Super Bowl LII käynnistää urheilun superhelmikuun – ottelu katsottavissa ilmaiseksi TV:ssä

Viaplay LogoNäe Viasatilla yksi maailman katsotuimmista urheilutapahtumista, amerikkalaisen jalkapallon NFL:n loppuottelu: Super Bowl LII.

Viime vuoden tapaan yksikään suomalainen ei jää vaille mahdollisuutta seurata urheilumaailman suureinta ja kauneinta yksittäistä ottelua. Sopivasti juuri Pyeongchangin olympialaisten alla pelattava ottelu tulee keräämään jopa olympialaisten avajaisia enemmän väkeä vastaanottimien äärelle. Suomessa NFL:n esitysoikeudet omistaa Viasat ja se näyttääkin Super Bowl LII -ottelun kahdella eri kanavallaan sekä verkkopalvelussaan ensi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä klo 1:00 alkaen. Viasat Jääkiekko -kanava välittää tunnelmat englanniksi selostettuna, kun taas Viasat Urheilu -kanava luottaa kotimaisiin voimiin selostaja Mika Laurilan johdolla. Viasat jatkaa myös monivuotista suomalaista perinnettä tarjoamalla Super Bowl -ottelun kaikkien katsottavaksi ilmaiseksi niin Viafree-palvelun kuin TV-kanaviensakin kautta. Ottelu on vapaasti katsottavissa Viasatin avatessa urheilukanavansa koko viikonlopun ajaksi. Kanavat aukeavat perjantaina klo 16 ja sulkeutuvat maanantaina klo 9. Ennen ottelua, klo 23:30 alkaen, on tarjolla puolitoistatuntinen Super Bowl -ennakkolähetys, jota ei myöskään kannata jättää väliin.

10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella!

Ottelussa tulevat kohtaamaan hallitseva mestari New England Patriots, joka kaatoi konferenssifinaalissa komean kauden pelanneen Jacksonville Jaguarsin, sekä NFC-konferenssin niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin voittanut Philadelphia Eagles. Eagles voitti oman konferenssifinaalinsa näytöslukemin Minnesota Vikingsistä. Vikingsistä olisi tullut NFL-historian ensimmäinen joukkue, joka pelaa Super Bowlin kotistadionillaan, mutta tälläkin kertaa tämä myytti jäi murtamatta. Näin ollen Patriots ja Eagles pääsevät nauttimaan viime vuonna Minneapoliksessa avatun stadionin puitteista ja tunnelmasta.

Jos laji ja sen säännöt eivät ole vielä täysin tuttuja, voit ottaa perusasiat haltuun pikaoppaastamme.

Urheilu vain yksi osa huipputapahtumaa

Vaikka kyse on Amerikan ylivoimaisesti katsotuimmasta lajista ja sen maailman katsotuimmasta yksittäisestä urheilutapahtumasta, Super Bowlin hienous piilee sen moninaisuudessa. Minnesotan viime vuonna valmistuneen stadionin ympärillä tapahtuu koko Super Bowl -viikon ajan ja kaikki huipentuu itse otteluun, joka alkaa kello 17:30 paikallista aikaa. Ennen ottelun varsinaisesti aloittavaa kolikonheittoakin on luvassa yksi varsinkin jenkkien odottama hetki, kun kansallislaulu kajahtaa ilmoille. Tänä vuonna kunnian sen esittämisestä on saanut Alicia Beth Moore eli laulaja ja lauluntekijä, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellään Pink. Kyseessä on kunniatehtävä, mutta myös suosittu vedonlyöntikohde. Ainakin esiintyjän vaatetuksen väri ja kansallislauluversion pituus ovat joka vuosi vedonlyöntitoimistojen listoilla. Pink on yksi maailman eniten myydyimmistä artisteista yli 50 miljoonalla myydyllä sinkullaan ja yli 40 miljoonalla albumillaan.

Ottelun puoliajalla valokeila suuntautuu pop-tähti Justin Timberlaken puoleen. (Kevin Winter/Getty)

Toinen urheilun ulkopuolinen huippuhetki koetaan, kun joukkueet suuntaavat pukuhuoneisiin puoliaikaa viettämään. Silloin kentän valtaa perinteisesti megashow eli tuttavallisemmin tänä vuonna Pepsi Halftime Show. Viime vuonna lavan otti haltuun Lady Gaga ja tänä vuonna estradilla nähdään yksi kaikkien aikojen suosituimmista pop-artisteista, Justin Timberlake. Mies on komean 16-vuotisen uransa aikana musiikin ohella nähty myös kymmenissä elokuvissa. Nähtäväksi jää, ketä vierailevia artiseja lavalla nähdään hänen kanssaan. Timberlake on itsekin piipahtanut jo kahdesti aiemmin puoliaikashow’ssa. Ensin yhdessä NSYNC-yhtyeensä kanssa vuonna 2001 ja kolmea vuotta myöhemmin Janet Jacksonin seurassa.

Ja jotta kaupallisuus, joka NFL-koneistoa omalta osaltaan vahvasti pyörittää, ei unohdu, on kolmantena tärkeänä elementtinä Super Bowlissa ylihintaiset mainospätkät. Suurbrändit satsaavat paljon aikaa ja rahaa saadakseen oman äänensä kuuluviin ottelun tuoksinnassa. 30 sekunnin mainos maksaa tänä vuonna hulppeat 7,7 miljoonaa taalaa, joten ei ole mikään ihme, että mainoksien laatuun satsataan paljon. Valitettavasti Viasatin kautta ottelua katsottaessa tämä osa Super Bowl -elämyksestä jää kokematta, mutta onneksi YouTube rientää apuun ja tuo nämä TV-sarjojakin kalliimmat elämysvideot suomalaisten saataville.

Super Bowl LII on katsottavissa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 5.2.2018 klo 1:00 alkaen ilmaiseksi Viafree-palvelussa sekä Viasat Urheilu- ja Viasat Jääkiekko -kanavilla sekä lisäksi maksullisessa Viaplay-palvelussa.

Twitter: @TuomasKurikka

Kansikuva: Al Bello/Getty