Super Bowl 2.2.2014

New York on valmiina ottamaan vastaan ensimmäisen talvisen Super Bowlin (Alloverpress)

New York on valmiina ottamaan vastaan ensimmäisen talvisen Super Bowlin (Alloverpress)

Tämän vuoden Super Bowlissa kohtaa liigan tehokkain hyökkäys ja paras puolustus, asetelma on siis hyvinkin classinen. Tilastojen valossa siis ottelusta on tulossa hyvin mielenkiintoinen ja viihdyttävä. Oman mausteensa otteluun tulee antamaan se että New Yorkiin on luvattu sunnuntai illaksi tuulta ja n. -5 asteen pakkanen. Tänä vuonna pelataankin ensimmäinen Super Bowl, jossa vallitsee talviset olosuhteet.

Super Bowl -kilpailu käynnissä, käy tsekkaamassa

Seattle Seahawksin tie Super Bowliin asti on ollut pitkä ja kivinen, sen vuoksi onkin helppo sanoa, että joukkue todellakin ansaitsee paikkansa ottelussa. Viime kaudella Seahawksin tie katkesi pudotuspelien toiselle kierrokselle kun joukkue hävisi Atlanta Falconsille 28-30, mutta jo tuolloin oli nähtävissä että joukkue tulee olemaan seuraavalla kaudella varteenotettava ehdokas pelaamaan Super Bowlissa. Keväällä kuitenkin tilanne vaikeutui selvästi kun Seahawksin edustama NFC West alkoi vahvistumaan ja samalla näyttämään jopa NFL kovimmalta divisioonalta. Sarja systeemi kuitenkin ”tukee” heikommissa divisioonissa pelaavia joukkueita koska jokaisen divisioonan voittaja pääsee automaattisesti mukaan pudotuspeleihin ja jopa kaksi parasta suoraan toiselle kierrokselle. Runkosarjan aikana kävi kuitenkin kaksi asiaa selväksi Seahawks oli oppinut edellisestä kaudesta ja NFC West todella oli koko NFL kovin divisioona. Seahawks oli oppinut jopa niin paljon että se voitti koko NFC ja varmisti samalla myös kotiedun pudotuspeleihin. Kotietu taas on joukkueelle kun jonkinlainen taika, jonka vaikutuksen alaisena joukkue ei häviä ”koskaan”, niin kävi myös nyt ja sen ansiosta joukkue pelaa nyt Super Bowlissa.

Denver Broncosin tie Super Bowliin asti ei ole ollut yhtään niin kivinen kun Seahawksin, joukkue käytännössä varmisti divisioona voittonsa viikolla 11 voitolla Kansas City Chiefsistä. Tuo voitto myös antoi mahdollisuuden joukkueelle alkaa keskittymään tuleviin pudotuspeleihin, joka näkyi loppu kauden aikana kahtena tappiona. Kaksi tappiota ei kuulosta paljolta mutta jos tappioita tulee koko runkosarjassa yhteensä kolme niin kertoo nuo kaksi tappiota jotain. Pudotuspeleihin valmistautuminen olikin joukkueelle hyväksi, olihan edellinen kausi päättynyt pettymykseen hyvän runkosarjan jälkeen kun joukkue hävisi ensimmäisessä pudotuspeliottelussaan Baltimore Ravensille 38-35. Edellisen kauden pudotuspelitappio olikin yksi syy jonka vuoksi Broncosin iskukykyä epäiltiin pudotuspeleissä. Pudotuspelien alussa kuitenkin kävi heti selväksi että joukkue oli valmis voittamaan myös ”kovia” otteluita.  Nyt kun joukkue on Super Bowlissa voidaan sanoa että se todellakin ansaitsee paikkansa siellä, rikkoihan joukkue kauden aikana lähes jokaisen ”tärkeän” hyökkäys ennätyksen joita NFL:n historiassa on ollut.

Ottelun taisteluparit:

Seahawks juoksuhyökkäys vs. Broncos juoksupuolustus

Tähti RB Marshawn Lynch on pelaaja joka pystyy jo omalla panoksellaan kääntämään otteluita, tästä on monia todisteita viime vuosilta. Lynch on pelaaja jota omat rakastavat ja vieraat vihaavat, isolla suulla varustettu pelaaja kuka ei paljon kavereita kentällä etsi. Lynchin ”runnova” juoksutyyli onkin asia joka Broncos puolustuksen pitää pysäyttää, jos se aikoo menestyä ottelussa. Toisaalta taas jos Lynch saa liikaa huomiota tulee pelinrakentaja Russell Wilson juoksemaan itse pallon kanssa mukavat lukemat ottelussa. Broncos puolustusta pidetään suhteellisen vahvana juoksua vastaan ja se on jopa joukkueen vahvuus, kuitenkin tarkemmin asioita tutkiessa huomaa että se ei ehkä olekkaan niin. Tilastot eivät valehtele mutta Broncos puolustuksen vahvuus on ainoastaan ”keskelle” linjaa juostavat pelit. Seahawksin vahvuus taas on juoksut ”ulkopuolelle” ja sen pysäyttäminen on haaste johon Broncos valmennuksen pitää keksiä lääkkeet, jos se aikoo pysäyttää ottelussa Seahawks hyökkäyksen. Juoksu pysäyttäminen on myös haaste pelikellon kannalta Broncos valmennukselle, koska juoksun toimiessa Seahawks valmennus voi käyttää kelloa haluamallaan tavalla. Yksinkertaisestihan on fiksua pitää palloa itsellään mahdollisimman paljon kellon käydessä, jos vastassa on koko liigan paras hyökkäys.

