Super Bowl sekoittaa amerikkalaiset – Tunnetko nämä faktat?

Joka vuosi etenkin jenkit sekoavat alkuvuodesta, kun NFL-kausi huipentuu Super Bowliin ja kansa kääntää vastaanottimensa tapahtuman pariin. Viime vuonna katsojia oli 115,5 miljoonaa eli maapallon ihmisistä noin joka 63. ihminen seurasi lähetystä. Muutama onnellinen pääsee tänäkin vuonna paikan päälle Glendaleen Arizonan osalvaltioon katsomaan ottelua, kunhan on ollut valmis lunastamaan vähintään 800 dollaria maksaneen tiketin.

Otteluissa nähty kaikenlaista

48 Super Bowl -ottelussa katsojat ovat saaneet todistaa hyvin erilaisia tapahtumia. Muutama mielenkiintoinen ennätys finaaleista:

– Eniten pisteitä: San Francisco 49ers keräsi 55 pistettä Denver Broncosia vastaan (Super Bowl XXIV)
– Vähiten pisteitä: Miami Dolphins onnistui saamaan vain 3 pistettä Dallas Cowboysia vastaan (Super Bowl VI)
– Eniten pisteitä koko ottelussa: Super Bowl XXIX (San Francisco 49ers vs. San Diego Chargers) saivat kokoon yhteensä 75 pitettä
– Suurin voitto: San Francisco 49ers voitti Denver Broncosin 45 pisteellä (Super Bowl XXIV)
– Eniten ensimmäisiä yrityksiä ottelussa: San Francisco 49ers eteni 31 kertaa 1. yrityksen arvoisesti Miami Dolphinsia vastaan (Super Bowl XIX)
– Vähiten ensimmäisiä yrityksiä ottelussa: Kahdesti joukkue on onnistunut saamaan vain 9 ensimmäistä yritystä ottelussa (Super Bowl IX ja XVII)

Super Bowl saa katsojat syömään

Viime vuoden raportin mukaan Seahawksin ja Broncosin välisen ottelun aikana yli 48 miljoonaa jenkkiä tilasi ruokaa kotiinsa. Ruokaa meneekin huimasti ja Super Bowl -päivää paremmaksi tällä saralla kiilaa vain kiitospäivä. Oluen menekki on myös taattu ja se vetää vertoja jopa USA:n itsenäisyyspäivälle. Pelkästään Amerikoissa kulutetaan ottelun aikana noin 13,5 miljoonaa kiloa naposteltavia eli noin:

– 5 miljoonaa kiloa perunalastuja
– 3,7 miljoonaa kiloa tortilloja
– 2 miljoonaa kiloa rinkeleitä
– 1,7 miljoonaa kiloa popcornia
– 1,3 miljoonaa kanan siipeä
– 1,1 miljoonaa kiloa pähkinöitä
– Lisäksi olutta kuluu 598 miljoonaa litraa

Televisiointi ei jää muutaman miehen varaan

Super Bowl -ottelu lähetetään 180 maassa ja selostetaan yli 30 eri kielellä (ml. Suomi!). Stadionilta käsin selostus tapahtuu 11 eri kielellä. Jotta saamme katsoa kuvaa oli muun muassa neljä vuotta sitten käydyssä ottelussa (Super Bowl XLIII) seuraavanlainen kattaus.

– 450 henkilöä, jotka työskentelivät ottelutapahtuman lähettämiseksi
– 93 mikrofonia, joista 12 oli kentällä ollutta laajakulmamikrofonia
– 52 korkearesoluutiovideokameraa
– 80 km kamera/mikrofonijohtoa
– 24 hidastuskameraa ottelutilanteiden tarkastusta varten
– 10 tuotantoautoa (trailer)
– 8 jälkituotantoyksikköä digitaalisin keinoin
– 5 robottikameraa, joista kaksi kuvasivat maalitolppia
– 2 käsivideokameraa
– 1 kamera kaapelin varassa kentän yllä
– 1 kamera, joka kuvasi kaupunkimaisemaa

Super Bowlin liikevaihto taivaissa

Ottelun mainosaikaa myydään noin 150 000 dollarin sekuntihinnalla, joten TV-yhtiö nettoaa vaivanpalkkana lähetyksestä reilut 300 miljoonaa dollaria. Lipputulot kartuttavat puolestaan eniten liigan joukkueiden kassaa, kun 35 % niistä menee finaalijoukkueille puoliksi, 5 % järjestävälle seuralle ja 34,8 % muille joukkueille (1,2 % per seura). Loppuosa jää NFL:n eri sidosryhmille jaettavaksi.

Finaalitapahtumaan pääsy näkyy myös pelaajien palkkapussissa. Voittajajoukkueen pelaajat saavat sormusten lisäksi 97 000 dollaria, kun taas häviäjät saavat tyytyä ”vain” 49 000 dollariin.

Tiesitkö näitä asioita Super Bowlista?

Kotietu?

Vierasjoukkueena esiintynyt joukkue on voittanut Super Bowlin useammin ja kertaakaan ottelua ei ole pelattu osallistuvien joukkueiden kotistadionilla.

Kolikonheitto

Ainoastaan Arizona Cardinals antoi Pittsburgh Steelersin kaksi vuotta sitten valita ensimmäisenä voitetun kolikonheiton jälkeen. Kaikki muut joukkueet ovat valinneet pallon vastaanottamisen voitetun kolikonheiton seurauksena. Lisäksi NFC on viimevuosina voittanut jostain syystä tapahtuman. Vuoden 1997 jälkeen vain kerran, viime vuonna, AFC:n joukkue omasi vastustajaansa paremman onnen heitossa.

Kolikkoa on heitetty kaiken kaikkiaan 48 kertaa. Kruunat ja klaavat ovat menneet tähän mennessä tasan eli molemmat ovat näkyneet päällimmäisenä 24 kertaa.

Ottelupallot

Wilson tekee noin 700 000 palloa vuosittain, joista 120 kappaletta päätyy Super Bowliin. Super Bowl -palloissa on painettuna joukkueiden nimet, päivämäärä, pelipaikka ja Super Bowl -logo.

Vince Lombardi Trophy

Käsityönä tehty palkinto annetaan vuosittain voittaneelle joukkueelle omaksi. Hopeasta valmistettu pysti painaa reilut kolme kiloa ja on 53 senttiä korkea. Patsaan arvoksi arvioidaan noin 25 000 dollaria.

Katsojaluvut

Super Bowlit hallitsevat Yhdysvaltain katsotuimpien lähetysten listaa. Ainoana kymmenen katsotuimman joukkoon Super Bowlien lisäksi mahtuu M*A*S*H-sarjan finaalijakso, joka yltää sijalle 6. Kärkipaikkaa pitää viimevuotinen ottelu, joka keräsi 111,3 miljoonaa katselijaa.