Tyhjätaskusta taivaisiin: kiitospäivä

Viime kierroksella Tyhjätasku sukelsi suohon viikonlopun isommassa jutussaan, ja viikolla tehdyissä pienemmissä Facebook päivityksissään. Joten nyt on aika nousta pinnalle ja siihen loistavan avun tarjoaa kiitospäivä. Kiitospäivä on siis amerikkalaisille tärkeä juhlapyhä, jota NFL on kunnioittanut jo 80 vuoden ajan tarjoamalla Detroit Lionsin ja Dallas Cowboysin kotiotteluita. Viimeisien vuosien aikana näiden kahden ottelun lisäksi NFL on lisännyt ohjelmaansa vielä yhden kiitospäivän ottelun ja nykyään siis kiitospäivänä pelataan kolme ottelua. Kolmas ottelu ei ole mitenkään joukkue sidonnainen ja tänä vuonna ottelussa kohtaavat San Francisco 49ers ja Seattle Seahawks.

Kiitospäivän otteluiden historiaa: Ensimmäisenä idean kiitospäivänä pelaamisesta sai George Richards, Portsmouth Spartansin omistaja. Spartans oli vasta muuttanut Detroitiin, jossa joukkueen nimi muuttui Detroit Lionsiksi. Richards halusi saada mainetta joukkueelleen ja näki kiitospäivässä paikan ylimääräiseen julkisuuteen. Lionsissa pelasi aikansa suurin pelaaja Dutch Clark, jonka nimellä joukkue myi ensimmäiseen kiitospäivä otteluun vuonna 1934 26,000 lippua. Lions olisi voinut myydä melkein saman verran lippuja vielä lisää. Lions kohtasi ottelussa Chicago Bearsin, joka oli liigan kärkijoukkue. Bears kukisti Lionsin 19-16 NFL:n ensimmäisessä kiitospäivän ottelussa. (Lähde: Mikko Mäki)

Dallas Cowboys liittyi kiitospäivän perinteeseen taas 60-luvulla ja ensimmäisen kiitospäivän kotiottelunsa se pelasi 1966. Tuolloin kiitospäivän arvoa NFL:lle ei vielä ymmärretty, mutta nykypäivänä se on hyvin tiedossa ja sen vuoksi NFL päätti 2006 lisätä vielä tuon kolmannen ottelun kiitospäivän kattaukseensa. Nykyisinhän NFL:sä pelataan normaalistikkin torstaisin yksi ottelu ja sen vuoksi eurooopassa ei välttämättä edes huomata kiitospäivän erilaisuutta. Jenkeissä taas arvostus on aivan toisenlaista ja juuri nämä 3 ottelua keräävät suurimmat katsojamäärät televisioiden ääreen runkosarjan aikana.

Tyhjätaskun rekkakohteet:

03:30 San Francisco 49ers -2 – Seattle Seahawks 1 1.93

Molemmat joukkueet taistelevat pudotuspelipaikasta ja silloin kotijoukkue ei vaan saa hävitä otteluita. San Francisco 49ers on pelannut läpi kauden hyvin kovia joukkueita vastaan, mutta jonkinlainen voittamisen vietti on puuttunut hieman huonompia vastaan. Sen vuoksi 49ers on hävinnyt muutaman ennakkoon selvän ottelun ja voittanut taas hieman kovempia joukkueita. Seattle Seahawksin pelaaminen on ollut sekaisin lähes koko kauden ja tekeminen onkin näyttänyt todella vaikealta, jos huomioon ei oteta muutamaa loistavasti sujunutta ottelua. Eikä edes viime viikonlopun voitto liigaa johtaneesta Arizona Cardinalsilta muuttanut käsitystä Seahawksin iskukyvystä. Cardinalsin tähdenlento on päättymässä pelinrakentaja Carson Palmerin polvivammaan, jonka vuoksi Cardinalsin hyökkäys on ollut huono 2 viimeistä ottelua. Ottelun tulee ratkaisemaan 49ersin huomattavasti laajempi hyökkäyksen materiaali.