Seahawks heittopuolustus vs. Broncos heittohyökkäys

Lähes kaikki NFL ennätykset rikkonut pelinrakentaja Peyton Manning on Denveriläisten ”sydän” joka pumppaa ”verta” joukkueeseen, on helppo sanoa että Manning on joukkueelleen korvaamaton pelaaja. Peyton Manning ja Broncos ei kuitenkaan ole kohdannut koko kauden aikana Seahawks puolustuksen kaltaista vastustajaa, nyt onkin mielenkiintoista nähdä mihin Manning pystyy kun vastassa on ehkäpä kaikkien aikojen paras puolustuksen takakenttä. Siinä missä Manning on Denverissä supertähti niin on Richard Sherman kohta sitä Seattlessä. Sherman on noussut ryminällä viimeistään tämä kauden NFL ”parhaaksi” kulmapuolustajaksi. Tilastoja tarkastellessa on helppo huomata Shermanin erinomaisuu. Runkosarjan aikana Shermanin vartioimille pelaajille heitettiin kaikkein vähiten palloa ja samalla kuitenkin herra nappasi 8 syötönkatkoa, joka oli eniten koko liigassa. Toisaalta Broncons hyökkäyksen pysäyttämiseen ei riitä yhden pelaajan vartioiminen siitä kertoo jo runkosarjassa kiinniotetut 55 TD, jotka jakautuivat kahdeksan pelaajan kesken. TD-tekiöistä kukaan ei kuitenkaan ollut ylivoimainen koska jopa neljä pelaajaa pystyi tekemään vähintää 10 TD kiinniottaen. Onkin selvää että Shermanin lisäksi muidenkin Seahawks puolustajien pitää onnistua ottelussa todella hyvin jotta joukkue voi haaveilla Super Bowlin voitosta.

Peyton Manning tulee olemaan tärkeä osa peliä, hävisi tai voitti (Alloverpress)

Peyton Manning tulee olemaan tärkeä osa peliä, hävisi tai voitti (Alloverpress)

Ottelun ratkaisijat:

WR Wes Welker & WR Demaryius Thomas

Suurimmat laitahyökkääjä tähdet Denveristä, jos toinen ”pettää” pystyykö toinen herroista pelaamaan elämänsä ottelun? Wes Welker varmasti haluaa näyttää pystyvänsä pelaamaan huippuottelun myös Super Bowlissa, edellinen kerta kun päättyi helppoon pallon pudotukseen ja tappioon. Demaryius Thomas taas saa vastaansa Shermanin, pystyykö Thomas silti pelaamaan huippu ottelun ja nostamaan itsensä lopullisesti supertähtien joukkoon?

DE Cliff Avril & DE Michael Bennett

Kaksi ”pienemmän” roolin pelaajaa mutta tulevat silti olemaan ratkaisevassa roolissa siinä saako Peyton Manning aikaa heittää. Michael Bennett oli jo runkosarjassa joukkueensa paras säkittäjä, ja sama meno on jatkunut pudotuspeleissä. Cliff Avril on toinen pelaaja, joka on pystynyt Bennettin lisäksi säkittämään vastustajan pelinrakentajan pudotuspeleissä ja se kertookin herran tärkeydestä joukkueelleen.

WR Percy Harvin

Voi olla jopa ottelun suurin ”yllättäjä” ja ratkaiseva tekijä jos Seahawks voittaa ottelun. Percy Harvin on ollut lähes koko kauden sivussa ja tilastoihin ei kertynytkään runkosarjassa kun yksi kiinniotto. Pudotuspelien alkaessa kuitenkin Harvinin piti olla ”täydessä” kunnossa ja siltä se näyttikin ennen aivotärähdystä, joka tuli heti ensimmäisessä pudotuspeliottelussa New Orleans Saintsia vastaan. Seahawks-fanien kannalta on kuitenkin hienoa että Harvin on ilmeisesti pelaamassa Super Bowlissa ja se tulee antamaan varmasti lisää tehoja joukkueen hyökkäykseen.

Pelinrakentajat:  Russell Wilson & Peyton Manning

Peyton Manning on varmasti liigan paras heittävä pelinrakentaja, Russell Wilson on taas ehkäpä liigan paras ”uudenaikainen” pelinrakentaja joka pystyy myös juoksemaan itse tehokkaan heittopelin lisäksi.  Seahawks hyökkäyksestä puhuttaessa yleensä puhutaan juoksuhyökkäyksestä, mutta moni unohtaa sen että Wilson pystyy myös toimittamaan palloa heittäen todella tehokkaasti laitahyökkääjilleen. Wilson antoi tästä hyvän esimerkin NFC-finaalissa jonka Seahawks lopulta käänsi itselleen juuri Wilsonin heitoilla. Peyton Manning on johdattanut joukkueensa voittoihin pudotuspeleissäkin mutta ei mitenkään vakuuttavasti. Ensimmäisessä ottelussa San Diego Chargersia vastaan Manning oli epävarma ja tilastot jäivätkin kauas siitä mitä runkosarjassa nähtiin, toisaalta taas New England Patriotsia vastaan Manning oli oma itsensä ja keräsi mukavat tilastot. Kysymysmerkkejä pyörii kuitenkin Manninginkin ympärillä ja Super Bowlissa joukkue kohtaa vasta ensimmäisen kunnon puolustuksen pudotuspelien aikana.

Super Bowl -kilpailu käynnissä, käy tsekkaamassa