassa on jäljellä enään Kuopio Steelers ja Hanko Sun City, jotka voidaan nostaa jo näin alkutalvesta sarjan ennakkosuosikeiksi. Muut sarjaan osallistuvat joukkueet ovat viime kaudella 3. divisioonan voittanut Mikkeli Bouncers, kolmosessa 2. jäänyt Helsinki ECG ja välierissä mikkeliläisille hävinnyt Raisio Oakmen. Sarjan mustana hevosena voidaan pitää syksyn huhujen mukaan Lieto Oakmenia, joukkue on huhujen perusteella vahvistumassa viime kaudesta huomattavasti.

Sarjaohjelma: Kaksinkertainen sarja ja runkosarjan voittaja pääsee suoraan finaaliin viime vuoden tapaan. Toinen finaaliin selviävä joukkue ratkeaa runkosarjassa 2. ja 3. sijoittuneiden joukkueiden kesken pelattavassa välierässä, joten pudotuspeleihin selviää ainoastaan runkosarjan 3. parasta joukkuetta.

3. divisioona:

Helsinki Wolverines II
Sipoo Bulldogs
Kotka Eagles
Päijät-Häme Panthers
Lohja Lions
Nokia Ghosthunters
Vaasa Vikings
Rovaniemi Nordmen
Pori Bears

Viime kaudella 3. divisioonassa nähtiin kahden kerroksen joukkueita ja niin tulee varmasti olemaan myös ensi kaudella. Ensi kauden osalta esille on pakko nostaa Kotka Eagles, Vaasa Vikings, Helsinki Wolverines II sekä Pori Bears, joiden voisi luulla ennakkoon olevan sarjan kovimmat joukkueet. Kotkassa tehtiin jo viime kaudella hyvää työtä ja pari viikkoa sitten julkaistun rosterin perusteella homma on ottanut jälleen askelia eteenpäin. Muut ennakkoon nostetut joukkueet taas ovat tehneet aina osallistuessaan sarjoihin hyvää tulosta ja näin varmasti tulee olemaan myös ensi kesänä. Sarjan mustaksi hevoseksi voidaan nostaa Rovaniemi Nordmen, joka varmasti hyötyy eniten kotiedustaan ja sen ansiosta joukkue varmasti voittaa lähes kaikki kotiottelunsa.

Sarjaohjelma: Yksinkertainen sarja ja pudotuspeleihin selviää peräti 6 joukkuetta. Runkosarjan 1. ja 2. pääsevät suoraan välieriin kun taas 3.-6. sijoittuneet joukkueet pelaavat puolivälierissä joiden voittajat selviävät välieriin.

Yhteenveto:

Suomijefu voi ensi kesänä huomattavasti paremmin kuin se on voinut moniin viime vuosiin ja siitä isoin kiitos kuuluu loistaville ja ennakkoon tasaisille sarjatasoille!