New England Patriots suosikkina Super Bowliin

Viaplay LogoNäe Viasatilla yksi maailman katsotuimmista urheilutapahtumista, amerikkalaisen jalkapallon NFL:n loppuottelu: Super Bowl LIII

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä pelataan Atlantassa Super Bowl LIII, joka huipentaa NFL-kauden 2018. Toissa viikolla tiensä sinne selvittivät NFC:n mestariksi kivunnut Los Angeles Rams sekä AFC:n pitkäaikainen hallitsija New England Patriots. Kuten finalisteille sopii, molempien kausi on ollut menestyksekäs, joskin Rams on ehtinyt napsia kaksi voittoa vastustajaansa enemmän. Super Bowlissa aiemmat ottelut eivät paina vaakakupissa vaan päivän kunto ratkaisee.

Patriots on nähty vuosituhannen aikana jo kahdeksan kertaa Super Bowlissa ja joukkue on ollut ennakkosuosikki niistä kaikissa ensimmäistä lukuun ottamatta. Tällä kaudella tilanne näytti hetken jo poikkeukselliselta, sillä useat vedonlyöntitoimistot asettivat Ramsin pienoiseksi suosikiksi otteluun viime viikon alkajaisiksi. Yhden pisteen miinussaldo kääntyi kuitenkin hyvin nopeasti 1,5-pisteen verran positiivisen puolelle ja siitä lähtien Patriots on pysytellyt käytännössä kaikkien vedonlyöntilistojen voittajasuosikkina.

Ottelussa tulee kohtaamaan äärettömän kokenut Patriotsin ydinjoukko sekä huomattavasti tuoreempaa näkemystä edustava Rams. Lähtötilannetta kuvaavat loistavasti joukkueiden päävalmentajien ja ykköspelinrakentajien ikäerot. Kotijoukkueena ottelussa esiintyvät Ramsin päävalmentaja Sean McVay täytti juuri 33 vuotta ja pelinrakentaja Jared Goff on vasta 24-vuotias. Sen sijaan vierasjoukkueen päävalmentaja Bill Belichick on jo komeassa 66 vuoden iässä ja hänen aisaparinsa Tom Bradykin 41-vuotias. Moni uskookin juuri näiden kaksikoiden lopulta nousevan ratkaisevaan rooliin ottelussa, eikä suotta. Molempien joukkueiden juoksuhyökkäys on ollut pudotuspeleissä hyvässä vedossa, mutta tiukan paikan tulleen katseet kääntyvät pelinrakentajien ja päävalmentajien suuntaan.

Patriotsin kahden pisteen etumatka selittyy osittain myös Rams-keskushyökkääjä Todd Gurleyn tilanteella, josta kukaan ei oikein saa selvää. Huikeassa vireessä runkosarjassa ollut ja sen loppuvaiheilla loukkaantunut Gurley on kuulunut Ramsin kokoonpanoon molemmissa pudotuspeliotteluissa. Hänet on nähty kentälläkin useaan otteeseen, mutta huomattavasti harvemmin kuin runkosarjassa. Suurimman vastuun onkin saanut kantaa C.J. Anderson, joka toki on selvinnyt urakastaan mainiosti. Rams tarvitsisi kuitenkin Gurleytä auttamaan joukkonsa mestariksi asti, mutta siitä saamme selvyyden vasta ottelun kuluessa.

Altavastaajat vahvoilla 2000-luvun Super Bowleissa

Sunnuntaina pelattava Super Bowl on kaikkiaan 19. tällä vuosituhannella. Aiemmista 18 finaaliottelusta vain kahdeksan on kääntynyt ennakkosuosikin voitoksi, kun taas kymmenessä altavastaaja on korjannut potin. 2000-luvun Super Bowl -historia tuntee toistaiseksi vain yhden kauden, jolloin finalisteihin ei saatu eroa ottelun alla vaan kaudella 2014 Seahawks ja Patriots lähtivät rinta rinnan otteluun. Tätä taustaa vasten on kuitenkin tärkeää muistaa, että toinen finaalissa nähtävistä joukkueista on Patriots, joka on voittanut noista kahdeksasta ottelusta kolme ja sen lisäksi vielä kauden 2014 finaalin, joten Patriots, jos kuka, pystyy uhmaamaan kaikenlaisia tilastoja.

Viime vuosi noudatteli tuttua kaavaa, kun voiton lisäksi myös ensimmäinen piste ja TD menivät altavastaajalle eli Philadelphia Eaglesille. Edelleenkin viimeisen ennakkosuosikki, joka on pystynyt tekemään ottelun ensimmäisen TD:n tai ylipäätään minkään pistesuorituksen löytyy kaudelta 2010, jolloin Green Packers sen teki. Sen jälkeen kerta toisensa jälkeen altavastaaja on aloittanut ottelun toista vauhdikkaammin. Viimeisin ennakkosuosikin nappaama puoliaikajohto nähtiin sen sijaan kaudella 2011 eli siitäkin on kulunut aikaa jo rutkasti.

Voittajat punnitaan kentällä

On urheilukatsojien oikeus käyttää aikaansa tulevien ottelutapahtumien analysointiin ja spekulointiin, mutta selväähän on, että kentällä voi tapahtua mitä tahansa. On kuitenkin hämmästyttävän yksimielisiä asiantuntijoita niin rapakon takana Las Vegasissa kuin suomalaistenkin suosimilla veikkaussivustoilla. Jokainen vetää rajansa Patriotsin parin pisteen voitolle ja arvioidut pistemäärätkin asettuvat välille 55–57. Jos Super Bowl pelattaisiin, kuten todennäköisyydet antavat ymmärtää, päättyisi ottelu mitä todennäköisimmin lukemiin 30–27 Patriotsin eduksi. Super Bowl edustaa kuitenkin mitä enenevissä määrin urheiluviihdettä ja viihteessähän kaikki on mahdollista. Lopputulos voi olla hyvinkin kaukana tästä matemaattisesta mallista, mutta alla vielä varmuudeksi eurooppalaisten vedonlyöntitoimistojen näkemyksiä otteluun:

  • Veikkaus – Voittaja Patriots 2,5 pisteen erolla, pisteitä yhteensä 56,5
  • Betsafe – Patriots 2,5, pisteitä 55,5
  • Coolbet – Patriots 2,5, pisteitä 56
  • Unibet – Patriots 2,5, pisteitä 56,5
  • Expekt – Patriots 2,5, pisteitä 56,5
  • Leo Vegas – Patriots 2,5, pisteitä 56

Jokainen päättäköön siis oman voittajasuosikkinsa tulevaan otteluun, niin mekin tulemme tekemään viikonloppuna. Vasta alkuvihellyksen jälkeen saamme vasta todistaa, miten pallo pyörii ja mikä arvo on avauspisteillä tällä kertaa. Tilastojen valossa Ramsilla on pullat suhteellisen hyvin uunissa, mutta riittääkö se kentällä? Kellot siis soimaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä yhdeltä tai heti sen jälkeen!

Super Bowl LIII on katsottavissa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 4.2.2019 klo 1:00 alkaen Viaplay-palvelussa sekä ilmaiseksi Viasat Urheilu- ja Viasat Jääkiekko -kanavilla ja Viafree-palvelussa.

Twitter: @TuomasKurikka

Kansikuva: Ethan Miller/Getty