19:30 Detroit Lions – Chicago Bears yli 47 pistettä 1.91

Jay Cutler on pelinrakentaja, joka vetää aina ”tulos tai ulos”-taktiikalla, ja se tulee kostautumaan Lions puolustusta vastaan. Lions tuleekin saamaan pallon 2-3 kertaa todella hyviin kenttäasemiin, jonka jälkeen taas Calvin Johnsonin puolustusminen on lähes mahdotonta Bearsin suhteellisen heikolle heittopuolustukselle. Allekirjoittaneella on vahva luotto siihen, että Lions tulee tekemään ottelussa noin 30 pistettä jolloin Bearsille riittäisi vajaan 20 pisteen tekeminen. Vaikka Lions-puolustus on ollut läpi kauden todella vahva, on siitäkin alkanut löytymään pieniä ongelmia viimeisissä otteluissa. Joten Bears kyllä pystyy tasapainoisen hyökkäyksensä ansiosta tekemään vaadittavat pisteet, jos Lions pystyy tuohon 30 pisteeseen.

23:30 Dallas Cowboys – Philadelphia Eagles +3.5 2 1.84

Dallas Cowboys on parempi vieras kuin kotijoukkue ja se tasoittaa tilannetta kotiedun suhteen. Philadelphia Eagles ei varmasti ole sarjan paras vierasjoukkue, mutta yleensä se pystyy pelaamaan hyvinkin tehokasta jenkkifutista juuri vieraskentällä. LeSean McCoy on näyttänyt viimeisissä otteluissa jälleen omalta itseltään, ja yleensä juuri Cowboys-ottelut ovat olleet niitä otteluita joissa McCoy on ollut parhaimmillaan. Eaglesin lähtökohdat ovatkin tämän illan otteluun huomattavasti paremmat kuin yhteenkään aiempaan tämän kauden otteluun. Cowboysin hyökkäys näytti viime viikonloppuna jälleen todella tehokkaalta ja sen perusteella ottelussa tullaan varmasti näkemään paljon pisteitä. Ylirajan ollessa kuitenkin huimat 55 pistettä tulee sen pelaamisesta jo haasteellista, joten allekirjoittanut päätyi hyödyntämään aina tasaisissa otteluissa hyväksi todettua 3.5 pisteen tasoitusta.

Tyhjätaskun erikoiskohteet:

Zach Ertz yli 30.5 kiinniotettuja jaardia 1.85

Sisempien laitahyökkääjien puolustaminen on ollut Cowboysille jonkinlainen ongelma tämän kauden aikana, ja sen vuoksi Zach Ertzin rooli voi korostua tämän illan ottelussa. Ertz on saalistanut tämän kauden otteluissa keskimäärin 13.5 jaardia yhtä koppia kohden, joten 31 jaardin saalistaminen ei pitäisi olla vaikeaa jos Ertz saa pallon edes 3 kertaa ottelussa käsiinsä.

Detroit Lions – Chicago Bears ottelun ensimmäisen TD:n tekee Calvin Johnson 6.00

Kohde ei ole mitenkään varma, mutta kertoimensa vuoksi se on pakko nostaa esille. Lionsin tekemä ensimmäinen TD on hyvin paljon todennäköisempi kun Bearsin, joten Calvin Johnsonin arvo nousee tässä tilanteessa hyvinkin suureksi. Johnsonin valinta taas johtuu Bearsin heikosta heittopuolustuksesta ja siitä, että Bears puolustuksesta ei löydä takakenttäpelaajaa joka pystyisi pimentämään liigan ylivoimaisesti parasta laitahyökkääjää. Toinen hyvä voisi olla Golden Tate 8.5 kertoimella.

Calvin Johnson yli 90.5 kiinniotettua jaardia 1.85

Johnson ei ole ollut tilastojen valossa mitenkään häikäisevä viimeisimmissä otteluissa ja se varmasti siivittää liigan ylivoimaisesti parhaan laitahyökkääjän tänään huippusuoritukseen. Golden Tate on yleensä ollut se Lionsin 1. WR jaardien suhteen tällä kaudella, mutta tänään homma muuttuu, kun Johnson pääsee pelamaan ilman supertähtien vartiointia. Bears-puolustus ei vaan yksinkertaisesti pysty pysäyttämään Megatronia.

Vernon Davis yli 27.5 kiinniotettuja jaardia 1.85

Seahawksin heittopuolustus on edelleen yksi sarjan parhaista ja sen ainut ongelma on slotti-WR:n puolustaminen.Vernon Davis ei ole aivan tuon pelipaikan pelaaja, mutta pelaa silti suhteellisen samanlaista roolia. Viime kaudella raja olisi ollut 50-60 jaardia ja nyt raja tuntuu jopa naurettavan pieneltä, koska Davisin pitäisi olla vihdoin täysin terve. Kausi kokonaisuudessaan on ollut Davisin osalta todella suuri pettymys, mutta tekemistä on haitannut koko kauden erinäiset vammat.