Tom Brady jahtaa 6. mestaruuttaan – NFL-puolustajien lempikohde osaa myös ärsyttää

Viaplay LogoNäe Viasatilla yksi maailman katsotuimmista urheilutapahtumista, amerikkalaisen jalkapallon NFL:n loppuottelu: Super Bowl LII.

Thomas Edward Patrick Brady Jr. eli tuttavallisemmin Tom Brady on jokaiselle edes vähänkään NFL:ää seuraavalle katsojalle tuttu hahmo. Vielä 40-vuoden iässä hän on osoittanut pystyvänsä loistamaan huipputasolla, eivätkä 16 aiempaa kautta näy edelleenkään otteissa. Miehen meriitit ovat hurjaa luettavaa, sillä viiden NFL-mestaruuden lisäksi hänet on valittu neljästi Super Bowlin ja kahdesti NFL-runkosarjan parhaaksi pelaajaksi. Hän on myös kolmesti heittänyt runkosarjassa eniten jaardeja ja neljästi eniten TD:eitä. Eivätkä saavutukset jää edes siihen. Brady pitää hallussaan myös NFL:n runkosarjaennätyksistä mm. seuraavia:

  • Eniten voittoja kerännyt QB (198)
  • Eniten vierasvoittoja kerännyt QB (88)
  • Vanhin pelinrakentaja, joka on ollut heittojaardien tilastokärki (40)

Pudotuspelejä mies on puolestaan pelannut kaikkein eniten (35) ja heittänyt historian eniten TD:eitä (63). Ei siis mikään ihme, että tämän miehen tuntevat kaikki, jopa ihmiset, jotka eivät lajia seuraa.

10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella!

Tuleva Super Bowl on Bradylle jo kahdeksas finaali, joka on huikea saavutus ottaen huomioon NFL:n vuosittain muuttuvat voimasuhteet. NFL on jenkkien ammattilaisliigoista kaikkein herkin kesän aikana tapahtuville muutoksille ja se näkyykin joukkueiden tason vaihteluina eri kausien välillä. New England Patriots, jossa Brady on koko uransa pelannut, sen sijaan on pitänyt kaudesta toiseen pintansa ja raivannut tiensä pudotuspeleihin kolmea kautta lukuunottamatta 2000-luvulla. Näistä kausista kaksi ovat olleet sellaisia, joissa Bradyä ei kentällä juurikaan nähty, joten todellisuudessa miehen aktiivisista pelikausista ainoastaan yksi on päättynyt runkosarjaan kaudella 2002. Spekulaatiot siitä, miten pitkään Brady uraansa jatkaa, käyvät tammi-helmikuussa aina kuumimmillaan. Edelleenkään hälyttäviä merkkejä miehen tason laskusta ei ole ollut näkyvissä, mutta toisaalta pelinrakentajien kohdalla alamäet ovat olleet perinteisesti hyvin äkkinäisiä ja jyrkkiä. Lähiviikkoina tulemmekin todennäköisesti kuulemaan miehen jatkosuunnitelmista.

Puolustajat janoavat Bradyn iholle

ESPN:n kyselyn perusteella ei jäänyt epäselvyyttä, kenet puolustajat näkevät mieluiten nurmen pinnassa. (Maddie Meyer/Getty)

Kauden alla ESPN kysyi yli 150 NFL-puolustajan näkemyksiä pelinrakentajista. Kun pelaajilta tiedusteltiin pelinrakentajaa, jonka haluaa mieluiten säkittää, oli Tom Brady kiistaton ykkönen keräten 49 % äänistä. Perässä tulleet Steelersin Ben Roethlisberger (14 %) ja Packersin Aaron Rodgers (10 %) jäivät kauas taakse. Ei liene mikään yllätys, että juuri liigan menestynein pelaaja on paras saalis puolustajien näkökulmasta. Sen sijaan yllättävämpää on, että Brady nousi myös toisen kategorian osalta kärkinelikkoon. Mies on tunnettu puhtaasta julkikuvastaan ja työstä, jota hän kentän ulkopuolella tekee. Siitä huolimatta kentällä miehen suu käy ilmeisen kovaa tahtia ja hän keräsikin 16 % äänistä, kun puolustajilta kysyttiin, kuka pelinrakentajista puhuu eniten roskaa kentällä. Häntä suulampia olivat Rodgers (17 %), Chargersin Philip Rivers (24 %) ja ykkösenä Panthersin Cam Newton (26 %).

Tom Bradyn nimi nousi myös toistamiseen ykköskorokkeelle, kun puolustajia pyydettiin arvioimaan, kuka pelinrakentajista tulee voittamaan eniten mestaruuksia seuraavan 10 vuoden aikana. Brady keräsi äänistä 21 % jättäen tulevaisuuden toivot Raidersin Derek Carrin (20 %) ja Cowboysin Dak Prescottin (10 %) sekä myös kokeneempaan kaartiin kuuluvan Rodgersin (18 %) taakseen.

Muissa kategorioissa tulevan sunnuntain seuratuin tähti ei kerännyt mainittavaa määrää ääniä, mutta tulokset olivat muilta osin mielenkiintoiset. Kysymys, jonka kohdalla yksikään pelaaja tuskin haluaisi kuulla omaa nimeään mainittavan, kolahti pahimmin Dolphinsin Jay Cutlerin nilkkaan. Mies keräsi 42 % äänistä kysyttäessä pelinrakentajaa, jonka joukkuetoveri vähiten haluaisi olla. Kaukana Cutlerin takana kakkosijalle ylsi Newton tasaäänin (6 %) Riversin kanssa. Toinen kysymys, joka ei myöskään mairittele ääniä keränneitä, oli tiedustelu liigan yliarvostetuimmasta pelinrakentajasta. Äänet jakautuivat hyvin tasaisesti Giantsin Eli Manningin vetäessä lyhimmän korren 14 prosentin äänisaaliillaan. Niukasti perässä tulivat Coltsin Andrew Luck (11 %), Ravensin Joe Flacco (10 %), Cutler (7 %) ja Vikingsin Sam Bradford (7 %).

Viimeinen kysymys keskittyi tämän kauden tulokaspelinrakentajiin. Heistä yksikään ei vielä tällä kaudella onnistunut auttamaan joukkuettaan merkittävissä määrin. Parhaiten tulokaskaudestaan selviytyi Texansin Deshaun Watson heittäen 1 69 jaardia, 19 TD:tä ja 8 syötönkatkoa. Sama mies oli myös ykkönen kauden alla annetuissa arvioissa, kun Watson nappasi 61 % annetuista äänistä. Kakkoseksi yltänyt Bearsin Mitchell Trubisky (18 %) nähtiin myös tositoimissa, mutta tulokset eivät miestä mairitelleet. Kolmanneksi eniten ääniä saaneella Brownsin DeShone Kizerilla (12 %) jäi myös paljon parannettavaa tuleville kausille, kun hän 2 894 heittojaardinsa lomassa onnistui vain 11 kertaa TD:ssä, mutta heitti samaan aikaan 22 syötönkatkoa. Näistä nuorista lupauksista tullaan kuulemaan vielä jatkossa ja kuka ties, joku heistä lähtee haastamaan Bradyn huikeita meriittejä.

Super Bowl LII on katsottavissa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 5.2.2018 klo 1:00 alkaen ilmaiseksi Viafree-palvelussa sekä Viasat Urheilu- ja Viasat Jääkiekko -kanavilla ja lisäksi maksullisessa Viaplay-palvelussa.

Twitter: @TuomasKurikka

Lähde: ESPN

Kansikuva: Maddie Meyer/Getty